HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Tegnap nagybevásárlásnál ellátogattam a szörpszekcióba és kis túlzással kimondható, hogy a szörppiac halott. Én mindig is szerettem a szörpöket, de érezhetően egyre pocsékabb a minőség és valahogy le is szoktam róla. Múltkor hirtelen elhatározásból akartam venni egyet, még a pénzt sem sajnáltam volna rá, ha nem műszar. Láttam egy 0,75-ös nívósnak tűnő szörpöt, ezer forintért. Kiderült, gyümölcstartalma annak sem volt több 33%-nál...


Még talán a Piroska a legjobb a középkategóriából, de azzal meg problémáim vannak a betétdíj visszaváltásnál. (Pl a CBA egyszerűen nem veszi vissza, ki is van írva. Nem tudom mi az oka).

Múltkor hétvégi piacon vettem 900 forintért egy fél literes kézműves szörpöt. Semmi adalékanyag, brutális gyümölcstartalom és érezni is lehet a különbséget. Csak hát egy liter szörp 1800-ért...Uhh. Mindegy, néha belefér.

Na de akkor a lényeg. Tegnap nagybevásárláskor láttam egy groteszkül nagy (2 literes!) és élénk színű szörpszerű valamit kb 200 forintért. Rózsika néni termékét megnéztem, hát leesett az állam. Már szerintem az kriminális, hogy boltba kerülhet olyan szörp, ami gyümölcsöt még távolról sem látott, de hogy az egyik színezék konkrétan káros is, az teljes döbbenet.

Ki az az épeszű felnőtt, aki ilyet vesz családjának? Az hogy csak erre telik, az nem érv, mert akinek ennyire nincs pénze, az ne vegyen szörpöt. Ehhez képest a csapvíz még kifejezetten egészséges.

Ilyen 2013-ban hogyan kerülhet a vásárlók elé? Szigorú EU élelmiszerelőírások közepette...

freddyD: méreg szörp - indafoto.hu

Címkék: random baromság

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr665488061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsingiszkán1227 2013.09.02. 06:39:58

"Ehhez képest a csapvíz még kifejezetten egészséges" Freddy, ezt hogy érted? csak az az egészséges... igen, tudom abba is kerül ez-az, de minden mesterségesen előállított ital rossz. Nem akarok álszent lenni, én is sörözök, télen jól esik egy-egy tea, de igyekszem csak vizet, esetleg ásványvizet inni. És sokat, erre kéne törekednie mindenkinek... (nyilván az üdítők/alkoholos italok között is vannak kevésbé rosszak, de alapjában véve nem egészségesek!)

bioLarzen 2013.09.02. 06:40:09

Ha engedélyezték, akkor valószínűleg nem lesz az károsabb, mint sok más dolog, amit szintén eszünk/iszunk - csak itt konkrétan kiírták...

Azt tudjuk például, hogy a só fogyasztása mennyi mindent okozhat - csak épp nincs mindenre ráírva.

bio

zoller08 2013.09.02. 06:40:20

divany.hu/shopaholic/2012/08/15/a_nagy_malnaszorpteszt/

Hát, utánanéztem az interneten, mert én is a szörpök nagy szeretője vagyok, és egyedül ezen az oldalon értékelték. Itt többféle szörpöt is értékeltek, szóval legalább van viszonyítási alap.

A legijesztőbb az, hogy ez nem a legrosszabb!

pdpd 2013.09.02. 06:40:40

Elég jónak néz ki.
Egyik oldalon mutatták, hogyan néz ki pohárba kiöntve, és jobban rikít, mint a fagyálló.

Amúgy, ha belegondolunk az a durva, hogy valaki csak megveszi, ha még mindig gyártják.

Aztán lehet valami baktériumölőnek, esetleg rovar és rágcsálóírtónak, vagy vízkőoldónak használja. :D

Tényleg elég fura, hogy ha már feltüntetik, hogy egészségre ártalmas lehet, de nem öl meg azonnal, akkor forgalomban kerülhet.

Szerintem ez úgy működik, hogy ameddig nem bizonyítják, hogy efektíve veszélyes, hanem csak feltételezik, addig forgalomban maradhat, majd betiltják.

Razor Jackson 2013.09.02. 06:40:53

Aha, tudom mi ez az E-102, tartrazinnak hívják, tényleg okoz figyelemzavart, meg akár lila kiütéseket, légzéselégtelenséget, akár pajzsmirigyrákot, meg még egyéb nem elhanyagolható dolgokat. Kanadában, USÁ-ban, Ausztriában, és Norvégiában be is van tiltva.

Cs@tLós 2013.09.02. 06:41:05

Basszus, pont ma láttunk mi is egy konzerven ugyanilyen feliratot. Eddig is beletették az ilyen cuccokat az élelmiszerekbe, csak gondolom pont az EU hozott egy ilyen szabályt, hogy mostmár ezt is rá kell írni bizonyos tartosítószerek esetén a címkére.

A gáz inkább az, hogy mi minden lehet még aminek ugyenilyen (vagy rosszabb) hatása van, de mégsincs semmi ráírva a cetlire figyelmeztetésként...plusz ha rá is írják, nagyon kevesen nézik meg az összetevőket. Nekem plö muszáj, de nagyon sokan csak az árat nézik, a gyereknek meg úgyis ízlik, mert cukros lötty...

joker37 2013.09.02. 06:41:09

Igen ezzel az adalék anyaggal már én is találkoztam a CBA-ban egy sajátmárkás megyes üditőitalon, hasonló árkategoriában...

Newcomer 2013.09.02. 06:41:30

Nem meglepő , mindenhol mindenben a szemetesedés folyik. Ilyen budget olyan gazdaságos , fú milyen olcsó. És hidd el a többség leszarja az összetevőket meg a többit , csak olcsó legyen.

Sanosuke 2013.09.02. 06:41:33

a szigorú eu-s előírások miatt kerül hozzánk.
a szar élelmiszereket a fejlett nyugat eladja a primitív keletnek.
mert itt nem számít.

a Piroska szörp még finom.
én is néztem a betétdíja 75 forint.
de persze ha visszaviszed kb a felét kapod vissza. kurva anyjukat.
ajánlanám a Pölöskeit az is finom szörpöket csinál.

Sanosuke 2013.09.02. 19:10:49

néha látom hogy lidl, aldi, meg penny-ben van hogy 2l cola 100 forint.
kb annyi mint a kristályvíz, akkor miből készülhet az a cola ?

Khon 2013.09.03. 06:33:13

Aki hülye az igya.. erre nem lehet mást mondani. Rózsika nénivel itatnám meg először :)
Az oridzsinál kóla is egy nagy fos. Csak a benne levő foszforsav miatt nem hányod el magad az abnormálisan sok cukortól.
www.ketesaruk.hu/az_egyszeru_vasarlo_panaszai/a_beszedes_coca_cola_cimke_igazi_jelentesei

Ja, hogy te a CC Zérót favorizálod? Mi is van benne cukor helyett?
antalvali.com/aszpartam_az_edes_mereg

Vagy inkább a Pepszit?
naturahirek.hu/az-obama-adminisztracio-engedelyezi-az-abortalt-embrio-sejtek-has/

Másik kedvencem:
anagycoca-colakiserlet.blogspot.com/

Ha már mindenáron inni kell valamit, akkor én is a jó öreg csapvízre szavazok. A csapvíz elleni lejárató kampánynak -láss csodát- pont az ásványvízgyártók a főkolomposai.
www.youtube.com/watch?v=V8UiuC0i6vs
komlomedia.hu/hir.php?hir=628

Vagy ha nem bízol a csapvízben, akkor meg lehet szűrni valamilyen aktívszenes vízszűrővel. Nekem speciel a vízszűrő kancsó vált be. A filtert kb. havonta vagy ritkábban cserélem, de még így is 1000x (!) olcsóbban jövök ki mintha ásványvizet innék. Ráadásul cipekedni sem kell :)

bioLarzen 2013.09.03. 06:33:17

@Sanosuke: A röhej az az, hogy néha ezek álnak közelebb az előállítási költség + tisztességes haszon kombóhoz... Ilyenkor szokott kiderülni, hogy amit a "normál" kóláért fizetünk, annak a 80 százaléka profit...

bio

bioLarzen 2013.09.03. 06:33:19

@dzsingiszkán1227: Azért a csapvíz sem egészséges automatikusan... Ha túl kemény, az pölö azért nem kimondottan jó.

Abban persze igazad van, hogy relatíve a csapvíz a legegészségesebb.

bio

P. dictus Magister 2013.09.03. 06:33:44

Nagyon durva, hogy mi minden szart meg akarnak etetni, meg itatni velünk. Én mondjuk nem vagyok nagy szörpös, pont azért mert gyerekoromban volt mindig házi és azzal a bolti cuccok nem tudnak versenyezni. Emlékszem gyerekkoromba olyan ribizliszörpöket ittunk, hogy ma rendesen dobnám a hátasokat tőle.

Amikor az egyetemre kerültem eleinte mi is a pénzkímélő bevásárlás hívei voltunk, ilyen szar vifon tésztán meg bolero italporon éltünk. A bolerótól ha egy nap megiszol egy adagot rendesen szarul vagy. Akkor már inkább igyon az ember üres teát mint ezt a mérget

BoKK 2013.09.03. 06:33:46

Rózsika néni nagyon utálhatja a gyerekeket, mert megakarja őket ölni :D

Dolfin 2013.09.04. 21:59:10

@P. dictus Magister: Öregem... a Vifon tészta... szép emlékek egyetemről. Ha kinyitottad a benne lévő kis zsacskót majdnem megfulladtál. Lakótársam el is nevezte idegméregnek :D
Egyébként a kemény víz egészségesebb mint a lágyvíz, a benne lévő magnézium és kalcium ionok miatt amik kellenek a szervezetnek.
A drágított tisztított csapvizeknek (aka. ásványvíz), véleményem szerint, pocsék ízük van. Szegeden csak azért abból főztünk meg ittunk mert ott meg a csapvíznek van kén-hidrogénes szaga és íze... Én a teára szavazom, csapvízből (2 literhez 1 filter + 2-2 kanál cukor és citromlé (szigorúan otthoni fáról citrom))

Nabopolasszar 2013.09.04. 21:59:21

Annyi az egész, hogy az E102-nél és az E110-nél néhány esetben túlzott hiperaktivitást figyeltek meg gyermekeken, ezért törvény kötelezi őket, hogy kiírják, de egy jól nevelt gyerekkel semmiféle káros hatás nem tapasztalható

Matney 2013.09.05. 21:41:06

@Nabopolasszar: A munkám miatt étrend-kiegészítőkkel és azok csomagolásának kialakításával (is) foglalkozom, és hát igen, egyetértek a gondolatoddal. Egy ilyen figyelmeztetés értelmezéséhez azt kellene tudni, hogy mekkora populációból hány gyereknél jelentkezett figyelemzavar, tisztították-e az adatokat (vagyis nem lehetséges-e, hogy nem az adalékanyag, hanem más életmódbeli tényező okozta az állapotot vagy hozzájárult a kialakulásához).

Illetve az uniós élelmiszer-szabályozás anomáliáit sem kell bemutatni nekem, nem mindig tudja egy földi halandó felfogni, miért hoznak meg egyes döntéseket az EFSA-nál.

Takatin 2013.09.06. 15:48:48

@bioLarzen: A csapvíz pont akkor jó ha kemény hiszen ilyenkor tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot és az ízének is jót tesz. :)

bioLarzen 2013.09.06. 22:09:47

@Takatin: Kemény =/= túl kemény ;)

bio

Nabopolasszar 2013.09.07. 20:12:10

@Zero Ignotus Nemo: Ettől még annyira sem kell félned, mint a fent említett két színezéktől, hisz a TiO2 nem bomlik le a szervezetben, magyarán szólva: amit megeszel belőle azt ki is sz*rod.

bioLarzen 2013.09.07. 21:40:05

@P. dictus Magister: Azért azt javasolnám, tanulmányozd az élelmiszeripari előírásokat, hogy milyen tesztek és engedélyek kellenek ahhogy, hogy valamit egyáltalán gyártani, pláne értékesíteni lehessen.

A világon nagyságrendekkel többen betegszenek meg romlott ételtől, (természetesen) egészségtelen - pölö túl arzénos - víztől, mint olyan adalékanyagtól, ami legálisan forgalomba hozott ételben van.

bio

bioLarzen 2013.09.07. 21:40:23

@Zero Ignotus Nemo: A csonthéjas gyümölcsök némelyikében pedig egyenesen cián van.

... csak épp pár mázsát kell együltő helyedben megenned, hogy bármiféle hatása legyen :)

A természet a legnagyobb méregkeverő ;)

bio

Newcomer 2013.09.08. 17:19:05

@bioLarzen: "A világon nagyságrendekkel többen betegszenek meg romlott ételtől, (természetesen) egészségtelen - pölö túl arzénos - víztől, mint olyan adalékanyagtól, ami legálisan forgalomba hozott ételben van."

Ezt nem lehet tudni . Pl. mitől van annyi rákos ember manapság ?

Nabopolasszar : "egy jól nevelt gyerekkel semmiféle káros hatás nem tapasztalható"

A jó nevelésbe szerintem beletartozik hogy nem etetem-itatom a gyerekem szeméttel.
süti beállítások módosítása