HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

index.jpgSziasztok. A Filmbarátok Podcastben már megemlítettem, de a rend kedvéért ide is kiírom, nehogy valaki keresse majd hajnalban.

Idén jó 20 év után először nem fogom nézni az Oscar gálát és egy 2011 óta fennálló hagyományt szakítok meg ezzel, mert azóta csináltam mindig az élőblogolást is. Mindig szerettem csinálni, nagyon gyorsan elrepült az idő és az olvasók is mindig színes megjegyzésekkel hozzátették a magukét, amitől egy jó kis közösségi élmény volt.

A 2018-as évösszegzésben mindannyian arra jutottunk, hogy egy szokatlanul erős filmév volt, kár hogy ebből túl sokat nem lehet észrevenni az Oscar jelöltlistájából. Szóval jöjjön egy pár ok, ami miatt berágtam erre az eseményre és ami miatt (legalább) idén bojkottálom:

-A sok műbotrány: Amikor Kevin Harttal találnak egy szerintem jó jelöltet a műsorvezetésre, akinek ráadásul ez egy nagy álom lett volna, de pár ősrégi és középszar melegvicc miatt meghurcolták. Egy gála műsörvezető nélkül? Hát én nem tudom. Aztán egyáltalán, hogy felmerült ezekben a barmokban, hogy reklámszünetekben adnak át díjakat, a filmes szakma teljes leköpése. Teljesen mindegy, melyik kategória. Ha úgy gondolják, hogy senkit sem érdekel, a legjobb rövid-dokumentumfilm (sajnos tényleg marha keveset tudni ezekről), akkor szüntessék meg. De ehhez nem elég tökösek. Már az is évek óta felcsesz, hogy ezeket a lesajnált kategóriában jelölt embereket ilyen külön helyre ültetik, hogy ne zavarják az összképet, aztán a köszönőbeszédüket 20 másodperc után elkezdik lezenélni. A 3 órás limitet sem értem. Ha egy show tényleg jó és nem Ellen féle pizzarendelésekből és szűnni nem akaró dalbetétekből áll, akkor lehet tőlem 5 óra is, mert szórakoztat.

-Jelöltek listája: Minden évben van olyan, hogy szerintem inkább jónak ítélt filmek nyernek, de én nem adtam volna nekik (Víz érintése, Holdfény, 12 év rabszolgaság stb). Ezzeknél nem kimondottam örültem, de együtt tudtam élni velük. De idén szerintem sorra olyan jelöltek vannak, akiknek szerény véleményem szerint semmi keresnivalójuk nincs, és többnyire nézőcsalogatás, kompenzálás miatt vannak ott. Ennek semmi értelme. A Zöld könyv-et tartom filmileg messze a legkiemelkedőbbnek a jelöltek közül. Főleg felcsesz, hogy egy Fekete Párduc benn van a legjobb filmeknél, míg egy "Első ember" nem, holott egy minden szempontból Oscarra érdemes produkció. A Netflix által agresszív promós munkával betolt Roma egyáltalán nem tetszett, bár tudom, hogy ezt sokan másképp látják (sokan meg úgy, mint én). Mindegy, én sok kategóriában úgy vagyok vele, hogy nem érzem, hogy különösen tudnék szurkolni valakiért, annak meg nincs értelme, hogy éjszakázzak csak azért, hogy valaki ellen drukkoljak (ezt meghagyjuk a választásokra). Annak sem vagyok rajongója, hogy itt +3 órán át csak fikázzak valamit, mert egy ilyen közösségi élmény ennél többet érdemelne.

Ez az idei Oscar max katasztrófaturizmusból érdekelne, de őszintén szólva még ez az ok sem elég erős, hogy emiatt megszakítsam az alvásidőm. Úgyhogy sajnálom, de bízom benne, hogy jövőre valahogy észbe kapnak és akkor ismét belevághatok a dologba.

Címkék: oscar

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr4914645991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobi100 2019.02.24. 16:54:34

100%-ban megértem, hogy miért döntöttél így. Én is sok év után kihagyom, és egy kicsit szomorkottam is ,hogy nem lehetek itt (mint az elmúlt 3 évben), de így akkor ez a "probléma" megoldódott :). Remélem nagyon sokan döntenek még hasonlóan, mert mi nézők csak így tudunk jelezni, hogy nem jó irányba haladunk. Egyszerűen nem értem miért folyton önkényesen variálnak mindennel amikor a közösség minden évben nyílvánvalóvá teszi mit akar. Remélem ez egy kolosszális bukás lesz és jövőre már olyan emberek lesznek a döntéshozó pozícióban, akik értenek is ahhoz, hogyan kell egy ilyet levezényelni.

Serfőző János 2019.02.24. 18:53:29

Abszolút egyetértek, szerintem jó alacsony lesz a nézettség minden országban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.02.24. 19:28:31

kettő komment? azért egy linket betehetnétek, mert én ettől függetlenül megnézném

azzal egyébként tökéletesen egyetértek, hogy eszméletlen szar a felhozatal idén, egyáltalán nem érdekel ki nyer ki nem

Fekete Párduc, BlackKklansman, közben meg Hartot kiszopatják, most komolyna ezeket a filmeket kellett jelölni??? és igen Első Ember kapják be

evergreen976 2019.02.24. 20:28:43

Teljesen érthető. Egy rakás szar lesz ez így, és sajnos ez egy nagyon szomorú jövőképet vetít ki.
(Egyre többször jut fejembe a HÜLYÉK PARADICSOMA c. remekmű...abban is kitérnek egy Oscar díjas műremekre...)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2019.02.25. 01:00:01

Abszolút érthető

Én eddig életem során kétszer követtem élőben az Oscar díjátadót. Mind a kétszer közösségi nézés keretében, másként el sem tudom képzelni, hogy lekössön. Ám másnap azért gyakran feljártam ide, utólag végig pörgetve a "streamet" és a kommentárokat is sokszor érdekes volt látni, hogy milyen lehetett a hangulat este.

Az Oscarral az a baj, hogy hatalmasra duzzadt, és látható identitásválságában nem tudja eldönteni, hogy mi akar lenni.

Noha a presztízse nem olyan, mint régen tagadhatatlanul még mindig ez a filmes díj, amire mindenki figyel. Ez jut el a legtöbb emberhez, ez az ami egyaránt érdekli a szakmát, a stúdiókat és a legszélesebb közönséget is.

Ám, amióta van Oscar sokat változott a világ, sokkal diverzifikáltabb és sokszínűbb lett a filmkészítés is, amivel nem volt képes lépést tartani a gála. Emiatt jelent meg ugye a pejoratív "tipikusan Oscar film" megjelölés, mert az évtizedek során leszűkült, kiszámíthatóvá vált a Filmakadémia ízlése.

Életrajzi filmek, zenés filmek, giccsesc/minden szempontból szuper-poll korrekt drámák, olyan rasszizmusról szóló filmek, amelyek a fehér nézőknek sem kényelmetlenek...

Egyértelművé vált, hogy az Oscar már nem az év legjobb filmjeiről szólt, hanem egy bizonyos réteg (Az Akadémia szavazók) kedvenceiről. Hiszen a kisebb független alkotásoknak, legyen bármennyire is jók, azért nem sok esélye van/volt eddig sem, hiszen a lobbi erő mindig sokkal többet nyomott latba. (Azért ha az ember visszanézi a nyerteseket jól megdöbben, hogy mennyi olyan középszerű "legjobb film" van, amiről azóta egyáltalán nem beszélünk, míg sok csak jelölésig - Pl Scorsese klasszikusai - vagy addig sem (Hitchcocok) jutott film pedig ma már megkerülhetetlen hivatkozási alap.

Az elmúlt években több kevesebb sikerrel ezen akar(t) változtatni az Akadémia, de teljesen maga sem tudja, hogy milyen irányban.

Hiszen jó megoldás a "begyöpösödöttség" legyőzésére és a "tipikus oscar-bait" filmek kizárására az lehet, ha frissítik az akadémia tagjait mindenféle rasszból, nemből kikerülő, de legfőképp FIATAL, izgalmas nézőpontú filmesekkel. Na, de ha ők behozzák a saját ízlésüket, akkor már megváltozik az Oscarra jelölt filmek összetétele, ami meg lehet hogy sokaknak nem tetszik.

És talán épp ez a baj, hogy az Oscar mindenkinek meg akar felelni, hogy a legnagyobb maradjon, de mindenkinek soha nem lehet megfelelni. Persze muszáj változnia, reagálnia kell az idők és a filmek változására, de el kell fogadni, azt, hogy az internet korábban egészen valószínű - tekintve az esemény mértékét - hogy most már sosem lesz botránymentes gála.

" A 3 órás limitet sem értem. Ha egy show tényleg jó (...) lehet tőlem 5 óra is, mert szórakoztat."

Na ez remek példa arra, hogy az Oscar szervezői nem tudják, hogy kinek kéne megfelelni. Ugyan sokan kárhoztatták mindig is a gálát mert túl hosszú (én is részben ezért nem nézem, bár ha nálunk is vasárnap délután lenne, lehet ez nem zavarna annyira), de érzésem szerint, akik eddig nézték és szerették a gálát, azok épp a monumentalitása az esemény jelege miatt nézték. Akiknek 4 óra túl hosszú volt, azoknak 3,5 is az lesz.

" közösség minden évben nyilvánvalóvá teszi mit akar."

De épp ez is a probléma: ma már túl sok a hangos vélemény. Valakik rövidebb Oscart akarnak, akkor jön a döntés: 3 órás lesz max. Na, de ezen meg sokan fanyalognak.

Teszem hozzá a lehető legnagyobb baromság volt a díjátadókból húzni, amikor épp a filmünnepe lenne ( engem az is zavart, hogy az Életmű díjakat sem élőben adják át.)

Főleg, hogy csomóan több kategóriát akarnak, pl.: a kaszkadőröknek (elnézve egy Mad Max 4-et/M:I 6-ot) is simán járhatna.

Nem vagyok az ellen, hogy populárisabb filmek is legyenek a legjobb filmek között, viszont nem szabadna az Oscarnak sem "a legnépszerűbb filmek versenyévé" válnia, hisz arra van már verseny: a box office.

A Mad Max szerintem abszolút jogosan volt a főkategóriában, de például a Martian jelölése a mai napig totál érthetetlen számomra, azt még - a Black Panthernél felhozott - társadalmi mondanivalója sem indokolta.

A mostani felhozatal sokszínű: van tipikusabb Oscar film (a zenések, Green Book), blockbuster, független (sőt streaming szolgáltatós) és művészibb film is. De maga a felhozatal szerintem sem túl erős. Kérdés, hogy ekkorra film termés mellett egyetlenegy gála letudja-e fedni az egészet, és van-e létjogosultsága továbbra is egy olyan díjnak, ahol egy fekete-fehér, minimalista dráma versenyez egy szuperhősfilmmel? Az Oscar egyszerre akar megfelelni a mainstream közönségnek, a régi/törzs-Oscar nézőknek és a kortárs trendeknek, de mindnek egyszerre lehet, hogy nem lehet/nem érdemes.

2018 amúgy remek film év volt, de sajnos az én kedvenceim is partvonalon maradtak, mert nem volt a korra hájpjuk és lobbyerejük. Azért az esélytelennek nyugalmával a First Reformednek és a Kedvencnek szurkolok (ennek nyerése roppant kellemes meglepetés lenne, hisz az Oscar mezőny tipikus jelöltjeihez képest merőben egyedi, karakteres darab)

krcsirke 2019.02.25. 10:12:01

Idei Oscart én is kihagytam, legalább jó tudni, nem egyedül bojkottáltam :D
Lehet hülyén hangzik, de egy díjról tudom mondani, hogy 100%-ig egyetértek a nyertesével, az pedig a legjobb animációs rövidfilm.
Többi vitathatóbb, még azon része is, hogy jelölést érdemel-e vagy sem.
Reméljük a jövő évi Oscar jelölések jobbak lesznek.
süti beállítások módosítása