HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Azért az már nem semmi teljesítmény, hogy kevesebb, mint 10 hónap alatt rögtön három olyan film is megcsodálható magyar mozikban, amelynek a témája enyhén szólva hasonló. És nem szar B-filmekről van szó, hanem azért mégis elég híres színészekkel.

Na nézzük

1. Szerelem és más drogok
Magyar Premier: 2011. január 6
 

Jamie Randall (Jake Gyllenhaal) egy jóravaló családból (orvoscsaládból) származó gyermek. A család minden tagja az orvosi pályára lépett, vagy éppen tőzsdézik, így neki jut a fekete bárány szerepe. Belecsap hát a Pfizer nevű gyógyszercég kampányába és orvosokat próbál becserkészni (persze temérdek lány mellett).
Maggie Murdock (Anne Hathaway) egy magányos lány, aki rengeteget jár kórházakba gyógyszer miatt, ugyanis Parkinson-kóros. Róla ezen kívül nem sok dolgot tudhatunk meg.
Minő meglepő hát, a két főhősünk a korházban összefut. Eleinte csak a szex szintjére korlátozzák kapcsolatukat, később azonban kezd komollyá válni a dolog, ami Maggie számára már sok lesz. Így kezdődik hát a bonyodalom, amelynek középpontjában Maggie betegsége áll.


2. Csak szexre kellesz
Magyar Premier: 2011. feburár 10

Ebben a vígjátékban Emma (Natalie Portman) és Adam (Ashton Kutcher) ősrégi barátok, akik egy reggel majdnem mindent elrontanak azzal, hogy lefekszenek egymással. A barátságuk megóvása érdekében egyezséget kötnek, mely szerint a kapcsolatuk kötöttségek nélküli.
A kötöttségek nélküliség azt jelenti, hogy nincs féltékenység, nincsenek elvárások, nincs veszekedés, nincs virág, nincs gyereksírás. Azt jelenti, hogy azt tesznek, amit csak akarnak, amikor csak akarják, olyan nyilvános helyen, ahol csak akarják, de egymásba szeretniük nem szabad.
És jönnek a kérdések. Lehet úgy szexelni, hogy nem szól közbe a szerelem? És vajon nem megy erre rá a barátságuk?



3. Barátság extrákkal
Magyar Premier: 2011. szeptember 22
 

Egy rámenős fejvadász (Mila Kunis) megtalálja az igazi munkaerőt (Justin Timberlake) megbízója számára, akit rövid ostrom után meg is győz, hogy egy új állás kedvéért érdemes New Yorkba költöznie. De közben azon kapja magát, hogy nagyon bejön neki a srác. Sőt, azt is sejti, hogy ő is tetszik a srácnak. Abban viszont mindketten biztosak, hogy a másik tele van olyan tulajdonságokkal, amelyektől egész életükben féltek és menekültek.
A kísértésnek legjobb engedni: az új barátok megegyeznek, szigorúan csak a testiségre koncentrálnak, érzelmek kizárva.
Mindketten abban bíznak, hogy így minden nagyon egyszerű marad, de persze tévednek.

Címkék: film

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr963209597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.09.07. 19:09:00

A lényeg, hogy dugásról szóljon.

Nem tudom, te észrevetted-e, de én a magyar filmekkel vagyok úgy, hogy "Jaj, már megint a dugásról szól?" Több az indokolatlan szex a magyar filmekben, mint a hollywoodi szennyben.

BuBi 2011.09.07. 19:16:01

Erre van szüksége a népnek, nem? :P
Szex szex és még több szex... :D

freddyD 2011.09.07. 19:28:33

@algi: Tudsz mondani példákat? Mert úgy hirtelen annyira sok nem jut eszembe.

@BuBi: Ez önmagában még nem kéne hogy baj legyen. Tőlem ilyen filmeket is kiadhatnak, de akkor legyen már legalább 1-1 év közöttük, mert ez így már nagyon röhejes.

E témában is vannak igen jó kis filmek. Említhetnék egy magyar filmet is, "Intim Fejlövés" címmel, ami megnézhető Indavideó Filmen. Nagyon életszerű, remek színészi játékkal büszkélkedő film. Kellemes meglepetés volt

penge96 2011.09.07. 20:01:09

@freddyD: Kb minden magyar filmben van indokolatlan szex...

algi 2011.09.07. 20:20:20

@freddyD: Csak szex és más semmi; Tibor vagyok, de hódítani akarok; Kaméleon. Most hirtelen ezek a magyar filmek jutottak eszembe, amelyek alaptémája a csajozás. Szerintem az összes Szabó István filmben van fölösleges szexjelenet (mondjuk arra használja ezeket, hogy bemutassa velük a szereplők viszonyát, de nem lenne muszáj mindig szexszel bemutatni), Jancsónál meg hagyomány, hogy megjelenik egy meztelen nő, bár igaz, az nem szexjelenet.

Amikor megnéztem a Boldog születésnapot és A nyomozót, épp azért ültem be rájuk, mert ezek kivételesen olyan magyar filmek voltak, amelyeknek nem sütött már rögtön a címéből, hogy itt a csajozásról lesz szó. A Köntörfalakat, meg az Intim fejlövést a plakátja miatt nem néztem meg, mert amúgy még érdekeltek is volna, bíztam benne, hogy jó filmek.

A másik problémás dolog az indokolatlan halál, amivel megpróbálnak hatni a magyar filmek: pl. Dallas Pashamende vagy Rap, Revü, Rómeó. Vagy ott az általam egyik leginkább utált magyar film, a Delta, amit valami hűdeigényes művészfilmnek akartak eladni, pedig valójában a nemi erőszakkal sokkal, mint valami exploitation film, csak lassabbak a snittek.

Sajnálattal kell közölnöm, hogy az indokolatlan brutalitás nem hat meg a művészfilmekben sem, ahogy az akciófilmekben sem, a szexjelenetek meg pusztán fizikailag hatnak rám, ami azért szégyen, lévén sok film ezek közül értelmesebbnek képzeli magát mindeközben.

JeszKar 2011.09.07. 20:49:47

Annyit azért megjegyeznék, hogy ezek között van olyan film, ami az USA-ban tavaly a moziba került. Igazából csak az első kettő az ami közel jelent meg egymáshoz. A harmadik meg egész jól szerepelt a külföldi kritikusoknál, úgyhogy az akár még jó is lehet.

algi: Te milyen Kaméleon láttál? Csajozós film. Az egy átverős thriller.
penge96: Ez meg durva ferdítés.

ab123 2011.09.07. 21:51:08

Valami értelmes posztot is csinálhatnál már Freddyd

ab123 2011.09.07. 21:52:29

Például hogy ki tudja messzebbre dobni a távirányítót ha megjelenik a tévében Győzike :xd

Galzra 2011.09.07. 22:16:37

Hát nem tudom. nekem már egy ideje túl sok lett az ilyen filmekből úgyhogy mostanában csak egy ilyesfajtát láttam, a Förtelmes Főnökök-et viszont az kellemes meglepetés volt egész jó a története és a színészekkel sincs különösebb baj.

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2011.09.07. 22:58:00

Ezek közül egyiket sem láttam, de nem is érdekelnek :)

algi 2011.09.07. 22:58:41

@JeszKar: Idézet a port.hu tartalomismertetőjéből: "Farkas Gábor hivatásos házasságszédelgő. Nem panaszkodhat, jól fut a szekere. A jóképű harmincas férfi magabiztosan hálózza be a magányos, csúnyácska nőket. Ígérgetésben, bókokban nincs hiány, és a végén mindig lelép a megtakarított pénzükkel." Szerintem ez megfelel a csajozás definíciójának. Az nem kizáró tényező, hogy át is veri a nőket. (Sőt, a csajozók mind átverik a nőket, ez a csajozás része.)

algi 2011.09.07. 23:08:15

@JeszKar: Egyébként filmtörténeti szempontból nagyon kis különbség az 1 év. Még úgy is, hogy a három film közül az egyik jobb.

DarkPrince07 · http://www.darkprince.blog.hu 2011.09.07. 23:49:59

heh. ez nekem is feltűnt, kezdem már kicsit unni az ilyen típusú filmeket. :D

freddyD 2011.09.08. 07:33:42

@algi: Én azt mondom neked, hogy a Köntörfalakat (nincs benne semmi szex) és az Intim Fejlövést érdemes megnézned.

Egyébként nem feltétlenül baj, ha van szex egy filmben. Sőt, gondoljunk a "Szörnyek Keringőjére" ahol valami elképesztően hatásos volt az a rész, ahogy egy sirató anyuka szinte könyörgött, hogy feküdjön le vele, mert már csak így tudta levezetni elkeseredettségét. Kétlem, hogy e jelenet nélkül is megkapta volna az Oscart Halle Barry

Kolonel 2011.09.08. 08:16:44

Hogy legyen egy témába vágó komment is:
szerintem nem elsősorban a gyenge írói fantázia, hanem a lanyha produceri vállalkozókedv az oka a sok hasonló filmnek.

Ha egy "jól bevált" recept szerint csinálják meg a filmüket, akkor igaz, hogy nem lesz sem különösebben jó, sem különösebben sikeres egy alkotás, de legalább biztosra vehetik, hogy valamennyien elmennek rá a moziban már csak azért, mert X műfajba tartozik.
Ergo van egy kiszámítható bevételük, és nem kell mindent a vakszerencsére bízni. A kiszámíthatóság pedig előnyösebbé tesz egy befektetést üzleti szempontból.

Így a végén a forgatókönyvírónak meg a rendezőnek sem adnak szabad kezet a producerek (nehogy a végén egy Glen vagy Glenda süljön ki belőle).
Ennél a pontnál pedig képzeljük magunkat az író helyébe, akinek jobbnál jobb ötletei lennének egy epikusan drámai háborús filmre, de folyton csak olyan megbízásokat kap, hogy "írjál egy romantikus filmet szexjelenetekkel", "írjál egy akciófilmet, ami Amerikában játszódik, de a főszereplők harcművészek legyenek".

Nem csoda, hogy úgy oldják meg, hogy összeszedik az adott műfaj összes kliséjét, kitalálnak pár egyedi sztorielemet, hogy ne legyen plagizálás az egész film, majd mikor jól, mikor kevésbé jól összeeszkábálják, hogy nézhető legyen.

JeszKar 2011.09.08. 08:34:05

@algi: Amit leírtál azt nagyjából letudják a film első 5-10 percében. Azután az van, hogyan jussanak közel egy gazdag csajhoz, akit nem lehet megközelíteni. Onnantól fogva meg leginkább az megy, hogyan verjünk át egy sebészt, hogyan verjünk át egy színészt, hogyan verjünk át egy ügyvédet stb.

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2011.09.08. 11:34:06

Ahol már alig van eredeti, egyéni ötleten alapuló film, és a jó, nagy költségvetésű filmek általában képregény-adaptációk, regényadaptációk, valós történeten alapulók, remake-ek, rebootok illetve folytatások ott ezen egyáltalán nem szabad csodálkozni.
Még jó, hogy csak 3 ilyen film van, legalábbis a nagyobb hollywoodi produkciók között.

algi 2011.09.08. 17:59:00

@JeszKar: Sőt, még úgy is lehetne zseniális film, ha csak a csajozásról szólna. Engem az zavar, hogy ez az alapértelmezett téma a magyar filmkészítésben. Mintha a magyar zsánerfilm úgy épülne fel, hogy mit lehet kihozni férfi és nő kapcsolatából, és ami eltér ettől, az már a film egyedisége. Tehát a Kaméleon sztorija úgy írható le, hogy "De nem a csajozásról szól…", miközben én annak örülnék, ha lennének olyan filmek, amelyeknél nem kellene kiemelni, hogy nem a csajozásról szól, hanem ténylegesen nem tudnánk, hogy miről szólnak.

Hollywoodot lehet fikázni, de ők szinte tökéletesen belőtték, hogy az egyes témák (pl. a szexualitás) milyen arányban szerepeljen a filmekben. Képleteik vannak rá. A magyarok ezen a téren még bizonytalanok, és dilettáns módon utánozni próbálják a hollywoodi filmeket a meglévő szaktudás nélkül.

JeszKar 2011.09.08. 18:13:19

@algi: Hollywoodnak marhára nem sikerült belőni a szexualitás arányát, az egész korhatár rendszerük úgy szar ahogy van.
Tommy Lee Jones-t idézve: "Ha egy filmben megcsókolom egy nő mellét, akkor mindenki kiakad és tiltakozik. Ha levágom ugyanezt, az senkit nem zavar."

algi 2011.09.08. 22:51:45

@JeszKar: Hogy jön ide a korhatárrendszer? Ha leveszel a téka polcáról egy hollywoodi filmet, elolvasod a fülszövegét és megnézed az első pár jelenetét, akkor pontosan tudni fogod előre, mennyi és milyen jellegű szexualitásra számíthatsz. Nem érhetnek meglepetések.

Edem 2011.09.09. 08:58:57

jááááj de nem szeretem azt a justin bieberlake-et. Egyébként ez nem most kezdődött (mármint az ötlethiány), már jópár éve javarészt csak "a múltból" élnek a filmesek, tisztelet a kivételnek ugye. Rengeteg olyan film készül, ami a való életből merít (pl into the wild, vagy a 127 hours, speciel ezek jó filmek, és ezért juttottak eszembe, talán mert a többi említésre sem méltó), vagy például a régi képregények ugye, újrafeldolgozások stb. Másrészt a mai fiatalok (jóltudom mivel én is az vagyok és mindenhol ezt látom) úgy dugnak össze-vissza mindenkivel gátlástalanul ismeretség nélkül, hogy az a csoda hogy eddig nem voltunk elárasztva ilyen filmekkel. Én hogy őszinte legyek egyre jobban rákorlátozódom a 2000 előtti filmekre (igaz van ezek közül rengeteg kivétel, pl a pursuit of happyness, seven pounds, a megemlített másik két film is), pl múlthéten 5-ször is megnéztem a Spaceballs-t (űrgolyhók ugye:D), bár mondjuk én alapból jobban szeretem a régi filmeket (leginkább a western műfaj, Roger Moore, Tony Curtis filmek/filmsorozatok,Terence Hill&Bud Spencer filmek) és ezeket többször is meg lehet nézni, nem úgy mint a mai filmeket.

Edem 2011.09.09. 09:00:10

úgy értettem a kivételeket hogy a 2000 utániak közül

JeszKar 2011.09.09. 09:15:44

@algi: Úgy, hogy ebből is látszik, hogy Hollywoodban marhára nem tudják a szexualitást helyén kezelni. Megvolt náluk anno a fegyverlobbi, szóval erőszakon már senki nem botránkozik meg, de szexlobbi nem volt.

algi 2011.09.09. 16:13:00

@JeszKar: Csak semmi köze a témához.

blady 2011.09.10. 09:17:51

töltelék filmek mindig kellenek, h majd pár év múlva tudjanak mit adni vasárnap délutánonként :))

blady 2011.09.10. 22:41:35

viszont szerintem..legyen bármilyen kategória, az igaz történeteket bemutató filmek mindig jók.

chaseֹr 2011.09.10. 22:59:21

Ez szerintem nem ötlethiány, hanem az értelem degradálódása, kopása-koptatása. Ezt nyomják ki a csövön (már egy jó ideje), beleivódik az emberekbe, így erre is lesz kereslet; egy önmagát ismétlő folyamat. Persze az is fontos hogy a központi téma valami anyagi legyen, netán erkölcstelen, mert ha olyat mondanak az embernek amitől elkezd kérdéseket feltenni (pl. Inception), az nem az iparnak kedvez hosszútávon.

A mainstream zeneiparban hasonló a helyzet: ha bekapcsolod a rádiót, a számok majdnem mindegyike arról szól hogy "ó, úgy szeretlek de te nem vagy az enyém" és "bulizzuk át az éjszakát". Tényleg, emberek, ennyi lenne az élet? Nincsenek teljesen más, ezeken felülemelkedő gondolatok?

Ezt meg csak úgy gondoltam megemlítem, jó szívvel ajánlom Michael Talbot "The Holographic Universe" című könyvét. (Van magyarul is az EzVanKiadónál.)

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2011.10.04. 11:31:37

Nem csodálom, hogy ötlethiány van Hollywoodban, ha remake, reboot, folytatás, vagy előzmény készül zsákszámra. Habár ez már a kereativitás hiányának a másik oldala.

algi 2011.10.04. 19:16:56

@Puzzleman: Megjegyzem, Hollywood fénykorában is rengeteg film regényből vagy színdarabból készült.
süti beállítások módosítása