HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Már évek óta meg akartam nézni a filmet, de valahogy sosem jött össze. Egészen tegnapig, amikor szánalmas 690 forintért megvettem a 2 lemezes díszkiadását. Sorra hevertek a madaras teszkóban ennyiért az igényes Best Hollywood-os kiadványok. A cég ugyebár papíron még létezik, de már jó ideje nem tud új filmet kiadni. Talán ez az utolsó koporsószegük...

Na mindegy, este meg is néztük a filmet, amelyről már annyi jót hallottam. A film rövid, hivatalos leírása a következő:

Spanyolország, 1944. A polgárháború véget ért.

Carmen (Ariadna Gil) kislányával, Oféliával (Ivana Baquero) újdonsült férjéhez költözik. A tekintélyelvű, hideg Vidal (Sergi López) Franco tábornok seregének egyik kapitánya.

Ofélia nem szenvedheti új környezetét, és egy rejtélyes labirintusban keres menedéket, melyet hatalmas házuk mögött fedezett fel. Védelmezőjévé egy varázslatos teremtmény Faun szegődik, aki felfedi, hogy a kislány egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője.

Hogy kinyomozza az igazságot, Oféliának három veszedelmes próbát kell kiállnia, próbákat, melyekre senki nem készítette fel...

A filmnek a látványvilága igen tetszetős, jók a kulisszák, spanyol produkcióhoz képest a vizuális effektek, maszkok is eléggé figyelemreméltóak. A film két részből áll: Egyszer a háborús valóság és az időnként felbukkanó fantáziavilág. Az utóbbi a vártnál kevesebbszer került előtérbe és engem a valós környezet jobban is érdekelt, azt kell hogy mondjam.

A filmmel volt sajnos pár alapvető problémám:

  • a lány idegesített. Igazából az idegesített túl gonosz szó erre, mondjuk azt, hogy szimpátiám feléje nem volt határtalan. Volt benne valami irritáló, néha-néha komolyan az volt az érzésem, hogy kicsit mintha visszamaradott volna. Lehet, hogy ez a magyar szinkron műve, de olyan furcsán is beszélt, hogy nehezen tudtam elhinni, hogy egy ilyen kislány így kommunikál. Ami a visszamaradottságot illeti, sok jelenetben simán kimagyarázhatta volna magát, ehelyett szépen azt mondja, amit nem kellett volna és ezzel bajba kerül.
  • erre lehet, hogy adok egy spoiler figyelmeztetést:
    Szerintem a nézők 95%-a elejétől fogva felfogta, hogy a kislány ezt a fantáziavilágot csak képzelte. Ehhez képest a végén úgy prezentálták ezt a nagy felfedezést, mintha ez a világ legnagyobb csavara lett volna. Pont ez lett volna az, ami a film végét megmenthette volna: egy csavar. De ilyen nem volt. Komolyan, már az lett volna a legjobb, ha kiderül, hogy ez a Faun világ igazi és ott helyben kinyírja azt a rohadék kapitányt. Ilyen "odaképzelek valamit, hogy elviseljem a helyzetet" film már volt egy jó pár (és jobb is), szóval ez így nálam kevés volt. A filmnek hiányzott egy plánéja. Ha meg nagyon rá akartak volna állni erre a fantáziavilágra, jóval több szerepet kellett volna hogy kapjon.


    Kivitelezés, rendezés szempontjából a film igen erős, a történet nálam annyira nem tett nagy benyomást. Attól függetlenül nézhető film és megértem, ha másnak nagyon tetszik. Nálam egy erős 6/10

     

  •  

Címkék: film

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr762886492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.05.08. 08:15:56

Ez kivételesen az a film, aminél azt mondom, hogy angol felirattal érdemes nézni. (Amúgy én azt pártolom, hogy ha van jó szinkron, akkor azt érdemes választani egy bármilyen felirattal szemben.) Méghozzá azért mondom ezt, mert az angol feliratot maga Guillermo del Toro készítette, vagyis tekinthetjük a film részének is.

SPOILER

Szerintem egyébként jóval többrétűbb a film annál, minthogy a "sztori" (van csavar vs. nincs csavar) számítson. Mondjuk egy olyan intellektuális akciófilmben, mint a Mátrix, fontos, hogy legyen csavar a végén, de itt szerintem sokkal kevésbé volt szó a végén lévő csattanóról, és sokkal inkább a képzelt és a valódi világ közti párhuzamokról (a mesevilágbeli kulcs és a valóságos kulcs, a mesevilágbeli tőr és a valóságos konyhakés). Azt még a figyelmedbe ajánlom, hogy míg a mesevilág szereplőit naturalisztikusan ábrázolta a film, addig a valóságos szereplők olyan végletesek (gonosz kapitány, jóságos doktor, lázadó nő), mintha egy meséből léptek volna elő. Ezért egyébként szerintem messze nem egyértelműsítette a film, hogy a mesevilág képzelt volt-e vagy sem. (Ne felejtsd el, hogy a film végén a kislány a föld alatti világban megérkezik a trónterembe! Persze ez a rész tekinthető egy cinikus jelenetnek is, ahol keserűen nevetünk azon, hogy reménykedtünk, hogy talán mégis valóság a mesevilág. De ez akkor is interpretáció kérdése szerintem.)

freddyD 2011.05.08. 08:27:10

@algi: A párhuzamok valóban ötletesek voltak (volt még a vér megjelenése is, előbb a könyvben, majd a valóságban), de nekem ez így önmagában nem jelentett akkora értéket, hogy a filmet ez látványosan megdobná.
Azt a tróntermes részt utolsó pillanataiban képzelgi oda, nem számítottam ott már nagy fordulatra. Ettől függetlenül hatásos jelenet volt, az biztos

Ratcash1 2011.05.08. 09:43:21

Iszonyatosan jó egy film ez, rosszat senkise tud mondani róla. Még a Metascore is 98/100 :D

Ratcash1 2011.05.08. 09:45:39

A kislány meg tényleg irritáló volt de NEKEM csak akkor mikor nem hallgatott a faunra (SPOILER! ott arra a valami lényre gondolok, aminek a kezén van a szeme) de azon kívül nem volt irritáló.

freddyD 2011.05.08. 10:18:00

@Ratcash1: Igen, az elég érthetetlen volt. Legalább ha éhezett volna, de a kapitánynél aztán kajánál nem lehetett hiány.Nem létezik, hogy két szőlőszemnek nem lehetett volna ellenállni.

De az a lény nagyon parázós volt, remek maszkmunka volt

Gallai Dávid 2011.05.08. 11:00:18

bocsi, de ha az egészet csak képzeli, akkor hogy lehet, hogy az anyja tényleg jobban lett, amikor az ágya alá rakta azt az izét?

freddyD 2011.05.08. 11:23:12

@Gallai Dávid DD: Jó kérdés. Talán véletlen. Az a gyökér nem élt a kapitánynál, a lánynál pedig igen. Ugyanakkor mikor elégette, rosszabbul lett megint az anyja.

Így játszott a rendező a bizonytalansággal

Clois 2011.05.08. 11:45:22

@freddyD: @Ratcash1:

SPOILER

Nagyon is fontos volt a szőlős jelenet. Elég hosszú lenne elmagyarázni,meg őszintén már nem is emlékszem rá teljesen, rég láttam a filmet,de IMDB-n leírják a FAQ-ban. Amúgy a lényeg csak annyi, hogy az egész film úgymond a "szabályszegére alapult". Az összes pozitív szereplő valamilyen szinten "lázadó" (gondolok itt a kislányra a szőlőnél meg a kulcsnál,a cselédlányra,az orvosra és persze az ellenállókra.) miközben a kapitány mindig elvárta, hogy mindenki vakon azt tegye amit mondd.(A doktor még meg is magyarázza ezt,ha jól emlékszem pont az előtt hogy lelövik)

De mondom, IMDB beszéljen helyettem. Persze nem tökéletes film,ennek ellenére én személy szerint nagyon élveztem.Szerintem ez egy olyan film amit azért jó 2x megnézni, hogy megértse az ember az egészet. Ajánlom mindenkinek ;)

Ratcash1 2011.05.08. 11:54:06

@Clois: én pont Freddy írása után kezdtem újra nézni, most is nézem, a szőlős részen túl vagyok de még nem értem, pedig harmadszor látom a filmet... majd még meglátjuk.

penge96 2011.05.08. 12:08:07

Furcsálom, hogy a zenét meg sem említetted. Azért az a film egy igen erős pontja.

www.youtube.com/watch?v=8t9tzCUZuWQ

Clois 2011.05.08. 12:36:49

@Ratcash1: Azt hiszem valami Ádám és Éva utalás...vagy hasonló, mondom, olvass utána,már annyira nem emlékszem és nem akarok hülyeséget mondani

zeneszerzo 2011.05.08. 13:45:42

@freddyD: Monddcsak, láttad a Chloe - a kísértés iskolája c. filmet? Mit gondolsz róla? Ha még nem láttad, akkor ajánlom figyelmedbe, nekem/nekünk nagyon tetszett és érdekelne a véleményed!

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.05.08. 14:42:08

"A filmnek a látványvilága igen tetszetős, jók a kulisszák, spanyol produkcióhoz képest a vizuális effektek, maszkok is eléggé figyelemreméltóak."

FreddyD hány spanyol filmet láttál? Megkockáztatom nem sokat. A spanyolok nagyon igényesek filmkészítés terén és negyedannyi pénzből is tudnak vizuálisan gyönyörűbb filmet csinálni, mint nyugati társaik.

freddyD 2011.05.08. 16:17:45

@Swarm: Egy párat láttam azért. Az Intacto pl nagyon tetszett

JeszKar 2011.05.09. 21:08:21

Ezt a filmet nem szabad szinkronnal nézni, pláne ilyen pocsék szinkron színész választásnál. Háda, mint Faun? Csankó, mint Vidal? Merénylet a nyelv ellen.
Amúgy nálam simán benne van az előző évtized 10 legjobbjába (sőt igazából csak az Oldboy előzi meg)

ostobatuk 2011.05.19. 21:19:26

Del Toro sajátos világgal rendelkező mesemondó, nem foglal egyértelmű állást sem a kitaláció, sem a látottak valós mivolta mellett, mindenki gondoljon, amit szeretne. Nincs végleges diagnózis, helyette marad a néző saját interpretációja, melyet a leginkább igaznak érez.
Amúgy ha ez tetszett, érdemes az Ördöggerincet is meglesnetek. Ugyanez a téma és rendező, csak valamivel korábbi munka.

Szandi... 2011.06.25. 19:26:04

Ne magyar hanggal nézd!! Úgy borzalmas... Én is feliratosan láttam,sokkal jobb volt.Szerintem úgy kevésbé lenne "idegesítő" ... A végét tényleg megoldhatták volna jobban is,kicsit már én is azt vártam hogy kiderül hogy igaz ez a képzelt világ...
süti beállítások módosítása