HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Ez a cikk a Breaking Bad (magyarul „Totál Szívás” [Nem kommentálom]) 4. évadáról szól, elég spoileresen. Szóval ha még nem láttad a sorozatot, vagy ezt az évadot: NE OLVASD EL!

 

 

 

 

Nos,  nagy várakozás övezte a sorozat 4. felhozatalát és szerintem egyetérthetünk, hogy amilyen jók voltak a harmadik záró epizódjai, olyan kiábrándító volt az idei kezdés. Hasonló koncepció nélküli epizódok voltak, mint a harmadik évad harmadánál. Elég sok értelmetlen időhúzásnak lehettünk tanúi: Hank nem épült még fel, egy tahó lett és helyette hirtelen az ásványokban lelte örömét...Öööö...Aham. Értem én, hogy nem tekintette magát teljes értékű embernek és komplexusait Marien élte ki, de akkor is. Ha már Marie, rajta újra előjött a kleptomán múltja. Vicces volt látni lebukni, de sok értelme akkor sem volt.

 

Ehhez mondhatnám még Jesse önpusztító magatartását, ahogyan lakásából egy junkie fellegvárat csináltatott (INGYEN PIZZAAAA BIATCH!) és újra szerezett. Ez ugyebár a harmadik évad végén található gyilkosság miatt volt, hogy lelkileg leépült, mindegy volt már neki minden. Akkor sem volt valahogy az igazi. Jesse karaktere nagyon halovány volt úgy az évad feléig, szerencsére újra a régi lett. Skyler meg idegesítő volt, mint mindig, de ezt már megszokhattuk.

Gyakorlatilag amint Hank felépült, gatyába is rázódott az egész sorozat. Elkezdett jó útvonalon nyomozni, Walt nagyon tökös lett, Jesse lojalitásilag ide-oda ingázott Walt és Mike között, jött egy kis remek kartelles történetszál és hát ugyebár ott van mág Gus is. Mondhatni ő a sorozat sztárja. Stílusra kicsit olyan nekem, mint Benjamin Linus volt a Lostban: Nagyon elegáns, értelmiségi, de pont annyira kegyetlen is. Csak míg Ben ott évadról évadra egy hatodrangú lúzet lett, addigra itt a tv történelem egyik legizgalmasabb gonosza bontakozott ki.

 

Fantasztikus jelenet volt, mikor Jesse elment a függők gyülekezetéhez és előadta a „problémás kutya” monológját. Ez az Aaron Paul nem véletlenül kapott Emmy díjat.

Hasonlóan zseniális volt a kartelles leszámolás, Jesse főzése a kartellnél és még sok más is, de azt hiszem a záró 13. Epizód aztán végképp megmutatta, miért olyan király ez a sorozat...

Megismerhettük Walt (most már végképp) sötét oldalát, hogy megmérgezte a kölyköt, hogy Jesse újra megbízzon benne. Érdemes megnézni a 12. rész egyes jeleneteit, mert ördögi tervének megvalósítása ott zajlott az orrunk előtt, de nem vettük észre, mert nem néztük volna ki belőle. Még ha sejthető is volt, hogy ez nem Gus stílusa.

 

Aztán a Gus elleni merénylet terve is hatalmas volt, ahogyan a csengettyűs marhával összefogott, majd az elcsengette a rendőröknek a Fuck You-t. Behaltam.

Maga a robbanás is egy olyan jelenetet hozott, amely döbbenetes volt. Kb 5 másodperccel később kisétál a Gus és a néző toporzékol, hogy ez nem lehet igaz, mert még EZT is megússza...Erre hiányzik a fél teste. Szenzációs húzás volt, ahogyan az is, hogy stílusosan akar meghalni, mert még meg is igazította a nyakkendőjét.

 

Részemről kicsit sajnáltam is, hogy nem ez volt effektíve az utolsó epizód, mert nagyon jó lezárás lett volna. De jön még egy utolsó 16 rész (valamikor 9 hónap múlva...) és kissé tanácstalan vagyok, hogy miről is szólhatna? Túl sok opció nincsen, szóval jöjjenek a spekulációim:

-Jesse rájön Walt tettére (tetteire) és újra ellenségek lesznek. Ebből már nincs az az isten, hogy Walt ebből kimagyarázza magát

- A DEA drogcsoport tovább fog nyomozni és a Walt, Jesse páros megpróbálja a nyomokat eltüntetni. Dramaturgiailag elkerülhetetlen, hogy Hank ne tudja meg, ki is az a Heisenberg... Kétlem, hogy ezt a drámai magaslabdát ne használnák ki.

 

Egyes emberek még arra gondolnak, hogy Walt megpróbálja átvenni Gus birodalmát, de én szerintem ez nem fog megtörténni. Egyrészt megsemmisítették a labort (kétlem, hogy újra nekiállnak lakókocsizni...) és örülnek, hogy ezt az egész főzést maguk mögött hagyhatják. Amiben még lehet valami igazság, hogy Mike még kavar valamit (ő sérülése miatt nem volt látható az utólsó részekben).

 

Szóval várjuk ki a végét, mit tartogatnak még nekünk. 16 részt kicsit soknak tartok, szóval gyaníthatóan megint lesz egy kis felesleges pöcsölés, de ennek ellenére a Breaking Bad nálam nagyon ott van a sorozatos toplistám élvonalában és szerintem nem lehet vitás, hogy ez egy egészen magas színvonalú kis sorozat, amely idehaza is megérdemelné a táborát...

Címkék: tv sorozat

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr323315957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2011.10.19. 21:00:49

Must resist! Mustn't read…

p0l1c3c4r 2011.10.19. 21:56:24

hát örülök, hogy legalább valakinek tetszett, de szerintem Gus halála irtó gáz volt. ez a zombis leszakadt arc dolog nemcsak hogy irreális, szerintem -egyik kedvenc szavaddal élve- kifejezetten kínos volt. kicsit olyan érzésem volt, mintha a Walking Dead (szintén AMC) hátramaradt díszleteivel nem tudtak volna mit kezdeni, és bedobták ide...

MrRogerRamone 2011.10.20. 01:22:54

témán kívül:
minap félhalálomon bekapcsolom a tv-t épp kezdődik a Kedvencek temetője 2, na mondom ezt most megnézem, biztos tetszeni fog. Jönnek a nevek rendezte vágta blablabla... egyszer csak felcsillan egy név:EDWARD FURLONG! fuhuhuu, egy jelenetét sem tudtam komoly arccal végignézni :D

freddyD 2011.10.20. 09:52:01

@p0l1c3c4r: Komolyan? Eddig te vagy az első, akiről tudok, hogy nem tetszett. Nem kell itt zombikra gondolni, egy "egyszerű" baleset volt. Nekem pont ettől volt ilyen emlékezetes, mert nem egyszerűen meghalt, hanem így ahogy.Ez a karakter nem halhat meg csak úgy

p0l1c3c4r 2011.10.20. 10:46:17

@freddyD:
érdekes, akikkel én beszéltem, azoknak senkinek se tetszett, bár én inkább irl tárgyaltam a sorozatfüggőbb ismerőseimmel. szóval nekem aprót szürreális volt, mert ennyi erővel a testőrnek sem kellett volna kitámolyogni. nem értek a robbanószerekhez, de szerintem egy ekkora robbanásnál az ember rögtön elveszítené az eszméletét, és ez a sorozat nekem mindig inkább az életszagúra hajazott, pont emiatt volt ekkora a dráma. imádom, ne értse félre senki, zseniális rész volt, de én ezt a lépést kihagytam volna, mert nekem nem illett az összképbe. aztán ez csak az én véleményem, mivel amerikai a sorozat, valószínűleg a célközönség megkapta, amit szeretett volna :)

freddyD 2011.10.20. 10:49:18

@p0l1c3c4r: Legalább a maradékkal egyetértesz?
Szerinted hogy megy tovább?

p0l1c3c4r 2011.10.20. 12:16:39

a lezárás dologban igazad van. amikor megláttam azt a növényt, akkor megvolt a húbazdmeg, és a libabőr, és összeraktam, mekkora zseniális ez a sorozat, viszont innentől tényleg csak az kérdéses, hogy Walt ki előtt bukik le először, és mivel. abban biztos vagyok, hogy Walt nem főz tovább, rengeteg pénze maradt, plusz ott az autómosó, amivel játszva kihúzza, ameddig akarja. én egy olyantól félek, hogy visszahozzák a betegség szálat, és valahogy úgy zárják le a végét, mindenesetre a következő évad eleje biztos, hogy arról fog szólni, hogy milyen szolíd családapa is tud lenni, ha akar, az üresjárat nyilvánvaló. Jesse mentheti meg a történetet, és egy utolsó évados "csak egy maradhat" csata kettejük között még talán tudna valamit mutatni, mert azért lássuk be, amennyire agyafúrt Walt, Jesse annyira talpraesett "terepen", még ha át is basszák folyton. egy mellékszál lehet, ami a végére felerősödik az, hogy Hank felépül, és elkezdi összerakni a dolgokat, mert ő tipikusan az a figura, akit nem hagy nyugodni az ügy.
amúgy tényleg rohadt jó ez a sorozat, meg az írásod is jó volt olvasni, úgyhogy ne haragudj, ha túlreagáltam, de túl jó ez a sorozat ilyen hatásvadászathoz szerintem.

freddyD 2011.10.20. 12:29:38

@p0l1c3c4r: Semmi gond :D Azt írsz, amit gondolsz.

Nekem van egy olyan érzésem, hogy Walt egyszer(lehet, hogy akaratlanul) de felelős lesz Hank haláláért.

Egyébként lehet, hogy az utolsó évadban tényleg a betegségre fognak majd koncentrálni, mert ez az utolsó 2 évadban szinte alig volt téma. Már-már el is felejti az ember, hogy az egész sorozat kiindulópontja az volt, hogy rákos :D Kicsit bizarr
süti beállítások módosítása