HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Tudom, hogy nagyon elmaradott lehettem, de én a Banksy nevű művészről először csak az általa rendezett Simpson családos intrónál hallottam. Aztán viszont rákerestem a munkásságára és lenyűgöz amit csinál. Nem vagyok egy művészetértő és nem is tudom értékelni a nagy klasszikusokat. Konkrétan nekem a Mona Lisa 10 forintot sem érne, mikor anno szülői kényszerből el kellett mennem a Louvre-ba, halálra untam magam. Művészettörténetből is kegyelem kettessel mentem csak át, szóval nem köt le, na.

A graffitit valahogy mégis érdekesnek találtam, amely ha jól van megcsinálva, színes és nem „kriminális” helyen van (metrókocsi,műemlékvédett házak,lakóházak...), szerintem jobbá teszik egy utca/város megjelenését(a tagek más tészta. Az fos).

Jó példa erre ez a brit Banksy nevű pasas, akinek az identitása titkos (máig nem fogom fel, hogy nem szivárgott még ki) és nagyon kreatív, társadalomkritikus,vicces graffitiket, „tapétákat”, művészi alkotásokat hoz létre. Több helyről is hallottam erről a 2010-es (Oscar jelölt!) dokumentumfilmről „Exit through the gift shop”, amelyet ő rendez és azt hittem, hogy róla fog szólni. Sajnos nem teljesen. Talán ez is a legnagyobb problémám a filmmel.

Kis ízelítő Banksy munkáiból

Van egy francia elhízott Rob Schneider hasonmás, aki betegesen minden pillanatát filmre veszi és belekeveredik az ún. „Street Art” közösségbe és dokumentálja nem éppen legális munkájukat. Sorra megismerkedik a rangos művésszel, de Banksy megközelíthetetlennek tűnik. Majd egy véletlennek köszönhetően mégis megismerkednek és Banksy megbízik benne, szóval őt is filmezheti. Pont ez a film legjobb szegmense és ezt nagyon szívesen néztem volna 90 percig, hiszen Banksy nem kis stílusban nyomja. Ötletének hála miatta majdnem leállították a Disneylandet, ami azért elég durva. Sajnos a film mégsem Banksy-ről szól, hanem erről a francia pasasról, aki percről percre unszimpatikusabb lesz és ő is művésznek áll be, majd erről szól a film maradék része. Egyfelől döbbenetes, hiszen rávilágít arra, hogy semmilyen művészi tudással is lehet milliomos az ember (az ő alkotásait mással végezteti el), de idegesített is, hiszen gusztustalan módon más munkájának alapjait kihasználva gyakorlatilag másnapra mesterséges hírnevet csinált magának és durván meggazdagodott. Sokan azt írják, hogy ez csak egy nagy átverés Banksy részéről, hogy ez a francia (alias Mr Brainwash) csak egy szerep és ő áll az egész mögött. Van benne logika, de a készítők vehemensen tagadják, úgyhogy ez sosem fog kiderülni. Igazából mindegy is.

A film egy érdekes betekintés egy zárt, rejtőzködő de mégis mindenütt jelenlévő közösségbe, amely sajnos leginkább arra a karakterre koncentrál, akire én személy szerint a legkevésbé voltam kíváncsi.

A film után azonban jobban értékelem a Budapesten is egyre több helyen látható poszter-artot, amelyek talán a régi kétfarkú kutyapártos plakátokkal kezdődtek jó pár évvel ezelőtt. Azonban ők a tavalyi választással meglehetősen ellaposodtak. 6/10

Címkék: film

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr492707846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.03.04. 04:29:00

Én azt szeretem, hogy néhol ezeket a ronda kapcsolószekrényeket becsomagolják.

Dynamo 2011.03.04. 22:26:10

Ezt meg kell néznem. A srác nagyon képzett. Bár sablonokkal nem túl nehéz. De nem is ez a lényeg. Gondolom gyorsan kell dolgoznia. :D Elég elegáns és ami lényeges, hogy dekoratív "festményeket" csinál. Mert okés, hogy vannak nagyon szép, színes graffitik de a 90% szarul néz ki mert nem illik a környezetébe. Erre is figyelni kéne a "művészuraknak". :)

KeCCeg 2011.03.09. 23:04:45

amióta ki lett írva twiterren, azóta vártam a beszámolót, mégis lecsúsztam róla kicsit. :)

amúgy ez a vélemény tökéletesen egyezik az enyémmel. ez a francia tag testesíti meg az egyik viselkedésformát, amit kifejezetten utálok. nagy volt a kísértés már a vége felé, hogy lekapcsoljam, mert az a nagyképűsködés, 'én vagyok miszterbrénvass', meg az egész viselkedése egyszerűen kiidegelt. ettól függetlenül az elejét többször is megnéztem már, mert ott nem annyira főszereplő. :)

és lehet hogy többen ismerik már, de ha nem, akkor egy ilyen témával foglalkozó oldal:
www.streetartutopia.com
süti beállítások módosítása