HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Aki figyelemmel követi a Filmbarátok podcastet, az tudja, hogy ez most az adásokon belül egy gyakori téma volt (és lesz is biztosan). Kezdődött azzal, hogy Gergő lelkére kötöttem, hogy nézze meg ezt a filmet, mert szerintem igen kiváló darab és egy beszélő kismalac kalandja nyilván nem az a fajta film,amit magától megnézne az ember.

 

Legnagyobb döbbenetemre neki egyáltalán nem jött be a film, egyenesen infantilisnek nevezte és a látványvilága teljesen kikészítette. Azt hittem egyéni ízlésficammal van dolgom, de IMDB-n sem örvend a pontszámnál nagy tiszteletnek, ugyanis számomra megfejthetetlenül alacsony 5,8 ponton áll. A podcast kommentárjainál is többen Gergő pártjára álltak, igaz, legalább annyian ki is álltak a film mellett. Sőt, elég csak megnézni IMDB oldalán a topikokat,ahol sokan egy mesterműnek tartják, wikipádián is egy "Cult-Following"-ról írnak

 

Az első Babe egy teljesen ártalmatlan családi film volt, cuki állatkákkal, nagyobb tét nélkül, bátran meg lehet nézni bármikor. Ehhez képest a Babe 2 mert egy olyat lépni, amire szerintem senki sem számított és nyilván ez egy olyan tényező, ami sok embert elriaszthatott, akik egy hasonlóan jámbor családi filmecskét vártak. 10 év alatti gyerekeknél akár traumatikus hatással lehet egy filmnézés és emiatt én nem is nevezném gyerekfilmnek (külön vicces, hogy itthon zöld besorolást kapott, tehát "Korhatárra tekintet nélkül megtekinthető").

Ez a film nagyon sötét hangulatú helyenként, egyenesen depresszív. Aki tudja értékelni ezt a fajta merész koncepcióváltást, az jó eséllyel imádni fogja a filmet. Azért nem kell Schindler listája szerű mércére gondolni (nincs a filmben vágóhíd), de azért a maga kategóriáján belül feszegeti a határokat.

Ami miatt imádom ezt a filmet:

-Képi világa: A Babe 2 gyönyörű beállításokkal büszkélkedik, szépen játszik a fényekkel, egy kvázi családi filmhez képest roppant ambíciózus. Egy pár példa

-Díszletek: Ami Gergőnél nem működött, az nálam annál inkább. A város egy olyan mikrouniverzumnak lett ábrázolva, ahol egy vidéki szemével minden besűrűsödik. Emiatt is lehet, hogy az ablakból kinézve kb a világ jellegzetes építményeinek a fele egy helyen van (Hollywood tábla, Jézus szobor, Golden-Gate híd stb...). Emellett a ház ahol laknak a jószágok is gyönyörű kívül, belül. A ház előtti Mini-Velencés megoldás is nagyon impozáns, főként hogy célja is volt a történet során.

-A menekülős/fulladásos jelenet: A történetben Babe-et felhasználják a csimpik, hogy elterelje a házőrző fenevadak figyelmét, ami egy nagyon jól megkoreografált üldözéssé fajul a patak menték. A végén jön a film egyik legerősebb jelenete, ami minden, csak nem cuki. Az egyik harcikutya láncánál lógva belelóg fejjel lefelé a vízbe és elég drasztikusan fuldoklik. Ugye milyen jó kis családi film? Az egész utca hátat fordít a jelentnek, kvázi ahogy a mai világban tenné azt a legtöbb ember. "Nem az én dolgom/Jobb lesz ez így nekünk nélküle". Azok a tekintetek nagyon erősek. Babe végül megmenti a kutyát és ezzel válik az a legnagyobb tisztelőjévé. Itt a jelenet, meg lehet nézni:

-A razzia: Folytassuk a második traumás jelenettel. Amikor bejelentésre megjelennek a sintérek begyűjteni a  védtelen állatokat, az elég szívfacsaró. Az éhező állatokat kis nasival bepalizni már elég gáz, de egy anyukát behálózni a két kis újszülött gyermekével elég durva. Na ez tényleg nyomokban már olyan volt, mint a Schindler listájában a kilakoltatás... Ahol nálam első alkalommal eltörött a mécses, amikor az orangután főnök sorsába beletörődve, de  teljes büszkeséggel odaáll megadni magát. Kezében a kis akváriummal, hogy őt nem hagyjuk hátra. Nagyon erős jelenet.

 

-Egyéb búskomor jelenetek: Kb 3 perc telik el,amikor Babe majdnem kinyírja véletlenül a gazdáját. Micsoda nyitány. Már itt sejthette az ember, hogy ez más lesz, mint amit várna. Van egy tolókocsis kutya,aki álmában ép lábakkal rendelkezik és egy zöld réten pillangókat üldöz. Már az elég szokatlan, hogy egyáltalán beraknak egy fogyatékos kutyát egy filmbe, de hogy még foglalkozzanak is vele, hogy az visszasírja régi állapotát? Óriási. A szomorú bohóc motívumát is sikerült becsempészni, ahol a majmokkal megspékelt előadását Babe majdnem fatálisan tönkrevágja, ahogy egy gyermekkórház francia sanszonos zene közepette majdnem leég. Az éhezés motívuma is egy olyan dolog,amit gyerekfilmek inkább hanyagolni szoktak, itt is megoldották egy nagyon megható jelenettel, ahogy mindenki sorban áll egy-egy kis falatkáért. Vagy akár becsempészték az USA fegyverőrületét is egy jelenetbe.

-A magyar szinkron: Belehallgatva az eredetibe, a magyar lényegesen jobb. Babe hangja önmagában már telitalálat, de a mellékszereplők is brillíroznak, kezdve a két úri kutyával a szállóban. A majmok is rendkívül jól működnek hangjaikkal, egy rossz szavam nem lehet bármelyik karakterre.

-Karakterek: Nagyon tetszett, hogy a Hotelben lévő majmok rendkívül jó csapatot alkotnak, ahol elfogadták, hogy ez a világ egy kegyetlen hely számukra és csak összedolgozva tudnak boldogulni. Az orangután meg az intellektuális de elridegült főnök szerepében is telitalálat. Egyedül a cincogó egerek nélkül tudtam volna élni,némely szép jelenetet elcsesztek nekem az éneklésükkel, főként hogy a kamera miattuk ott el is lopta másról a fókuszt.

 

-Trükktechnika: Az állatok szájmozgása legtöbbször a mai napig teljesen jól megállja a helyét és annyira jól megoldották az állatok idomítását, hogy nem lehet megmondani az átmenetet, hogy hol kezdődik a CGI és mi az, ami még eredeti. Főleg a csimpánzoknál impozáns, hogy némely jelenetet hogyan oldottak meg. Sokszor lehet látni, hogy Babe pl csak egy bábú, de a végeredmény nem igazán veszít ezzel semmit.

 -Vicces: Annak ellenére, hogy a film ennyire sötét hangulatú a várhoz képest, nem egyszer remek poént ad nekünk. A drogkereső beagle messze a film legviccesebb vicce, aki miatt kerülnek egyáltalán ekkora bajba a film során. Sok képi poén is van, a "Bungee" féle finálé nyilván lehet, hogy egyes embereknél infantilisnek hat, szerintem még pont belefér. Nyilván nem a film legerősebb jelenete, de sokat nem rontott nekem az összképen.

 

Ahogy láthatjátok, én nagyon tudom értékelni ebben a filmben, hogy (mondjuk egy Star Wars VII-el szemben) nem biztonsági játékot űztek és lekopizták az első részt, hanem olyan szintű zsánerugrást hajtottak végre, hogy ez nem kevés rizikót hordozott magában. Meg is lett az eredménye, a film egy bukás lett, ami valahol érthető, de ez pont elég ok volt hozzá, hogy utólag megtalálja magának a közönség és tudja értékelni azt,amit nyújtott. Amikor annak idején megjelentem otthon a Babe 2 DVD-vel, freddyné nem kicsit mosolyogva vette tudomásul, hogy már megint milyen fura filmet vettem. Aztán megnéztük és be is vallotta, hogy vissza kell szívja kezdeti előítéleteit, mert ez tök jó volt.

Aki még nem látta, tegyen vele egy próbát és hagyja magát beszippantani ebbe a filmvilágba. George Miller nem akart egy alibi filmet lerakni az asztalra és a végeredmény magáért beszél.

Címkék: film

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr348205930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rico69 2015.12.29. 13:58:22

Mi ez a kampány, főnök ? :P

Elmondom mi a lényeg: Babe egy malac (annak is rút...érted ? Ruth), a malacokat nem nézni kell, hanem megenni, megsütve, kis citrommal a szájacskájukban.

A Star Wars az viszont egy film, azt nézni kell, nem megenni, még ha kenőmájasra is teszik itthon, jó balkáni szokás szerint.

freddyD 2015.12.29. 16:34:26

@Rico69: Akarod mondani kenőmájas, virsli,narancs,kukorica,tejecske,narancslé(...)

Rico69 2015.12.29. 20:50:25

@freddyD:
Igen.
Szerintem ez amúgy a magyar gyártók sara, valószinűleg van valami jogi szabályozása, fizetnek a Disney-nek a névhasználatért, persze végül is reklám a filmnek, de nem hiszem hogy a Disney ezt nagyon forszirozza. Megértem, hogy ezzel tele lehet a hócipőd.

Megnéztem közben a Danny Collinst, egy egész jó film.
Most rárepülök a Mélyütésre, de lehet hogy megsasolom ezt a Babe 2-őt. Nem szilveszterkor :P
(Amúgy is, nem szivesen ennék kismalacot, a nagy dög alkatrészeit elrágcsálom, de a kicsi...)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.12.31. 19:01:42

Nem tudom, hogy nagyon régen láttam-e, vagy sem, de most abszolút meghoztad hozzá a kedvem Freddy.

Ugyanis ez alapján kb.: úgy viszonyulhat a tipikus cukiskodó, állatos kalandfilmekhez, mint a Tim Burton féle Batman visszatér a szüperhősfilmekhez. (Azaz, groteszk, sötét, de sokkal fantáziadúsabb). Az utolsó 2 podcastet még nem volt időm meghallgatni, de ez alapján fura, hogy pont azzal húzta le Gergő, hogy infantlis, mert ennyből nekem épp az elenkezöje jött le.

De, majd hamarosan megnézem és akkor kiderül, hogy melyik oldalra állok a nagy Babe 2 háborúban :D
süti beállítások módosítása