HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Zoly és Szirmai Gergő társaságában a következő filmekről dumálunk:

Mindörökké Rock
Sleeping Beauty
Hogyan lopjunk felhőkarcolót?
Prometheus
Ideglelés
Blair Witch 2
Isten városa
Elit halálosztók/Elite squad
A Zóna
God Bless America
Egy kis kiruccanás
Piranha 3DD
+Batman előrejelzések/elvárások

A beszélgetést mp3 formátumban itt letölthetitek (131 perc, 120 MB)

Címkék: filmbarátok podcast

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr264643839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrRaizy 2012.07.11. 10:53:58

Talán az eddigi legjobb filmbarátok lett. Nekem nagyon tetszett, jó volt ezt a triót hallgatni. Remélem még lesz filmbarátok ezzel a trióval.

Amúgy, hogy ment a felvétel Gergővel? Gyorsan összeszoktattok vagy inkább döcögősen indult?
Mert a felvételből úgy jön le, hogy gyorsan összehangolótatok és minden szuperül működött.

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2012.07.11. 10:54:01

Amúgy a Sleeping Beauty-val teljesen egyetértek, tegnap láttam, és egy darab pozitívumot sem tudok elmondani a fimről. Viszont Emilly Browning egyáltalán nem rossz színész, legalábbis volt egy jelenet, amikor az egyik öreg faszi elég undorító dolgokat csinált vele, és azért azt lekellett forgatni. Le a kalappal, hogy kibírta hányás nélkül, bár látszott egyszer az arcán, hogy nem bírja nagyon. Viszont volt egy utalás, amikor szerinte a csipkebokor virágát ejtette el a kocsiban, az elgondolkodtatott.

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2012.07.11. 10:54:10

"Nem mondom, hogy pocsék a film, de nem veszít vele semmit aki, kihagyja.", vagy valami ilyesmi. Na most, azzal kezdte Zoly, hogy milyen SZAR a Rock of Ages, aztán meg már mégsem? Most ez hogy van?

gorre126 2012.07.11. 15:06:20

Ez az Elite squad a "Tropa de Elite" lenne? Még pár hónapja láttam mind a két részét, tényleg jók, de engem egyáltalán nem hatott meg úgy mint elmondtátok.

freddyD 2012.07.11. 19:02:20

@rAAAiz: Nem volt nagy összeszokásosdi, jól ment minden egyből. Szerintem egyikünk sem komplikált embertípus

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2012.07.12. 07:02:55

Még nem láttam, de pont jókor jött ez a rész. Legalább lesz mivel lekötnöm magam a melóban. Enélkül dögunalom lenne.

Acordeon 2012.07.12. 07:03:10

Szerintem sokkal fogyaszthatóbb lenne ha több részletbe tennétek fel , mondjuk nincs meg az a nagy beszélgetés érzete de legalább nem kéne keresgélni ha konkrétan erre vagy arra vagyok kíváncsi , ha nincs időm az egészre.
Egyébként gratulálok megint jó lett a podcast.

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2012.07.12. 18:06:38

Meghallgattam, igaz hogy a felét már csak itthon. Király volt.
Egy észrevétel. lehetne esetleg kérni majd a következő adásról egy kicsit hangosabb verziót? Egy AudaCity-s erősítés ráférne, mert a buszon alig hallottam belőle valamit. A menetszél elnyomta. :/

Zoly: A The Terminators-ról én is tudnék mesélni. :D

freddyD 2012.07.12. 18:08:01

@Mick Kramer: Okés. Pedig ez már az erősített verzió, de akkor még tekerek rajta. Csak igyekszem nem túlzásba vinni, mert félek, hogy betorzít

csende2 2012.07.13. 07:01:42

Freddy, legközelebbi podcastre a The Lost Weekend című filmet nézzétek meg. Hatalmas film. Ne riadjatok meg attól, hogy 1945-ös (bár amúgy nem is illene - ejnye-bejnye, aki megijed egy régi filmtől), sokkoló erejű film.

Jason13 2012.07.13. 15:55:53

Hm,annak ellenére,hogy sok itt elhangzott véleménnyel nem tudtam egyetérteni,tetszett ez a filmbarátok rész.Jó kis trió ült össze és igazán szórakoztató volt hallgatni ezt a több mint két órás beszélgetést.
Az Ideglelés terén nem osztom véleményetek,nekem az egyik legrosszabb filmes élményt nyújtotta.Erőltetettnek és unalmasnak tartom,egyedül a PR-kampánya az,ami szót érdemel,így kell eladni valamit.A második résszel már nem ez a helyzet,az úgy-ahogy tetszett,bár jónak azt sem nevezném.
Piranha 3DD-t nekem is sikerült moziban nézni,és hát azzal kapcsolatban egyetértek Zoly-val és és FreddyD-vel is.Hiányoltam belőle az esztelen brutalitást és a tabut döngető vérengzéseket,viszont az idióta poénok és a Zs-kategóriás Trash-feeling úgy-ahogy elszórakoztatott.Nálam valahol a közepes kategória szórásában foglal helyet.
Na,nekem ennyi mondandóm lett volna,várom az újabb rész(eket),ahogy Nolan Batman-jét is,amit tuti hogy moziban nézek és az év legnagyobb durranását várom tőle:)

Excalibur 2012.07.13. 17:36:35

Apróság: Fantastic Four és a Spider-Man is Marvel, köze nincs a DC Rebootokhoz, se a Justice Leagehez...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.07.14. 10:29:13

Ja, még azt is megemlíteném, hogy szerintem a Warner most is rendesen nyomatja a Batman marketinget. Abszolút nem ülnek a babérjaikon a reklámosztályon.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.07.14. 10:29:29

Remake: Hollywoodnak mindig kell egy változat egy olyan filmből, amelyet nem ők csináltak. A tetovált lányból pl. ezért csináltak gyorsan egy jenki verziót és a Fejvadászokból is ezért lesz egy újabb amcsi film.

A reboot láz meg a Batman után teljesen érthető. Minden producer olyasmit akar, mint amit Nolan véghezvitt. Egyébként a Pókemberből eleve be volt tervezve a reboot, a negyedik Raimi film után érkezett volna egy évvel (azaz most), de mivel a Pókember 4 forgatókönyvét nem tudták gatyába rázni, így inkább azt a tervezetet jégre tették.

Batman: Valószínűleg ezer plusz egy név fog szóba kerülni a folytatással kapcsolatban. De egy tuti, nem jövőre fog jönni. Darren Aronofsky meg a Noé filmjével van elfoglalva, csakis azzal törődik.
A Zöld Lámpás kapcsán is gondolkodnak, hogy mi legyen, folytatás vagy reboot. De szerintem inkább újraindítják.

A DC mihamarabb szeretne egy Igazság Ligája filmet, de hát előtte kellene néhány normális film. Mondjuk a Csodanőről, a Martian Manhunterről, Villámról. Szerintem talán egy Villám film összejön 2014-re. Egy Igazság Ligája meg 2016-ra. Akkor meg már javában tervezgetni fogják a Bosszúállók 3-at:)

kófic 2012.07.17. 07:14:32

A Blairwitchről jutott eszembe, szerintem az volt még zseniális a végén, mikor a házban ketté váltak ugye és a srácnál volt a hangcucc és mikor a csaj megy le utána a pincébe fentről először még csak nagyon messziről hallatszik a sikítása, és ahogy közeledik a egyre erősödik egyre hangosodik a sikítás.Szerintem ez egy zseniális ötlet volt, nagyon megmaradt bennem.

algi 2012.07.17. 17:04:26

@koimbra: Hehe! Most elképzeltem, hogy a Hihetetlen Hulk c. film a Batman: Begins ambícióival rendelkezett.

Polgár Csaba · http://cornersofthegalaxy.blog.hu/ 2012.07.24. 06:48:25

Prometheus: Egy 2 órás prológus. Jó film, de az egész annyira a folytatásra épít, hogy az nagyon undorító. Nekem tetszett a film és jó volt. A dolgok egy része összerakható volt, de mint Alien előzmény egyelőre nem megy, ha majd elkészül az összes Prometheus elkészül akkor lesz majd érdemes az egészre ránézni, én elkönyveltem, mint jó, élvezhető, 2 órás prológus.

algi 2012.07.24. 17:26:46

@Darth Revan Mester: Jó film? Tele van ostobaságokkal.

SPOILER

1. Ha a Mérnökök úgy néznek ki, mint az ember, az azt jelenti, hogy az őseink? De ha az őseink, akkor miért keverik össze az alkotóinkkal? Ha az első jelenetben a lebomlási folyamatban darabjaira hullott a DNS-e, akkor hogy lehet, hogy pont ugyanolyan kinézet jött ki belőle? Az egész élővilágra jellemzőek a G, A, C, T gének. Miért voltak ugyanolyanok a kontinensek, mint a modern Földön? Mi ez? Valami fiatal Föld kreacionista vágyálom? Mondjuk ha igen, akkor nem csodálom, hogy idiótának vannak beállítva az igazi tudósok, és végül azoknak lesz igazuk, akik a _sztori_szerint_ megalapozatlanul hittek a Mérnökökben. Persze, baromi jól nézett ki ez a jelenet, csak épp totálisan lábon lövi az egész film tudományát. Miféle sci-fi ez? Olyan, ami nem a valódi tudományra épül, hanem az úgynevezett "keresztény tudományra"? A legrosszabb sci-fikben, ahol mindent elszúrnak, még ott is elfogadják a tudományos vívmányokat, és azokon változtatnak, csűrnek-csavarnak. De ez a film nem a tudomány eredményeiből indult ki, hanem a kreacionista fantazmagóriából.

2. Mi volt ez a baromság a viharral? Van ez a csúcsszuper érzékelőkkel felszerelt űrhajó, amivel távolról letapogatják a bolygófelszínt, a légkört stb. Közlik a kinti csapattal, hogy jó lesz sietni, mert közeledik a vihar. Ehhez képest, mire kijutnak (igaz, kis szedelődzködés után), máris teperni kell ezerrel, és éppen utoléri őket a vihar. Olyan közhelyes jelenet, hogy csak az az idióta világvége film volt hajlandó nemrégiben alkalmazni, hogy a hideg elől menekülnek. És miután megérkezik a vihar, és kiderül, hogy a két idióta tudós a barlangban maradt, a kapitány nyugodtan közli, hogy maradjanak ott reggelig. (Ácsi! Nem inkább a vihar elültéig? Honnan tudják, hogy a vihar nem múlik el estig, ha azt se látták időben, hogy megjön?) Szóval ha ennyire a nyakukon volt a vihar, akkor minek kellett visszarohanni? Miért nem maradhatott volna mindenki a barlangban? Ez lett volna a logikus lépés. Ráadásul ismert a filmes dramaturgiában is. Hány filmben hallottam már? "Megérkezett a vihar, ezért nem tudunk elindulni." Kár volt ezért rohanni.

3. A két idióta viselkedése annyira nem gáz, ha belegondolunk, hogy az érkezés UTÁN tájékoztatták a tudósokat a feladatról. Csak azért, hogy legyen egy jelenet, ami hajaz az Aliensre. Csakhogy ezek nem katonák, akik bármit vállalnak (és a bármi alatt úgyis mindenhol csak azt értik, hogy lőni kell), hanem civil tudósok. Mi van, ha valaki közli, hogy bocs, inkább hazamegy? Szóval a két idióta tudós amint meglát egy idegen hullát (köztük a biológussal), rögtön menne vissza a hajóra. Bocs, nem ezért jöttetek? Aztán annak ellenére, hogy állandó rádiókapcsolatban vannak a hajóval, amelyen teljes instant térkép van a barlangról, képtelenek visszatalálni. Majd, amikor találnak egy ismeretlen élőlényt, az első dolguk, hogy beledugják a pofájukat anélkül, hogy rádión jelentenék.

4. Amikor a férj észreveszi a tükörben, hogy meg van fertőzve, akkor álomlogikával rögtön eltitkolja, nehogy megöljék vagy mi. (Miért ölnék meg? Max. hibernálják.) Aztán, amikor a barlangba menet rosszul lesz, már hirtelen nem titkolja annyira, az lesz számára a fontos, hogy meggyógyuljon, úgyhogy visszaviszik a hajóra. Aztán, amikor megérkeznek a hajóhoz, hirtelen belemegy abba, hogy őt meg kell ölni. Döntse már el! És ami a leggázabb, hogy a halála után fehérbe úszott a kép. Komolyan? Amióta érzelmileg nagykorúvá váltam, már nem lehet meghatni azzal, hogy fehérbe úsztatják a képet. Mennyire primitív már, hogy a fehérség ábrázolja a túlvilágot? (Amúgy meg, hogy a csudában nem tűnik fel neki, hogy belenyúlt a droid a piájába. Én azt meg nem iszom, amibe más belenyúlt.)

Egyszerűen mindenki logikátlanul viselkedett, és nevetségesek voltak a halálnemek. Azt nem hiszem el, hogy a 2. részben megmagyarázzák, hogy a Földön minden tudós idióta, és mindenki megbízik a robotokban, még ha furán is viselkednek. Komolyan, senkinek se tűnt fel, hogy mit csinál a robot? Ja, és miért is csinálta a robot, amit csinált? Mit ért el a tetteivel, ami elősegítette az öreg szándékát? Mit ért el azzal, hogy megfertőzte a főhősnőt? Hogyan fog egy biológiai fegyver lenyúlása segíteni Weyland papának találkozni a teremtővel? Ja, tudom, ezt is a 2. részben fogják megmagyarázni. Hát, akkor csak szólok, hogy EBBEN A RÉSZBEN KELLETT VOLNA! Ez nem egy nyitott hagyott kérdés, hanem egy tátongó lyuk.

És azt elárulná valaki, hogy a műtőbe bezárt szörny hogyan nőtt olyan gyorsan akkorára? Már csak a tömegmegmaradás elvét figyelembe véve.

Egyébként én az utolsó jelenetig egyáltalán nem éreztem, hogy a folytatásra épített volna a film. Az utolsó harmada kifejezetten tetszett. Az lett volna gáz, ha valami okoskodó hülyeséget adnak a Mérnök szájába. Szerintem pont így volt jó a reakciója, ahogyan volt. És nagyon remélem, hogy a folytatásból se fog kiderülni, hogy miért teremtettek minket/az életet a Földön, mert ez kb. olyan, mintha azt állítanák, hogy tudják, mi az élet értelme, és majd ez a franchise fogja megmondani.

algi 2012.07.24. 20:14:06

@Darth Revan Mester: SPOILERESEN FOLYTATVA

Ja, egy pontot kifelejtettem. Miféle biztonsági előírásoknak megfelelően viselkedtek? Mármint egy Nemere által írt ifjúsági regényben elhiszem, hogy kiderül, hogy lélegezhető a légkör, és leveszik a sisakot. Na, de egy ilyen sci-fiben, ahol a fertőzés ilyen központi szerepet játszik higgyem el, hogy nem félnek attól, hogy valami fertőző, vagy akárcsak szennyező anyag a szervezetükbe jut? Pl. nem rég olvastam egy cikket, hogy a Holdra szálló asztronautáknak is gondjuk volt azzal, hogy a Hold felszínéről tűéles porszemekből álló port hordtak be az űrhajóba a szkafanderen. Ezek meg nyitott sisakkal mászkálnak egy idegen civilizáció földalatti járataiban? Manapság egy földi piramisba se mehet le az ember óvintézkedések nélkül, hátha mérgező gázok vannak.

Hasonlóan kiváló biztonsági intézkedések voltak a fej felboncolásánál is. Csak úgy a műtőasztalon turkálják, amikor kiváló izolációs kamra van? Érdekes, az Alienben és az Aliensben jobban megfeleltek az ilyen óvintézkedéseknek, mint a Prometheusban. De a lényeg nem az, hogy megfeleltek, hanem az, hogy ott nem ez volt a buktató. Amikor Bishop boncolta az arctámadót, annak nem az lett a vége, hogy a sav szétmarta a CPU-ját, és leállt, az csak egy látványos jelenet volt műszörnnyel, meg Bishop szúrós tekintetével. Vagy mi lett volna, ha kiderül, hogy a Majmok bolygóján van egy halálos vírus, amire a helybéliek immunnisak, de az űrhajón érkező emberek nem? Hamar vége lett volna. És jogosan becsapva érezné magát az olvasó.

Polgár Csaba · http://cornersofthegalaxy.blog.hu/ 2012.07.25. 07:24:21

@algi:
Először is ízlések és pofonok. Másodszor jó film alatt egy amolyan 7/10-es kategóriát értek. Persze, tele volt hülyeséggel az bizony tény, de azt senki sem tagadhatja, hogy egy élvezhető film. A Sötét Lovagba is bele lehetne annyira kötni, hogy úgy tűnjön, minthogyha egy "rossz film" lenne. Persze ég és föld a különbség a kettő között. De rossz filmnek nem nevezném a Prometheus-t.
A Mérnökök ősök? Nem, rohadtul nem, az első jelenet világossá teszi. A fekte trutyi elég durva mutációt hajt végre, és amikor szétesett a fickó a mutálodott DNS-e bekerült a vízbe, ami bekerült az "állatvilágba" stb., az első jelenet erre utalt. Még ebben a szétesett állapotban is a bejutott "cucc" mutációt okozott a "fogyasztóban", bár azt elismerem, hogy a 100%-os megegyezés az baromság volt (egy 80-90% hihetőbb lett volna). Nem sok köze van a "keresztény-tudományhoz" a filmnek. A Mérnökök nem őseink, hanem a "teremtőink", és ha ez "keresztény tudománynak" számít, az elég baj. Picit épít a keresztény ideológiára ezzel az egész teremtős dologgal, de koránt sem nevezném ezt "keresztény tudománynak".
A viharos dolog az "akció miatt" kellett, meg, hogy kinyírják a két tudóst, meg egy-két Alien-es dolgot "bemutassanak". Kezdve azzal, hogy a fekete trutymó milyen mutációt hajtott végre egy földi gilisztában. Miért kellett vissza sietni? Csak, elvileg ráérnének visszatérni másnap, főleg hogy sima felderítésről volt szó, amit teljesítetek, meg talán a fej miatt. Miért kellett reggelig várni? Valószínűleg az oxigén miatt, mert ha a vihar vége után elindulnak megfulladtak volna, mire visszaérnek. Persze a vihar után értük mehetek volna, de ezt a sokszor eljátszott dolgot el lehet még nézni.
Amúgy tudták, hogy veszélyes dolog, csak azt nem, hogy mi az. Az, hogy a két barom elkezdte tapogatni a dolgot az hülyeség volt tény.
Voltak benne hülye dolgok ez tény, de ez egész filmet úgy állítod be, mint egy utolsó kalap fos, noha ez nem igazán így van. Voltak érdekes gondolatok, amikkel vagy nem kezdet semmit (folytatásban kifejteni) vagy picit rosszul csinálta. Van egy kis tapasztalatom filmek terén, szóval ne próbáld be magyarázni nekem, hogy a Prometheus egy rossz film és egy fos sci-fi. Képzeld ezeket a hibákat én is észre vettem és még is azt mondom, hogy egy jó film (7/10-es kategória). Voltak jó dologban, érdekes gondolatok, ha neked nem tetszettek, akkor neked nem tetszett, de azt mondani, hogy úgy fos ahogy van az erős túlzás.

algi 2012.07.26. 07:25:46

@Darth Revan Mester: Pontosan, azt gondolom, hogy a Prometheus egy utolsó kalap fos film volt, egy nagy taliga szar, ami arra se méltó, hogy sci-finek nevezzék. Gyakorlatilag nagyon nehezen találok benne olyasmit, amiről valami jót tudok mondani. Az egész másból se állt, csak erőltetett közhelyek egymás utániságából. És az ilyen erőltetettség miatt nem volt egyáltalán élvezetes számomra, hanem inkább fárasztó.

Megengeded, hogy hülyék legyenek a karakterek? Jó, én is megengedem. De akkor a hülyeségük szolgálhatná érdekes jelenetek elővezetését is ahelyett, hogy a húszmilliószor lerágott gumicsontokat kapjuk meg újra.

Nem tartom magamat zseniális írónak, de a kisujjamból jobb megoldásokat rázok ki most, rögtönözve. Pl. ha a hajó nem tudott volna fél méterre leszállni a piramistól, hanem csak távolabb, akkor el lehetett volna játszani, hogy a kinti csapat elveszíti a kapcsolatot az űrhajóval. És innentől kezdve rögtön nem gáz, hogy szétszakadnak, hogy nem találnak vissza, hogy viharba keverednek, mert senki se szól nekik, hogy közeledik.

Vagy a vihar lehetett volna picit realisztikusabb, mint egy közeledő fal. Elvégre ez nem a 2012, hanem egy intellektuális sci-fi vagy mi. (Tudom, hogy vannak durva viharok, de ha olyan jön, akkor meg nem küldöm ki a szabadba az embereimet.) Ott van az Aliens, ha már utalgattak a Prometheusban a korábbi Alien-filmekre, nyugodtan behozhatták volna azt a képet, ahogyan Bishop az orkán erejű szélben kalibrálgatja az antennát.

De egyébként, ha már vannak szörnyek, akkor egyáltalán semmi szükség a karakterek hülyeségére. Egy ügyes szörny az óvatosan közlekedő űrhajósokat is képes megölni.

És szerintem ezek tök alapvető dolgok, amik ugyan ismert toposzok, sokszor alkalmazták őket, mégsem tűnnek erőltetettnek, mert a valóságban is előfordul, hogy a mobilnak nincs térereje. Az viszont nem fordul elő, hogy ha kirándulni menne egy ismerősöm, és látom az időjárás-jelentésben, hogy esni fog, akkor azt mondom neki, hogy menjen csak kirándulni, hátha nem éri utol a felhő!

Amúgy a Dark Knight mióta etalon a filmkészítésben? Egy olyan film ne legyen etalon, amiben a 180 fokos szabályt nem tartják be!

freddyD 2012.07.26. 07:26:28

@algi: Hűha Algi, nem ismerek rád :D

mOOnLight 2012.07.27. 06:46:34

Köszönöm Gergőnek, a felbuzdítást a God Bless America-ra, nagyon jó film volt nagyon tetszett, csak az előzetes alapján meg sem néztem volna. Azonban a film mondanivalójáról eltérő a véleményünk,én nem láttam benne azt amit Gergő (csak talán a legvégén, de akkor se hiszem, hogy ezt akarták volna mondani a készítők) Inkább azt értettem mondanivalónak, amit konkrétan ki is mondtak a filmben, hogy ez a média, ami az emberi viselkedés abszolút negatívumait ünnepli, az káros.

Polgár Csaba · http://cornersofthegalaxy.blog.hu/ 2012.07.27. 23:02:03

@algi:
Nem kívánok ez ügyben vitatkozni, mert neked is meg van a véleményed, meg nekem is, ami nem egyezik és nem is fog soha, ami nem is baj. Persze látszik a Prometheuson az átírogatások, ez tény, de " Prometheus egy utolsó kalap fos film volt, egy nagy taliga szar, ami arra se méltó, hogy sci-finek nevezzék." Na ez egy nagyon erős túlzás, sőt egy kurva nagy túlzás maradjunk annyiban. Neked nem tetszett, oké, ez a te véleményed. Magyarázhatod a dolgot, de a tényen nem fog változtatni, hogy szerintem a Prometheus egy jó film. A látvány nagyszerű, a zene jó, Michael Fassbender nagyon jól alakít, valamint voltak itt jó ötletek, amiket nem sikerült annyira jól kihasználni, mint amennyire lehetett volna és hibákon is lehetett volna javítani egy kis figyelemmel. De ennek ellenére az összképen csak annyira ront, hogy csak jónak (7/10) titulálom a filmet. De semmikép sem egy "taliga fos". És akárhogy is nézem, mindig két dolgot emelsz ki: a vihar és a hülye, logikátlanul viselkedő karakterek. Vannak filmek hasonló hibákkal, még is jók azok a filmek. Ezennel ezt a beszélgetést lezártnak tekintem, mivel nem tudsz arról meggyőzni, hogy a Prometheus egy rossz film (mert kurvára nem az).

algi 2012.07.28. 12:55:29

@Darth Revan Mester: Csak az a problémám, hogy miután azt írod, hogy nem akarsz vitatkozni, leírsz egy sor érvet, majd rosszul reprezentálod az érveimet. Mintha megint az első kommentemre válaszolnál, nem a legutóbbira. Én pl. nagyon kíváncsi lennék, hogy szerinted nem lett volna-e sokkal jobb, ha nem a karakterek hülyesége okozza a galibát, hanem az, hogy megszakad a rádiókapcsolat a hajóval. Tényleg érdekel. (Egyébként én nem akarlak meggyőzni, csak azt szeretném elérni, hogy megismerd és megértsd az érveimet - persze ennek akadálya, hogy nem fogalmazok valami ügyesen, ezért nem érzem fairnek, hogy két kommentváltás után le akarod lőni a dolgot, miközben te csak most kezdted el sorolni, hogy szerinted mi jó a filmben.)

Az pedig még inkább zavar, hogy miközben azzal kezdted, hogy ízlések és pofonok, már ott tartunk, hogy megkérdőjelezhetetlen, hogy a Prometheus jó film, és nálad a jó "csak" annyit jelent, hogy 7/10. Most anélkül, hogy belemennék abba, hogy mi a véleményem filmek pontozásáról, azt talán kijelenthetjük, hogy 7 pontot adni egy filmre pozitívum. Csakhogy a Prometheus számomra nagyrészt negatív élményt nyújtott, és alig találtam benne mentő mozzanatokat. Segítek: sem a jó zene, sem a jó színészi játék, sem a látványos trükkök, sem a szépen fényképezett képek nem mentenek meg egy rossz filmet. Egy film nem így működik. A film egészének kell jónak lennie, nem a részeinek. (Sőt, egy film lehet úgy jó, hogy közben az egyes részei rosszak.)

Számomra mentő mozzanat a film vége volt, mert annak volt értelme, ahogyan lezárták nemcsak a karakterek szempontjából, hanem a film alapkérdésére is nagyon jó választ adott. Érdekes módon sokan azt gondolják, hogy ezzel elodázta azt, hogy válaszoljon a kérdésre, de szerintem éppen, hogy a lehető legjobb választ adta, amivel tulajdonképpen le is lehetne zárni, a Teremtő keresését. A Teremtővel való találkozás a Bibliában sem volt mindig kellemes, gyakran pusztítóan hatott arra, aki átélte, és ha egy vallásos ember elég értelmes, akkor Istent nem egy szakállas bácsinak képzeli el, hanem valamiféle őselemi erőnek, ami a maga nyers megjelenésében, ha nem egy ügynökön keresztül jelenik meg, elpusztíthatja az embert. (És itt utalnék a Dogma c. filmre, ahol Isten hangja halálos.)

Egyébként az első válaszodban írtad is, hogy mi miért kellett, a szerző így érte el, hogy legyen akció, meg meghaljon egy-két szereplő stb. Az az én problémám, hogy ez nem elegáns. A szerző dönthette el, hogy mi történik az EGÉSZ filmben. Egyáltalán nem volt rászorulva az ilyen erőltetett eszközökre. A problémák következhettek volna természetesen a körülményekből a légből kapott dolgok helyett. Az író számára ott volt az egész galaxis, hogy kalandokat írjon, semmi szüksége nem volt erőltetett megoldásokra.

Ha egy filmet úgy adnak el, hogy intelligens sci-fi, akkor legyen intelligens sci-fi! Ez a film egyáltalán nem igényelt semmiféle intelligenciát, kizárólag az érzelmekre próbált hatni, ráadásul nem is túl kifinomult módszerekkel.

@freddyD: Nem értelek, én a filmek fikázásáról vagyok híres.

Mr. Schreck 2013.06.08. 00:32:39

Itt egy kis finomság egy régebbi témához:
www.youtube.com/watch?v=GpEx7pdp2-Q
Eddig ez volt a legjobb magyarázatos videó amit láttam a filmről.
süti beállítások módosítása