HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

...úgy 20 év után újra. Német tévén épp láttam, hogy leadnak 2 részt valamelyik kis retrócsatornán, gondoltam mosogatáshoz/főzéshez pont jó lesz. Tisztában voltam vele, hogy nem lehet olyan szintű varázsa a sorozatnak, mint volt az a 90-es évek elején. De a végeredmény azért egy kicsit így is ledöbbentett.

 

Sokat fejlődtek a sorozatok, legkésőbb a Vészhelyzet, 24 megjelenésével a csatornák már nem igazán sajnálták a pénzt akció/drámasorozatokra és azóta egyre durvább minőségbeli ugrásoknak vagyunk tanúi. Elmosódik a határ film és sorozat között (Trónok Harca valaki?) és aztán jön egy ilyen retrózás és rájön az ember, hogy mivel akkoriban nem igazán volt ilyenekre példa, sokkal igénytelenebb is volt a nézői elvárás. A Dallas sem volt sokkal jobb egy közepes szappanoperánál, csak mivel nem volt más, ezt zabálta mindenki. MacGyver, A-Team, Knight Rider nagyon egyszerű receptre épülő családi akciósorozatok, ahol egyik rész olyan volt, mint a másik. A Szupercsapat is lehet akármilyen szórakoztató a karaktereknek hála, azért legyünk őszinték magunkhoz, minden rész ugyanaz volt. Kapnak egy megbízást, van egy kis bonyodalom, aztán barkácsolnak valamit (amit csak egyszer használnak), a rosszfiúk kocsija egy nem látható rámpának köszönhetően felborul, mindenki mellélő és Face felszedett egy csajt útközben.

 

A Knight Rider a KITT faktor miatt lehetett sikeres (és menő gyerekként), de felnőtt fejjel elég hajmeresztő. A két rész közül az egyik (valami gyémántrablásos sztori) elég hajmeresztő, a másik (egy kincs megtalálása) már valamivel jobb volt, de csak ha kb elfogadjuk, hogy másfél napjuk lehetett megírni a forgatókönyvet. Szóval a történetek brutál mód le vannak egyszerűsítve, a karakterek nagyon bugyuták. Már el is felejtettem, hogy Michael Knight minden részben összeszed nőket, akiknek furcsa mód semmi akaraterejük nincs, hogy ellenálljanak neki.

 

KITT kocsi egyértelműen a show sztárja, fanyar humora és a tárgyilagos monoton hangja okoz kellemes pillanatokat. De már gyerekként is néhol túlzónak éreztem, hogy mi mindent tud az autó. Ugratás, magától vezetés, olaj kilövése még tök oké, de azt hiszem ott ment el a kedvem annak idején a sorozattól, mikor KITT még a láván is áthajtott. És nem, nem találtam ezt ki, a Youtube-nak hála meg is találtam ezt a részt

 

De akkor legyenek ezek lehengerlő műszaki adottságok, a tegnapi részekben ilyeneket láttam, ami a mennyiséget tekintve már kicsit gáz:

-KITT átugrat egy kőfalon
-KITT mindkét részben távolról megállapítja, hogy hol van elrejtve egy széf a szobában (videón 1:57)
-KITT mindkét részben ki is nyitja a széfet. Legyen az elektromos vagy sima tekerős (videón: 2:20)
-KITT random mód az utcáról visszanyomoz hívásokat, le is hallgatja őket, sőt még át is tudja irányítani magához
-KITT felröpíti Michaelt egy 10 méter magas tetőre
-A legdurvább, hogy mikor el kell üldöznie KITT-nek egy szerelmespárt egy szobából, távolról elkezd mozgatni tárgyakat!!! 4:03-tól kezdődik a móka

 

Ennek tükrében tök érdektelen az egész, mert ez a kocsi gyakorlatilag MINDENT tud. Hasselhoff gyakorlatilag csak a kocsinak a bábja, hogy helyette smároljon és bemenjen olyan helyekre, ahová a kocsi nem fér be.

Így azt kell mondjam, ezen már a retrófaktor sem segít, ez mai szemmel sajnos már közel nézhetetlen. Ha humorforrás céljából akarnánk megnézni, akkor működhet, de a jó 45 perces részeivel szerintem erre túl hosszú.

Címkék: tv sorozat

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr498898022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZMO 2016.07.18. 14:52:48

Láng József szinkronja nélkül????? :))

ZMO 2016.07.18. 18:11:00

@IvánBélaCsubakka: ejj. Igen. Mindig keverem őket. A lényeg hogy a magyar K.I.T.T. hang nélkül :))

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.07.18. 18:23:11

Ezek már - kis túlzással - akkor retro sorozatok voltak, amikor én megszülettem :D. Persze itthon éppen akkor élték a fénykorukat, így gyerekként nyilván én is imádva néztem őket. Az én kedvencem a Szupercsapat volt, roppantul sajnálom, hogy anno nem folytatták itthon a DVD kiadását, pedig az első évadot becsületesen megvettem.

Amúgy az és a McGuyver szerintem szórakoztatóbbak, mint a Knight rider (legalábbis az alapján a pár rész alapján, amelyett az utóbbi egy két évben elcsíptem a TVben). Utóbbiból a kedvencem, amikor McGuyver a Budapesti cigányokat menti ki a gulágból, akik hálából eladják az óráját. Szó szerint elhangzik a szinkronban: Budapesten annyi a cigány, mint kutyán a bolha. Azért ez szerintem ma már lehet nem férne bele a királyi TV-n.

Persze lehet mondani, hogy régen minden jobb volt, de ez a sorozatoknál végképp nem igaz. Hiszen, ahogy te is írod, ezek mai szemmel valóban baromi primitivek (a szó eredeti egyszerűt jelentő értelmében) és redundánsok. De ez az önismétlés sem véletlen, hiszen sokáig a TV abszolút másodlagos volt a mozihoz képest ezért ezeket a sorozatokat (vagy akár egy Columbo-t, ami nyilván kategóriával jobb) direkt úgy csinálták, ah az ember egy dolgos munkanap után leül a TV elé és random bekapcsolja, akkor is betudjon csatlakozni a sorozatba, még ha sosem látott előtte egy részt sem. Ezért is uralta a TV-t sokáig az ilyen Recept alapján készülő epizodikus szerkezet, és - szerintem- ezért olyan sikeresek a mai napig a CSI, NCIS és hasonló sorozatok is.

Aztán ez a rendszer a 90-es évektől kezdve a HBO szinre lépésével (előbb a kiváló, de sajnos kevesek által ismert Oz-zal, majd a Maffiózókkal) kezdett szép lassan megváltozni, aztán kb.: 2003-2004 körül - amikor megjelent a Lost és a Battlestar Galactica - elindult a most is tapasztalható "sorozatos aranykor".

Hasonló mondható el amúgy, az általam igen kedvelt Csillagkapuról, és különösen annak korai évadjairól: Minden rész teljesen független az előzőtől, és bár van egy vékony átívelő szál, az epizód nagy része arról szól, hogy mindig elutaznak ugyanabba a fenyőerdőbe, ahol aztán megmentenek egy náluk primitívebb fajt, miközben Tilk nem érti az embereket.

Talán épp ezért is van, hogy bár gyerekként imádtam, azóta akárhányszor próbáltam egyben ledarálni az egészet, sosem jutottam túl a második évadon, pedig amúgy szerettem, csak már sokkal kevésbé nézeti magát, mint egy Game of Thrones, vagy Vikingek. (A SG Atlantist ugyan sikerült végignéznem, de nehezen rázódtam bele, hiszen pont a Battlestar Galactica után néztem, ami már ugye ezt a komplexebb, átívelőbb jelegű high-concept történetmesélési módot képviseli, és bár az Atlantis időben kb vele együtt készült, még inkább az eredeti sorozat tradicionális szerkezetét vitte tovább, amibe nehéz volt visszarázódni, egy BSG után meg kifejezetten ostobának érződött pár rész, hiszen ugye ezekbe az epizodikus szériákba, épp a fenti okok miatt sincsen igazi karakterfejlődés, hanem a szereplők általában végletekig leegyszerűsített "fekete vagy fehér" jelemmel és egy vagy két markánsabb tulajdonsággal bírnak. Pl.: Az eredeti Star Trekben - ami a világ legjobb sorozata! - is, ha Spock jobban megértette az emberi viselkedést, esetleg ő is érzelmi alapon cselekedett a logika helyett a következő részben már nem tettek említést róla.)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2016.07.18. 18:26:56

"KITT random mód az utcáról visszanyomoz hívásokat, le is hallgatja őket, sőt még át is tudja irányítani magához"

Sajnos a számítástechnikához, hacker dolgokhoz a mai napig nem konyítanak jobban a TV-sek.* A Zöld Íjászban is - többek közt - egytől kapok agyfaszt, hogy minden telefont azonnal megtalálnak, minden térfigyelő kamerára azonnal rákapcsolódnak stb.

*(Üdítő kivétel a Mr. Robot, ami az én Laikus szememnek kifejezetten realistának tünik.)

bioLarzen 2016.07.19. 22:53:44

Freddy, szerintem elkövetted azt a hibát, hogy túl komolyan vetted a sorozatot. Ilyen alapon a James Bond-filmekben is részenként többoldalas listát lehetne összeállítani a fizika szerint képtlen hülyeségekről - de ez "benne van a pskliban" szerintem. Ha azon nem akadunk fenn, hogy KITT olyan mesterséges intelligenciával rendelkezik, amilyen tán még most se tudnak előállítasni, nemhogy akkor, akkor a többin már könnyebb ;)

freddyD 2016.07.20. 11:42:08

@bioLarzen: Igazad van, ezért sem szeretem a James Bond filmeket ;)
Amúgy nem lennének ezek feltétlenül bajok, csak kifejezetten utálom, mikor hirtelen írói "bravúrral" egyszerűen bedobnak valami dolgot, ami miatt sosem érzem azt ezeknél, hogy bármikor is veszélyben lennének. Így mindig előnyben vannak az ellenféllel szemben így viszont tök értelmetlen nézni ezeket, mert nincs erőegyensúly. Akkor legyen a rosszfiúknak is valami hasonló lehetetlenség és nem lenne baj ;)

Terrordrone 2016.07.20. 23:14:13

@freddyD: Ami azt illeti volt olyan, hogy KITT-ék seggét jól szétrúgták, amikor a gonosz Hasselhoff csinált egy Kamiont hasonló intelligenciával, és KITT meghalt, vagy valami hasonló volt a szitu.

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2016.07.21. 01:48:46

Azt hittem, hogy csak az utolsó évad van tele hülyeségekkel. Csak be kellett vetni az SPM fokozatot, és meg volt oldva a dolog. Habár amikor újra akartam nézni a sorozatot, már az első évadot sem fejeztem be. Nekem még annyi maradt meg így sok év távlatából, hogy Michael mindig egy nála öregebb pasast csap le az epizód vége fele. Természetes mielőtt smárolna az aktuális csajjal, és elbúcsúzna. Asszem, legutoljára hetedikes koromban működött a sorozat. Pont nyári szünetkor adták újra anno, és nem volt jobb dolgom.

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2016.07.21. 01:59:05

Most ugrott be, hogy volt egy rész, amiben savval kicsinálták KITT-et, de a láva meg sem kottyan neki. Az addig rendben van, hogy páncélozott, de a gumiabroncsok biztosan nem.

bioLarzen 2016.07.21. 13:35:24

@freddyD: No, persze, félre ne érts, nem akarom én védeni a Knight Ridert - jó, ha 10-15 részt láttam belőle, és nem véletlenül :D

Igen, kell bizonyos tűréshatár, hogy az ember az ilyne - vagy épp a Bond-típusú - filmeket feltétel nélkül tudja élvezni... én sem tarzozom közéjük.

Pampalini13 2016.07.24. 00:38:50

Anno volt egy rész amiben a kétkazettás magnó változott át gyilkos robottá :)Meg anno volt egy Karr nevű "gonosz Kitt" akit Michael gonosz ikertestvére vezetett, őt is Hasselhoff játszotta, csak raktak rá egy kecskeszakállt is :D

Egyébként ha valaki ellentmondásos sorozatot akar nézni, akkor nézze a "Pétervári banditák" című orosz tv sorozatot, ami kurva jól bemutathatná a kilencvenes évek posztszovjet vadkeleti gengsztervilágát, a sztori szerintem kurva jó, de tekintve, hogy az egész úgy van fényképezve mint a szomszédok, nem lehet komolyan venni. Kedvenc részem az mikor a lada samarával, meg a moszkviccsal üldözik egymást a szereplők :)
süti beállítások módosítása