HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

A 2022-es évem ismét kissé rendkívülibb volt és most már hála égnek nem a rohadt koronavírus miatt, amit úgy tűnik, hogy most már csak sikerült tömegesen kiszorítani hétköznapjainkból.

Egy nagyon hosszú idő után felmondtam a munkahelyemen, mert már annyiszor betelt a pohár különböző menedzsmentbeli ámokfutások után, hogy nem láttam már más kiutat. Így is iszonyat nehezemre esett és gátlásos voltam meglépni, de a régi kollegákkal kapcsolatban maradtam, jól döntöttem, mert csak még rosszabb lett minden azután is. A tudatos munkanélküliség választása nyilván egy kockázati tényező, de úgy éreztem szükségem is van testileg és lelkileg is egy tartós pihenésre. Az életmódomnak köszönhetően én szerencsére megengedhettem magamnak ezt és így utólag is azt kell mondjam, jól esett ez.

Persze nem a seggemen ültem többnyire, csomó régóta tervezett háztartási munkálatok, beszerzések, festések mind sorra kerültek és csak úgy röpködtek a napok. Sokkal kevesebb filmet néztem ez idő alatt, mint ahogy eredetileg gondoltam volna, de ez valahogy hozzáállási kérdés is. Nem nagyon tudok 3 filmet vagy sorozatrészt megnézni mondjuk egy nap, mert csak elfilózom rajta, hogy most már csinálhatnál valami tartalmasabbat is.

Meg 2022-ben meglepően sok sorozatot is néztünk itthon, ezek leginkább sitcomok, amelyek így este amikor a gyerek már alszik sokkal könnyebben legurulnak, mint hosszabb filmek.

Tavaly a legelső mozizásom az Unoka volt, amely fura mód az év egyik legemlékezetesebb jelenetét birtokolja (A hívás), ugyanakkor főleg a második fele azért csak inkább csalódás volt.

Az év utolsó mozija pedig "A látogatás" volt, amely egy rendkívül nyomasztó, nehezen kibírható film volt. Jó, de többet biztos nem akarom látni.

Összesen 38x moziztam, amely nyilván előrelépés a covid időszakhoz képest, de még nem a normális állapot. Ugyanakkor rendkívül frusztráló moziév volt, mert itt voltak szokatlanul hosszú periódusok (pl ősszel), amikor egyáltalán nem találtam magamnak néznivalót. Olyat néztem már meg, ami annyira nem hozott lázba, de megnéztem, mert már hiányzott a filmszínház (Ilyen volt pl a "Mindenki utálja Johan-t", amely végül meglepően kellemes volt, vagy a Vörös rakéta, amely ugyanakkor már kevésbé jött be)

2022-ben is volt először, hogy meghívtak ismét sajtóvetítésekre. Egy kedves forgalmazó látott bennünk fantáziát, amit ezúton is köszönök. Párszor sikerült is élnem a lehetőséggel, most hogy azóta újra van munkám, már kissé nehezebb lesz ezt elintézni, de max ha vannak este is vetítések.

Moziban megnézett filmek:

2011: 32 film
2012: 32 film
2013: 44 film
2014: 26 film
2015: 37 film
2016: 46 film
2017: 46 film
2018: 52 film
2019: 57 film
2020: 15+3* film  (Távmozik)
2021: 29+2 (Távmozik)
2022: 38 film

Ami a filmeket illeti, idén is elég részletesen beszámoltam a Filmbarátok évösszegzőben

Legrosszabb film amit tavaly láttam minden kétséget kizárva a Suburban Sasquatch volt, amelyet megint megérdemelten egy elbukott Oscaros tippjáték után kellett megnéznünk, Készükt hozzá audiokommentár is, ha tényleg nincs más néznivalótok

Azután az év végén megnéztem egy hírhedt német filmet (Die Bettwurst) a 70-es évekből, amely nehezen értékelhető bárminek is, ilyen rossz színészi alakításokat és rendezést/forgatókönyvet még pornóparódiák sem nyújthatnak. Pont emiatt tartják kultfilmnek egyesek, mert tényleg semmihez sem fogható, de ez már nekem egy kicsit így is sok volt. Itt egy 15 percesre vágott rajongói verzió, azt hiszem így is átjön azért, hogy miről beszélek. 

Utána a 365 filmeket mondanám, meg a Szöszit mint teljes agyhalál, de ezeket is a podcastben kiadósan kitárgyaltuk.

2022-ben összesen 207 filmet néztem, ami szintén visszaesés, de az okokról már beszéltem, plusz azért így sem szégyellnivaló, de a sok hónapos munkanélküliséghez képest tényleg meglepően kevés (azért eret nem vágok)

Megnézett filmek:

2011: 194 film
2012: 169 film
2013: 248 film
2014: 134 film
2015: 174 film
2016: 167 film
2017: 189 film
2018: 224 film
2019: 289 film
2020: 219 film
2021: 216 film
2022: 207 film

Kedvenc filmem a semmiből a kis magyar "Zanox" volt, rég láttam valami ennyire eredetivel előrukkolni hazai filmet. Szorosan mögötte a német "Nyugaton a helyzet változatlan" volt, ahol pár elszúrt apróság bosszant csak (kihagyták a hazautazást, illetve a végén minek kellett azt az attakot még berakni...). Nagy mozis élmény volt még az Elvis és a Top Gun Maverick. Előbbit nagyon vártam és letagólózott (bár kissé aggasztóan túltoltan kezdődött), míg az utóbbit én nagyon látni sem akartam, de szerencsére csak bevállaltam és jól szétkente az arcomon az előítéleteimet. Hiba lett volna kihagyni!

Streamingen rengeteg szuper filmet láttam még, többségüknél nagyon bosszantó, hogy bárcsak ezt láthattam volna a nagyvásznon... Préda, Nem oké, Barbár, Kimi, Beavis & Butthead do the universe. És még sorolhatnám. Meglepően sok jó flmet láttam, de sajnos sok rosszat is, valahogy az összbenyomás csak kevert lett.

Az évet szokás szerint családi filmnézéssel kezdtük és zártuk. 2022 első alkotása a "Derült égből fasírt" volt, amit szégyenszemre most láttam csak először, míg az Eddie Murphy féle "Dr. Dolittle"-el zártuk az esztendőt. Meglepett, hogy utóbbinak milyen alacsony pontszáma van, teljesen szerethető családi film, kifejezetten vicces jelenetekkel is. 

Jöjjön akkor a teljes listám, hogy miket láttam és hogyan pontoztam. Pirossal jelölve a mozizások

Szólj hozzá!

Na, hát az elmúlt években már megszokhatta mindenki, hogy egyre jobban csúszik ez a cikk, de hogy most már konkrétan a februárba átment, az még engem is meglepett. Valahogy sosem adódott úgy a helyzet, hogy ihletem vagy időm legyen ehhez, na de most végre bepótlom.

Tavaly eléggé a koronavírusról szólt az évösszegzőm, most már sajnos a napi rutin része lett, úgyhogy ezúttal kissé rövidebb lesz ez a rész. Nem sokan gondoltuk volna,hogy 2022-ben még mindig ezzel vacakolunk, túlzott vágy és nagy adag naivitás is közrejátszhatott abban, hogy azt hihettük, hogy az oltással végre meg lehet fékezni ezt. De hát honnan is tudhattuk volna, közülünk senki nem élt még át hasonlót.

Nyilván a helyzet már egyértelműen jobb, mi megkaptunk már hármat is és erősen gondolkodunk, hogy végül a gyerek is megkapja majd. Szülőkkel is megnyugtatóbb így találkozni és szerencsére most már talán nem is áll le úgy az élet, mint akár tavaly is. Szeretnék hinni azoknak a prognózisoknak, hogy ez az omikron variáns már a végjáték kezdete.

Na de beszéljünk végre a filmekről is.

Ugye 2021-ben úgy kezdtük az évet, hogy a mozik zárva voltak. Nem is kevés ideig, mivel már ugye emlékeim szerint 2020 novemberében ez életbe lépett és egész 2021 májusáig ez így is maradt. Kedvem lett volna rögtön az első nap elmenni valamire, de a forgalmazók további hetekig a filmjeiken ültek, holott nagyban hangoztatták, hogy már rengeteg film csak arra vár, hogy nyissanak a filmszínházak. Míg jó pár kinyitott úgy is, hogy gyakorlatilag poros és régi (többnyire európai) alkotást sugárzott, a piacvezető Cinema City inkább kivárt mindenféle okra hivatkozva. A forgalmazók meg CC nélkül nem akarták útnak indítani a filmjeiket, szóval jó sok héten át a "vakmerő" mozik szarban lettek hagyva. De ez anno nyilván minden oldalról körbe lett tárgyalva, vannak érvek és ellenérvek, nekem akkor is megvan a véleményem erről.

Az első 2021-es mozizásom a Godzilla Kong ellen volt, amit a gyerekkel együtt néztem meg. Irdatlanul szakadó esőben indultunk útnak, még cserecipőt is vittem a kölöknek, de csak mire a buszmegállóig értünk ,már menthetetlen volt a nadrág és cipő. Úgyhogy a Corvin mozi férfivécéjében a kézszárító elé emeltem a gyereket percekig, hogy legalább ne vizes nadrágban ülje végig ezt az indokolatlanul hosszú filmek (hála égnek nem nyitott be senki) Igazából a film szerintem pocsék volt, a pár akciójelenettől eltekintve kidobott pénz és idő, de franc egye meg, még egy szar film is jól esett, hogy újra moziban láthattam. Igaz volt ez még a harmadik "Spirál" mozizásomra is (a Fűrészes verzió), ahol még kompenzált valamit ez a tényező, pedig röhögve néztem végig, hogy mi ez a rettenet :D

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legelső rendes mozizásom előtt kettőt Távmoziztam is, méghozzá premier előtti filmeket (a dán "Csapdában" illetve "A kivégzőosztag" dokumentumfilm).

Összesen 2021-ben sikerült 29x moziznom (+2 Távmozi), ami tekintettel arra, hogy csak májusban nyitottak a mozik kifejezetten jó szerintem. Amíg decemberben mindenki Mátrixozott és Pókemberezett, én a gyerekkel egy norvég karácsonyi gyerekfilmek néztem utolsónak (Én és a sárkányom), ami hát izé... Nem volt nagy szám, de nem is volt olyan fájdalmas, mint gondoltam és cserébe (vele már nem először) tök egyedül voltunk a teremben, szóval így azért hozzáadott valamit az élményhez.

Az előző évekhez képest nyilván elég siralmas ez a 29+2, de ne felejtsük el, hogy jó 2-3 hónapig nagyon kevés igazi premier is volt.

Moziban megnézett filmek:

2011: 32 film
2012: 32 film
2013: 44 film
2014: 26 film
2015: 37 film
2016: 46 film
2017: 46 film
2018: 52 film
2019: 57 film
2020: 15+3* film  (Távmozik)
2021: 29+2 (Távmozik)

Megnézett filmek tekintetében is kis visszaesés volt tavalyhoz képest. A gyerek szintén sokat volt otthon, legyen az bezárt iskola vagy házi karanténok miatt, de cserébe egyre bővül az a filmes portfólió, amit már családilag is meg lehet nézni. Így néztük meg együtt az Indiana Jones filmeket (pár félelmetes rész azért áttekerve), Hobbit és Gyűrűk ura trilógia, de a Vissza a jövőbe filmek is sorra kerültek, aminek nagyon örültem. Gyönyörűen látni lehetett, hogy teljesen időtálló trilógia, teljesen lenyűgözte őt a történet és a látvány, még ha teljesen tiszta is, hogy nem érthet mindent. Hiszen én sem értettem teljes mértékben egészen tini koromig, bár én most is nagyon igyekeztem leállítani és mesélni, hogy mi miért történik, de nem voltak illúzióm, ez csak később fog teljesen összeállni. De pont ettől csodálatos, hogy nem ront így sem a filmélményen, mert ilyen sodrása van.

Megnézett filmek:

2011: 194 film
2012: 169 film
2013: 248 film
2014: 134 film
2015: 174 film
2016: 167 film
2017: 189 film
2018: 224 film
2019: 289 film
2020: 219 film
2021: 216 film

Ahogy az a Filmbarátok évösszegzőből kiderült (224. adás), 2021-ben ezek voltak a nagy kedvenceim

5. Az apa
4. Az utolsó éjszaka a Sohóban
3. A holnap háborúja
2. Egy igazán dühös ember
1. Ne nézz fel!

Épp hogy lemaradt a "Finch" és "Akik az életemre törnek".

Jól átjött az évösszegzőből, hogy ez egy nagyon vad év volt, meglepően kevés igazi kiemelkedő darab volt, ami mindenkinél kimagaslott volna. Mindenkinek valami más volt a favoritja, ritka ez az elmúlt évekből kiindulva.

A legrosszabb mozifilm amit 2021-ben láthattam, az a Space Jam 2 volt. Egyenesen szégyelltem magam, hogy a gyereket elvittem erre, nem is értem mi ütött belém. De a sok jó film mellett idén aránytalanul sok igazi szutykos alkotást is volt "szerencsém" látni, akár ilyenek, hogy Malcolm & Marie, amivel szerintem kínozni lehetne, vagy a "Bűntudat nélkül", amelynél ostobább akciófilmet nem tudom mikor láttam utoljára. De az adásban elég hosszú listával készültem, szóval nem ismétlem magamat extrán. Talán a legfájdalmasabb csalódás az Amerikába Jöttem 2 volt, amit én kifejezetten vártam és akartam, hogy jó legyen, de teljesen ledöbbentett, hogy mit prezentáltak itt elénk. Különösen, hogy előtte újra megnéztük az első részt. Észbontóan más minőség. Kifejezetten haragudtam erre a végeredményre.

Két 10 pontos filmet láttam csak 2021-ben (ezek szerint a Drive-ot idén sem sikerült újráznom, pedig azt hittem), ez egyszer a Vissza a jövőbe 2 illetve a "Ne nézz fel!", amely abszolút olyan film, ami rám lett szabva. Nagyon betalált, pont az én humorom, olyan dolgokról szól, ami engem foglalkoztat is.

Legrosszabb alkotások idén 2 pontig merészkedtem, cserébe a korábbi évekhez képest jóval több van. Ismét leginkább a német SchleFaZ műsorhoz kapcsolódnak ezek, hiszen a világ legrosszabb filmjeit vetíti le egy tévé csatorna, vicces szövegekkel felturbózva. Ezek idén leginkább tényleg horrorisztikusan rossz és igénytelen német 60-as, 70-es évekbeli szexfilmek voltak, amelyek egészen döbbenetes mód nagy mozisikerek is voltak akkoriban.


Talán a legbizarabb az összes közül egy 1974-es darab, aminek német címe "Na, jódlizz nekem még egyet", de nemzetközi címe hasonlóan beszédes "2069: A Sex Odyseey". Olyan idegtépően rossz, hogy tényleg még ajánlani sem lehet, még az egészen hihetetlen története után sem:

Egy halom földönkívüli lény (természetesen dekoratív fiatal nők testében) az űrhajójukkal járják a galaxist egy ritka anyag után kutatva, hiszen Vénusz bolygójukat a kihalás veszélyezteti. A férfi nélküli Vénuszon fogy a spermakészlet és aztán Bajorországban gondolják, hogy ez a lehető legjobb hely megcsapolni a donorokat. Miközben azok ott őket egy edzőtáborozó női síválogatottnak hiszik.Eszembe juttatta azt a Rém Rendes család részt, mikor az alienek Al zoknijait lopkodják, mert kell nekik üzemanyagnak. Iszonyú kínos és 3 órásnak tűnik a végeredmény, nekem tényleg csak a vicces feliratok tették elviselhetővé. Még az embertelen mennyiségű pucérkodás sem tette élvezhetőbbé ezt az egészet.

De hasonlóan 2 pontot érdemelt még az Amazing Bulk is, amivel a Tune Up Radio podcast kedveskedett nekünk, hiszen már ki tudja hanyadjára inkompetensek vagyunk Oscar tippjátékon diadalmaskodni. Elég szürreális filmélmény volt, de a többiekkel együtt kommentáltuk és úgy egész mókás volt

Címkék: film személyes

Szólj hozzá!

Ezúttal egy 1998-as tv-filmet mutatok be, amely a légiirányítók munkáját mutatja be: Már amikor a helyükön ülnek és működnek a gépek...

Itt van amúgy a cikk, amire utaltam a videóban. Érdemes elolvasni, nagyon izgalmas (és jobb képet kapunk erről a munkáról, mint ebből a filmből)

https://24.hu/elet-stilus/2016/07/10/sok-kave-es-humorerzek-kell-az-orszag-legjobban-fizeto-allasahoz/

Illetve itt a HungaroControl hivatalos honlapja, ami alapján elég jól látható, hány lépésen kell túljutnia egy jelentkezőnek, hogy légiirányító lehessen:
https://karrier.hungarocontrol.hu/legiforgalmiiranyitas

Címkék: film bemutató

2 komment

oscar-maszk-990x556.jpg Ha jól látom, jubileumot ünnepelek a mostani Oscar élőblogolással, mert ez lesz a tizedik hajnali virrasztásom, amit veletek együtt töltök. Egyedül 2019-ben hagytam ki, egyrészt tiltakozásból és leginkább érdektelenségből (később visszanézve, teljesen helyes döntés volt). Aki esetleg most töltené először "velem" az éjjelt és nem tudja, hogy mire számítson, itt van példának a tavalyi.

A legutóbbi Filmbarátok Podcast Oscar adásában alaposan végigmentünk a jelölteken, mindent megtudott Gábor által az idei lebonyolításról is. Lesznek meglepetések állítólag a kategóriák sorrendjében, szóval ne spekuláljatok arra, hogy elég csak a végére felkelni :)

Gábor a "Moziverzum" csatornán lesz élőben szakértő, kapott idén is egy kihívást tőlünk és a "Scatman" szót kell valahogy becsempésznie a mondandójába. Én nézni nem fogom tudni, mert nincs ilyen adóm és hagyományosan a ProSieben csatornán nézem majd eredeti nyelven.

Két film volt a jelöltek között, amelyek nagyon nem tetszettek: A Mank és a "Nomádok földje". Tartok tőle, hogy fogok majd párszor bosszankodni a közvetítés alatt, de ezzel együtt kell élni.

Az idei gálát már csak azért is hiba volna kihagyni, mert a koronavírus miatt a lebonyolítás olyan lesz, mint soha korábban és már csak emiatt is érdekel nagyon, hogy mennyire lesz más a struktúra, mikor annyi megszokott elem hiányozni fog (zenés előadások, vörös szőnyeg, tömött nézősorokkal játszadozás). Meg hogy milyen lesz egyáltalán a rendezvény hangulata, mikor ilyen zord időket élünk.

Remélhetően sokan nézitek majd velem együtt és kommenteltek sokat, nagyon szórakoztató ez az interaktív közös nézés. Kicsit rosszul jött ki, hogy pont ma kapom az oltást, remélem nem fog megviselni és HAJNALI 1-kor elkezdem majd frissítgetni ezt a bejegyzést.

--------------
01:07 Jó hír, idén sem aludtam el! Sajnos csak 3 órát tudtam aludni, ugyanakkor 3x is felkeltem a három óra alatt, mert az oltás után mintha betont öntöttek volna a karomba, kicsit kellemetlen. Cserébe arra ébredtem, hogy a műhöldvevős dekóderemen nem jön be a Pro7 (és semmi más csatorna), úgyhogy azzal telt az utóbbi negyedóra, hogy egy streamet kellett keresnem. Sikeresen találtam is itt a kommentek között, köszönöm a megosztást! Csak nem tudom mennyire tartósak ezek, szóval jó volna, ha bejönne a tévén hamarosan. Néha csinál ilyet
01:15 Most látok először social distancing nagyzenekart. Három méterre egymástól minden zenész. Micsoda időket élünk
01:26 Daniel Kaluuya és a "You know what I'm sayin'?" elválaszthatatlan barátok
01:27 Alkalmazkodom a hirtelen kialakult helyzethez, tabletre beraktam az 123 streamet és így tudok pötyögni laptopon nyugodtan. Remélem kitart a link, különben szarban leszek
01:28 Azzal dicsekszik el a színész, hogy a szerintem hót ízléstelen aranyozott öltönye ténylegesen aranyba lett mártva. Ezek pont azok az idők, amikor belefér egy kis szerénység
01:30 Nah, három perccel később behalt a stream... Eddig ideális alakul minden!
01:32 Amúgy egész jó megoldás volt ez, hogy a vörös szőnyeges rész alatt mennek le a dalok, amelyek általában a gála alatt idegeltek ki minket
01:33 Újra megy a stream hála égnek, mert kínomban bele kellett nézni a moziverzumos közvetítésbe és nem akarom egyhamar újra ha nem muszáj (Gábor nem is volt)
01:35 Amúgy lehet Oscarról gondolni sok mindent, de nagyon örülök, hogy bevállalták ezt köztes megoldást, hogy tényleg maszktalan mindenki és ott vannak (gondolom tesztelés után) még ha távolságtartással is. Kell ez a reménysugár az embereknek, hogy hamarosan most már csak látszik a fény az alagút végén
01:44 Mikor az Akadémia elnöke az interjúpartner és azt mondja a műsorvezetőnőnek, hogy "Thank your for having me"... Getouutaaheeeerrreee
01:47 Ebből a rapper "yo maaan" műsorvezetőből pont kinézem, hogy úgy élvezte a Nomadland-et, mint ahogy előadja
01:48 Hihetetlen reklám ment le az előbb ABC-n. Konkrétan arról szólt, hogy a feketéknél nem minden az, aminek elsőre látszik valami (pl, hogy nem is lopni akarnak a boltban). Tényleg vannak ott azért még bajok
01:53 Elmondások szerint Gábor legelső mondata "Szép estét minden Filmbarátnak" volt. Gábort nem lehet nem imádni
01:54 Amióta felkeltem, nagyon száraz a szám, hiába iszom folyamatosan. Erre azt vettem észre, hogy elkezdtem sós perecet enni. Nem vagyok normális
01:55 Azért szerintem elmondható, hogy nem ezek a "Legjobb dal" jelöltekre fogunk emlékezni 1 év múlva. Vagy akár 2 hét múlva
01:59 Megnyitottam a Moziverzum streamet. Az első dolog amit hallottam, hogy Till Attila azt mondja, hogy "Ígéretes fiatal lány". Nem hiszem el
02:00 Gábor teljesítette a kihívást! Azt mondta, hogy "Kevin Hart nyelve házigazdaként pörgött volna mint Scatmannek". Zseniális
02:01 Kezdődik a gála, konkrétan egy filmes intrót kap stáblistával, látszik, hogy Soderbergh ott van a stábban
02:03 Regina King megmutatja milyen lesz a pályaudvaros környezet a külön asztalos hírességekkel, a mini színpaddal. Meglepően szép
02:04 Egy perce konferál, már eldicsekszik azzal, hogy első rendezése máris Oscar jelöléseket kapott. Oké
02:06 Úgy tűnik nagy felvezetés nélkül máris kezdődik a díjazás a Legjobb eredeti forgatókönyvve
02:08 Ígéretes fiatal nő nyert (Emerald Fennel). Szerintem ez tök okés!
02:11 Nagyon örült a díjnak, látszik hogy zavarban volt és örült neki.
02:12 Máris jön a Legjobb adaptált forgatókönyv díja. Most látszik a műholdas megoldás, amiről Gábor beszélt, hogy akik nem tudtak kiutazni, azokat bevetítik élőben a bemutatás alatt
02:13 THE FATHER nyert! Hála égnek, legjobb helyre került!
02:14 Érdekes, hogy bejelentkezik Franciaországból és máris kézbe kapja az Oscart. Ezt titokban tartani előtte azért érdekes lehetett. Vagy lehet tudta már, ennek érdemes lenne utánajárni
02:16 Eddig ez a legelső Oscarokra emlékeztetett, amit egy szállodában szerveztek és egyszerűen csak egymás után odaadták a nyerteseknek a díjat. Értem, hogy idén a lehetőségek korlátozottak, de ennél azért jobban megerőltethették volna magukat
02:20 Reklám után Laura Dern a színpadon a félig borotvált jeti ruhájában adja át a díjat Legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában. Vélhetően Dániába megy majd a díj
02:22 Rohadjak meg, én a Kollektívtól sem sajnálnám, akármennyire is tetszett a Még egy kört mindenkinek
02:24 És valóban meg is kapta a díjat Vinterberg. Az eddigi legszebb köszönőbeszéd, látszik hogy mennyire vágyott ilyenre
02:25 Most hogy nincs zenekar, az a DJ fogja majd a hosszú köszönőbeszédeket lezenélni?
02:28 Most hogy Vinterberg befejezte extra hosszú köszönőbeszédét, máris jön a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriája. Hová rohannak amúgy? Fél 4-kor megy a vonat?
02:31 Daniel Kaluuya megnyerte a díjat. Nem nagy meglepetés, igazából teljesen rendben van. Úgy tűnt ő sem lepődött meg nagyon.
02:32 Fura köszönőbeszédet hoz össze, közben anyját és a többi színésztársát is láthatjuk műholdon keresztül Londonból
02:36 Nem tudom, valahogy nem volt szimpatikus ez a köszönőbeszéd. Nektek hogy tetszett?
02:37 Lement a West Side Story teasere. A film, amit annyira várok, mint egy gyökérkezelést
02:40 Az eddigi legjobb pillanat a rohadt vicces M&Ms reklám volt
02:41 Don Cheadle vár minket a reklám után, egyből fel is konferálja a Legjobb maszk jelöltjeit
02:43 Ma Rainey fekete feneke nyerte a díjat. Igazából rendben van, a DJ valami ritka gagyi Make....Up....Make....Up.... zenét kever be. Mi a franc ez
02:45 Durr, Legjobb jelmez kategória következik. Gyerekek, ennek így semmi értelme. Ennyi erővel kirakhatták volna egyből a nyertesek listáját Twitterre és kész. Gergő írta ma nekem, hogy azért nem fogja nézni, mert nem gondolja, hogy kreatív megoldásokra kényszerítené ez a jelenlegi helyzet a készítőket. Teljesen igaza volt. A Ma Rainey kapja amúgy ezt is
02:49 Olyan az érzésem, mintha a show készítői csak azzal foglalkoztak volna, hogy az egész biztonságosan lerendezhető legyen, aztán a színészek majd megoldják ahogy akarják. Akik meg a legkisebb erőfeszítéssel túl akarnak lenni a dolgon és bejelentik a nyerteseket.
02:50 Bryan Cranston a KODAK Theatreben várja a nézőket a humanitárius díj miatt. Eddig a legjobb rész, kis történelmi betekintéssel pandémiáról, színész szakszervezetes történelemről. Végre valami informatív
02:54 Kikerestem az est fénypontját, az M&Ms reklámot.
02:57 Kommentároknál felvetődött egy teljesen jogos kritika: Hová lettek a filmrészletek a jelöltek bemutatásánál? Ez így rendkívül béna
02: 58 Bong Jun Ho adja át a Legjobb rendező díját. Koreából, koreaiul. Érdekes, de legalább valami, amitől magamhoz térek
03:00 Chloe Zhao kapja a díjat ezért a szerintem nagyon vontatott filmért, de a nő legalább szimpatikus. Azért Vinterbergnek vagy Fennellnek jobban örültem volna
03:02 Na, vajon erről beszámol majd a Kínai kommunista párt? Azok után, hogy a hongkongi rövid dokumentumfilm miatt bojkottálják az idei Oscart?
03:06 Ezt minden irónia nélkül mondom, ha a Budapest TV szervezte volna az idei Oscart, szórakoztatóbb lenne. És jóval olcsóbb. És még Bunyós Pityu is zenélne
03:07 Riz Ahmed a "Legjobb hang" díját adja át. Úgy, hogy egy másodpercet nem hallunk a jelöltek munkájából. Siralmas
03:09 Sound of Metal kapja meg. Nagyon jó helyre került, Greyhound is megérdemelte volna, de nagyon nehéz lett volna behúzni
03:12 Legjobb rövidfilm díjai következnek. Most már nem is bánom, hogy így pörög, legalább hamarosan vége lesz ennek a rettenetnek
03:13 Two distant Strangers nyert. Partnerlookban megy fel a két nyertes. Rendőrök által megölt fekete emberekről szól a köszönőbeszéd, igaz a film is erről szól
03:18 Előre sajnálom magam, hogy reggel héttől aztán dolgozhatok, miközben az otthon tartott gyerek hangoskodik mögöttem és EMIATT vállaltam be ezt 3 óra alvással
03:20 Reese Witherspoon adja át a Legjobb rövid animációs film díját. Legalább ő a felkonferálásnál próbál valami életet vinni. If anything happens I love you nyer.
03:24 Legjobb animációs film díját is ő adja át. Végre valahára rövid filmjelenetet is láthatunk, rögtön a film végi kulcsjelenetet adják le, szép spoiler... Hajrá Előre, hajrá Shaun, bár nem ők fognak nyerni
03:27 És valóban a Lelki ismeretek nyert. Alig várom, hogy immunis legyek és végre megnézhessem moziban, biztos jó film
03:31 Reklámszünetet kihasználva, kicsit felálltam a hátsómat tehermentesíteni. Kinéztem az ablakon, 2 helyen láttam csak bekapcsolt fényeket. Remélem ők nem voltak olyan hülyék, hogy ezért maradtak ébren
03:33 Amerikai tévében is Oltást népszerűsítő reklám megy. Mindezt úgy, hogy nem egy politikai oldalt mocskol. Lehet ezt így is
03:34 A legjobb rövid dokumentumfilm díját adják át. Filmjelenet ismét nincs. A kisebb jelölteknél különösen fájó, mert ez egy remek alkalom lenne nekik népszerűsíteni alkotásukat akár csak pár másodpercre is. Colette nyert amúgy, sajnos nem ismerem
03:36 Lehet amúgy csak nekem tűnik fel így, mert fejhallgatón hallgatom, de nektek is feltűnt, hogy milyen alapzaj van ott? Üzemel a pályaudvar a gála alatt, vagy mi a fene
03:39 Bumm bumm bumm. Jön a Legjobb dokumentumfilm is egyből. Végre filmjelenettel, rohadtul remélem, hogy a Kollektiv nyer, iszonyat erős film
03:42 My octopus teacher nyer. Na húzzatok már a francba. Nem a polipkától sajnálom (meg kéne nézni amúgy most már), de társadalmilag fontosabb volt a román doksi. Már csak azért is meglepő, mert a Kollektiv legjobb nemzetközi filmnél is jelölt volt, erre 2/0...Meh
03:46 Kihasználva a reklámot, belenézek a Moziverzum közvetítésbe. Szegény Gábor alig jut szóhoz
03:49 Ez a szőke műsorvezetőnő tipikusan ezt az alibizős alákérdezős stílust nyomja, mint az elődei. Miért nem lehet tényleg odaültetni valakit, aki ért is hozzá és lelkes a témában
03:50 Steven Yeun adja át a Legjobb vizuális effektek díját és egy tényleg szórakoztató monológgal vezeti fel, ahogy anyja túl fiatalon elvitte őt a Terminator 2-re
03:52 Tenet nyeri. Talán az egyetlen díj, amit nem sajnálok tőle
03:53 Muris nagyon, ahogy a műholdas közvetítéseknél ülnek a moziban, de tök szellősen, mintha tényleg egy mozielőadás lenne egy olyan filmnél, ami mindjárt lekerül a kínálatból
03:54 Legjobb női mellékszereplő díját Brad Pitt adja át. Kb fél perc telt el az előző nyertes óta. Még négy óra sincs és, de már alig maradt kategória
03:55 Youn Yuh-Jung nyer, teljesen jó helyre került a díj. Az kiderült, hogy a nagyi szerepében maradt :D Nagyon szórakoztató köszönőbeszéd, végre van ilyen is
04:01 Ez a 73 éves néni volt ennek a gálának az egyetlen fénypontja eddig. El lehet gondolkodni ezen
04:04 Az örök ifjú Halle Barry adja át a Legjobb látvány díját.
04:05 Nyert a Mank. Talán ez az egy díj amit nem sajnálok ettől a szerintem kínszenvedősen unalmas filmtől
04:07 Ketten mentek fel, a férfi még lehet szeretett volna mondani valamit, de a DJ máris nyomatja a liftzenét. Udvarias. De hát sietni kell, Hally máris nyomja a Legjobb fényképezés díját. Nincs idő, rohanni kell
04:08 A Mank nyer, Phedon Papamichael a Chicago 7 operatőre látványosan nem hitt a fülének
04:10 Azon veszem észre magam, hogy gyakorlatilag szinte végig csak fika üzemmódban vagyok amióta tart ez az egész és nem azért csinálom, hogy a nagy megmondó legyek, én tényleg próbálnám élvezni. És ha valaki megnézi az elmúlt 10 év közvetítéseit, azért jó pár tényleg jól sikerült gálást is közvetítettem jókedvűen, de ez eddig egy nagy nulla. Soderbergh szégyellheti magát
04:14 Ezt az egészet csak az menthette volna meg nekem, ha mondjuk a Filmbarátokkal élőben közvetítem hanggal, de hát ők vannak olyan okosak, hogy inkább aludnak
04:16 Harrison Ford a színpadon, a szokásos stílusában
04:17 Legjobb vágás díja következik , Ford zsebre tett kezekkel konferálja a jelölteket
04:18 Sound of metal nyer. Ez nagyon tré, ez csak a The Fatherhez kerülhetett volna
04:20 Még egy Oscar került Dániába, nagy nap ez nekik
04:22 Viola Davis a színpadon, még egy humanitárius díj miatt. Rettenetesen felnyírt frizurája van. Tyler Perry kapja most az Oscart. Ki hitte volna ezt...Valaha
04:24 Tök jók ezek a humanitárius díjak, de több műsoridőt kap, mint kb 4-5 másik jelölt együttvéve... Nem sajnálom tőle, de a többi jelölttől igen
04:28 Úgy érzem Gáborral kellene majd rögzíteni egy rövid összegzést, hogy ő hogy látta ezt az egészet. Mert az egy dolog, hogy mi szenvedünk, de hogyan élheti át ezt egy olyan ember, akinek ez tényleg egy nagy esemény
04:31 Tök sötét van még, de olyan durván hangosan csicsereg pár madár, hogy fejhallgatón keresztül is hallom. Mintha próbálnának meggyőzni, hogy hagyjam abba és menjek aludni
04:33 Ez a Mac and Cheese nő adja át a Legjobb zene díját. Természetesen semmit nem hallunk belőle. A lelki ismeretek kapja, Trent Reznorék a színpadon
04:38 A Legjobb dal következik. Legalább itt kapunk 20 másodpercnyi ízelítőt
04:39 A Fight for you nyert a Judas-ból. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy jó helyre került
04:42 Remélem azért az "In memoriam" részt nem spórolják ki.
04:43 El sem hiszem ezt, beraknak valami gagyi show elemet, ahol egy bejátszott dalból kell kitalálni, hogy ez Oscar nyertes, jelölt volt, vagy semelyik.
04:44 Volt valami káromkodás, mert le lett némítva pár szó
04:45 Hát ez nagyon érdekfeszítő... Olyan érzésem van, mintha ez az Oscar afterparty lenne ahol minden mindegy
04:47 Glenn Close twerkel egyet. Mi a szent szart nézek
04:50 Próbálom értelmezni, hogy egy teljesen showmentes showban, beraknak egy zenés tippjátékot a vége előtt és mindezt szintén inkább kínosan mint szórakoztatóan. Egy mesterséges intelligencia állította össze ezt az adást?
04:52 Egyre jobban fáj a karom. Igen, ennyire nem tud lekötni ez a műsor, hogy már erre kell figyelnem
04:53 Egy nő 2 óriási vattacukorral a vállak helyén beszél megrendülten 3 millió covid halottról.
04:54 In memoriam rész következik. Néhány halolt fél másodpercnyi műsoridőt kap, ennyit ér egy karrier az akadémia szerint. A kiváltságosak kiérdemelnek másfél másodpercet is. Eszméletlen. HElyenként a nevüket nem lehet elolvasni, mire már a másiknál vagyunk
05:01 A legjobb film következik, nem utolsó kategóriának. Most fel kéne villanyozzon ez a meglepetés, de nekem már minden mindegy
05:03 Christopher Miller legjobb kommentárja: "This year’s Oscars In Memoriam played accidentally at podcast 1.5x speed"
05:06 Remélem jövő februárra törlődnek az emlékek, mert erősen gondolkodom rajta, hogy én többet nem kínzom magam ezzel, mikor szemmel láthatóan őket sem érdekli az egész
05:07 Jól van, kapja a Nomádok földje, nem érdekel. Elfér a többi legjobb film díjazott mellett, amelyről soha nem beszél már senki 3 hónap múlva
05:09 McDormand farkasként belevonyít a mikrofonba. Nem csak nekünk volt megviselő ez a műsor ezek szerint
05:12 Rene Zellweger adja át a Legjobb női főszereplő díját, remélem Vanessa Kirby nyer, vagy legalább Mulligan
05:13 McDormand nyer, még ő volt a legjobb ebben a filmben, tőle nem sajnálom, a többi szerintem erősebb alakítást nyújtő nőtől viszont igen
05:15 J. Phoenix már a színpadon, szerénykedik hogy mit is tud ő színészkedésről blablabla. Következik a Legjobb férfi főszereplő díja.
Te jó ég, bombameglepetés, Hopkins kapja! Teljesen megérdemelten, de ez nagy meglepetés.
05:17 Tökéletesen méltó lezárása ennek az egésznek. Az utolsó díjazott ott sincs, át sem veszi senki, a DJ köszöni a figyelmet és feláll mindenki, jöhet a stáblista. Vicc az egész

05:20 Szeretnék mindenkitől őszintén elnézést kérni, akit esetleg rábírtam, hogy miattam nézze végig ezt.
05:21

Foglaljuk össze

Pozitívum: Le tudták egyáltalán vezényelni, a díszlet is fapados volt, de tetszett, ez a kissé intim környezet
Negatívum:
-Egy díjazott a másik után, EGY DARAB SHOW ELEM VOLT, az is egy rettentő kínos daltalálgatás, amely egy Glenn Close twerkeléssel végződött
-Pár kategóriától eltekintve nem vetítettek le semmit a jelöltektől. Én ilyet szerintem még nem éltem meg, iszonyat tiszteletlennek éreztem
-Aztán jött az In Memoriam szegmens, ahol olyan gyorsan pörögtek a nevek, hogy túlzás nélkül gyorsolvasók sem jutottak a nevek végére. Hogy veszik a bátorságot az ilyenhez?
-Semmi struktúrája nem volt az egész műsornak, semmi stílusa, semmi szórakoztató elem. Az egy szem koreai nyertes néni marad az EGYETLEN emlékezetes pillanat

Szégyenteljes volt, remélem komoly következményei lesznek ennek, mert különben én köszönettel de kiszállok

Címkék: film oscar

191 komment

A tavalyi filmes évösszegzőmet így kezdtem "2019 a filmes szuperlatívuszok éve volt!". Na most mondjuk el ezt 2020-ról. Az, hogy ez az esztendő nem éppen a filmszerető emberek éve volt, az nyilván nem újdonság, de mondhatni teljesen hatodrangú is, mikor hivatalosan legalábbis csak itthon minimum 11.000 ember halt meg jelen állás szerint a koronavírusba, hány gyászoló embert jelent ez, hányan küzdenek még azóta is a szövődményekkel. Hány ember hosszasan felépített egzisztenciája ment tönkre pár hónap alatt és vajon ugyanolyan élet lesz-e az egész után, mint azelőtt.

Vannak mindenesetre jó oldala is az egésznek, amit lehetőségként kell felfogni:

A home office már nem kell, hogy egy egzotikus lehetőség legyen a kiváltságosoknak, nem kellenek túlméretezett irodák, nem baj, ha a maszkhordás mostantól majd az influenzás időszakban is egy tök természetes dolog lesz (mint ahogy Ázsiában már évtizedek óta praktizálják) és nem bánom azt sem, ha nem kell mindenkivel kezet ráznom, ha nem feltétlenül akarom.

Nem volt nekem sem könnyű sok szempontból a 2020, bár én még mindenképp a szerencsésebb emberek közé tartozom. Nem vesztettem (még) el az állásomat, otthonról dolgozhatok most már lassan egy éve. Én valószínűleg júliusban pont az év egyetlen igazi nyaralása előtt átestem a koronán, bár a tesztem negatív lett.Olyan számomra sosem korábban átélt dolgokon mentem keresztül, hogy igencsak csodálkoznék, ha nem a covid miatt lett volna. Pillanatok alatt nagyon felment a lázam 39 fölé, amihez nálam mindig legalább 2 nap kellett, most elég volt pár óra. Hetekig mellkasi fájdalmaim voltak, amit kivizsgálni is nehéz volt teszt nélkül, szóval amíg az meglett tovább élhetett az ember azzal a tudattal, hogy most tulajdonképpen infarktusom van vagy valami más. Ráadásul pár napig olyan hihetetlen fáradékony voltam, hogy nem egyszer este fél 8, 8 körül (a gyerek előtt!) le kellett feküdnöm aludni, vagy ami a legszörnyűbb volt, hogy egy olyan szimpla dolgot, mint a mosogatást pár perc után abba kellett hagynom, mert úgy érzem mindjárt összeesek. A családon ugyanakkor nem vettem észre, hogy átéltek volna hasonlót, szóval én ezért hálás voltam. Készült is egy Filmbarátok podcast ebben a szar időszakban, pechemre pont egy zárthelyis is, csodálkoztam, hogy nem hallották ki emberek, hogy nem voltam éppen a legjobb passzban.

Plusz az ember hiába imádja a gyerekét, ez a karanténi időszak, plusz 2020-ban úgy általában, hogy nem nagyon tudta 1-2 napra "leadni"  gyereket nagyszülőkre, azért nagyon kemény falat volt. Szerintem szülők pontosan értik mire gondolok.

A podcast mellett két hobbim maradt: A hokimeccsek, mozizás. Előbbit márciusban elkaszálták, pont mikor az én Újpestem a Ferencváros ellen volt az elődöntőkben és következtek volna a hazai derbik, mikor elkaszálták az egészet... Egy napra rá meg kihirdették a Ferencvárost és a Csíkszeredát megosztott bajnoknak, amit mai napig a Magyar Jégkorong legszégyenteljesebb akciójának tartok. Semmilyen más bajnokságban nem hirdettek bajnokot, nekünk csak sikerült, egy pofáncsapás volt ezt megélni... Aztán az új szezonban már ki lehetett menni meccsekre: Maszkban, távolságtartással. Nem volt az igazi, de én úgy éreztem, hogy nekem erre idén szükségem van, mert végképp be fogok kattanni, ha még ez sincs továbbra sem. 2 hónap után már azok is zárt kapusak lettek, de legalább a meccseket tudom nézni itthonról. Abszurd belegondolni, hogy mikor márciusban elkaszálták a bajnokságot, napi pár új beteg volt. Az új szezon alatt  több EZER új fertőzött volt és mentek a meccsek közönséggel.

Szerencsére koncertek terén én pont 2019 végén és 2020 elején nagy kedvenceket nézhettem meg, úgyhogy trauma nem ért lemondott előadások terén (vicces, hogy pont Papa Roach koncert alatt olvastam az első magyar fertőzöttekről, mikor vártuk a bandát)

Na, de hát mi a helyzet a mozikkal?

Ígéretesen indult az év, sok Oscar jelölt filmet meg tudtam nézni, és a Kisasszonyokon és a Két pápán kívül tetszettek is mind. Az év első filmje a "Botrány" volt, amely szerintem messze nem kapta meg azt a figyelmet, amit megérdemelt volna, de mindenesetre egy jó start volt. Aztán jött február végén a "Sötét vízeken", ahol talán még nem sejtettem, hogy hosszú hónapokra ez lesz az utolsó mozifilm, amit látok majd. Ekkora kihagyás filmek között szerintem másfél évtizede nem volt nálam.

Párat távmoziztam otthonról, amely meglepően jól működött és szerintem egy tök jó kezdeményezés volt, de a filmkínálat messze nem volt olyan erős, mint ahogy azt reméltem. Így is azét sikerült pótolnom a "Nyomorultak"-at, amely nálam 2020 egyik legjobbja volt.

A mozik újranyitása után legfontosabb pótolnivalóm az "Előre" volt, amely a negyedik kedvencem lett tavalyról.
Úgy havonta 1-2 alkalommal mentem utána moziba, fontos volt nekem, hogy valahogy elcsípjek egy Jay és Néma Bob Reboot vetítést, még ha sok köszönet nem is volt benne. Nagy tömeg már nem volt mozikban, igyekeztem a rizikót minimalizálni és minél távolabb ülni emberektől. Ez általában nem is jelentett nagy kihívást, még egy Tenetnél sem, igaz ott a Corvinos Korda teremben volt elég hely. Fura mód, az emberek nagy része egyáltalán nem foglalkozott ezzel, ugyanúgy középen ültek egymás mögött/mellett. Maszkot én csak a helyemen vettem le, mások nem is hordtak egyáltalán. Egy idő után aztán már kötelező is lett a maszk, a Téboly volt az első, amit így néztem. Már eddig is más volt mozizni, ezek után meg pláne. Valahogy nem tudtad úgy átadni magad a filmnek, mint egy évvel azelőtt és ez iszonyatosan frusztrált, ami meg csak még jobban elterelt... Nehéz lehet ezt átadni egy olyan embernek, aki nem mozizik ilyen intenzíven, én nagyon rosszul éltem meg. Az év utolsó filmje nálam moziban a "Greenland" volt, egy apokaliptikus film ebbe a hangulatba ideális volt, nagyon meg is lepett, milyen jó kis alkotás ez. Ez is megérdemelt volna sokkal nagyobb figyelmet, de hát ilyen időkben esélye sem volt.


Szóval összességében 15x moziztam csak, ehhez még hozzáadom a 2 távmozit és a Békeidős Vimeo megjelenést, akkor 15+3. Siralmas magamhoz képest, ha a körülményeket figyelembe veszem, talán kihoztam belőle amit lehet.

Moziban megnézett filmek:

2011: 32 film
2012: 32 film
2013: 44 film
2014: 26 film
2015: 37 film
2016: 46 film
2017: 46 film
2018: 52 film
2019: 57 film
2020: 15+3* film  (Távmozik)


Jó jó, mozizni nem lehetett, de attól otthon még mehetett a filmnézés ezerrel,nem?

Meglepő, de nekem ez sem ment idén olyan jól. A karanténi hónapok azt jelentették, hogy az óvodák sem voltak nyitva, a gyerek is itthon volt hosszú hónapokig, sokszor csak velem (miközben dolgoztam ugyebár). Ne akarjátok megtudni, ez milyen iszonyatos helyzeteket teremtett. Se dolgozni nem tudtam rendesen, ő is igényelt foglalkozást és nem lehetett lefárasztani sem, szóval későn is feküdt le. Tehát itt este sem volt már nagy filmnézés, max vele együtt (az viszont kiderült 2020-ban, hogy a filmszeretetemet mindenképp megörökölte a fiam, egyben végignéz sok filmet, hála égnek egyre jobban el lehet mozdulni a butácska gyerekfilmektől is. Pl hogy simán megnézett velem egy 1956-os Moby Dick-et, az ledöbbentett).

Úgyhogy privátban feleségemmel inkább rövidebb dolgokat néztünk, pl lassan a Félig üres (Curb your enthusiasm) végét is elérjük.

Azért mielőtt nagyon depisnek hangzana a dolog, 219 filmet azért így is megnéztem, szóval ez szintén csak magamhoz képest volt jelentős visszaesés. Vagy csak tényleg a 2019 volt túl nagy falat, amivel felesleges versenyeznem.

Megnézett filmek:

2011: 194 film
2012: 169 film
2013: 248 film
2014: 134 film
2015: 174 film
2016: 167 film
2017: 189 film
2018: 224 film
2019: 289 film
2020: 219 film

A Filmbarátok podcast évösszegzőjében ez volt a TOP 5 filmem 2020-ból


5: Richard Jewell balladája
4. Előre
3. 1917
2. A nyomorultak
1. A Greyhound csatahajó (de jó lett volna ezt is moziban látni)

Még meg kell említenem a Colectiv című lehengerlő román dokumentumfilmet, amely pontilag benne kéne legyen a TOP 5-ben, de valahogy inkább játékfilmekre koncentráltam ott, úgyhogy csak így versenyen kívül mindenképp meg szeretném említeni.

A legrosszabb a Hubie, Halloween volt, elképesztő szenvedés volt ezt végignézni. A 365 nap és a Pesti Balhé, Mank csak egy kicsivel mögötte a tavalyiakból. De szintén az év elején láttam a Six Undergroundot, ami szerintem szintén egy vállalhatatlan mocsok, plusz bedőltem egy kult-trashhorror tippnek és megnéztem egy "Spookies" című filmet, amegy bár trashnak trash volt, de nézhetetlen is. A plakátja mindenesetre jobb, mint a film.

3 10 pontosra értékelt filmet láttam tavaly, mindegyik jól bevált örök favorit (Drive, Shaun, a bárány film, Összeomlás).

Az év utolsó napján családilag megnéztük a "Maszk" filmet, amely jó látni, hogy a mai napig milyen szórakoztató és a 7 éves fiamat is sokszor megnevettetett.

Jöjjön akkor a szokásos listám, benne ismét jó sok Bud Spencer és Folytassa a filmmel. Idén már tényleg összehozom azt az epic Folytassa bemutatót, kemény projekt lesz.

Pirossal jelölve a mozizások

Címkék: film személyes

7 komment

clipboard02.pngA tavalyi indokolt bojkott után idén ismét szeretném veletek együtt nézni az idei Oscar gálát, amely valahogy így fog majd kinézni. Amióta élőblogolom ezeket a közvetítéseket, szerintem soha nem voltak még ilyen jól összeállítva a jelöltek. Nyilván van egy pár jelölt, akit hiányolok és van amit én annyira nem kedveltem (igazából csak a Kisasszonyok, ami sajnálom, de halálra untatott), de nagyon tetszik, hogy nyitott az egész a mainstream felé, anélkül, hogy agyatlan popcornfilmekről lenne szó, szóval nem ment át az egész egy MTV Movie Awards szintre.

Ráadásul szerintem az lesz, hogy nagyon sok fog itt-ott nyerni, egy nagy taroló helyett, ami szintén nekem egy szimpatikus gondolot, mert ritkán van EGY olyan kimagaslóan zseniális alkotás egy évben, ami indokolttá tenné, hogy +5 Oscart nyerjen valami. Talán a Három óriásplakát(...)-nál nem sajnáltam volna, mert az tényleg nagy művészet volt minden téren.

A gálán elsősorban az 1917-nek illetve a Volt egyszer egy Hollywoodnak drukkolok, de  sok kategóriában mást is preferálnék (Hajrá Joe Pesci), mindenesetre egy izgalmas hajnal elé nézünk!

Kb hajnali 1 után valamikor (ha sikerül felébrednem) frissül majd ez a bejegyzés és utána remélem ti is megosztjátok gondolataitokat a nyertesekkel kapcsolatban!

Címkék: oscar

290 komment

2019 a filmes szuperlatívuszok éve volt! Ha nem is feltétlenül minőségben, de én sok rekordot megdöntöttem!

Aki egy nagyon részletes visszatekintést meg szeretne hallgatni, az megteheti itt, hiszen a Filmbarátokkal ismét több órán keresztül jó alaposan kitárgyaltuk a látottakat.

Ahogy már tavaly is írtam, ahogy nő a gyerek, úgy sikerül több és több időt felszabadítani a filmnézésre is. Ami ebben meg a legcsodálatosabb, hogy egyre többet vele közösen. Idén 2019-ben négyszer is volt már mozizni, az utolsóra a Shaun második mozifilmjére meg már hármasban családi programként. Nagyszerű érzés volt! Próbálom terelgetni értelmesebb irányba, hogy ne olyan agyament dolgokat nézzen, mint az ovis társai. Idén nála beindult a Bud Spencer & Terence Hill mánia, de néztem vele Toy Storykat, Kicsi Kocsi filmeket, sőt még Stan és Pant is! Az Aardman munkásság meg alap. Persze oda kell figyelni, hogy mit nézetünk meg vele, Spenceréktől sem jöhet még bármi (vannak csúnya szavas meglepetések sajnos még az ártalmatlannak tartottban is [Kurvából lesz a legjobb feleség]).

Idén előfizettem az HBO Go-ra is, ami nekem instant telitalálat volt. Gyerekszekciója is többnyire jól kiválogatott és amúgy is a filmkínálata terjedelmes, de nem átláthatatlanul terjedelmes. Főleg mindezt egy mozijegy áráért, elképesztő. Egyedül a régi filmek és sorozatok száma elég alacsony, ezeket jobban megnyomhatnák.
Ugyanúgy rendeltem idén is a filmeket, de magamon is észrevettem, hogy a rendelések száma csökkent, hiszen több filmet amit még megvettem volna egy évvel hamarabb, most már megnéztem streamingen. Ennek ellenére ugyanúgy nem fogok leállni a filmgyűjtéssel, ez nekem hozzátartozik.

A megnézett filmek száma nálam még sosem volt olyan magas, mint 2019-ben.

Megnézett filmek:

2011: 194 film
2012: 169 film
2013: 248 film
2014: 134 film
2015: 174 film
2016: 167 film
2017: 189 film
2018: 224 film
2019: 289 film

41 filmmel túlszárnyaltam a 2013-at, pedig ott hónapokig munkanélküli is voltam. Na ezt nem hittem volna! Ezt felülmúlnom 2020-ban elég nagy falat lesz. Nem is feltétlenül kell mindig rálicitálnom, idén pl jobban megnyomnám a sorozatokat is, mert abból tavaly szinte alig fogyasztottam valamit. Walking Dead, Trónok Harca, Modern Family, Stranger Things. Emellett egy új nagy felfedezésem van az HBO Go-nak hála, a "Félig üres / Curb your enthusiasm". Itthon is már rég megjelentek DVD-n az évadok, de olyan ronda borítói voltak és annyira nem tudtam mit kezdeni a leírással, hogy sosem adtam neki esélyt, holott fillérekért árulták már. Nagy hiba volt! Ez nagyon az én humorom, bár teljesen meg is értem, ha valakit kiborít. Ez a "Cringe Comedy" nem mindenkinek való, van hogy pár jelenet már nekem is sok. De ennek ellenére nagyon bírom ezt a sorozatot, freddynével kezdem el nézni, de ő egyre jobban elutasította, én meg csak vele vagyok hajlandó, úgyhogy kicsit lassan haladunk :D Tartok tőle, ha valaha is elválunk egyszer, az Larry David miatt lesz :P Utálja a csávót, ő meg nem érti én miért bírom.

Emellett izgalmas projektbe kezdtem 2019-ben: Megnézem az ÖSSZES Folytassa filmet és csinálok belőle majd egy nagy epic videót, ahol az összeset véleményezem. Nem kis vállalás volt, de kb a felénél tartok. Az év végén kicsit szüneteltem a dolgot, de hamarosan visszatérek hozzájuk.

Moziba is rengeteget jártam, nem tudok elég hálás lenni feleségemnek, hogy tolerálja ezt a szenvedélyemet, egyáltalán nem természetes ez, főleg gyerek mellett és mellette még gyakran megyek hokimeccsre is.

A tavalyi rekordomat is jócskán megdöntöttem

Moziban megnézett filmek:

2011: 32 film
2012: 32 film
2013: 44 film
2014: 26 film
2015: 37 film
2016: 46 film
2017: 46 film
2018: 52 film
2019: 57 film

Ebbe beleszámítottam egy autós mozizást is, ahová meghívtak. A Gravitációt láttam, kicsit nyakatekerten láttam a teljes képernyőt, de nagyon kellemes élmény volt. Az Árkád bevásárlóközpontot nem szeretem, de ezzel a nyári programjukkal kitettek magukért! Próbáljátok ki ti is, ha van á lehetőség.

Először voltam életemben a Cirko-Gejzír moziban is, ahol a Rossz verseket néztem. Nem volt baj vele, de ha ültek volna előttem, az teljesen tönkretette volna a filmélményt. Olyan ez, mint a Toldi mozi kisterme. Tömött teremnél egyszerűen felesleges pénzkidobás, mert az előtted lévő fejét nézed végig.

Rég láttam moziban ennyi kifejezetten rossz filmet mint tavaly, főként fájdalmas, hogy nem vártam tőlük előre, hogy ilyenek lesznek (míg mondjuk a Szupercella 3-nál, amit ismét Gáboral néztem, ott az ember csak felkészül).

A bűn királynői, Az - 2. fejezet, Terminátor: Sötét végzet nagyon szenvedősek voltak, ellenben váratlan gyöngyszemekbe botlottam, mint a tavalyi kedvencem, a Hőlégballon.

2019 Top 5 kedvenc filmem

1. Hőlégballon
2. Az arany kesztyű
3. Zöld könyv
4. Volt egyszer egy Hollywood
5. Hotel Mumbai

5 filmből 3 az európai. Általános trend ez, hogy egyre izgalmasabbnak találom kontinensünk alkotásait, Hollywood egyre inkább leállt a folytatásoknál és rebootoknál.

Filmek terén csak egy darab 10 pontost adtam, méghozzá a Toy Story 3-ra. A Hőlégballon is megkapta volna, ha nem él 1-2 picit felesleges hatásvadász beállítással, de ez legyen a legnagyobb baja.

Ismét adtam viszont egy 1 pontost, amivel gyanítom a legtöbb ember közületek hülyének néz. Jó 17 év után újra adtam egy esélyt "Amélie csodálatos életének". Tudom, hogy sokan szeretik, engem egyszerűen olyan szinten felidegesít ez az egész förmedvény, hogy már csak büntetésből is egy pontot kap, még ha már csak technikailag sem érdemelné meg. Ezzel a franciás stílussal, ezzel a ritka idegesítő főszereplőnővel, ezzel a hajmeresztő cselekménnyel egyszerűen ki lehet kergetni a világból. Sajnálom. Több esélyt nem kap.

Sok 2 pontost osztogattam, ezeket többnyire ismét a "Világ legrosszabb filmjei" sorozatban (SchleFaz) lettek elém rakva. Hát rászolgáltak a nevükre, ez nem vitás. Legalább a kiírások viccesek voltak.

Jöjjön végezetül a listám és a minőségi eloszlás

Címkék: film személyes

4 komment

index.jpgSziasztok. A Filmbarátok Podcastben már megemlítettem, de a rend kedvéért ide is kiírom, nehogy valaki keresse majd hajnalban.

Idén jó 20 év után először nem fogom nézni az Oscar gálát és egy 2011 óta fennálló hagyományt szakítok meg ezzel, mert azóta csináltam mindig az élőblogolást is. Mindig szerettem csinálni, nagyon gyorsan elrepült az idő és az olvasók is mindig színes megjegyzésekkel hozzátették a magukét, amitől egy jó kis közösségi élmény volt.

A 2018-as évösszegzésben mindannyian arra jutottunk, hogy egy szokatlanul erős filmév volt, kár hogy ebből túl sokat nem lehet észrevenni az Oscar jelöltlistájából. Szóval jöjjön egy pár ok, ami miatt berágtam erre az eseményre és ami miatt (legalább) idén bojkottálom:

-A sok műbotrány: Amikor Kevin Harttal találnak egy szerintem jó jelöltet a műsorvezetésre, akinek ráadásul ez egy nagy álom lett volna, de pár ősrégi és középszar melegvicc miatt meghurcolták. Egy gála műsörvezető nélkül? Hát én nem tudom. Aztán egyáltalán, hogy felmerült ezekben a barmokban, hogy reklámszünetekben adnak át díjakat, a filmes szakma teljes leköpése. Teljesen mindegy, melyik kategória. Ha úgy gondolják, hogy senkit sem érdekel, a legjobb rövid-dokumentumfilm (sajnos tényleg marha keveset tudni ezekről), akkor szüntessék meg. De ehhez nem elég tökösek. Már az is évek óta felcsesz, hogy ezeket a lesajnált kategóriában jelölt embereket ilyen külön helyre ültetik, hogy ne zavarják az összképet, aztán a köszönőbeszédüket 20 másodperc után elkezdik lezenélni. A 3 órás limitet sem értem. Ha egy show tényleg jó és nem Ellen féle pizzarendelésekből és szűnni nem akaró dalbetétekből áll, akkor lehet tőlem 5 óra is, mert szórakoztat.

-Jelöltek listája: Minden évben van olyan, hogy szerintem inkább jónak ítélt filmek nyernek, de én nem adtam volna nekik (Víz érintése, Holdfény, 12 év rabszolgaság stb). Ezzeknél nem kimondottam örültem, de együtt tudtam élni velük. De idén szerintem sorra olyan jelöltek vannak, akiknek szerény véleményem szerint semmi keresnivalójuk nincs, és többnyire nézőcsalogatás, kompenzálás miatt vannak ott. Ennek semmi értelme. A Zöld könyv-et tartom filmileg messze a legkiemelkedőbbnek a jelöltek közül. Főleg felcsesz, hogy egy Fekete Párduc benn van a legjobb filmeknél, míg egy "Első ember" nem, holott egy minden szempontból Oscarra érdemes produkció. A Netflix által agresszív promós munkával betolt Roma egyáltalán nem tetszett, bár tudom, hogy ezt sokan másképp látják (sokan meg úgy, mint én). Mindegy, én sok kategóriában úgy vagyok vele, hogy nem érzem, hogy különösen tudnék szurkolni valakiért, annak meg nincs értelme, hogy éjszakázzak csak azért, hogy valaki ellen drukkoljak (ezt meghagyjuk a választásokra). Annak sem vagyok rajongója, hogy itt +3 órán át csak fikázzak valamit, mert egy ilyen közösségi élmény ennél többet érdemelne.

Ez az idei Oscar max katasztrófaturizmusból érdekelne, de őszintén szólva még ez az ok sem elég erős, hogy emiatt megszakítsam az alvásidőm. Úgyhogy sajnálom, de bízom benne, hogy jövőre valahogy észbe kapnak és akkor ismét belevághatok a dologba.

Címkék: oscar

6 komment

süti beállítások módosítása