HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Még hetekkel ezelőtt megkeresett egy lelkes filmkészítő, hogy sok-sok hónapnyi munka (és feláldozott tanítási szünetek ) után elkészült egy egész estés amatőr filmjük és még mozis premierje is lesz, amelyre meg is hívott. Azáltal, hogy mindez munkaidőben volt, sajnos nem tudtam elmenni, de biztosított róla, hogy egy DVD-t azért mindenképpen ad majd. Erre múlt héten sor is került, méghozzá (meglepetésemre) a legfontosabb szereplőkkel együtt átadták a példányt. Nagyon kedves gesztus tőlük és jó volt látni, hogy milyen lelkesen állnak a produkció mögött. Így kell ezt.

Én megígértem nekik, hogy a filmet meg fogom nézni és erre tegnap sor is került. Egy dologra kértek meg, hogy őszinte véleményt mondjak a végeredményről és természetesen így is lesz.

A film trailere be van linkelve, hogy ti hogyan nézhetnétek meg a filmet, arról nem tudok nyilatkozni, a stábból biztosan reagál majd itt valaki a kommenteknél, hogyha valakit érdekel.

A film története röviden: A "Központi Nyomozói Hivatal" gyilkosságra szakosodott csapata egy "Művész" néven elhíresült sorozatgyilkost keresnek, aki mindig egy lépéssel előttük jár.

Amatőr film, amatőr megoldásokkal jár. A rendőrközpont az iskolájuknak a tanári szobája, a kutatólabor a kématerem, a high-tech kütyük hétköznapi megfelelők stb... Nincs ezzel semmi gond, egyfajta sármja is van. Ábrázolásra ezek is megfelelnek.

Ez a bejegyzés elsősorban a filmet készítőknek fog szólni, szóval elnézést azoktól, akik a következőket nem fogják teljesen érteni.

  Talán még sosem láttam ilyen teljes estés amatőr filmet, thrillert pláne nem. Szóval kellő érdeklődéssel ültem le freddynével, ugyebár nem minden nap láthat ilyet az ember. Tisztában kell lenni azzal, hogy a készítők lehetőségei nem korlátlanok, ugyanakkor voltak dolgok, amelyekre véleményem szerint nem mentség a nem profizmus.

Mivel általában a jót szokta az ember a végére hagyni, felsorolnám rövid címszavakban, hogy véleményem szerint, miket lehetett volna másképpen csinálni, javítani:

-A film bevezető zenéje, intrója túl hosszú (bár a zene telitalálat, látom más is szereti a 28 nappal későbbet ;) )
-Azt mondtátok már a találkánál is, hogy a hanggal problémák voltak. Rosszabbat vártam, de tény, hogy sokszor nem lehetett teljesen érteni a szöveget. Ez általában a pontatlan hangkeverésnek volt köszönhetően, ugyanis az aláfestő zene időnként hangosabb volt a kelleténél és túlszólta a dialógust. Helyenként két kamerával dolgoztak, ami dialógusoknál igen praktikus dolog, azonban volt, hogy a mondat közepén váltott egyik kamera a másikra. Ilyenkor a hang minősége is arányosan torzult/változott, ami kiküszöbölhető lett volna, ha az egyik felvétel hangsávját legalább a mondat végéig áthúzzuk a másik felvétel képébe. Szerkesztésnél ez már csak pár kattintás. Ugyanígy volt pár érthetetlen forgatási helyszín is, ahol a zajos háttér igen zavaró volt. Amikor a jeggyűrű nélküli technikussal beszéltek, nem értettem, hogy miért kell ezt elhaladó kamionok mellett tenni. Teljesen mindegy lett volna, hol jön létre ez a dialógus, a helyszín úgysem játszott szerepet. Akármilyen csendes parkolóban is fel lehetett volna venni azt a részt.
-Az esti/sötét felvételek nagyon szemcsések voltak. Itt talán utólagos sötétítés jobban nézett volna ki, de még én sem csináltam ilyet, szóval lehet, hogy hülyeséget beszélek.
-Túl sok sötétedős vágójelenet van. Ez még nem lett volna baj, de sok érthetetlenül hosszú is volt. 3-4 másodperc így a sokadik ilyen után már zavaró
-A pszichológus kihagyható lett volna. Nem láttam sok értelmét, főleg ilyen "kezelések" mellett, mint amiket tartott. A végén lévő jelentősége is pótolható lett volna. És hogy miért kellett papírcsákókat hordani a beszélgetéseinél, azt végképp nem értettem...
-A főszereplő és a főnök közötti szerelmi szál teljesen felesleges volt. A végeredmény miatt sejtettem, hogy a hatás miatt volt, de ez akkor is hülyén jött ki szerintem. Túl hálivúdi
-Ha már Hollywood, nem értettem, miért kellett mindenkinek angol nevet adni? Főképp, ha már a hivatal rövidítése is KNYH volt. Magyar vonatkozás jobban működött volna.
-Egy 20-25 perccel hosszabb kelleténél.
-Lee felfüggesztése a semmiből jött. Nem is értettem, hogy ez miért kellett. Már nem volt ideje forgatni? :D
-Néhol a kamera rossz célra fókuszált, aminek köszönhetően egyes jelenet hományos volt.
 

Ahogy olvashatjátok, a legtöbb kivetnivalóm technikai jellegű, de akkor jöjjön az, amit sokkal szívesebben olvastok majd, mert bizony tetszettek is dolgok:

+ A színészi teljesítmény összessítve korrekt volt. Megmosolyogtató talán csak a film elején lévő gyilkosnő volt, főleg ahogy elsírja magát. A főszereplő (és aki megkeresett) néhol túl színpadias és merev volt, de nem volt nagyon zavaró. Az ügynökcsapat jó volt, külön megemlítést érdemel a műkincstolvaj (plakát alapján Józsa Fruzsina kell hogy legyen), aki remekül játszotta el a nyegle informátort, aki visszaél a helyzettel. A film sztárja akkor is Robert volt (Dömötör Norbert), akiben nem csak kinézetre veszett el egy fiatal Matt Damon :P Sokat nevettünk dumáin, gesztikulálásán, flúgosságán. Kétség kívül a film legjobb karaktere volt. :) Készülhetne egy spin-off "Robert nyomoz" névvel ;)
+ Roberten kívül volt pár jó poén, gondolok itt Lindsay Lohan nyúzott fotójára.
+ A zene jól ki volt választva, passzolt a hangulathoz, kár hogy néha volt vele a feljebb említett probléma
+ Elhivatottsára utalt, hogy emberek között is vettetek fel jeleneteket. Jól mutatott, ezáltal nem tűnt sterilnek a végeredmény
+ Ahhoz képest, hogy amatőr filmről volt szó, néhol meglepően nagy felhajtást igénylő megoldások születtek. Gondolok itt mentőkre, kommandósokra, a lőtt sebre (az paintball volt?), a Honvédelmi Múzeum bérlése(?), sőt ahogy elnéztem, még egy igazi vallatószoba is bekerült a filmbe. Ha nem ismerősökön keresztül ment ez, jó volt a diplomáciai folyamat ;)
+ Ügyeltetek vágójelenetekre, képes átvezetőkre. Még kocsival át is hajtottatok egy kamerán, gondolok nagy volt az izgalom, hogy ne érje a kereket ;)
+ Első pillanatban azt hittem, hogy nem fog tetszeni a vége, majd jött a csavar és úgy annál jobb volt. Remek záró képsorok voltak!

Összegezve: Hibái ellenére nem bántam meg a megnézést és csak emelni tudom a virtuális kalapom, mert azért mégsem hoznak sokan össze egy 2 órás alkotást, még amatőr szinten sem. Lehetőseitekhez képest igyekeztetek a történetet hűen ábrázolni, megfelelő forgatási helyszíneket összekeresni, lobbizni értük. Sok embernek, már itt elment volna a kedve az egésztől. Összehoztatok egy thrillert, amely még ha amatőr is, de azért büszkék lehettek rá. Nagyon jó lesz erre majd visszanézni 30 év múlva! Remélem nem hagyjátok abba, az első forgatásból tanulva biztosan még egyszerűbben és jobban megy majd az egész 

Címkék: film

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr912907309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2011.05.16. 15:37:00

@Monster king: Mert nincsen sem technikai, sem emberi/anyagi kapacitásom erre.

Hangjátékot már összehoztam, az egyszerűbb
gyilokgep.blog.hu/

Gaben No.1 2011.05.16. 17:09:49

Amikor elkezdtem nézni a trailert és meghallottam a zenét, egyből az Amerikai Szépség jutott az eszembe. De a leírást olvasva inkább egy Zodiákusnak tűnik :D
Amatőr filmekben engem szinte mindig a szereplők ripacskodása zavar, de ha freddyD is dicséri, akkor biztos jó lehet :)

algi 2011.05.16. 19:12:29

Én egyébként azt a nézetet tettem magamévá, hogy profi és amatőr között csak annyi a különbség, hogy a profi pénzért csinálja azt, amit az amatőr más, személyes okokból. Ettől még lehet jó, sőt, jobb is lehet a profiknál. A megoldás az, hogy az ember alacsonyra helyezi a "production value" mércéjét, ez viszont többnyire azt vonja magával, hogy nem fog monumentális filmeket forgatni. De pl. kevés személyes, kamaradarab jellegű dolgokban sokkal izgalmasabbakat lehet csinálni, mint amit a profik csinálnak, a profiknál ugyanis van egy hatalmas nagy hátrány: meg kell felelni a megrendelőknek, a közönségnek stb.

Épp ezért mindig rosszat sejtet, ha egy amatőr film besorolható zsánerbe (pl. thriller), mert az azt sejteti, hogy utánozni akarja az amerikaiakat, amiben törvényszerűen el fog bukni ahelyett, hogy olyasmire vállalkozna, amiben sokkal jobb lehetne náluk.

AR5T7 2011.05.17. 07:23:10

Fogalmam sincs, hogy mennyi volt a koltsegvetes, de bizonyara nem lehetett sok. es ha ti ennyibol egy ilyen filmet osszehoztatok.....az minimum egy merfoldko. elkepzelni sem tudom mit tudnatok kihozni, mondjuk 5-6 milliio dollarbol (ami meg igy is nevetsegesen keves) uwe boll ugye milliardokbol sem tudott egy fele ennyire ertekelheto alkotast sem felmutatni....

JeszKar 2011.05.17. 07:24:12

@algi: "meg kell felelni a megrendelőknek, a közönségnek stb."

Ez inkább stúdió film - független film pár, semmint profi - amatőr.

Amúgy végül is mit értünk amatőr alatt? Nyilvánvalóan, most a digitális film korábban sokkal egyszerűbb filmet csinálni, de pusztán az különbözteti meg a kettőt, hogy melyiket csinálja pénzért, vagy esetleg a minőség is számít?
Tavaly készítettem egy rövidfilmet, amely ha úgy vesszük, amatőr, de tanulom is, hogyan kell csinálni, és azért egész tisztes látványvilágot sikerült neki csinálnom. Elméletileg amatőr film, de amatőr filmet is csak profin szabad csinálni.

algi 2011.05.17. 08:48:51

@JeszKar: A szabadidben dolgozni – nem profi. És attól még, hogy független filmes vagy, még bevételt kell termelned, ha filmkészítésből élsz. Aki pénzért csinál valamit, annak egész más a hozzáállása a munkához, mint aki szeretetből. Ha pénzért csinálod, akkor egyrészt rendelkezel erőforrásokkal, amiket felhasználhatsz, de egy hajszálnyival sem lesz jobb a végeredmény, mint amennyi elég. Ha a filmért csinálod, akkor annyi erőforrással rendelkezel, amennyit rászánsz, viszont nem kell megelégedned semmivel. Egyik se jobb a másiknál. A két tevékenység a természetéből adódóan különbözik.

algi 2011.05.17. 08:51:30

@JeszKar: PS. Csak emlékeztetek minden kedves olvasót, hogy még mindig arról van szó, hogy amatőrök egy olyan sok szereplős, sok helyszínes thrillert készítettek, amire freddyD tanúsága szerint egyszerűen nem volt kapacitásuk. Amatőrök utánozták a profi módszereket ahelyett, hogy olyan módszert használtak volna, ami nekik jó. (Ettől még persze lehet zseniális a forgatókönyv, de az amatőr hibák elterelik a nézők figyelmét a lényegről.)

freddyD 2011.05.17. 09:59:27

@algi: Nem hinném, hogy az utánzás elterelnék a nézők figyelmét. Szimbolizálnak valamit, a film jellegét tekintve ez nem szabadna a nézőben ellenszenvet kiváltani.

Ez olyan, mint a színházban, hogy a háttérben van egy lepedőre felfestett könyvespolc és ez azt szimbolizálja, hogy egy lakásban vannak.

JeszKar 2011.05.17. 21:02:07

Én csak azt akartam mondani, hogy amatőrt, attól még lehet profi a kinézete. A digitális film korábban, pláne, ha az ember egy kamaradrámát készít, nagyon sok mindenen lehet spórolni, igazából a jó színészek, ami nehéz találni, anélkül, hogy komoly költségekbe verné magát az ember. És kell normális színész, ezt sikerült megtanulnom magam.
De, hogy konkrét példával jöjjek, belinkelem a filmet (remélem Freddy nem harapja le fejemet, merthogy spamnak minősíti), amit ott felépítettük, nagyjából 15000 forintunkba került.
www.youtube.com/watch?v=5f_BKMR8wM8&feature=channel_video_title

algi 2011.05.17. 21:46:11

@JeszKar: Én meg azt próbálom kommunikálni (biztos nem tudom jól körülírni), hogy a profi kinézet kétféleképp teljesülhet:
a.) vért hugyozunk az erőfeszítéstől,
b.) alacsonyra helyezzük a mércét.

Szerintem a b.) megoldás a helyes, és az a gyanúm, hogy A Művészben az a.) megoldás mellett döntöttek. (Erre utal, hogy mozibemutatóról ír freddyD, miközben az interneten ingyen lehet terjeszteni az amatőr filmeket plusz pénzbefektetés nélkül. Tehát én nem látom, hogy szükség lenne a mozibemutatóra, hacsak nem egy pályázat kötelezi rá a producert.

algi 2011.05.17. 21:53:48

@freddyD: Nem az utánzásra értettem, hogy eltereli a figyelmet, hanem pl. a hangminőségre. Ha bármilyen filmben akár csak egyetlen elhangzott szót nem értek a production value (nem szeretem a "minőség" szót használni, mert az szerintem nemcsak ebből áll) hiánya miatt, akkor a néző már nem úgy fog tekinteni a filmre, mint egy kis költségvetésű thrillerrre, hanem mint gagyira. Még akkor is, ha a film összes többi eleme és másodperce bravúrosan van megoldva. A néző mindig megtalálja a film gyenge pontját.

De már kezdem kifejezetten rosszul érezni magam, amiért olyan filmről beszélek, amit még csak nem is láttam, ezért előre elnézést kérek minden érintettől.

NóNém 2011.05.17. 22:52:29

a keszitoknek: nem lesz valamikor maskor meg vetites? Mert kivancsi lennek ra csak sajna keson tudtam meg :(

Membrana Productions 2011.05.17. 23:52:35

@algi: Kedves algi, a film egyik készítője vagyok és csak azt szeretném hozzáfűzni a hozzászólásodhoz, hogy a mozibemutatóra azért volt szükség, mert ez egy iskolai ünnep záróeseménye volt és csak a sulihoz közeli moziban tudtuk egyszerre többszáz embernek bemutatni.

@NóNém: Kedves NóNém, előreláthatólag sajnos nem lesz újabb vetítés, de már dolgozunk rajta, hogy videómegosztó(ko)n fönn legyen a film, ahol természetesen bárki ingyenesen megtekinthetné.

algi 2011.05.18. 00:51:23

@Membrana Productions: Na, ezért mondtam, hogy nem szívesen ítélkezem látatlanban. A végén kiderülhet, hogy valójában csak freddy nem találta meg a volume gombot.

BeNiBoY 2011.05.23. 16:26:31

mikor legelőször megláttam a vérrel falra festett M-et, rögtön a Mentalista és Red John jutott eszembe

Alucard12 2011.05.24. 00:03:55

Szívesen megnézném ha lehet- érdekel.

Arthur944 2011.05.28. 10:12:33

FreddyD, azt írtad hogy az "első forgatásból tanulva". Nem sok jelentsőége van, de ez a második filmük. Én szerencsére láttam, a DÖK nap végére ppont jó volt :)

Arthur944 2011.05.28. 10:19:56

Egyébként a pszihológus azért kellett bele, mert az iskola egyik tanárja :)
süti beállítások módosítása