HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

lángtenger: lost

+++Spoileres+++
Anno az első évadot csak amiatt néztem meg, mert hatott rám a promó. Hűha, ez biztos jó lesz. Heti egyszer néztem a tv-ben, függő nem voltam, de azért lekötött. A második évad első epizódjának első 5 perce lehetett az, amire azt mondtam, hogy "Hűazannya! Ez egy igen durva fordulat!". Imádtam a "hatch"-es részeket, a pityegést, a gombok nyomogatását és úgy egyáltalán minden új karaktert. A harmadik évadban lehetett a Lost őrületem tetőpontja. Emlékszem, hogy főiskolás jóbarátom adta nekem mindig az új részeket pendrive-on. Volt hogy előadáson odaadta nekem én meg óra után hazamentem megnézni, aztán jobb esetben vagy visszamentem, vagy nem. Aztán másnap milyen jókat dumálgattunk, mindenki jött a saját vagy másutt olvasott teóriáival (amelyek többsége jobb volt, mint a hivatalos). Ha jól emlékszem vissza, az évad után jött egy nagyobb szünet és a Lost-lázam is kikúrálódott. A 4. és főként az ötödik évadot elég nagy késéssel pótoltam csak, volt hogy szabályosan rá kellett kényszerítenem magam, hogy nézzem már, mert nagyon nem tetszett az a pöcsölés ott. Ha nem fektettem volna már elég energiát (vagy jobban mondva időt) az eddigi évadokba, szerintem lehet hogy abbahagytam volna a nézést. De úgy voltam vele, hogy már csak azért is végignézem.

Az ötödik évad időugrásaiba aztán már végképp belefáradtam, elég idétlennek tartottam az egészet, de végre kaptunk héba-hóba válaszokat és ez motivált a folytatásra. Jól tettem. Az ötödik évad második fele újra a régi izgalmakat garantálta és a hatodik meg simán a sorozat legjobb periódusa. Főleg a Richard-os rész volt zseniális. Teljesen más volt mint az eddigiek, de úgy éreztem magam, mint egy puzzle-nál, ahol órák óta keresed Hókuszpók bal fülcimpáját aztán végre megtalálod.

Rátérnék a fináléra, amellyel kapcsolatban igen vegyes érzéseim vannak. Egyfelől (főként az első fele) izgalmas és látványos volt, de ugyanakkor úgy éreztem, hogy egy odaröffent valami volt. A comment blogon Hamlet írásában egy mondat kifejezetten találó: (az örök fényfolyó a kőből faragott káddugóval egy soha nem említett barlangban azért elég megúszós magyarázat). És igen. Komolyan, ez lett volna a nagy titok? Na ne szórakozzunk már. De oké, akkor legyen az. Ezzel még ki is békültem volna, de az utolsó tíz percben történt dolgokra már komolyan a fejemet ráztam. Mindenki halott? Mindez csak képzelet? Hol voltak ők, mennyben? Purgatórium volt?

Anno a második/harmadik évad környékén azt mondogattam, hogy "Remélem nem olyan cikis vége lesz, hogy mindezt csak álmodták vagy ilyesmi". Hát őszintén szólva szerintem elég közel jártam az igazsághoz. Természetesen szép és megható volt minden, ha nem mérgelődtem volna, lehet megkönnyeztem volna a záró képsort is, de ezt valahogy nagyon odakakkantott valaminek éreztem.

Kicsit úgy éreztem, mintha az alkotók az utolsó évadnál ráeszméltek volna, hogy alig van már hátralévő epizód, aztán próbáljunk gyorsan válaszolgatni dolgokra, vagy úgy dolgokat kitalálni, hogy ne kelljen annyit válaszolgatni ilyen kevés rész alatt. Mintha még szükségük lett volna egy évadra. Ez különösen azért bosszantó, mert a harmadik, negyedikben rengeteg "filler" volt, amely semmi másra nem volt jó, csak hogy az Elmű dörzsölje a tenyerét, hogy 40 percig már megint menni fog a kütyü. Ha jobban átgondolták volna az egész történetet, szerintem olyan pompásan belefértek volna a 6 évadba, hogy még azokra is válaszolhattak volna, amelyekre nem is várt (már) választ az ember.De ez van akkor, ha forgatás közben találják ki, hogy mi legyen a következő részben...

Ettől függetlenül sok kellemes emlékem van a sorozattal kapcsolatban, lelkesen megnéztem az AXN Lost kiállítást is (még freddyné is eljött velem, holott ő már a második évad után dezertált) és komoly bajban vagyok, hogy mi lesz ezután. A szökés végét még kihevertem, de egyszerre vége a Lost-nak és ami nekem még nagyobb fájdalom, a 24-nek is, nos ezt nehéz lesz pótolni.

Még jó, hogy van 220 Szomszédok epizód hátra. Feri nem fog egyhamar elhagyni minket

Címkék: lost tv sorozat

17 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr42031463

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az emberek hülyék – Lost: a csöcsörészett fejőstehén 2010.05.26. 13:39:01

Előrebocsátom: nem néztem a sorozatot. A c:c-nek, ismerősöknek és internetes barangolásaimnak hála azonban tudok ezt-azt a sorozatról, pláne a fináléról. Hadd kritizáljam hát külsősként! Talán még hasznos is lehet, elvégre nem különböző szál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benyo513 2010.05.25. 22:05:05

Ajánlom a V-t, ami egy nagyon jó sci-fi sorozat, a Flash Forwardot(igaz azt kinyírták), és a Fringe-t, amire sokan mondják, hogy az X-akták nyomdokaiban van, de sohasem szerettem az X-Aktákat. Ettől függetlenül ez egy elképesztő sorozat jó csavarokkal.

freddyD 2010.05.25. 22:07:48

@Benyo513: V-t már nézzük (néztük), de ugyebár az is szabadságon van most ;)
Nem rossz sorozat, de sosem fog olyan mély nyomot hagyni, mint a bejegyzésben említettek

Vark 2010.05.25. 22:10:32

Úgylátom Te se értetted mi a vége. Megpróbálom röviden és érthetően, mert egy kicsit tényleg zavaros. Szóval van az alternatív valóság, ahol a végén vannak. Azt képzeld úgy el, mint egy találkozóhelyet, ahol bevárják egymást. Valaki előbb ér oda (előbb hal meg a sorozatban pl: Sun, Jin, stb) és van, aki mondjuk Jackhez viszonyítva 20-30 év múlva (Kate, Sawyer), de mind találkozni fognak ott. Nincs idő, mint az mondják is, szóval nem különböztetik meg, hogy ki mikor ér oda. Amikor mondja Jack apja, hogy mind halttak az azt jelenti, hogy az utolsó túlélő is megérkezett, meghalt vagyis továbbléphetnek.

freddyD 2010.05.25. 22:14:01

@Vark: Értem én. Ezért mondtam, hogy purgatórium.
Ettől függetlenül nekem ez akkor sem tetszett

Exodu 2010.05.25. 22:22:17

Aki a karakterekért nézte annak tetszett a finálé, aki meg a válaszokért nézte a sorozatot annak nem.Egyik fél úgyse tudja meggyőzni a másikat ebben a vitában.El kell fogadni mindkét álláspontot.

Vark 2010.05.25. 22:25:25

@freddyD: Igaz, hogy nagyon nem illik bele a 6 évad történéseibe, de legalább valami érthető befejezést adtak neki. Különben bennem még mindig motoszkál egy kérdés. Hogy a francba kerül oda az a böhöm nagy egyiptomi szobor? Különben tele van a sorozat egyiptomi dolgokkal. Néhol hieroglifák tűnnek fel, néhol szobrok. De azért mégis jó, hogy egy csomó kérdést lógva hagytak (ettől LOST ugye), mert a néző, aki offline szereplője a sorozatnak tud belemagyarázni dolgokat, komplikálni, ahogy Te is írtad néha jobb következtetéseket von le maga a néző, mint ami később a sorozatba kerül. Engem az nyugtat, hogy Jackék se tudtak többet a szigetről, mint én :D

algi 2010.05.26. 01:13:47

"De ez van akkor, ha forgatás közben találják ki, hogy mi legyen a következő részben..."

Egy sorozatnál ez a rendes eljárás. Az nagyon különleges eset, ha egy sorozatot előre megírnak. Mondjuk a briteknél ez ősi szokás (Prisoner, Doctor Who).

Vark 2010.05.26. 07:06:09

@algi: Én úgy hallottam, hogy ebben az esetben is már meg volt írva a teljes sztori az első pillanattól kezdve az utolsóig.

V · http://www.youtube.com/user/SpaceNinja88 2010.05.26. 08:48:07

Szomszédok FTW, én online szoktam nézni.
Én két rész után abbahagytam a Lost-ot, majd nyáron az összes részt egyszerre talán megnézem, akkor nem kell már várni!

Setemény 2010.05.26. 09:50:27

Freddy ajánlom figyelmedbe a Supernatural (Odaát) című sorozatot. Itthon csak két évadot adtak le(most vetíti megint a retekklub az első évadot), de a harmadik is le van szinkronizálva. Pár két hete lett vége az ötödik évadnak. Kellemes kis sorozat. Az első évad inkább csak egy felvezetése a sztorinak, de - szerintem - hangulatos. A sorozat a harmadik évadtól kezd pörögni.

Nialis 2010.05.26. 15:04:12

Hm, szerintem meg nézz True Blood-t, ahogy halad előre, lassan egész jó lesz; habár történetileg különben sincs vele semmi gond. Vagy esetleg Vampire Diaries-t. Érdekes lehet még a How I met your mother, vagy az Odaát is.

mano2 2010.05.26. 18:04:55

Én ma néztem meg a finálét és meg kell, hogy mondjam, hogy freddyD-vel értek egyet. Szép volt, jó volt, de olyan volt mint két plusz rész. Ez semmit nem zárt le. Akkor zárunk le valamit, ha mindenre megvan a logikus, értelmes magyarázat! Írták előttem, hogy aki a karakterekért nézi vagy aki a kérdésekért... ez nem így működik. Egy sorozatot a karakterek miatt ÉS a kérdések miatt nézünk. Nem vagy, hanem és! Jó volt a vége meg megható, mert megtudtuk, hogy mi történik a szereplőkkel, viszont ezen kívül minden más kérdés megválaszolatlan maradt. Gondoljuk el, pl. a szigettel kapcsolatban. Továbbá, ami tetszett még, hogy aki hamarabb halt meg, hamarabb került erre a bizonyos "közös pontra", na mármost Ana Lucia hol volt? Jacob? Jacob testvére? Az anyjuk? Richard? Lapidus? Miles? sokan ott sem voltak. Akkor most a finálé találkozóján csak nem halt meg mindenki? Én azt mondom ez egy 50%-ig befejezés lett csak.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.05.27. 12:36:56

Anna Lucia és Ben azért nem volt ott mert ők még nem álltak készen arra, hogy tovább lépjenek a megváltásba (vagy nevezd úgy, ahogy akarod). Nyilván voltak még ilyen karakterek.

Meg azért sem volt ott mindenki, mert Jack apja, is mondta, hogy ők voltak egymásnak fontosak (a többiek meg le vannak szarva ők nem voltak nekik olyan fontosak :D).

Így meg még mindig jobb, hogy csak az alterben voltak halottak mintha kiderült volna, hogy már a zuhanásnál meghaltak.

Amúgy megértem azt aki csalódott, válaszokat várt, nem kapott. Én nem vártam válaszokat, mert ez a sorozat nem (csak) a rejtélyekről, hanem a karakterekről is szólt. Persze én is kíváncsi voltam dolgokra, de nem éreztem, szükségét, hogy minden apróságot megválaszoljanak. Engem kielégített a befejezés, nem is tudom, hogy láttam-e már érzelmileg ilyen erős lezárást.

Szerintem gyönyörű volt a befejezése, méltó lezárása, az utóbbi évek egyik legnagyobb hatású (és ezt még az ellen szimpatizánsok sem tagadhatják, akiknek nem tetszett a sorozat) sorozatának.

Remélem csinálnak egy spinoffot ami arról szól, hogy Hurley és Ben vezetik a szigetet.:D

Kezdetben én is arra gondoltam, hogy basszus ennek vége mi lesz helyette aztán eszembe jutott, hogy van még egy csomó régi sorozat amit pótolnom kell (M.A.S.H, új Battlestar Galactica) meg nem olyan régit is (Mad Men, Breaking bad) meg nem sokára jön az új Dexter évad is.

Én még ezeket ajánlom: Bármit ami HBO-s (Hung, Bored to Death, Oz, Deadwood, True Blood), Firefly-t, Burn Noticet, Justified-ot, Chuckot, Community-t, Dextert, Scrubsot (ez utóbbi szvsz a komédia sorozatok Lostja) (zárójelben még a The Middle, a Nevem Earl, a The Big Ban Theory és a Legend of the Seekert)

Ja, igen amúgy FreddyD nagy tisztelője vagyok a munkásságodnak, mindegyik videódat láttam és nagyon jónak tartom őket.

Saren 2010.05.27. 14:35:46

The Man Who Laughs: Abszolút igazad van. Én ilyen zseniális befejezést még nem láttam, szerintem még nem is érintett meg ennyire egy sorozat. De ami a legjobban tetszett hogy a vége nem egy átlagos lezárás volt, hanem olyan, ami mindenkit egy kicsit elgondolkodtat, mindenki másképp fogja fel a templomos jelenetet.
man02: Christian megmondta: There is no here, now.
Ahol voltak azt ők maguk teremtették, egy közös helyett ahol együtt léphetnek tovább, bármi várja őket, vallástól függetlenül (nézzétek csak meg a Christian mögötti ablakot :)). Azt is megmondta, hogy minden ami történt valóság volt, mindannyian valóságosak voltak, és nem azért voltak ott, mert mindenki egyszerre halt meg teszem azt, a repülőn. Minden megtörtént, és miután meghaltak, ki előbb, ki később (Everybody dies sometime, kiddo. Someone before, someone after you) ott gyűltek össze és közösen néztek szembe a túlvilággal. Erre nincs tudományos magyarázat, nincs olyan, hogy "miért voltak ott?". És ez benne a legzseniálisabb, hogy ilyet összetudtak hozni. Ezt van aki, megérti, van aki pedig csak random zagyvaságot lát, és nem érti mi van.
Nem vagyok egy sírós típus, de az utolsó jelenetnél nem bírtam. Jack ugyanoda feküdt nagyjából, ahol először felébredt, megtalálja a kutya is, látja, hogy a barátai kijutottak, és végül lecsukja a szemét, pont mint a sorozat legelső percében, és feljön a LOST logó.
Nincs rá szó.

zolee144 2010.06.01. 23:04:46

Nem, nem és nem !!!

Ez nem méltó befejezés ahoz a sorozathoz amit én LOST-nak hívok....

Elsősorban nem derült ki, hogy mi a franc is ez a sziget meg a fény, amiről (mint kiderült) az egész sorozat szólt.

Ha meghalt a "főgonosz", mitől kell védeni a szigetet? A "főgonosz" létrejötte előtt mitől védték a szigetet? Az úgymond "bevándorlók" akik el sem tudnak menni, szedtek volna két kiló fényt? Elméletileg nem is élheti túl senki aki odakerült.

Jack ráadásul úgy ruházta rá hambucimanre a szigetet, hogy nem is mormolt előtte semmit, mint elődei.

Kate hirtelen rájön hogy szereti Jacket? Ugyanmár.....

És ez milyen szálelvarrás már?
Megy az akció, mindenki sorra hal meg, erre ahelyett hogy valami epic visszaforgatás, vagy valami nagy titok feltárása helyett, amire mindenki azt mondaná hogy "úristen ez volt az" MINDENKI meghal....ez tényleg nagyon izgi. Pontosan az történt amire mindenki számított és egy laikus is egy részből ezt mondta volna....

Azon gondolkodtam, hogy lehet nincs is vége, pusztán arra várnak hogy a nézők visszasírják a sorozatot és hatalmas pénzt ajánljon nekik valami nagy cég a folytatásért cserébe, ilyen "ha fizettek megtudjátok mi is volt ez meg az" alapon....

Mindenesetre ha ez a vég akkor eléggé csalódtam a sorozatban és ha a Supernatural is ilyen befejezést kap, akkor utána én kapok hülyét... :\\\

Devils of the Dancefloor boss 2010.07.07. 21:42:46

Hello Freddy!

Én csak részben értek egyet veled. Számomra az egész LOST, és főleg a finálé, egyfajta művészi alkotás keltette érzéseket váltott ki belőlem, mint mikor állsz egy kép előtt, és te érted, csamó érzelmet kiuvált belőled stb, mások meg értetlenkednek, nevetnek.

A fináléról is kábé így tudnám jellemezni annyi különmbséggel hogy ez erősebb, olyan mint egy pofon egy gyönyörű nőtől: negyon fáj, de elfogadod és megy minden tovább.

Összességében ez a hat évad, sok gondolkodással teli szórakoztató 40 perceket biztosított jó ideig.

Hát ennyi voltam,...John Locke forever :)

bundi123 2010.08.23. 23:47:39

Minden kérdés kiderült de fáradt vagyok válaszolni...
Port-hu-n nézd meg bundi123 adatlapját és keresd meg a válaszokat
a sorozat zseniális és zseniálisabb hogy a vége után sem ér véget és gondolkozhatsz rajta és eredménnyel!!
LOST A LEGJOBB VALAHAAAAAA
Zseniális karakterek zseniális rendezés zseniális forgatókönyvek zseniális szinész játék!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása