HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Vannak ronda dvd kiadványaim (gondolok itt mondjuk a Shop Show-ra) de talán mindegyiknek a mestere "Utolsó egyszarvú", amelyet tegnap este megnéztünk.freddyD: szarvu Aki nem ismerné a filmet, a kép láttán jogosan gondolhatja, hogy valami 299 forintos koreai teszkós Én kicsi pónim utánzatról lehet szó.

Holott egy 1982-es amerikai (kultusz?) rajzfilm, amely arról szól, hogy az utolsó egyszarvú két emberrel együtt megpróbálja kideríteni, hogy hová lett a többi unikornis.

A filmet gyerekként láttam többször, bár mára csak arra emlékszem, hogy anno majd beszartam mindig annál a hülye csontváznál, mert olyan félelmetes volt... Ez egy jó kulcsszó, hiszen megdöbbentő, hogy ez a film zöld besorolást kapott, azaz "korhatárra tekintet nélkül megnézhető". Az alkotásban gyerekeknek jó pár kifejezetten félelmetes jelenet is található, nem csak az én csontvázam. Egy égő vörös bika, mindenféle ronda állat (közte egy csöcsös keselyű(?)) és egy elhagyatott kastély azért gondoskodnak arról, hogy ez ne legyen egy mainstream film.

Azt hittem, hogy ha majd felnőtten is végignézem a filmet, jobban fogom tudni értékelni a történéseket. De azt kell mondjam, hogy nekem ma már nem jött be különösebben. Rengeteget énekelnek, van hogy egy dal után rögtön jön a másik és a főcímdaltól eltekintve elég gyengusok is ráadásul. Az unikornis (később emberré változtatva is) egyáltalán nem szimpatikus, sokszor komolyan mondom egy flegma fruskának tűnt. Most mondhatnám, hogy nem véletlen, hogy mindenki faképnél hagyta ;)

A történet sem túl nagy szám, szóval őszintén meglep, hogy miért van ilyen jó hírneve még ma is az utolsó egyszarvúnak (imdb #7,1). Én adnék rá max 4 pontot, ami kár, hiszen a magyar dvd kiadás (az elég gáz borítótól eltekintve) elég jónak mondható. A kép meglepően szép, a szinkron is felettébb korrekt, szóval adva volt minden egy remek filmezéshez. Kár, hogy annyira nem jött már be ez a film... Ti hogy vagytok vele?

 

Címkék: film

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr32776089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adam-in 2011.03.27. 18:12:04

Lehet hogy bennem van a hiba, de én nem látom hogy ez a borító miért lenne gáz.

vazzegabi 2011.03.27. 18:12:35

Ha rajzfilm akkor nálam Walt Disney a nyerő :)

blady 2011.03.27. 18:20:47

Dzsízosz! Én ezt sztem 20 éve láttam utoljára. A vörös bika ivódott be az emlékezetembe leginkább, akárhányszor láttam, rettegtem tőle.
Nem tudom már én se, miért volt a kedvenc meséim egyike (szerettem az unikornisokat?) nyilván mostanra már nem lenne nagy szám és ezért is nem nézném meg újra soha. Maradjon meg úgy az emlékezetemben, mint egy (bikától és egyéb rémségektől eltekintve) kedves gyerekkori emlék, ne úgy, mint egy elfuserált, b kategóriás mese :)
Nagyon nagy zárójelben: ugyanez vonatkozik egy kékszakáll féle mesére is, de arra sajna már nem emlékszem, h kiféle-miféle, mikori etc. viszont vicces, h az a mese black swanról ugrott be pillanatra 18-20 év kihagyás után

blady 2011.03.27. 18:46:54

fail, simán hattyúk tava volt, dehát a fenébe is, 1981-es kiadást nem könnyű észben tartani:D

Yumeri 2011.03.27. 21:38:33

Te jó ég, ebből van rajzfilm??:O
Könyvben volt szerencsém olvasni, nekem a történet tetszett, de a videók alapján így felejtős.

FreddyFan01 2011.03.28. 22:09:11

hát nemtudom...ez a téma sosem fogott meg..ha rajzfilm akkor a MINIMUM az hogy legyen benne sárkány :D

freddyD 2011.03.29. 07:24:21

@FreddyFan01: Van a filmben sárkány :P

bbbarniii 2011.03.29. 19:47:54

Kíváncsiságból megvettem a Hülye Boltban a rajzfilmet, és azt kell mondjam, nem nyűgözött le. A sztori egy lerágott csont, a karakterek többsége egy takonyrakás (gondolok itt a csöcsös fára, a királyra, az egyszarvú emberi alakjára, stb.), a zenéket pedig mindig harmincszor megismétlik, és habár szép zenék, főleg a főcimdal, sokadjára már fogja az ember a fejét, és ásít egy nagyot. A befejezés is fura, a koponyás jeleneten meg kiakadtam. :D

A film viszont végül is egyszer megnézhető, de csak azoknak, akik már láttak egy csöcsös férfihangú hárpiát. :D

blady 2011.03.29. 20:12:00

89-90 környékén nekünk annyira azért nem volt lerágott csont :DD

Nialis 2011.03.30. 02:38:15

A rajzfilm így utólag, felnőtten talán valóban nem olyan szép és megnyerő - habár én még mindig szeretem -, a könyvet tudom ajánlani azért, teljesen más képet fest, szebbet és részletesebbet, némileg magyarázza az egyszarvú jellemét, és a többi karakterről is behatóbb képet kapunk, sőt, a történet is kerekebb. Peter S. Beagle műve.

Dunedanne 2011.04.04. 15:34:48

Én nagyon szerettem ezt a mesét gyerekkoromban, sokszor láttam is. Mondjuk biztos azért van ez így, mert ez a mesefilm (gondolom) inkább lányoknak készült, és nememet tekintve én is az lennék.

Többen írtátok, hogy féltetek néhány szereplőtől gyerekkorotokban, ez fura, mert én nem. A csontváz szerintem poén, a bika meg... hát bika. A hárpia sokkal félelmetesebb volt.

Felnőttként visszagondolva azt mondom, hogy szerintem a látványvilágával sincs semmi gond, nem a megszokott dizni, eléggé más stílus, de engem ez sem gyerekként, sem most nem zavar(na) különösebben. Az unikornist kifejezetten szépnek találom. (Persze lehet, hogy nekem van valami gány, kifordult ízlésem.:) )

Az tény, hogy a karakterek többsége egy "takonyrakás", de ez egy romantikus történet. Valójában csak túl kritikusok vagytok. :)

Ricz · http://librarianwarrior.wordpress.com 2011.04.29. 05:14:46

Kijavítanálak: amerikai-japán koprodukciós rajzfilm, gyakorlatilag anime, ám több külföldi adatbázis (AniDB, ANN, MAL, AniNFO) nem hajlandó elismerni. Ahogy az Animátrixot, a Hercegnő és a Koboldot, vagy a Dante Poklát. Az előbbit teljesen japánok rajzolták pedig amerikai rendelésre, ahogy az egyszarvút is. A hercegnő és a koboldban az NHK stúdió segédkezett, eredetileg angol szinkronnal készült el. A félgárda benne magyar, de minket is berángattak, mert külhoniak lusták voltak rajzolni :) Az utóbbi egy érdekes darab viszont: első munka amerikai stúdióé, a többi vagy japán vagy koreai stúdió munkája.

By the way, az egyszarvú könyvben tényleg jobb. A borítót elcseszték, de úgy, hogy rá se lehet ismerni. Mi is összenéztünk anyámmal, hogy ez nem-e valami tucatkópia, aztán majdnem Kalasnyikov-ragadás lett belőle és Rambo üzemmód ON.

Korhatárosságra beterjeszthető, 4-5 évesen én is a frászt kaptam a hárpiától, ahhoz képest a Vörös Bika és a csonti meg se ijesztett. Pláne, hogy elég komikus. Akkor is, most is az volt nekem. Magyar szinkronnal pedig no. 1. Én ma is imádom, valahogy nekem megvan a bája. Nálam 7/10-en zárt. De csak azért, mert nem láttad még a SZAROKAT.

Nem kell megijedni, így nagybetűvel :D Mert már ez a kifejezés majd, hogy nem dicséret. Az animált világ Big Rigsei. :D

Sanosuke 2013.01.27. 15:34:30

nekem egyik kedvenc mesém a hercegnő és a Kobold :D
süti beállítások módosítása