HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

29.
szeptember

Forma 1

freddyD  |  19 komment

Érdekes karriere van a Forma 1-nek az életemben, mert amennyire imádtam egy jó 15 évvel ezelőtt, annyira leszarom most már.

Még a 80-as évek végén kezdtem el nézni apámmal, aztán úgy a 90-es évek elejétől a közepéig vallásosan szerettem már. Ez azt jelenti, hogy minden tv-ben közvetített (akkor még az Eurosport is adta) szabadedzést, a pénteki, szombati kvalifikációs futamot (meg persze a versenyt) is néztem. A japán, ausztrál futamoknál felkeltem hajnalban és nem aludtam el. Voltak nagy kedvenceim, eleinte még Alain Prost, majd később Gerhard Berger & Jean Alesi. Nagy Ferrari drukker voltam (akkoriban még alig nyertek valamit), még mindig van is egy Bergeres Ferrari zászlóm. Kétszer voltam is Hungaroringen, bár nem érte meg. Szerintem azok voltak a Forma 1 legjobb idői, rengeteg klasszis versenyző (Senna, Berger, Mansell, Hill, Piquet stb), sok előzés. Tesóm nagy Senna rajongó volt (élőben néztük halálát okozó balesetét és egy nappal azelőtt Ratzenbergerét is...), majd mikor az ő hőse meghalt, nem volt mivel (kivel) cukkolni egymást. Ő már elkezdett leszokni róla, nálam még tartott az egész, de mikor Berger és Alesi otthagyta a Ferrarit (a közellenség Schumacherért) és egyre bénább csapatokhoz kerültek, az érdeklődésem is alábbhagyott.

 

Az azt követő években sokszor már csak a startot néztem meg és a pilóták is egyre jellegtelenebbek lettek. Nem voltak már klasszis pilóták, 2 jó előzésnél már az év versenyéről beszélt mindenki.

Szóval úgy kb 8 éve látványosan leszoktam az egészről és szerintem sokan mások is (ha épp megy a tv-ben, elég üres a nézőtér).

Hogy igazából miért is meséltem ezt az egészet? Nos, van egy hátsó szándék is, mert danieL megkért, hogy reklámozzam az oldalát, amely nagyon profi. Már többször reklámoztam és mindig szívesen teszem, mert érthetetlen számomra, hogy egy ilyen alázatosan szerkesztett és jó oldalt, miért nem fedezte még fel magának a hazai F1 tábor. Ha az én őrült korszakomban lett volna egy ilyen oldal, biztosan sokat bújtam volna.

Szóval aki tényleg követi ezt a versenysorozatot, rakja el magának könyvjelzőnek a Száguldó Cirkusz blogot, ahol egyébként elég igényes versenyösszefoglalók is vannak.

Címkék: elmélkedés

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr363265854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.09.29. 20:15:25

Schumacher nekem totál megölte az egész versenyt. Az tény, hogy nagyon jó (sőt, a legjobb) pilóta, nekem az nem tetszett, hogy a fénykorában "egész véletlenül" mindig alátettek. Egyik számomra emlékezetes pillanat, hogy miután éveken (talán évtizedeken) át azt szajkózták a magyar közvetítők százszor elmondva minden verseny alatt, hogy nem lehet külső segítséget kapni, amikor Schumi kicsúszott, hát nem betolták a kocsiját? És akkor számomra utólag kiderült, hogy ha még megy a motor, akkor el lehet fogadni külső segítséget. Micsoda véletlen. Egyébként ugyanabban a versenyben egy másik versenyző is kicsúszott, az már nem tudott visszajönni a fűből, mert beleragadt, és őtnem tolta senki vissza a pályára. Amikor a boxutcából kivágva szorított le másokat, azt elnézték neki stb. Szerintem enélkül is ő lett volna a legjobb, semmi szükség nem volt erre.

freddyD 2011.09.29. 21:36:30

@algi: +1

Na meg amikor kilökte Damon Hillt és emiatt lett világbajnok

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2011.09.29. 21:38:11

Ugyan így vagyok én is a Forma-1-el, de koromból adódóan én csak a 2000-es évtől lettem függő, azonban 4-5 év alatt én is kiszerettem belőle.

@algi: Szerintem az volt a legundorítóbb, mikor Barichello nyomott egy satuféket a cél előtt 10 méterre, hogy maga elé engedhesse a második helyen autózó Schumit. és igen....azt is megúszták büntetés nélkül.

MadThrasher 2011.09.29. 22:49:55

Ha még mindig szereted az autóversenyzést, csak ajánlani tudom a túraautó-sorozatokat. A WTCC sem rossz, bár egyre kevesebb a versenyző és az előzésekkel is ugyanez a helyzet, de a brit és a skandináv bajnokságok (BTCC, STCC) egészen elképesztően jó futamokat tudnak produkálni. Aztán kicsit nagyobb teljesítményű autókkal ott van a Superstars Series is, ami az olaszok bajnoksága. Max 25 perces futamok vannak, bár abból kettő egy hétvégén (BTCC esetén 3), tehát nem is rabolja az ember idejét túlságosan.

Mindenesetre, én két éve nem nézem az F1-et. Én amúgy is pont abba az időbe születtem bele, amikor már alapból nem voltak túl jók a futamok ('93-as születésű vagyok, 2002-től néztem), de a kb. 2 évvel ezelőtt beállt változások abszolút tönkretették az egészet. Őszintén szólva én csak a sokak által utált Palik kommentálásáért néztem az egészet, no meg Kubica versenyzéséért.:)

MadThrasher 2011.09.29. 22:57:00

@algi: Óh igen, ezt el is felejtettem megemlíteni. FIA-féle bundázások össze-vissza, amíg a szem ellát, és sajnos már a WTCC-ben és az összes többi FIA-sportban is megjelenik ez a gusztustalan, sportszerűtlen csalássorozat. Konkrétan tavaly volt nem is egyszer olyan, hogy a semmiért büntettek versenyzőket (köztük Michelisz Norbit is, de azt hiszem, szinte az egész SEAT-armada kapott valamiféle kitalált vádak alapján kiosztott büntetést az évad során), csak hogy a Chevrolet-nek előnyt adjanak, ami egyébként is bőven volt nekik, de a legszebb az volt, amikor egyik pillanatról a másikra szabályokat változtattak. Az utolsó futam előtt a BMW-féle váltóról megállapították, hogy teljesen szabályos, aztán amikor észrevették, hogy így nem Yvan Muller és a Chevy fog nyerni, eszükbe jutott, hogy ez nem így van - a BMW-ket kizárták, a bajnok a Chevy és Muller lett.

Ettől függetlenül, ami nem az FIA nevét viseli a szervezők listáján, az még nem teljesen reménytelen.

Vreid 2011.09.30. 13:42:03

FreddyD, az egyik RPCJ videód valamiért nem indul el :(

indavideo.hu/video/Rossz_PC_Jatekok_Sorozat_Dark_Apes_

Gondoltam szólok.

freddyD 2011.09.30. 14:00:53

@Vreid: Hmmm...Indavideó hozza a formáját. Majd lehet feltöltöm újra. Mindenesetre fenn van youtube-on is
www.youtube.com/watch?v=WAKjmzShJmQ

blady 2011.09.30. 15:46:13

idejét nem tudom már mikor, de én is tesómmal kezdtem nézni kb 98-99 környékén, persze ő már korábban is nézte és voltunk is kint Hungaroringen. Megrögzött Montoya és Raikkönen rajongó(k) voltam(voltunk).
Mióta Kimi dobbantott, nem is szurkolok igazán senkinek, de 1-1 futamot vmiért jó megnézni...legalább azért szoríthatok, h a baromira nem szimpi pilóták essenek ki :D olcsó játék hügye gyerekeknek :]

tény, h nem a régi már, de azért vannak jó (pl idei kanadai gp-n majd' lerágtam a könyökömet is) és nemcsak azért, mert volt 2 jó előzés..

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2011.09.30. 20:46:58

Őszintén szólva engem sosem érdekelt. Nem értettem mi a jó ebben. Az egy dolog, hogy vezetni tudni kell, de úgy is az nyer akinek jobb az autója ennyi. Az olyanokról meg amilyenek Hamilton is, hogy betolják a segge a alá a jó autót apuci miatt meg inkább ne is beszéljünk!

BigBeer96 · http://wwwplayformaone.blog.hu/ 2011.10.01. 15:42:12

Mivel nekem a blogom is a F1-ről szól, úgy érzem nekem is illene legalább egy kommentet írni! Az az igazság, hogy én 2007-ben kezdtem el nézegetni a versenyeket, és ez odáig fajult, hogy először csak a F1-et, de most már magának az autósportnak is nagy rajongója vagyok. Addig voltak jók szerintem a futamok, ameddig Palik Laci volt a kommentátor! Nagyon sokat veszettet a varázsából a Tv-s közvetítés, amióta ő nincsen! Pedig most a Vettel-korszakban nagy rá a szükség. A F1 egy technikai sport, és mint tudjuk, a technika rohamosan fejlődik, még jobban, is mint kellene! Mindig az nyer, akinek a legjobb beállításai, és akinek a legjobb kocsija van, nem pedig az, aki a legjobb pilóta.

A régi versenyzőkről pedig annyit, hogy nekem mindig is Senna volt a kedvencem, pedig én akkor még nem is éltem, amikor ő meghalt…

algi 2011.10.04. 02:14:24

@gatkobsky: Szerintem gyakorlatilag minden élsport "technikai" sport. Mivel sok-sok pénz van a sportolók felkészítése mögött, nagyon sok múlik a legkevesebb gépet igényelő sportoknál is, hogy milyen eszközökkel fejlesztik a versenyzőket. (Szerintem az úszók cáparuhája korántsem az egyetlen ilyen jellegű dolog, de valóban az egyik leglátványosabb.) És ez nemcsak a doppingról szól, az csak a jéghegy csúcsa, de az is hozzátartozik. Különös, hogy azt nem engedik, hogy mindenféle vegyszerekkel növeljék a sportolók a teljesítményüket, miközben azt meg engedélyezik, hogy ezek az emberek feladják az egész életüket, hogy keményen túlhajtva magukat eddzenek. Az utóbbi sem sokkal egészségesebb. (Azt meg végképp nem értem, hogy az mitől számít doppingnak, ha visszaömlesztik a saját, oxigéndús vérüket. Az már egészen biztosan nem "dope". Mibe különbözik ez attól, ha valaki maratonfutás közben vizet iszik? Az is egy vegyület, és növeli a szervezet víztartalmát.)

Na, jól elkanyarodtam, hogy stílszerűen fogalmazzak.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2011.10.04. 20:27:28

@algi: Hát azért ez így elég érdekes vélemény. Szerinted engedélyezni kéne dobbingot? Na ne már most komolyan? Az miben lenne, jobb. Nem azért nem engedik mert egézségtelen, (persze az is) hanem azért mert CSALÁS!!! Az pedig ha valaki túl edzi magát egyszerűen talán csak megszállottság, de nem csalás! A véres dolog meg egyszerűen gusztustalan! Annak már tényleg nagyon "őrültnek" kell lennie aki ilyen módszerekkel akar nyerni, vagy jobban versenyezni! Azt mondod, hogy ez olyan mintha vizet inna futás közben! NA NE MÁR!!! XD Lehet, hogy hasonló de akkor is basszus!

algi 2011.10.04. 21:40:38

@Rainse: Szerintem a dopping egy undorító, gusztustalan, erkölcstelen dolog. De az élsportolók élete számomra totálisan felfoghatatlan és vállalhatatlan. Soha életemben nem doppingolnék, de nem is tölteném az egész napomat azzal, hogy edzek.

Ezért én amondó vagyok, hogy az élsportban, a profi sportban, ahol cégek állnak nagy pénzekkel a sportolók mögött, engedélyezhetnék a doppingot. Mert miért pont X szert tiltanak, az Y-t (pl. táplálékkiegészítő) meg miért nem?

Szerintem, ha valaki erre teszi fel az életét, akkor annak belefér a dopping is, és akkor legalább szabályozva lenne, hogy milyen tisztaságúak ezek a szerek, meg ilyesmi, csökkenne az egészségügyi kockázat.

Az amatőr sportban viszont elvárnám, hogy minden versenyzőnek legyen rendes állása emellett, és ne a sportból próbáljon megélni, és ott viszont szigorúan tiltanék mindenféle segédeszközt. Eleinte ugyanis az amatőr sport azt jelentette, hogy hétköznapi emberek összejártak sportolni, nem azt, hogy profi sportolók indultak a profi sport amatőrnek nevezett tagozatában.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2011.10.04. 23:34:18

Én akkor sem értem, hogy ha szerinted a dopping egy undorító dolog akkor miért akarod, hogy engedélyezzék???
Most ez, olyan dolog, hogy aki sportoló az persze, hogy a nap nagy részében edz. Ebben mi a különös? Ha szereti amit csinál akkor nyugodtan. Most ettől nem lenne élete? Ugyan már rengeteg sportolónak van családja de mégis tud edzeni ami kell is nekik, hisz hatalmas az elvárás a sportolóknak! Jó persze ezt is túlzásba lehet vinni, ami már tényleg nem feltétlenül jó! Ha pedig lenne munkájuk mellette na akkor nem lenne semmi idejük hiszen akkor kellene dolgozniuk, és sportolniuk egyszerre! Na de nem vagyok sportoló szóval annyira nem tudom milyen nekik és nem is akarom meg tudni! :)

algi 2011.10.05. 00:57:29

@Rainse: Mert szerinted be kellene tiltani mindent, ami valaki szerint undorító? Pl. tiltsuk be azt, hogy a kövér vagy öreg emberek szexelhetnek? Ha betilthatnám azt, ami nekem nem tetszik, akkor betiltanám a jelenlegi élsportot. Elég elolvasni egy-két interjút, és kiderül, hogy aki világszinten versenyez, annak gyakorlatilag fel kell adnia a magánéletét. Sokan csodálkoznak, hogy a focipályán minden előzetes jel nélkül holtan esik össze egy-egy makkegészséges sportoló. Ez azért van, mert a szív nem ilyen szintű megterhelésre való. Az emberi szervezet nem ilyen szintű teljesítésre van "méretezve." Igen, képesek vagyunk rá. De el is kell mennünk odáig? Szerintem a kiegyensúlyozott élet sokkal fontosabb annál, mint hogy elmondhassuk magunkról, hogy valamiben világelsők lettünk. Szerintem egy egészséges társadalomból hiányzik az ilyen szintű önfeladás. De a mai világban egyszerűen elvárják, hogy az ember erején felül teljesítsen. (Ez egyébként igaz a hétköznapi munkásokra is. 8 órát elvesznek minden hétköznapjából azért, hogy épp hogy meg tudjon élni. 8 órát alszik, maradt 8 órája, amiből mondjuk 4-et azzal tölt, hogy fenntartsa magát: főz, mos, takarít, eszik stb. Az ember élete nagy részében olyasmit csinál, amit utál, mert a társadalom elvárja. Nem mondom, hogy helyes vagy helytelen, egyszerűen így alakult.)

De nem tilthatjuk be azt, ami nekünk nem tetszik csak azért, mert szerintünk ez vagy az fontosabb vagy valami helytelen. Szerintem ugyanolyan helytelen, ha valaki túlhajtja magát, és azzal teszi tönkre az életét, mintha mindenféle vegyi anyagokkal teszi ugyanezt. De ha most méricskélni kezdenénk, hogy mennyi sport egészséges és mennyi számít túlhajszolásnak, akkor lehet, hogy más meg azt kezdené méricskélni, hogy őszerinte én túl sokat ülök a számítógép előtt, és azt akarná betiltani, mert szerinte meg az undorító, hogy mennyi ember tesped egész nap a gép előtt.

(Mondjuk én abban is benne vagyok, ha minden ilyen életviteli túlzást betiltunk, de akkor tényleg tiltsuk be mindet: a túlzott szerencsejátékot, a túlzott ivást, a túlzásba vitt csajozást stb-stb. De kevésbé életszerű, hogy ez jól végződne.)

argo001 2011.11.07. 17:04:53

Igazából ezzel az írással nem értek teljesen egyet. A versenyek tényleg másabbak, mint régen voltam, de a Schumacher-ellenességet nem bírom megérteni.
Szegény jól megdolgozott a Ferrarival addig, míg végül azt az eredménysorozatot érte el, amit (1996-2000 időszakra gondolok).

Sakktanár 2013.03.26. 06:25:30

Akkor biztos emlékszel még ilyen csodás emberekre, mint Shinji Nakano, Toranosuke Takagi, vagy Oliveir Panis :D (ha nem, meg tudom érteni)Én most vagyok úgy vele, mint te régen, hogy megszállottan nézem, sajnálom hogy lemondtál róla, mert szivesen olvastam volna véleményeket tőled, mint ahogy pl a hokimeccsekről írsz néha.
süti beállítások módosítása