HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Régi RPCJS követő MegaBrutal (aki emlékeim szerint még valami játékot is akart csinálni a sorozatról) egy nagyon érdekes e-mailt írt nekem, a HEAT körüli mocsoksággal kapcsolatban. Mikor a HEAT: Episode 1-ről csináltam anno a videót, fogalmam sem volt arról, hogy a játék elvileg ingyenes, open source termékről van szó. Hála nektek ezek szép sorjában kiderültek, ahogyan az is, hogy a HEAT csak a jéghegy csúcsa. Sok más ilyen játék is ki lett dobva a piacra.

 
Jöjjön MB levele és levelezése a CUBE fejlesztőjével. Még lesz folytatása

 

Dear Wouter,

I'm not sure if you know about it, but your game, Cube is available in stores with the name "Heat". I know the license allows anyone to release any game based on the Cube engine, but if I get it correctly, it forbids the reproduction of the game media. But Heat does contain your game's media, including even your maps (as far as I know). It really seems that their box release is just your plain Cube, renamed to Heat.

Did you really give license to this publisher to sell your game? Did you know about this release at all? Is it legal?

Here is the publisher's product page of Heat:
http://dmhu.eu/product/show/id/549

To see Heat in action, here is a review of it, made by a Hungarian critic:
https://www.youtube.com/watch?v=O-0-vs98E5g


Best regards,
MegaBrutal

Thanks for letting us know.
This is indeed not legal, we didn't give anyone permission to publish the game media.
I am not sure what we can do, as we don't have the resources to go sue someone in hungary.
They are selling it for only 1 euro it appears.
Any idea where we can email the publishers?

Wouter

Dear Wouter,

Here is the text from the publisher's contact page (translated):

DIGITALMEDIA HUNGARY KFT.
Office & shop:
Budapest, Gönczy Pál utca 1.
Hungary, HU-1093
Open: Monday-Friday; 8:00-16:00 CET
Postal address:
Budapest, Pf.: 871.
Hungary, HU-1463
Telefon, fax, email
Tel.: +36 (1) 476-88-80
Fax.: +36 (1) 476-88-81
Email: info@dmhu.eu

Even though the publisher's page lists the game for ~1 Euro, it is actually sold for ~7-10 Euros in stores. This is one of the reasons why it upset many people - they expect far better quality for this price. On the top of that, the box of the game actually lies about the game's quality, so it sets players to have high expectations.

Though I've known that this game is open-source for years, I assumed the license also covers the game media, and so the release is legal, also I thought you must know about it already. I'm really sorry that it happened that you haven't been informed by anyone for years. "Heat" has been released in 2006, as far as I know. I wish I've looked into it earlier. Thanks to the "Rossz PC játékok sorozat" (from which the review I linked) that "Heat" has became known, and so it increased the likeliness that someone would finally notice the violation.

As for legal actions, I suggest you to ask the opinion of the Free Software Foundation, maybe they even have the power to enforce the license - though I'm afraid they only care about GNU GPL licenses, but maybe they could give you useful advice regardless.

I wish you good luck! Also I'm really curious of the outcome of this, I'd be thankful if you'd inform me, but I know it's none of my business after all. Either way, please tell me if I could help somehow (supplying information, translating from and to Hungarian and such).


Best regards,
MegaBrutal


Thanks for the information. I have sent them an email. Let's see.

Wouter

Címkék: rpcjs

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr613353066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ABS96 · http://absppt.co.cc 2011.11.04. 12:18:36

Na ez egy érdekes szituáció, nagyon várom a fejleményeket.

Wrathe CN · http://www.youtube.com/channel/UCyeYGrliSe3C7ab78ylvhIQ 2011.11.04. 14:31:36

De kár hogy nem értem :( Amúgy tényleg nagy szemétség az ilyen.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2011.11.04. 14:55:05

Jaja, aki nem tud angolul az cseszheti!

krisk! · http://8chan.aa.am 2011.11.04. 15:34:24

A lényeg amit írt a készítőnek, hogy az 1€s árnak köze nincs ahhoz, amiért az ingyenes programot vesztegetik, valamint hogy a csomagoláson szereplő ígéretek eltúlzottak, és ezért több elvárása lenne az embernek ha megveszi. Meg javasolta, hogy a Free Software Foundationhoz (Magyarországon is működik) forduljon a licensz érvényesítése érdekében, illetve hogy ha kell, segít neki magyar-angol (és vv.) fordításban, stb...

Egyébként én is kíváncsi vagyok.

freddyD 2011.11.04. 16:11:39

Hogy teljesen korrekt legyen a történet az ellenértékkel kapcsolatban, én speciel 1000 forintért vettem és bár valóban voltak elvetemült példák arra, hogy ennél akár (jóval) többet is kértek érte, az már szerintem az árusító bolt sara. Ha jól emlékszem, a honlapon sem volt soha több egy ezresnél és most speciel csak 300-at kértek érte. Ami persze háromszázzal több a kelleténél, de akkor is nem egy 7-10 euró.

@Wrathe CN: @Rainse: A lényeg az az, hogy a készítő nem adott engedélyt arra, hogy ingyenes termékét más elkezdje árusítani és felveszi a kapcsolatot a magyar forgalmazóval.

MadThrasher 2011.11.04. 19:38:53

"...they expect far better quality for this price. On the top of that, the box of the game actually lies about the game's quality, so it sets players to have high expectations."

Azért az tetszik, ahogy konkrétan leszarozza az email írója a készítők játékát egy nekik szánt levélben.:)))

krisk! · http://8chan.aa.am 2011.11.05. 09:16:15

@MadThrasher: Gondolom azért nem került kereskedelmi forgalomba a játék, mert tisztába voltak a készítők a játék minőségével.

ricsaka666 2011.11.11. 17:08:21

Hátazé'... besz*rok...

bioLarzen 2011.12.13. 13:21:31

@MadThrasher: Szerintem azért a készítő nagyjából tisztában van a minőséggel :)

bio

Reactor 2013.02.05. 06:42:07

Ugyanezt megcsinálta egy másik faszfejjani a Scorched Earth 3D-vel, azzal a különbséggel, hogy a Scorched Earth 3D egy iszonyatosan jó játék. Kb. ez az egyetlen, ahol effektive anélkül játszhatnál hogy csalók, camperek, és más lowlife söpredékek tennék tönkre a játékod.

A Scorched Earth 3D hihetetlenül szuper játék, egy bizonyos Gavin Camp készítette, és valami gyökérkefe piacra dobta mint saját játékot 700 forintért (egy példányt meg is vettem belőle). A Scorched3D fejlesztésében én is részt vettem anno,még a Tristania3D előtt, Gavin Camp jó haverom lett, úgyhogy kifejezetten rosszul érintett a dolog. Rögvest írtam is neki, hogy te öcsém, figyelj már, gáz van, lopják a játékod. Az ügyből bazinagy botrány lett, de hogy aztán hogy végződött, nem tudom. Gavin nem számolt be az ügyről utána.

Tök röhejes hogy az ilyet nem büntetik, a húszforintos csokilopásért meg 2 évre leültetnek. Varázslatos a magyar jogrendszer.
süti beállítások módosítása