HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Mintha már nem először hangoztatnám, hogy Nelly Furtado a nagy kedvenceim között van. Az első két albuma nem csak a legjobb pop lemezek között tartom számon, konkrétan a Folklore úgy összességében is a kedvenc albumaim egyike. Majd következett a harmadik Loose album, amely bár slágereket halmozott, de érezhetően más volt. Ennek ellenére szerintem a nagy része nem rossz, csak már nem igazán az a Nelly Furtado volt, akit megszerettem.

Nos, ez az új albumra még inkább igaz, csak itt konkrétan szinte minden dal gyenge,unalmas, idegen. Elég nagyot bukott is eddig a lemez, szóval talán ez tényleg egy vészjelzés számára, hogy külső producerek ne erőltessék rá az akaratukat, hanem csinálja azt, amihez a legjobban ért: Érzelmekkel, erős énekkel teli dalokat és hanyagolja az elektronikát.

De itt a részletes véleményem erről a lemezről

Spirit Indestructable: A címadó szám a kevés dalok egyike, ahol Furtado megcsillogatja énektudását. Emiatt a dal eleje a legjobb, majd becsap az elektro, ami azonban itt még tolerálható. A dal végén található jó félperces dadogós dumdum-ot le lehetett volna rövidíteni erőteljesen, de amúgy a dal az album színvonalához mérten még a jobbak köző sorolható. Korábbi lemezen ez negatívan lógott volna ki, abban biztos vagyok.

Big Hoops: Idővel egész megkedveltem a dalt, mert sokkal sokrétegűbb, mint amilyennek elsőnek tűnik.Azonban az utolsó fél percben utólag belerakott drum ‘n bass lezárás egyszerűen ritka béna. Szabályosan látom magam előtt, ahogyan egy producer felvetette, hogy “rakjuk már be, ez most úgyis olyan trendi”. Amúgy szintén a legjobb dalok között van.

High Life: A csattogós ütemet úgy ahogy van ki lehett volna hagyni, ugyanakkor a maradék kicsit a régi Nelly-re emlékeztetett. A refrén szimpla, de fülbemászó. Akár a lemez legjobbja is lehetne nálam, ha nem lenne a hót felesleges vendégrapperek szereplése.

Parking Lot: A dalt az elején gyűlöltem és jelképesnek találtam, hogy mi nem stimmel a mai Nelly Furtado zenével. Totálisan idegen hangzás, egy elég aggresszív beat, egy furcsán nyeglén és helyenként ritmustalanul énekelt szöveggel. Aztán ha ezeket elfogadjuk, belátjuk, hogy a refrén akár fülbemászó is lehet és úgy akár tiszteletet is kiérdemel, hogy ezt ilyen konzekvens módon bevállalták. Ennek ellenére jól sikerültnek nem nevezném az egészet, és ebben szintén közrejátszik egy (itt is) borzasztó módon bebiggyesztett utólagos rész, ami teljesen elütött a maradéktól. Miért kellenek ezek? Teljes rejtély (A videóban nincs benne)

Something: Alig énekel benne, unalmas, semi olyan, amire felkapná az ember a fejét. Mintha csak azért készült volna, hogy Nas vendégszerepelhessen valamire, amire tud rappelni.

Bucket List: Biztatóan kezdődik, mert végre semi agyondolgozott hangzás, hanem szimpla hangszerek és ének. Ennek ellenére sajnos ez is elég felejthető, kicsit egyhangúra sikeredett.

The most beautiful thing: Egy szintis,visszhangos, már már spirituális,meditálós zene, amit sóbarlangokban játszhatnának le az embereknek. Semmi élvezet nem volt benne

Waiting for the night: Akár egy Jennifer Lopez dal is lehetne. Azt hiszem ez elég sértés.Kezd az album egyre kényelmetlenebb lenni a hallgatónak

Miracles: Ez már jóval elviselhetőbb az előzőeknél, de még mindig nem valami olyasmi, amit egy Nelly Furtado névtől elvárnék. Olyan sterile z a dal is, semmi érzelem, semmi pimaszság. Egyszerűen csak valami újszerű elektro cucc, amit kerülök.

Circles: Háttérbeat mintha a Mr Oizo klipből lenne és maga a dal meg olyan unalmas, hogy kár minden szót pocsékolni rá.

Enemy: Maga a dal nem egy nagy szám, de szépen bizonyítja, hogy egyből jobb minden, ha nincs túlkomplikálva a hangzás. Kicsit visszaadja a hitet az embernek, hogy még nincs veszve minden.

Believers: Végre kicsit megmutatja is, hogy van hangja, de a refrén kicsit egyhangú. Ez amúgy jellemző a legtöbb refrénre az albumon. Semmi extra, de visszaemlékezve azért még mindig job egy ilyen, mint mondjuk egy “Circles”.

Címkék: zene

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr314857492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deminem 2012.10.19. 16:03:09

Pedig olyan érdekes, szép hangja van ennek a nőnek, a maga módján még szép is ( mert ugyebár manapság ez is fontos tényező lehet) csak tényleg, mintah nem találná a saját stílusát ill. produce/manager erős befolyása alatt áll. 30valahány évesen pedig már érezhetné, mi az ami jól áll neki és mivel fog beégni. Mondjuk ami az itteni klippek közül valami förtelmes, az a Parking Lot, a többi nem rossz, de dalok többsége tényleg olyan semmilyen.

Kolonel 2012.10.19. 16:03:23

Így első hallásra teljes mértékben egyetértek.

Kár, hogy Nellyt is beszippantja a jellegtelen, szintetizátoros, szöveget és dallamot egyaránt elnyomó alapütem.

A legnagyobb baj egyébként, hogy nincs egy darab olyan átütő erejű dal sem, mint pl. a Forca volt.
Ha lenne egy-két ilyen, az unalmasabb dalok is megbocsáthatóak lennének, de a fülünket leginkább megütő dalok sajna inkább lefelé lógnak ki. :(

Toto_652 2012.10.19. 19:38:10

Áhh... maradok a rockzenénél.

MargieM 2012.10.20. 07:58:03

Az a nyamvadt Darkchild már a Spice Girls utolsó albumánál is ezekkel az elbaszott introkkal szórakozott. Amúgy annyira nem förtelmes az album, főleg ha az ember néhány korábbival keverve hallgatja. Jól értem Freddy, hogy te nem hallottad a spanyol dalait a Mi Planról? Nálam pont a Feliz Cumpleaños a titkos favorit :)

freddyD 2012.10.20. 07:59:24

@MargieM: Mi Plan egy dalától eltekintve nekem kimaradt. Nem igazán szeretek olyat hallgatni, amiből egy kukkot sem értek :(

MargieM 2012.10.21. 07:54:44

Pedig érdemes meghallgatni a dalokat, legalább egyszer. Az igazat megvallva az én is csak köszönni tudok spanyolul, de például a Como Lluvia-t kívülről tudom. És lehet egy pár egész jó fordítást is találni a neten (igaz csak angolt) már akinek megéri a keresgélést.

Lorke 2012.10.21. 07:54:46

@freddyD: az új Papa Roach albumról várható tőled vmi hasonló bemutatás?

freddyD 2012.10.21. 07:57:36

@Lorke: Hmm, nem hülye gondolat. Érdekes módon, megvettem a cd-t, 3-4 napig csak azt hallgattam aztán azóta egyszer sem :S

Pedig annyira nem rossz (mint ez az album pl). Majd összehozom

@MargieM: Milyen stílusúak a dalok? Régi vagy új?

MargieM 2012.10.21. 16:14:55

Valahol a kettő között állnak szerintem, talán a Loose-hoz a legközelebb, de elég erős benne a spanyol beütés is. Elég sok vendégelőadót szerepeltet benne, de szerencsére énekeseket, nem rappereket.
süti beállítások módosítása