HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Na, hát az elmúlt években már megszokhatta mindenki, hogy egyre jobban csúszik ez a cikk, de hogy most már konkrétan a februárba átment, az még engem is meglepett. Valahogy sosem adódott úgy a helyzet, hogy ihletem vagy időm legyen ehhez, na de most végre bepótlom.

Tavaly eléggé a koronavírusról szólt az évösszegzőm, most már sajnos a napi rutin része lett, úgyhogy ezúttal kissé rövidebb lesz ez a rész. Nem sokan gondoltuk volna,hogy 2022-ben még mindig ezzel vacakolunk, túlzott vágy és nagy adag naivitás is közrejátszhatott abban, hogy azt hihettük, hogy az oltással végre meg lehet fékezni ezt. De hát honnan is tudhattuk volna, közülünk senki nem élt még át hasonlót.

Nyilván a helyzet már egyértelműen jobb, mi megkaptunk már hármat is és erősen gondolkodunk, hogy végül a gyerek is megkapja majd. Szülőkkel is megnyugtatóbb így találkozni és szerencsére most már talán nem is áll le úgy az élet, mint akár tavaly is. Szeretnék hinni azoknak a prognózisoknak, hogy ez az omikron variáns már a végjáték kezdete.

Na de beszéljünk végre a filmekről is.

Ugye 2021-ben úgy kezdtük az évet, hogy a mozik zárva voltak. Nem is kevés ideig, mivel már ugye emlékeim szerint 2020 novemberében ez életbe lépett és egész 2021 májusáig ez így is maradt. Kedvem lett volna rögtön az első nap elmenni valamire, de a forgalmazók további hetekig a filmjeiken ültek, holott nagyban hangoztatták, hogy már rengeteg film csak arra vár, hogy nyissanak a filmszínházak. Míg jó pár kinyitott úgy is, hogy gyakorlatilag poros és régi (többnyire európai) alkotást sugárzott, a piacvezető Cinema City inkább kivárt mindenféle okra hivatkozva. A forgalmazók meg CC nélkül nem akarták útnak indítani a filmjeiket, szóval jó sok héten át a "vakmerő" mozik szarban lettek hagyva. De ez anno nyilván minden oldalról körbe lett tárgyalva, vannak érvek és ellenérvek, nekem akkor is megvan a véleményem erről.

Az első 2021-es mozizásom a Godzilla Kong ellen volt, amit a gyerekkel együtt néztem meg. Irdatlanul szakadó esőben indultunk útnak, még cserecipőt is vittem a kölöknek, de csak mire a buszmegállóig értünk ,már menthetetlen volt a nadrág és cipő. Úgyhogy a Corvin mozi férfivécéjében a kézszárító elé emeltem a gyereket percekig, hogy legalább ne vizes nadrágban ülje végig ezt az indokolatlanul hosszú filmek (hála égnek nem nyitott be senki) Igazából a film szerintem pocsék volt, a pár akciójelenettől eltekintve kidobott pénz és idő, de franc egye meg, még egy szar film is jól esett, hogy újra moziban láthattam. Igaz volt ez még a harmadik "Spirál" mozizásomra is (a Fűrészes verzió), ahol még kompenzált valamit ez a tényező, pedig röhögve néztem végig, hogy mi ez a rettenet :D

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legelső rendes mozizásom előtt kettőt Távmoziztam is, méghozzá premier előtti filmeket (a dán "Csapdában" illetve "A kivégzőosztag" dokumentumfilm).

Összesen 2021-ben sikerült 29x moziznom (+2 Távmozi), ami tekintettel arra, hogy csak májusban nyitottak a mozik kifejezetten jó szerintem. Amíg decemberben mindenki Mátrixozott és Pókemberezett, én a gyerekkel egy norvég karácsonyi gyerekfilmek néztem utolsónak (Én és a sárkányom), ami hát izé... Nem volt nagy szám, de nem is volt olyan fájdalmas, mint gondoltam és cserébe (vele már nem először) tök egyedül voltunk a teremben, szóval így azért hozzáadott valamit az élményhez.

Az előző évekhez képest nyilván elég siralmas ez a 29+2, de ne felejtsük el, hogy jó 2-3 hónapig nagyon kevés igazi premier is volt.

Moziban megnézett filmek:

2011: 32 film
2012: 32 film
2013: 44 film
2014: 26 film
2015: 37 film
2016: 46 film
2017: 46 film
2018: 52 film
2019: 57 film
2020: 15+3* film  (Távmozik)
2021: 29+2 (Távmozik)

Megnézett filmek tekintetében is kis visszaesés volt tavalyhoz képest. A gyerek szintén sokat volt otthon, legyen az bezárt iskola vagy házi karanténok miatt, de cserébe egyre bővül az a filmes portfólió, amit már családilag is meg lehet nézni. Így néztük meg együtt az Indiana Jones filmeket (pár félelmetes rész azért áttekerve), Hobbit és Gyűrűk ura trilógia, de a Vissza a jövőbe filmek is sorra kerültek, aminek nagyon örültem. Gyönyörűen látni lehetett, hogy teljesen időtálló trilógia, teljesen lenyűgözte őt a történet és a látvány, még ha teljesen tiszta is, hogy nem érthet mindent. Hiszen én sem értettem teljes mértékben egészen tini koromig, bár én most is nagyon igyekeztem leállítani és mesélni, hogy mi miért történik, de nem voltak illúzióm, ez csak később fog teljesen összeállni. De pont ettől csodálatos, hogy nem ront így sem a filmélményen, mert ilyen sodrása van.

Megnézett filmek:

2011: 194 film
2012: 169 film
2013: 248 film
2014: 134 film
2015: 174 film
2016: 167 film
2017: 189 film
2018: 224 film
2019: 289 film
2020: 219 film
2021: 216 film

Ahogy az a Filmbarátok évösszegzőből kiderült (224. adás), 2021-ben ezek voltak a nagy kedvenceim

5. Az apa
4. Az utolsó éjszaka a Sohóban
3. A holnap háborúja
2. Egy igazán dühös ember
1. Ne nézz fel!

Épp hogy lemaradt a "Finch" és "Akik az életemre törnek".

Jól átjött az évösszegzőből, hogy ez egy nagyon vad év volt, meglepően kevés igazi kiemelkedő darab volt, ami mindenkinél kimagaslott volna. Mindenkinek valami más volt a favoritja, ritka ez az elmúlt évekből kiindulva.

A legrosszabb mozifilm amit 2021-ben láthattam, az a Space Jam 2 volt. Egyenesen szégyelltem magam, hogy a gyereket elvittem erre, nem is értem mi ütött belém. De a sok jó film mellett idén aránytalanul sok igazi szutykos alkotást is volt "szerencsém" látni, akár ilyenek, hogy Malcolm & Marie, amivel szerintem kínozni lehetne, vagy a "Bűntudat nélkül", amelynél ostobább akciófilmet nem tudom mikor láttam utoljára. De az adásban elég hosszú listával készültem, szóval nem ismétlem magamat extrán. Talán a legfájdalmasabb csalódás az Amerikába Jöttem 2 volt, amit én kifejezetten vártam és akartam, hogy jó legyen, de teljesen ledöbbentett, hogy mit prezentáltak itt elénk. Különösen, hogy előtte újra megnéztük az első részt. Észbontóan más minőség. Kifejezetten haragudtam erre a végeredményre.

Két 10 pontos filmet láttam csak 2021-ben (ezek szerint a Drive-ot idén sem sikerült újráznom, pedig azt hittem), ez egyszer a Vissza a jövőbe 2 illetve a "Ne nézz fel!", amely abszolút olyan film, ami rám lett szabva. Nagyon betalált, pont az én humorom, olyan dolgokról szól, ami engem foglalkoztat is.

Legrosszabb alkotások idén 2 pontig merészkedtem, cserébe a korábbi évekhez képest jóval több van. Ismét leginkább a német SchleFaZ műsorhoz kapcsolódnak ezek, hiszen a világ legrosszabb filmjeit vetíti le egy tévé csatorna, vicces szövegekkel felturbózva. Ezek idén leginkább tényleg horrorisztikusan rossz és igénytelen német 60-as, 70-es évekbeli szexfilmek voltak, amelyek egészen döbbenetes mód nagy mozisikerek is voltak akkoriban.


Talán a legbizarabb az összes közül egy 1974-es darab, aminek német címe "Na, jódlizz nekem még egyet", de nemzetközi címe hasonlóan beszédes "2069: A Sex Odyseey". Olyan idegtépően rossz, hogy tényleg még ajánlani sem lehet, még az egészen hihetetlen története után sem:

Egy halom földönkívüli lény (természetesen dekoratív fiatal nők testében) az űrhajójukkal járják a galaxist egy ritka anyag után kutatva, hiszen Vénusz bolygójukat a kihalás veszélyezteti. A férfi nélküli Vénuszon fogy a spermakészlet és aztán Bajorországban gondolják, hogy ez a lehető legjobb hely megcsapolni a donorokat. Miközben azok ott őket egy edzőtáborozó női síválogatottnak hiszik.



Eszembe juttatta azt a Rém Rendes család részt, mikor az alienek Al zoknijait lopkodják, mert kell nekik üzemanyagnak. Iszonyú kínos és 3 órásnak tűnik a végeredmény, nekem tényleg csak a vicces feliratok tették elviselhetővé. Még az embertelen mennyiségű pucérkodás sem tette élvezhetőbbé ezt az egészet.

De hasonlóan 2 pontot érdemelt még az Amazing Bulk is, amivel a Tune Up Radio podcast kedveskedett nekünk, hiszen már ki tudja hanyadjára inkompetensek vagyunk Oscar tippjátékon diadalmaskodni. Elég szürreális filmélmény volt, de a többiekkel együtt kommentáltuk és úgy egész mókás volt

De akkor jöjjenek a pontok, pirossal jelölve a mozis megtekintések

A bűnös 9
Hegek 6
A felolvasó 5
Happy Happy Joy Joy: The Ren & Stimpy story 7
Árok 7
Shadow in the cloud 4
Steve McQueen: The lost movie 6
Ill Manors 8
Joe és a vulkán 5,5
Shaun a bárány: A gazda lámái 7
Pieces of a woman 8
Egy különc srác feljegyzései 6
Ígéretes fiatal nő 8
Karantén meló 4
Álhíres 6
Sohasemvolt Glória 6
Shrek 8
Blues Brothers 6
Malcolm & Marie 3
A kapitány küldetése (News of the world) 7
Ördög a részletekben 6,5
Harry Potter és a titkok kamrája 6
Ivan, az egyetlen 6
Isten hozott Csecsenföldön 8
Metropolis 8
Hobbit: Váratlan utazás 7
Hobbit: Smaug pusztasága 7
Hobbit: Az öt sereg csatája 8
Legénybúcsú 4
Még egy kört mindenkinek 8
A szerelem hullámhosszán 7
Amerikába jöttem 8
Amerikába jöttem 2 4
The white tiger 7
Sound of metal 7
Deadly prey 3
Medvetesók: A film 6
At the Earth's Core 4
Ivanhoe 7,5
Lass jucken Kumpel (Vakard meg haver) 2
Palmer 8
Pluto Nash 5
Folytassa Dick 4
Sonic, a sündisznó 7
Folytassa az ásatást 6
Folytassa Angliában 5
Vasököl 7
Amikor megállt a sport 6
Csapdában 7,5 *Távmozi
Judas and the black Messiah 8
Folyton folyvást folytassa 3,5
Utolsó hajóút 7
Nomádok földje 5
Zsoldoskatona 6,5
Csoda a jégen 8
Minari 7
Pánik az irányítótoronyban 4
Ma Rainey's Black Bottom 6,5
SpongyaBob: Ki a vízből 6
A kivégzőosztag 7 *Távmozi
The father 9
One night in Miami 7
Rém rom 5
Masters of the Universe 4
Meglógtam a Ferrarival 5
Töketlenek 3
Nekem 8 9
Folytassa Emanuelle 3
Folytassa, Kolombusz 3,5
A visszaút 7
Ryan közlegény megmentése 8
A Mitchellék a gépek ellen 7,5
Star Wars VII 7
Bűntudat nélkül 4
Megdermedt sikoly 3,5
Oxigén 5
Tanítóm, a polip 6,5
You cannot kill David Arquette 9
Ava 6
Godzilla Kong ellen 5,5 *
A néma buli 5
Army of the dead 5
Mortal Kombat 6,5 *
A nő az ablakban 5
Star Wars VIII 4
Akik az életemre törnek 8
Halálsoron 8
Demenoid 4
Spirál: Fűrész hagyatéka 4 *
Hivatali titkok 7,5
Seveled 6
Az asszisztens 8
A nagy visszatérők 6,5 *
A gyilkosok emlékműve 8,5
Lelki ismeretek 6,5 *
Én és én meg az Irén 7
Egy igazán dühös ember 8,5 *
Élet vagy halál 6
A gyűjtő 5
És megint dühbe jövünk 7,5
Carry on darkly 7
Szökés Alcatrazból 7
Hang nélkül 2 8 *
Zombie Nightmare 5
Új világrend 6 *
Luca 6,5 *
Hiúságok máglyája 6
The teasers 3
Pudelnackt in Oberbayern 2
Kétbalkezesek: A film 7
Nyúl Péter 2 5 *
Shrek 2 8
Több, mint sport 7
Senki 8
Freaky 6 *
Strippers vs Werewolves 3
A büntető 6
Voyage of the Rock Aliens 2
Warcraft 7
Űrpiknik 5 *
Agymanók 8
Space Jam: Új kezdet 3,5 *
A szerelem hálójában 7
Halálkunyhó 6
A holnap háborúja 8,5
Becsúszó szerelem 6,5 *
Ong-Bak 5
Idő 5 *
Woodstock 99: Peace, Love and Rage 7
Herkules kalandjai (1985) 2
Apolló 13 7
Dzsungeltúra 6,5 *
Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói 7
Indiana Jones és a végzet temploma 6,5
Ator II (Blade Master) 3
Ip Man 7
Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag 8
Free Guy 7,5 *
Vérző olaj 7,5
Két tűz között 8,5
Popsztár: Soha ne állj le (a soha le nem állással) 6,5
Kampókéz (1992) 6,5
Kampókéz (2021) 6 *
America 3000 4
Beavis és Butthead lenyomja Amerikát 9
Lőpor turmix 5
Kapj el ha tudsz 7,5
Toxikoma 8 *
Shin Gojira 5
Sodrásban 6
Dollman 5
The amazing bulk 2
Így vagy tökéletes 8 *
Nanny McPhee 6
Hologram a királynak 7
Eleven kór 6
Disco Godfather 3
Get mean 4
Édes kislányom 5,5
Airplane! 7,5
A Da Vinci kód 7
Vaksötét 2 5
Kate 6,5
The giant claw 3
David Letterman Jay Leno ellen 7
Külön falka 8 *
Alul semmi 7
Kill Squad 4
Cry macho 5
Én a vizilovakkal vagyok 8,5
Pig 6,5
Önkéntesek 5,5
V mint Vérbosszú 7,5
The humanoid (1979) 3,5
A kör (2017) 4
Rise of the animals 3
Az utolsó párbaj 8 *
A belső ember 6
Vírus 7
Verdák 3 6,5
One cut of the dead 8
VFW 7
Lemony Snicket - A balszerencse áradása 6
Addams Family (2019) 5,5
Vissza a jövőbe 9
A szakadár 7 *
Vissza a jövőbe 2 10
Vissza a jövőbe 3 7
Cthulhu hívása 5
Wonder Women (1973) 4
Utolsó éjszaka Sohóban 8,5 *
Post Mortem 5 *
Spencer 7 *
Finch 8,5 *
Untold: Crime and Penalties 7
Szellemirtók – Az örökség 7 *
Az igazság bajnokai 8
Dívák 5
Kong: Koponya sziget 7
Czukor Show 7
Gucci háza 6,5 *
Shaun the Sheep: The Flight Before Christmas 8,5
Swiss Army Man 3,5
Részeges karatemester 2 4
A szomszéd (Arlington Road) 8
Karácsonyi meglepi 7
Lúdas Matyi (1977) 8
South Park: Post Covid 8
Tökös tekés 7
Marseille északi része (BAC Nord) 7,5
Elem nélkül nem megy (Csoda a 8. utcában) 7
2069: A Sex Odyssey 2
Én és a sárkányom 5 *
Csoda New Yorkban 6
Ne nézz fel! 10
Jumanji (1995) 6



Címkék: film személyes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr6017041434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása