HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Filmbarátok Podcast #103 (2016 Július) 201 perc

Beszélgetnek: Szöllőskei Gábor, Szabi, freddyD

Téma:

-A filmgyűjtés mint szenvedély! 3 ilyen lelkes archiváló beszél többek között arról, hogy miért jobb kézben tartani, mint letölteni, milyen említésre méltó kiadványokkal találkozott már illetve hogyan változott a hazai DVD/Blu-Ray piac az idők során.


A felvétel itt letölthető mp3 formátumban (184 MB) 201 perc

DIREKT link (jobb klikk, letöltés)


Mediafire link


Honlap ahol rákereshetsz a kibeszélt filmekre: http://filmbaratok.blog.hu

Facebook oldal



Csatolmányok:

Képek filmgyűjteményeinkről. Egyikünknél sem a teljes, csak egy benyomás


A Youtube csatorna, ahol audiokommentárokat készítenek

Címkék: filmbarátok podcast

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr288890714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Schreck 2016.07.15. 21:36:43

A beharangozott tematikus adás alapján azt hittem Bud Spencer maraton lesz, de kellemes meglepetés volt ez is.
Nem akarok nyalizni de nekem speciel a filmbarátok hozta meg a kedvem hogy vásárolgassak dvdket. Nekem nincs még nagy gyűjteményem és szinte alig veszek látatlanban filmeket, de egyetértek abban hogy egészen más érzés odalépni a filmes polchoz és böngészni mint prolizni a letöltött cuccokkal. Többnyire olyasmit vettem meg amiről tudtam hogy újra akarom még nézni, ha meg még másnak is megmutatnám akkor pláne beszerzendő. Az ár pedig olyan hogy lassan tényleg egy doboz cigi áráért vehet az ember egy filmet. Csak a díszdobozos kiadások szoktak húzósabbak lenni.
Bluray lejátszóm/lemezem nincs még, de nekem már a dvd minőséggel sincs sok kifogásolnivalóm, ha a bluray még egy generációval magasabb minőség akkor nem tudom merre lehet ezt még fokozni. Erre alapozva feltételezem hogy talán nem bántják ezeket a formátumokat még egy darabig.
Xpress mellett egyébként a rocky.hu-n is szét szoktam nézni ha rendelni készülök.

FaKe.beL1eVe 2016.07.16. 09:38:23

Micsoda téma kérem szépen! Hatalmas köszönet srácok, hogy visszahoztátok a bizodalmam abba, hogy érdemes gyűjteni továbbra is a DVD-ket, már kezdtem egyedül érezni magam ezzel. És szintén emiatt úristen de mennyi ekézést kaptam anno, hogy mi a francért csinálom ezt, hogy ilyenekre költöm a fizetésem bizonyos részét, stb. Én meg úgy vagyok vele, hogy ezért megéri nekem bőven dolgoznom.
Nekem ugyan bár nincs akkora epic gyűjteményem mint nektek (kb 400 DVD-ről van szó), de bennem is ugyanolyan érzések vannak, hogy egyszerűen egy élmény ránézni a polcra, és ez már nem is igazán egy gyűjtemény, hanem egy kész vagyonnak felel meg (már most).
Valahogy úgy vagyok ezzel, hogy ha anno az idősebb szeretteinknek, rokonainknak könyvekkel voltak teli a polcaik, akkor nekem ez a modernizált könyvtáram.
Bár azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak néha azért buktatók is, mert sikerült belefutnom nekem is olyan kiadásokba, ahol bepixeleződött a film egy adott jelenetnél, és átugrott ilyen 5-10 perceket, holott semmi karc nem volt a DVD-n (erre vagyok amúgy a legallergiásabb).
Meg persze itt is vannak olyan darabok (nem is kevés: olyan 100 körül), amiket látatlanba vettem meg. Lehet hogy ez egy eléggé elhamarkodott döntés, de ugyanakkor meg parázok hogy végleg el fog tűnni a forgalmazásból és akkor már nem lesz lehetőségem újra beruházni rá.
De amúgy nem tartom hülyeségnek a torrentet sem, mert sajnos vannak olyan eszméletlen jó filmek, ahol csak onnan elérhetőek (köszönet a kedves magyar forgalmazóknak, akik a Sharknado féle szarságokat behozzák, ellentétben a Locke-kal, a Felperzselt földdel, vagy mondjuk a Triangle, stb). És ezekhez a filmekhez van fenntartva nálam egy külső vinyó, amin legalább el tudom tárolni ezeket a csodákat. Igaz megrendelhetném külföldről is, de egyrészt amit ti is mondtatok, hogy a szállítás, vámolás nem a legmegbízhatóbb módszer, másrészt meg nem biztos, hogy ezekhez a filmekhez van-e egyáltalán magyar felirat. Nézegettem amazonon, ebay-en is külföldi kiadásokat, de egyik helyen sincs feltüntetve, hogy lenne hozzá.
A rendszerezés meg nálam bitang egyszerű: ahogy lekapom a Media Markt polcáról vagy ahogy megrendelem xpress-ről abba a sorrendbe megy fel a saját polcra is az adott film. Egyébként nagyon ritkán szoktam premierkor beruházni DVD-re, kivétel akkor van, ha a bizonyos filmre 10/10-et adtam. Akkor úgy vagyok vele, hogy ezt azonnal a polcra mihelyst megjelenik. Lehet, hogy fél évre rá lemegy akár 3000 Ft-ról 1000 Ft-ra, és akkor elgondolkodok azon, hogy csak jobb lett volna-e várni a leértékelésre, de őszintén ha nálam 10/10-et ér, akkor az a 3000 Ft se sok érte szerintem egyáltalán.
Ami 9/10-es azt várom míg kb 2000 Ft-ra lejjebb csúszik, a 8/10-es, 7/10-es filmeknél meg kibírom míg leakciózzák 1000 Ft-ig. De valamikor meg egyszerűen annyira megtetszik egy DVD borító, hogy ha hiába adtam 8-ast vagy 7-est a filmre, nem bírom ki hogy nem vegyem meg rögtön. Ilyen volt pl az Ex Machina DVD, ami talán az egyik legszebb kiadvány szerintem.
Gáborhoz hasonlóan nekem is Excel táblában van listázva az összes darab (sorszám, magyar cím, angol cím, év, játékidő, teljes játékidő).
Blu-ray lemezem még nincs egyáltalán, de amint beruházok egy jobb Tv-re meg egy lejátszóra nyilván a fontos filmek meglesznek majd.
Extrákat is csak nagyon kivételes esetekben szoktam nézegetni, nekem elég ha maga a film van rajta a lemezen. :)

FaKe.beL1eVe 2016.07.16. 10:52:49

Viszont amit nagyon furcsállok, hogy némely film fent van torrenten magyar szinkronnal, DVD-n viszont nem jelenik meg itthon. Pl: Enemy, Under the Skin, Appleseed Alpha, '71, The Visit, Afflicted, Az osztály (2007), Brake (2012), Hours (2013), meg már a Locke is van magyarul (ezek után meg végképp nem értem miért nincs DVD forgalmazásba az egyik kedvenc filmem).

Atkakukac1989 2016.07.17. 14:05:46

Az adás után be is rendeltem 5-6 dvd-t. Én is gyűjtögetek, de annyira belelkesedtem ezután a 3 óra után, hogy muszáj volt vennem pár finomságot! :D Remek adás volt, köszönjük.

Atkakukac1989 2016.07.17. 14:07:22

@FaKe.beL1eVe: Tudod miért lehetnek azok szinkronosak? Mert leadta őket az HBO/Cinemax nagy ritkán valamelyik kisebb magyar csatorna. A hangot lementik róla, ráteszik a külföldi forrásra, aztán kész a szinkronos verzió.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.07.19. 02:24:37

Jó volt ez az adás, jól esik néha hallani, hogy az ember nincs egyedül a sokak által nem értett szenvedélyével. 24 vagyok szóval első kézből jelenthetem, hogy a generációmat semennyire sem érdekli, hogy megvegyen valamit. Nem pusztán arról van szó, hogy nem érdekli, hogy fizikai formában legyen meg a film, hanem nincs is bennük, hogy fizetni kéne filmért vagy zenéért. Tényleg nem értik sokan, hogy miért vesz valaki olyat, ami ingyen is elérhető, és azért valahol szomorú ez a mentalitás. Hiszen ahogy ti is mondjátok, egy középosztálybelinek már messze nem olyan vészesek az árak, hogy havai 1-2 DVD ne férne bele. (Én is azt tapasztalom, hogy az új 3000 Ft környéki DVD-k villámgyorsan lemennek a 990 ft-s árkategóriában, és ma már ez adja a kínálat legnagyobb hányadát, ami azért vicces mert fiatalabb koromban a 990 Ft-s DVD kb szitokszó volt, hiszen ebben az árkategóriában szinte csak a B kategoriás Steven Seagal filmek futottak.)

A gyűjtőszenvedély okai nálam is hasonlóak: sokkal jobban szeretem a fizikai formátumot, böngészni a polcon, levenni elolvasni a hátoldalát. Így úgy érzem, hogy ez tényleg az enyém. Emellett imádom a filmeket, és mi mással tudnám jobban támogatni az alkotókat, mint, hogy pénzt költök rájuk? Sokáig nagyon rabja voltam ennek a mentalitásnak, és úgy voltam vele, hogy, ha valami itthon legálisan elérhető (moziban/DVD-n), akkor azt nem töltöm le. Ma már sajnos nem tartom magam ennyire a szabályhoz, hiszen ebben a rendszerben rengeteg filmről lemaradtam, hiszen gyerekként ritkábban mentünk moziba,és DVD-t is csak születés-, névnapra, karácsonyra kaptam. Szóval továbbra is tartom magam ahhoz, hogy amire csak tudok elmegyek moziba (hála a sajtóvetítéseknek, két három éve már minden további nélkül elmegyek egyedül filmezni, ha ahhoz van kedvem. Régen amiatt is jártam ritkábban, hogy ismerösi körömből csak ritkán tudtam ehhez partnereket találni.) Viszont, ha valami kimarad moziban és kevésbé érdekel, akkor arra nem biztos, hogy költök.

Hogy pontosan mikor is kezdődött a gyűjtőszenvedélyem, azt nem tudom pontosan megmondani. Az biztos, hogy erre szüleim is hatással voltak, igaz az itthoni VHS gyűjtemény nagy része TV felvétel volt, kb csak a mesefilmek (amelyek egy része már nincs meg) és a Star Wars filmek voltak eredetiek (ez utóbbi még a mai napig megvan.) Aztán szüleim is által a DVD-re, amiből egyre többet kezdtünk venni, de még mindig sok volt a másolt (tékából kölcsönzött) darab. Aztán az igazi kezdett valamikorra általános iskolás éveim végére, gimnazista korom elejére tehető, amikor is karácsonyra megkaptam a Gyürük ura filmeket, illetve ami szerintem a konkrét induló pontot jelentette a Batman tetralógiát (ez az Xpress szerint 2005-ben jelent meg.) Az első Xpress rendelésem 2009ből van – fémdobozos Cloverfield -, de elötte is biztos vásároltam már, hiszen legtöbb filmemet szerintem én is Media Marktban vettem, mert szeretek én is böngészni és spontán vásárolni. Ekkortól kezdhetem el egyre nagyobb mértékben tudatosan gyűjteni a filmeket, amelynek következtében – most a podcast alatt én is csináltam egy adatbázist – jelenleg 435 DVD-m, 18 BR lemezem és 11 VHS-em van (ezek olyanok, amelyeket ez elmúlt évekből vettem érdekesség kép, nosztalgiából, mementónak. Eredeti VICO kazetákért olyan árakat fizettem, amelyet normális ember nem tett volna meg.) (Ebbe csak az a nálam lévő filmek vannak benne, a családban van még jó pár) Sorozatokat én sem nagyon gyűjtők, amit meg mégis megvettem – Szupercsapat, Batman rajzfilm – azt meg végül be sem fejezték. Azonban most egy időre kissé visszafogom a vásárlást, mert kezdek helyszűkében lenni, és így is van több mint 100 olyan filmem, amit még sosem láttam, szóval most egy ideig csak azokat veszem meg, amelyek régóta kívánság listán vannak. Mint a különféle tematikus gyűjtemények – pl.: Spencer-Hill – hiányzó darabjai. Amúgy én is műfajok szerint kezdtem el kategorizálni, hiszen egyrészt ezt szoktam meg a videó tékából, másrészt meg ilyen fakkos polcaim vannak, amik pont erre jók. Csak aztán rendszerint egyes műfajok rekeszei hajlamosabbak előbb betelni, mint mások.

Külföldi kiadványok után rendszerint én is ácsingózók, néha rendelek is, de sajnos a szállítási költség miatt olyan árak vannak, hogy ezt nem tehetem meg túl gyakran. Viszont eddig minden rendben megjött. A legjobb, legkülönlegesebb kiadványaim is általában külföldiek. A kedvencem, az a 21 lemezes Hammer Stúdió disz doboz, amelyet az Jófogáson sikerült megkaparintanom kb 18 000 ft-t, ami 20 filmért elég jó. Itt egy kép róla:

www.facebook.com/trashneveles/photos/a.293872260736627.1073741829.243090052481515/329456083844911/?type=3&theater

További gyöngyei még a gyűjteményemnek a The Wicker Man és az 1966-os Batman fémdobozos BR kiadványai. Itthoniak közül amit igazán kedvelek, az a Fekete Vipera sorozat digipakos kiadása, illetve a gyönyörű Saul Fia BR. (Bár a 3 lemezt kissé parasztvakításnak érzem itt.)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.07.19. 02:27:12

Illetve a fémdobozos Beowulfhoz is van egy kötödésem, mert egyfelől az volt az első modern 3D-s film, amit moziban láttam illetve szerintem az első fémdobozom is ez volt. Ez utóbbi kiszerelést nagyon szeretem, főleg mert legtöbbször a borító grafikák is kreatívabbak, mint a sima kiadványál. Sajnos a legtöbb borító szerintem manapság kifejezetten unalmas, csak rárakják a posztert és annyi. Persze érthető is részben, hogy keveseb energiát ölnek ebbe, hiszen míg a 80-as években egy filmről sokszor a VHS borító alapján – amelyek sokszor jobbak voltak, mint a filmek - döntötte el az ember, hogy megvegye-e, addig ma inkább a brand/sztárok/ismertség a fontos, így a boritokon is ezeket hangsúlyozzák. (DVD-t amúgy egyetlen egyszer dobtam ki: Egy 1940-es évekbeli Superman rajzfilmeket tartalmazó gyűjtemény lemezt és pont azért mert olyan randa borítója volt, hogy zavart, ha belegondoltam. Illetve mert a 4 lemezes Superman Mozifilm egyik extra lemezén amúgy is rajta voltak ezek a rajzfilmek is.

Kevés feltűnően rossz kiadványra emlékszek, amik eszembe jutnak az az említett Mad Misson lemez, illetve a Budapest filmes Kínai történet trilógia, ami konkrétan olyan botrányos képminőségű (ráadásul letterBoxos, és ha belezoomolsz nem látszik a felirat), hogy én még olyat nem láttam. Annál csak a Bosszú a jövőből képe szarabb, amit konkrétan egy VHS kópiáról másoltak át, ráadásul úgy belezoomoltak, hogy a beszélgetésnél csomószor nem látszik a szereplők szája! (De nyilván egy 80-as évekbeli olcsó olasz Terminátor utánzat talán éppen így a legélvezetesebb.)

Az első BR lemezemet én is előbb vettem, mint, hogy lejátszóm lett volna. Én szívesen vennék meg minden filmet így, de az árak miatt én sem teszem. Amúgy bőven beérem a DVD-vel is, sőt a blogom miatt olykor VHS kopíás filmet is kell néznem, mert máshogy nem elérhető az adott alkotás. De ha letöltök igyekszek, mindig a legjobb minőségben letölteni, hiszen ha kb ugyanannyi költség egy alacsony meg egy HD felbontású beszerzése, akkor miért ne utóbbit szedném le, ez a mentalitás aztán a lemez gyűjtő énembe is átszivárgott, viszont ha valami nincs itthon BR-en, vagy kevésbé érdekel, esetleg nem vagyok benne biztos, hogy megéri-e akkor bőven jó a DVD. Ez a BR amúgy egy ördögi kör, hiszen nem terjed el mert drága, de épp azért drága mert nem veszik elegen, hogy olcsóbban lehessen adni. Én is egyetértek abban, hogy a BR azért nem terjed el, mert a laikus számára nem olyan látható a minőségbeli ugrás, mint a VHS-DVD átállás idején, ezért nem érzi úgy, hogy megéri ezt az árat. A DVD vesztét nem is a BR, hanem a streaming fogja okozni. (Én is regisztráltam netflixre, de aztán lemondtam, mert itthon még messze nem volt olyan erős filmkínálat, mint szerettem volna. De ha maradtam volna, az sem ment volna a DVD vételezés rovására)

Ami az extrákat illeti, sokáig azon voltam, hogy mindenből a lehető legjobb, legtöbb lemezes kiadványt vegyem meg, aztán sajnos egy kezemen megtudom számolni, hogy hány extra lemezt néztem végig. (De így is szomorú, hogy mára már a kiadványok többségén egyedül az interaktív menü, meg a közvetlen jelent elérés maradt mint „extra”)

Audiókommentárrral szívesen néznék gyakrabban filmet, de általában úgy vagyok vele, hogy olyan sok film van, amit még nem láttam, ezért nagyon ritkán nézzek újra dolgokat (pedig igény lenne rá). Így eredeti au dió kommentárból is talán csak egyet láttam/halottam.

A Red Letter Media szokott még csinálni - általában kultfilmekhez – ilyen rajongói audiókommentárokat. A Világ urai filmnél csináltam azt, hogy megnéztem a filmet, és aztán utazás közben mint egy podcast hallgattam meg az audiókommentárjukat. Itt érhetőek el, az eddigiek: redlettermedia.bandcamp.com/audio (Ezt csináltam a Filmvilág Mad Max 2 audió kommentárjánál is, ők is csinálnak néha ilyeneket)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.07.19. 02:59:20

Ha meg már ennyit írtam, akár meg is mutathatom a gyűjteményt, sajna nekem nem csak az ízelítő, de az egész ráfér pár képre (még :) )

Itt leshetik meg az érdeklődök: indafoto.hu/trashneveles/dvd_gyujtemenyem_2016_07_19

Nem tudom mi lesz a sorsa, de ezzel még ráérek aggódni. (Persze az álom nekem is egy James Rolféhoz hasonló szentély kialakítása lenne)

freddyD 2016.07.19. 07:40:28

@The Man Who Laughs: Tök jó, hogy így sorra jelentkeznek az ilyen őrültek, amilyenek mi is vagyunk :)
VICO kazetták gondolom ilyen extra nagy tokban voltak,ugye?

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.07.19. 11:46:59

@freddyD: Nagy és némelyik még sárga is. (Elvileg rajta kell lenniük az egyik képen.)

zso_cso 2016.07.21. 15:17:27

Tetszett nekem is a podcast. Magam is gyüjtő vagyok. Van kb. 600 DVD-m és 20-30 BluRay-em. Én már a VHS kazettékat is gyüjtöttem de már megszabadultam az összestől, amikor váltottam DVD-re. Az adás után nekem is kedvem támadt venni pár új filmet.

FaKe.beL1eVe 2016.07.24. 17:04:08

@Atkakukac1989: De akkor ezek után nem kéne valahogy itthon is kiadni DVD-n legalább? Olyan bosszantó tud lenni az ilyen.

Amúgy még néhány gondolat így a tematikához. Nekem van 1-2 slim DVD tokos filmem, amit azért nem annyira szeretek, mert eléggé eltűnik így a gyűjtemény sűrűjében. Bár mondjuk ezzel több helyet meg tudnék spórolni, de akkor inkább látszódjanak normálisan a filmcímek.
Némelyik DVD menünél pedig valóban kicsit jobban megerőltethetnék magukat a készítők. Különösen olyan kiadásoknál, ahol csak a Play Movie, Scene Selection, meg Language Settings van, a DVD borítón lévő képpel, semmi zenével együtt. Amúgy a kedvenc menüm a Bourne-rejtély DVD-n van, nem is az áttűnések miatt, hanem a zene miatt, imádom. Sokszor szoktam meghallgatni míg elindítom egyáltalán a filmet. :)
Meg ami még zavarni szokott, hogy egyes daraboknál a DVD tok gerincén nem fentről lefelé van a filmcím, hanem fordítva. Ezáltal fejjel lefelé kell hogy tároljam a polcon. És különösen akkor szembetűnő, hogy melyik is az ilyen kiadás, mikor felülre kerül a korhatáros karika.
Egyébként így az adás hatására (bár most hogy szabin vagyok amúgy is esedékes lett volna) leadtam egy giga rendelést xpress-en. :) Amúgy a dvdabc.hun is találni még értékes kiadványokat, amik még nem lettek joglejártak.

Atkakukac1989 2016.07.30. 20:56:46

@FaKe.beL1eVe: Igen, bosszantó, hogy van hozzá szinkron és később mégsem teszik rá a lemezre. De ez már csak ilyen üzletpolitika.

A slim tokos eredeti dvd-ktől én is kivagyok. Egyik ilyenem a Rekviem egy álomért újrakiadása. Mert az első kiadás ugye évek óta nem kapható, így a Mirax kiadta slim tokkal, muszáj volt rárepülnöm. Legalább a borító is így készült hozzá, tehát nem csúszik át a gerinc a tok egyik oldalára sem, de akkor is gáz. Nem is értem hogy fordulhat meg valakinek a fejében sorozatokon kívül slim tokba rakni egy dvd lemezt?

freddyD 2016.07.31. 20:20:07

@Atkakukac1989: Jó, hogy megemlíted a Mirax-ot. Ezt akartam is mondani az adásban, hogy kivagyok a kiadványaiktól, mert olyan elcseszett lemezeket adnak ki, hogy sok lejátszótípusnál (közte az enyémnél is) azt csinálja feliratozásnál, hogy a kiírt szöveg egészen addig a képernyőn marad,amíg nincs új felirat. És ha mondjuk 2 percig nincs párbeszéd, akkor brutál idegesítő a dolog

Atkakukac1989 2016.08.01. 12:33:52

@freddyD: Eezzel a jelenséggel én is találkoztam. Nem tudom melyik film kapcsán (lehet az is Mirax kiadvány), de csak pislogtam, hogy ezt így hogy gondolják.

A másik kedvencem az, amikor hibásan lett legyártva egy széria. Ha emlékszel, volt egy olyan horrormagazin 1-2 évig, hogy Fangoria. Na, ők adták ki pl. A kukorica gyermekei első 3 részét. Az első rész úgy van meg, hogy az utolsó 5 percben totál szétesik a kép, elcsúszik a hang, aztán újra megjavul. Ez emlékeim szerint nem tart tovább 1-1,5 percnél, de ott tuti a kódolással volt baj. Attól még persze unikum a film. :D
süti beállítások módosítása