HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Ezt is végre sikerült pótolnom, idén azért rendes tempóban darálom le a filmes szégyenfoltokat. Meg vagyok eddig elégedve magammal.

Túl sokat nem akarok erről a filmről mondani, mert egy majd 200 perces eposznál ez tényleg nem egy egyszerű feladat.

Nálam a film felemásan működött. Egyfelől főleg a film első felében hátborzongatóan jó képsorokat láthattam, amelyekből ordított a "filmtörténelmet írunk" jelmondat. Klasszikus zenére napalmozás, szürreális szörfös konfliktusok, remek zenés montázsok. Maga a történet is igen jónak tűnt, a (végtelennek tűnő) hajókázás is érdekes volt, ritkán látni ilyesmit, ilyen kitartóan.

Aztán egyre inkább kezdtem érezni a seggem, mert a film hosszú. Bitangul hosszú. A majdnem 200 percével kb minimum 50 perccel hosszabb kelleténél. Ez garantáltan a rendezői változatnak köszönhető, amely egy jó példa rá, hogy nem mindig azok a nyerők. Ha valami régebben ki lett vágva, nem ritkán jó okból.

Csak hogy érzékeltessem: Míg főhősünk (Martin Sheen) eléri célját (amiről igazából szólnia kéne a filmnek), eltelik több mint 2,5 óra. Ebben nem egy pár üresjárat (pl a francia kolóniásokra mi szükség volt?) és úgy egyáltalán, a Marlon Brando-s történetszálat sorolnám a film leggyengébb jelenetei közé. Valahogy egyáltalán nem éreztem át, mitől olyan manipulatív, bámulatos vezető, aki mint egy hipnotizőr, elvarázsol bárkit.

És ez igaz Martin Sheen karakterére is. Nem tudtam kiigazodni rajta. Ő sem volt teljesen százas, de én nem éreztem úgy a film végére, hogy megismertem volna jellemét. Legtöbbször nem is csinált semmit, csak nézett és kérdezte, hogy "Ki itt a parancsnok?".

Szóval összegezve, nem bántam meg a filmet és nem kevés zseniális rész van benne ('I like the smell of napalm in the morning' megvan?), de a második felére sajnos nagyon átment művészfilmbe. Kár érte, pedig a folyamatos ízelítők Brando-ra jól felcsigázták a nézőt és aztán amikor odaér, teljes ürességet éreztem.

7/10

EPIC

Film legjobb karaktere ez a sárga kendő gyogyós

UI: A film MIRAX-os DVD-je kritikán aluli... Akárcsak az Ideglelés megjelenésüknél, itt is beragad a felirat, egészen addig, amíg meg nem szólalnak újra. Ami itt akár perceket is jelenthet úgy, hogy egy "Jézusom!" van alul

Címkék: film

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr294702358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vazzegabi 2012.08.09. 07:22:51

Erre a feliratos dologra van egy megoldás, kapcsold ki addig, és amikor újra beszélni kezdenek akkor visszakapcsolod a feliratot. Lehet, hogy egy kicsit macerás, de ha nincs más megoldás...

JeszKar 2012.08.09. 07:22:58

Nem a Redux verzióval kellett volna kezdened, mert az feleslegesen elnyújtja a filmet (például a jelenetek a franciákkal a mozis verzióban nincsenek benne.)

Wrathe CN · http://www.youtube.com/channel/UCyeYGrliSe3C7ab78ylvhIQ 2012.08.09. 07:23:08

Én egy 8/10-et adok rá nekem bejött. Marlon Brando nagyon jól játszott. Egyébként Harrison Fordot észrevetted?:)

Azt hiszem a múltkori podcastben mondtad a tizenkét dühös embert ami elég hatalmas hiányosság.Pótolni!

algi 2012.08.09. 07:24:57

Szerintem a két legfontosabb jelenet a filmben a francia kolónia és persze Brando megjelenése.

Én leginkább féltem attól, hogy milyen szar lesz a helikopterezés a valkűrökre, de nagy megnyugvás volt számomra, hogy az egyéb filmekben húszmilliószor idézett jelenetet gyakorlatilag mindenki félreértette, aki valaha idézte. (A klasszikus zene nem a helikoptertámadás aláfestőzenéje volt eredetileg, hanem az a zakkant tábornok szánta annak. Sajnos nem ritkán fordul elő, hogy a nézőknek olyasmi tetszik, ami éppen kritika tárgya egy filmben, és fel sem ismerik.)

Szerintem nem a karakterekről szól a film, engem legkevésbé sem érdekelt a figurák személyisége, hanem az eseményekről, tettekről, amire a körülmények kényszerítik az embereket attól függetlenül, hogy mi a jellemük.

SPOILER:

Arra kíváncsi vagyok, te hogyan értelmezted a végét. Állítólag a napalmbombák látványa a végefőcím alatt általánosságban a háborút ábrázolja, és nem azt, hogy lebombázzák "a vadakat," tehát a hivatalos álláspont szerint nem kért bombázást a főhős, hanem hagyta, hogy továbbéljen az az enklávé.

SPOILER VÉGE

Nem mellesleg nemrég jött ki PC-re a Spec Ops: The Line c. játék, ami első ránézésre egy sima realisztikus lövöldözős játék, amilyen a Modern Warfare vagy a Battlefield is, de van egy nagy különbség: tudatosan reflektál a játék a lövöldözős játékokra, eléggé önkritikus. Ugyanúgy A sötétség mélyén c. regényből készült, mint az Apokalipszis most, és folyton provokálja a játékost. Engem már az is eléggé sokkol, hogy néha, amikor nem hal meg az ellenség, amikor lelövöm, akkor a játék a szokásos, kezdőknek szóló tippjei között felszólít arra, hogy menjek oda a földön fekvőhöz, és végezzem ki. Állítólag ezek a tippek idővel egyre durvábbá válnak, ami jelképezi, hogy a főhős lassan kezd megőrülni.

mate211 2012.08.09. 07:27:37

Nem értek egyet, szerintem a vége is zseniálisra sikerült. Marlon Brando játéka nekem nagyon átjött, plusz ügye Dennis Hopper se volt semmi.

uccse 2012.08.09. 07:28:15

Én egyáltalán nem tartom jó filmnek (persze rossznak sem), ami szerintem teljes mértékben Coppola hibája. Nem állítom , hogy rossz rendező lenne, de nálam a művei sokkal inkább unalmasak, mint hatásosak. (Így voltam a Keresztapával is.)Rengeteg rész teljesen fölösleges, amennyire tudom a vágott verzióból a franciákat teljesen kihagyták.
Meg aztán ez az égész Vietnam téma, sem túl fekszik nekem. Végeredményben majdnem az összes az amerikaiak kiábrándultságáról szól. (Ha háborús film nekem marad a nagy triumvir: A nagy szökés, Kelly hősei, Piszkos tizenkettő.)

Ami pedig a helikoptertámadást jelenti sokkal jobban hatna , ha üvöltene a zene, a lövésekrobbanások pedig nem is lennének hallhatóak. De remélem R. Lee Ermey mindenkinek feltűnt.

freddyD 2012.08.09. 07:35:54

Amúgy szerintem a franciák megemlítése nem volt rossz ötlet, elvégre ők is bizony kivették részüket a háborúból. Erről egy csomó ember nem is tud. Még maga a kolóniás ötlet sem hülyeség, csak valahogy a megvalósítás és főleg a rá szánt idő volt túl hosszú és lapos

@JeszKar: Ahogy írtam, csak így kapni. Én sem ragaszkodtam volna hozzá

@Wrathe CN: Ford viszonylag az elején szerepelt, nem volt nehéz felismerni. Ennek ellenére azért meglepődtem, marha fiatal volt, pedig a két évvel azelőtti Star Warsban öregebbnek tűnt

@algi: Igen, a zenét a helikopterből nyomatták, mert ez állítólag megfélemlíti a sárgákat.

SPOILER: Én is úgy értelmeztem, hogy nem rombolódott le

@mate211: Hopper és Brando klasszul játszott (bár keveset), nekem Brando karakterével voltak csak bajaim, hogy ilyen felvezetés után "csak" ennyit látunk belőle?

7roller 2012.08.09. 15:55:09

@lagzilajcsiforever:
/off
ezaz hülyegyerekek, szarjátok tele az összes blogot ezzel a baromsággal! :(

sorry

Zomb!eboy 2012.08.09. 15:55:13

Ezt a filmet én is most nyáron pótoltam, kb. egy hónapja, az euronicsben vettem 300(!) Ft-ért, papírtokos bestdvd mellékletként.

freddyD 2012.08.09. 15:56:06

@Zomb!eboy: Az is a rendezői változat volt?

BlogDiktátor 2012.08.09. 17:59:03

Bocsi az előzőért de muszály volt. A vietnámi háború kész mészárszék volt mindkét fél számára. És szinte teljesen értelmetlen. Például a közelkelet haragját is mi vontuk magunkra, nem csak Amerika, hanem az egész nyugati civilizáció.

freddyD 2012.08.09. 18:00:25

@BlogDiktátor: Jó, de ennek mi köze a filmhez?

Amúgy muszáj,nem muszály

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2012.08.10. 08:32:18

Ne feledjük Harrison Ford cameo-ját sem! :)
Amúgy én is úgy vagyok ezzel a filmmel, hogy az elején éreztem az epic-feelinget, aztán én is untam magam. Nálam nem éri el azt a tökély-szintet, mint a hasonló témájú Szakasz vagy az Acéllövedék.

BlogDiktátor 2012.08.10. 08:32:46

freddyD: Csak úgy a Valkűr alátétes videó alatt jött rám a harag :)

freddyD 2012.08.10. 08:34:49

@BlackSheep89: Érdekes módon nálam az Acéllövedék is úgy a felétől kifullad. Kiképzés nagyon hatásos és megrázó, de amint effektíve kinn voltak Vietnámban, nálam messze nem volt már olyan élvezetes.

Szakaszt mondanám e három film közül a legjobbnak, bár azt sem raknám be egy TOP 10-es háborús listámba

BlogDiktátor 2012.08.10. 10:10:17

Hamár TOP 10 én felsorolnám ha nem baj:)
Bukás
Ellenség a kapuknál
Ryan közlegény
Fegyverek szava
Bőrnyakúak
Sivatagi cápák
Black Hawk Down
Katonák voltunk még 3 üres sor hiányzik

algi 2012.08.10. 10:10:18

@BlackSheep89: Érdekes, az Acéllövedéknél érzik sokan súlytalannak a film második felét. Én nem így vagyok vele, szerintem éppen az első fele egyszerű, mint a faék, de szerintem annak olyannak is kell lennie. A Vietnamban játszódó része a filmnek az a rész, amin ténylegesen agyalni kell.

algi 2012.08.10. 13:17:54

És a többieknek mondom, hogy nem olvastuk egymás kommentjét, mert abban a pillanatban, hogy én elküldtem az enyémet, megjelent freddyD-é.

Zomb!eboy 2012.08.10. 19:35:01

@freddyD: Igen.
@BlogDiktátor: A Bőrnyakúak tényleg egy nagyon jó film, baromi egyedi módon mutatja be az iraki háborút.

dzsingiszkán1227 2012.08.11. 07:15:12

Szerintem az Apokalipszis most minden idők egyik legjobb háborús filmje. Elsőre nekem is hosszúnak tűnt, majd a második, harmadik, sokadik megnézés során lett egyre ütősebb, durvább. Egyszerűen zseniális. A háború rideg kegyetlenségét - úgy általában minden háborúét - és a Vietnamban uralkodó fejetlenséget semmi nem mutatja be jobban (na jó a Szakasz csak kicsivel marad le, de az ÖSSZES többi NAM-os filmre stadionköröket ver!). A franciás rész messze a legjobb jelenetek közé tartozik, ahogy az európai egykori gyarmatosítók betegesen ragaszkodnak ahhoz ami nem az övék, még ha a sok vér és az évtizedes megszállás valamennyire őket is oda köti (a "fehér elfolyik, a sárga megmarad" jelenetre nincsenek szavak). Tény, hogy hosszú, és elfogadom, hogy egyeseknek nem teszik a stílusa, de szerintem tökéletes! A háború kb. ilyen, amilyennek ez a film bemutatta (főleg a vietnami!).
De ha nem gond úgy általában írnék a háborús filmekről pár sort. A zömük modern propagandafilm. A Ryan közlegényt és hasonló szutyokszar... akarom mondani nem jó filmeket a Pentagon nem kis összegekkel támogatja (annak a filmnek az első 20-30 percén kívül - ami valóban zseniális és élethű - semmi komoly pozitívuma nincs!). Rendkívül egyoldalúak. Fentebb már sokan leírtak a mindig visszatérő címeket közül párat:
Ryan..., Sólyom..., Acéllövedékek (na jó ez kritizálja az USA-t, de sztem bazi unalmas és nem erdeti, a kiképzés teszi nézhetővé), Pearl Harbour (Irgalmas Isten...), Ellenség a kapuknál (ez még határeset), Katonák voltunk, Elit alakulat, A bátrak igazsága,Bőrnyakúak (ez talán a legkisebb rossz) és a sort reggelig folytathatnánk. Hopp reggel is lett. Semmi realitás. Ez alatt nem azt értem, hogy vér, meg belek, meg piszok, hanem hogy a jók nagyon nagyon jók, akik semmitől nem félnek, a bajtársaikért visszamennek, a civileket mentik, a gyerekeknek csokit osztanak, a fegyverük nem fogy ki, csak az hal meg, aki a családjáról mutat képet, meg legalább egy főszereplő. Ezek a filmek kifejezetten káros hatással vannak, mert elhitetik, hogy a háború, ugyan nem jó, de szükséges és igenis menni kell, aki ellenünk van az úgyis az utolsó szálig gonosz.
Az olyan filmek, mint az Apokalipszis most, A szakasz, a Hosszú jegyesség, a Sztálingrád, a Tengeralattjáró, a Bukás, a Senkiföldje, A szarvasvadász stb. a háború igazi arcát mutatja be, hogy a résztvevők mind vesztesek, hogy a háború 99,999%-ban őrület, pusztulás, halál, fájdalom, gyász és csak kb. 0,001%-ban heroizmus, bajtársiasság.
És ezért nagyon jó az Apokalipszis most!

algi 2012.08.11. 07:15:31

@uccse: Ironikus, hogy Coppolának köszönhetjük, hogy a Star Wars elején a szöveget nem 20 percen keresztül kell olvasnunk. (Lucas kb. az egész Starkiller legendát beleírta eredetileg, és ha minden igaz, Coppola mondta neki, hogy jobb lenne, ha csak három bekezdés lenne az egész.)

(És amilyen rémes a memóriám, remélem, nem keverem másik rendezővel.)

freddyD 2012.08.11. 07:18:09

@dzsingiszkán1227: Igen, erről olvastam, hogy az Apokalipszis Most Pentagon támogatás nélkül keletkezett, ezért is volt ilyen hosszadalmas. Elvégre ezeket a harci járműveket be is kellet szerezni valahonnan.

Ha már szóba hoztad a Szarvasvadászt: Az a film jó volna, ha nem lenne az a házasságos rész. Felfoghatatlan, hogy mi a francért kellett ilyen döbbenetesen hosszúra nyújtani azt, lényeges mondandó nélkül. Nálam teljesen elrontotta a filmet. Tényleg mai napig fogom a fejem, hogy mi értelme volt annak

Funci · http://ertemhogymiertnemerti.freeblog.hu/ 2012.08.28. 19:08:16

Nagyon rám ült ez a hajókázós rész a filmben olyan mintha egyre mélyebbre süllyednének a pokolba aminek az éjszakai híd a kapuja. Még az ellenséget sem látjuk igazából csak fák közül repkednek a lövedékek nyáááá. A Francia kolónia meg egy kis fény az utazásban, mégha elég reménytelen is.
süti beállítások módosítása