HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

21.
március

Frequency

freddyD  |  35 komment

Van három féle stílus, amelyre garantáltan szinte mindig vevő vagyok: Földönkívülis/inváziós filmek, tengeralattjárós filmek és az időutazósok. Az utóbbiért egyértelműen a „Vissza a jövőbe” trilógia a felelős, hiszen lenyűgöz az a gondolat, hogy a jövő megváltoztatható és a jövőből irányítva megváltozik hirtelen minden (lásd ott pl. az újságcikkek).

Erre épít a „Frequency” nevű film is, amelyet vagy 8 éve láthattam utoljára (a még jó öreg Kinowelt-es kiadásban), de most újra megjelent, így tehát éltem is a lehetőséggel és megvettem.

A film két idősíkban játszódik, egyszer 1969-ben és 1999-ben. A múltban láthatjuk, ahogy egy háromtagú család éli boldog mindennapjait, az apuka (Dennis Quaid) rámenős tűzoltó akinek mindene az akkor még kölyök fia John. Ugrunk 99-be, ahol egy nosztalgikus véletlennek köszönhetően az akkor már 36 éves John előveszi apjának adóvevőjét és legnagyobb meglepetésére (hála az érdekes módon kb egy hétig tartó északi fénynek köszönhetően) a 30 évvel korábbi idősíkban található apjával beszél. Minderre csak később jönnek rá és akkor döbben rá John, hogy élni kell a lehetőségével, hiszen pár nap múlva lesz apja halálozásának 30 éves évfordulója. A múlt még megváltoztatható, azonban rádöbbennek, hogy a megváltoztatott múlt sok más váratlan pillanatot hoz.

Mindez lehet, hogy zűrzavarosnak hangzik, de egyáltalán nem az, nagyon nézőbarát az egésznek az ábrázolásnak.

A filmben jóval több történik, mint csak apjának a megmentése, egy rég elfeledett sorozatgyilkost is le lehetne buktatni, hála a jövő és a múlt összejátszásának lehetőségével.

A „Frequency” nagyon érdekes és kifejezetten jó kis film, legnagyobb erőssége a jól megírt forgatókönyv és az ábrázolásmód. A színészek korrektek voltak, de semmi extrák.Pár logikai bukfenctől eltekintve talán még egy 15 perccel hosszabb kelleténél, de ezek tényleg csak luxusgondok.

1000 forintért megvehető az új kiadás, a szinkron is jól sikerült. Ajánlom mindenkinek ezt a nem túl felkapott alkotást. Kis bónusz, hogy láthatjuk kis taknyosan Michael Cera-t ;)

8,5/10

Címkék: film

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr402759758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weeez 2011.03.21. 18:26:09

Tisztára úgy hangzik, mint a Pillangó hatás című film...

BigBeer96 · http://wwwplayformaone.blog.hu/ 2011.03.21. 18:26:34

Én is nagyon szerettem kis koromban a "Vissza a jövőbe" mind a három részét (a második részét csak párszor láttam) és még most is nagyon szívesen nézem az ehhez hasonló fantasztikus, vagy síkifi témájú filmeket. Látom, hogy szereted a tengeralattjárós filmeket!
Láttad már a "Vadászat a vörös októbere" című csodát?

freddyD 2011.03.21. 18:29:34

@weeez: Az elvontabb ennél. Ez szerintem jobb is annál
@gatkobsky: Régen volt, de láttam

Covery 2011.03.21. 18:37:57

Úgy is azon gondolkodtam,hogy mit nézzek meg ma. Hát ezt. :) Köszi Freddy és köszi Twitter! XD

Dynamo 2011.03.21. 18:51:49

Szeretem ezt a filmet. Újra lett szinkronizálva? Az ilyentől félek :D. Mennyit kutattam mire rátaláltam mostanság a vissza a jövőbe első szinkronos verziójára. Ez az újraszinkron az ő esetében szíven szúrás. :)

algi 2011.03.21. 19:57:27

@Dynamo: Igazából rá kellett jönnö, hogy a Vissza a jövőbe sok poénja elvész a legjbb szinkronjában is. (Pl. dzsigawatt!) Ez igaz a Szellemirtókra is. Ugyanis ezek a filmek csak látszólag harszány sci-fiparódiák, valójában nagyon finom jellemkomikura építenek, így aztán az érettebbek élvezhetik a halkan benyögött poénokat, a fiatalok meg Doki őrült gesztikulálását.

freddyD 2011.03.21. 19:59:13

@gatkobsky: Persze

@Dynamo: Nem tudom új vagy régi szinkron van rajta. Nem is nagyon érdekel, ami rajta volt az új kiadáson, jó volt.
Általában felirattal nézzük, de tegnap végül csak a magyar hangnál kötöttünk ki. És jó volt.
Górékám :P

Dynamo 2011.03.21. 20:14:57

@freddyD: "Górékám"...akkor szerintem a régi. :D

dugasz1 2011.03.21. 20:49:25

Ha szereted a időutazós filmeket a Pillangóhatást ajánlom. az 1 a legjobb a 2 nem olyan izgi a 3 meg már nagyon bonyolult:D
Ez a film is olyasmi vissza emlékszik a főszereplő a múltra és akármit megváltoztathat majd vissza tér a jelenbe amiben minden más lesz. Szerintem nagyon izgalamas film érdemes megnézni;)

Kolonel 2011.03.21. 21:25:13

No, ezt nevezem jó koncepciónak. Felkerült a "hamarosan meg fogom nézni" listámra. :)

A Pillangóhatás amúgy nekem azért volt nagy filmélmény, mert úgy ültem le nézni, hogy előzetesen semmit nem tudtam róla, és a múltba utazás teljesen váratlanul ért. Ma ilyen elő nem fordulhatna, úgy tűnik ez a netes korszak átka.

algi 2011.03.22. 12:28:13

@Kolonel: Én azt vártam, hogy béna lesz a Pillangóhatás (férfiember mit nézzen Ashton Kutcheren? :), és tök meglepett, milyen érdekes film. Persze volt benne olyan, amit akkor észrevettem, hogy hülyeség, meg azóta is rájöttem másik bakira, de összességében élvezetes film volt. (Egyébként ahogyan a Mennydörgő robaj is nagyon kellemes csalódás volt ahhoz képest, hogy mennyit fikázzák.)

Gaben No.1 2011.03.22. 15:58:54

Fú, de imádom az ilyen ezoterikus dolgokból pörgős hajszát csináló filmeket, mint: Pillangó-hatás, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Eredet :D Biztos megnézem még ma vagy holnap :D

Nabopolasszar 2011.03.22. 16:41:18

"amelyre garantáltan szinte mindig vevő vagyok: Földönkívülis/inváziós filmek"-ha már itt tartunk: Volt már szerencséd a B:LA-hez?

freddyD 2011.03.22. 17:00:44

@Nabopolasszar: Holnap nézzük meg. A márciusi Filmbarátokban meg fogjuk vitatni ;)

@algi: Én is így voltam vele. Kellemes meglepetés volt

penge96 2011.03.22. 17:52:11

@freddyD: Freddy, úgy nézd meg a Battle of LA-t, hogy lesz benne dráma is. Csak azért szólok, mert nálam ez simán lehet hogy az év filmje, viszont mindenhol azt látom hogy ócsárolják, meg lehordják minden ZS-kategóriás filmnek, csak mert van pár olyan perc mikor éppen nem gyilkolásznak...
Egyébként jó filmnézést!

freddyD 2011.03.22. 18:22:41

@penge96: Nincsenek elvárásaim, max hogy szórakoztasson. Tőlem lehet benne dráma is, amíg nem fullad unalomba, nem érdekel.
Nekem a Függetlenség napja is tetszik, még ha valóban elég bugyuta néha. Nem érdekel, hogy sokan gúnyolják, bejön és kész. :)

algi 2011.03.22. 19:38:04

@freddyD: Persze, mert a Függetlenség napjának jó a forgatókönyve. (Szemben mondjuk a Transformers filmekkel, amiket hiába láttam, nem tudnám elmondani, mi volt a sztorijuk. Hogy a töcsbe kerültek a piramisokhoz?) Ahhoz, hogy egy film szórakoztató legyen, nem elég trükkökkel dobálózni, jól is kell megírni. Ma sokan azt hiszik, hogy szar sztori + jó akció az szórakoztató lehet, pedig nem. Az akció unalmas, ha nincs benne drámai feszültség.

Nabopolasszar 2011.03.22. 21:00:21

@algi: Mondjuk a ID4 meg tele volt logikai bukfencekkel, de egy idegen inváziós filmet nem is lehet reálisan megcsinálni.

Nabopolasszar 2011.03.22. 21:58:41

@algi: -Az 50 évvel ezelőtti hajó pont úgy nézett ki mint a támadáskor használtak.
-Az idegen hajó számítógépes rendszere pont ugyanolyan elven alapszik mint a földi computerek
-A galaxis át tudják utazni de nincs vírusírtójuk
Most hirtelen több nem jut eszembe mert már nagyon rég láttam. Ja még egy (de ezt mondjuk minden idegen inváziósra rá lehet fogni): Miért nem lövik szét a nagyobb városokat valahonnan a Plútó mögül?

Gaben No.1 2011.03.22. 22:17:43

Nah, sikerült megnézni :D
Tetszett bár tényleg sok benne a logikai baki, meg az időparadoxon. Bennem egy kedves kis időutazós filmként fog megmaradni :)

Gaben No.1 2011.03.22. 22:19:39

@penge96: Nekem is tetszett a Battle: Los Angeles bár közel sem az év filmje, de Liebesmanban nagyon pozitívat csalódtam :)

algi 2011.03.22. 23:09:56

@Nabopolasszar: - Miért nézett volna ki másként? Az idegenek nem fejlődnek, csak fosztogatnak.
- Csak nem mutatták meg, hogyan hidalják át a különbséget. (Egyébként van egy jelenet, ami csak a bővített verzióban szerepel, ahol Jeff Goldblum behurcolkodik a laptopjával az ufóba. Gondolom, akkor kezdett el dolgozni azon, hogyan csatlakozhat rá.)
- Talán sose volt szükségük vírusirtóra. A legtöbb kritika arra vonatkozik, hogy mennyire hasonlóak az idegenek az emberekhez. Ebben különböznek: talán nem is ismerik a vírus fogalmát.

Egyébként ezek mind olyan problémák, amik csak a valóságos technológiai és exobiológiai ismereteink alapján hülyeség. Olyan filmet viszont soha nem tudsz csinálni, ami minden tudományos ismeretnek megfelel. Ezzel szemben a filmen belül nincs olyan bakugrás, hogy kiderül valami, de nem alkalmazzák, amikor jól jönne, vagy egymásnak ellentmondó dolgok derülnek ki, vagy valamelyik karakter nem a jellemének megfelelően viselkedik stb. Tehát a film belső logikáját nehéz kikezdeni - annak ellenére, hogy természetesen nagyon irreális, hogy pont így nézzen ki egy invázió. (Azzal kezdve, hogy miért lennének humanoidok az ufonauták?)

Egyébként elhiheted, nagyon nehéz a Plútón túlról eltalálni egy icipici várost. Úgy megtervezni egy lövedék pályáját, hogy eltaláljon egy olyan objektumot, aminek épp az a lényege, hogy az emberek minél kisebb alapterületre zsúfolódnak össze. (Amúgy nem tűnt valami erősnek a főfegyverük, mi atomrakétákkal többre mentünk volna.)

Nabopolasszar 2011.03.23. 07:32:55

@algi: -"Az idegenek nem fejlődnek,"- akkor ezek szerint már űrhajóval a seggük alatt pottyantak a világra? Ugyanmár, eleve ha a Földről indulunk ki 50 év az az idő amég szinte teljesen lecserélődik a fegyver arzenál.
- Az egész vírusszálról meg még mindig azt tartom hogy baromság.(Nekem ez a film legnagyobb gyenge pontja)
-"Egyébként elhiheted, nagyon nehéz a Plútón túlról eltalálni egy icipici várost"-Kb. annyira mint átrepülni a fél galaxist és leszállni arra a icipici városra.

algi 2011.03.23. 14:48:26

@Nabopolasszar: - Tehát szerinted a fejlődés fizikai törvényszerűség? Nem állíthatod azt, hogy minden fajnak minden filmben fejlődnie kell. Ez a faj ebben a filmben nem fejlődik.
- Az egész humanoid-ufók-csészealjakkal-megtámadják-a-földet dolog baromság. A romantikus filmek alapvetése is baromság. Gyakorlatilag eddig max. 1-2 olyan filmet láttam, ami ne lett volna baromság. Ezért film és nem valóság. A lényeg az, hogy nem ítélheted meg egy film eseményeit a valóságos tudásod alapján. Tudom, hogy nem látványosan mesés a film világa, de ahogyan a Brazil vagy a Csillagok háborúja, ez az inváziós dolog is csak egy modern mese, egy olyan mesetípus, ami az ősi félelmeink és a modern tudásunk okozta félelmeink egyvelegéből származik. Mivel számunkra a fejlett fajok humanoidok, ezért nem támadhatnak földönkívüli lovak vagy fókák, mert azokat nem tartanánk olyan veszélyesnek, a zsigeri félelmeink pedig a fizikai harcra vonatkoznak elsősorban, úgyhogy nem foglalkozhat a film az idegenek technológiai különbözőségeivel. Hogyha reális arányban foglalkozna a film a fizikai harc és a tudományos kutatás fontosságával, akkor az egész film az 51-es körzetben játszódna, és azt mutatná, ahogy Brent Spiner és Jeff Goldblum próbálják megfejteni az idegen gépeket. Halálunalom lenne. Az inváziós filmeknek az a feladata, hogy az ösztönös félelmeinkre hasson, és az az igazság, hogy a félelmeink irracionálisak. Ha egy valóságos földönkívüli inváziót mutatnának meg, valószínűleg annyiból állna az egész, hogy mindenki holtan összeesik, és vége.
- Amúgy semmit nem tudtunk meg a technológiájukról, amiből ezt tudhatnád. (Hogyan működik a csillagközi utazás, milyen fegyvereik vannak stb.)

Dolfin 2011.03.23. 15:22:41

"Ééé Dádic!" ; "Itter üke menny innen" :D
Nem tudom ki látta már a Dreamcatcher (Álomcsapda) című filmet. Freddy ha még nem akkor ajánlom. Stephen King írta, meglepő.. én például az első 10 perc alapján tök más filmre számítottam. Nem horror, hanem inkább psycho thriller scy-fi :D

Dolfin 2011.03.23. 15:34:18

@algi: Üdv. Beszállnék a vitába:
- Csak az emberi faj olyan ostoba, hogy olyan programot írjon ami a másik fajtársának számítógépét tönkre akarja tenni, pusztán szórakozásból.
- A lezuhant űrhajót 50 évük volt tanulmányozni. (Igaz nem teljesen működött, mert nem volt áram, de attól még tudták, erről nem szólt a film) A "operációs rendszert" is tudták valamennyire vizsgálni. Nem kell feltételezni, hogy ugyanolyan alapon ment a gépük mint nekünk, nem kellett binárisnak sem lennie. De mivel volt idejük tanulmányozni, ez nem okozott problémát.
- A fejlődésről: Nem tudhatod hogy nem volt e a többi fejlettebb, nem lőttek a lezuhant géppel, csak hasonlított a másikakra (kb. Audi-BMW)...
De mondjuk nem is ez volt a lényeg.
De ha egy igazi kritikát akarsz róla hallani (bazi sok volt benne a klisé, kb két percenkén egy) akkor nézd meg a Nostalgia Critic - Independence day videót.

Dolfin 2011.03.23. 15:36:17

@Dolfin: Ja és az alternatív befejezését is ajánlom az Álomcsapdának. Ha nem is DVD-ről de Youtubeon is rajtavan.

algi 2011.03.23. 16:02:51

@Dolfin: Itt viszont a másik oldalra helyezkednék, ugyanis a lezuhant hajót csak azután tudták rendesen kutatni, hogy megérkezett az inváziós flotta.

De éppen azt szeretném elmagyarázni, hogy ez mind lényegtelen, mert nem erről szól a film. Ennyi erővel azt is mondhatnánk egy katasztrófafilmre, hogy micsoda véletlen, hogy épp a főszereplők élik túl. :)

És persze, hogy klisés. De ha ez valakit zavar, akkor próbáljon meg olyan filmet nézni, amiben nincsenek klisék! A leggyakoribb reakció azokra a filmekre a "nem értem", "nekem túl magas", meg "lila gőz az egész". A kliséknek az a lényege, hogy ha jól megcsinálnak, akkor az üt (ld. pl. az Indiana Jones filmek). És nagyon nehéz jól megcsinálni a kliséket.

Nabopolasszar 2011.03.23. 17:00:17

@Dolfin: Csak az emberi faj olyan ostoba, hogy olyan programot írjon ami a másik fajtársának számítógépét tönkre akarja tenni, pusztán szórakozásból.-Pontosan mivel még nem ismerünk másik olyan fajt ami meg tudna írni egy ilyen(vagy akármilyen) programot. De az biztos hogyha egy fejlettebb civilizációnak van szabad akarata(nem hangyaboly-szerű hierarchiában élnek) akkor 100% hogy az egyik egyede ártani akar a másiknak.:)

Dolfin 2011.03.23. 17:07:33

@Nabopolasszar: Azért mert mi csak az emberi gondolkodásmódot ismerjük, még nem biztos hogy más lények is ilyenek. Pusztán szórakozásból, vagy irigységből ártani a másiknak...

kirukris 2011.03.23. 18:31:37

én is szerettem a vissza a jövőbe-t kiskoromban mindig azt akartam nézni, aztán végül is csak 1-2-szer néztem meg az a baj hogy azóta már a történetre sem emlékszem :D

algi 2011.03.24. 08:01:24

@Dolfin: Megnéztem pár Nostalgia Criticet, de szerintem primitív. Filmek összehasonlításánál egyenként hasonlítja össze a film elemeit, úgy mint az egyes karaktereket, meg a sztorit, egy teljes elemzésnél meg időrendben végigmegy a film hibáin. Szerintem egyik sem érvényes módszer, ahogy az sem igaz, hogy kikiálthatjuk bármely filmről, hogy egyértelműen jobb bármely másiknál. (Na, jó, vannak olyan esetek, ahol két film összehasonlítható, pl. az Asylum filmek egytől egyig rosszabbak bármelyik Spielberg rendezte filmnél, de általánosságban nem igaz, hogy bármely film bármely filmmel összehasonlítható lenne, úgyhogy az összehasonlítható filmeknél sem jó gyakorlat lejátszani, hogy ez lett jobb vagy az lett jobb ennyivel vagy annyival.) Ráadásul brutális hibákat nem vesz észre.

Dolfin 2011.03.24. 16:35:10

@algi: Egyetértek veled, mindazonáltal NC is mint Nerd csupán a szórakoztatásért csinálja és nem az úgymond "hivatalos" vagy "profi" filmkritikusok, bár őket sem szeretem.
süti beállítások módosítása