HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

 

 

Dokumentumfilmek szerelmeseként mindig hálás vagyok ajánlásokért, mert sajnos e zsánernél viszonylag nehezen értesül az ember az új megjelenésekről. Egy külföldi podcastben beszéltek a "The Overnighters" című dokumentumfilmről, amely a megfigyelős stílusba sorolható, mert semmiféle narráció nincsen, max a jelenetek vágási sorrendjével tud történetet elmesélni.

A film története nem hangzik túl izgalmasnak, ennek ellenére mégsem volt unalmas. Észak-Dakotában egy új olajforrás miatt nagy igény lett munkavállalók iránt és egész Amerikából özönlenek oda az anyagilag rászorult, hosszútávú munkanélküliek. Csak a munkáért jöttek, nincs pénzük viszont letelepedni, így jobb híján tömegesen a kocsikban, vagy akár szabad ég alatt alszanak. Egy helyi pap azonban a plébániájának minden szabad helyét felajánlja ezeknek az embereknek és amint ez köztudott lett, egyre több ember jelentkezett be oda. Ami viszont egyre több konfliktust okozott a községben és még a templomon belül is.

Ezt a mindennapos harcot figyelték a kamerák és hogy a lelkész hogyan próbál mindenkinek megfelelni. Mondhatni a film is inkább róla szól, mert egy rendkívül furcsa figura. Néhol már komolyan mondom irritálóan hatott rám a feltétel nélküli küldetése teljesen idegen emberekért, amelyek között nem kevés büntetett előéletű is volt. Amikor hagyja, hogy a saját házában lakjon egy szexuális erőszakért elítélt ember, miközben 2 lánya is van, az azért elég erős volt. Véleményem szerint egy nem kis adag exhibicionizmus is társult a segítőkészsége mellé.

A film végére egy fordulat is bekövetkezik a lelkésszel kapcsolatban, ami mindenképp ad egy elég meglepő drámai fordulatot, de valahogy ugyanakkor kicsit kilóg a filmből. Mintha a készítők egész végig tudták volna és kis tereléssel bevárták a hatásvadász finálét. Vegyes érzésekkel fejeztem be a filmet, amely ennek ellenére mégis egy érdekes bepillantás, hogy a sokszor mutatott amerikai álomnak van egy ronda kistesója is, ahol emberek a családjukat hátrahagyva a fél kontinenset átutazzák, csak hogy a biztos állás reményében tudjon nekik anyagi támaszt adni. Ahol ugyanakkor a kettészakadt kapcsolat már önmagában egy komoly veszély a kapcsolatra.

A "The Overnighters" egy ritka betekintés abba az Amerikába,amit valahogy nem látsz híradásokban

Címkék: film

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr447552478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása