HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

14.
december

Engedj be!

freddyD  |  16 komment

Ez is azon filmek egyike, amely bár érdekelt, egyszerűen csak nem néztem meg valahogy. Itt mondjuk csak 2-3 év a késedelem, de ami késik, nem múlik. Elképesztően pozitív visszhangja volt ennek a svéd horrordrámának, a borítón az Indexet egyenesen így idézik

A svéd Engedj be! a legjobb vámpírfilm, amit valaha láttam, de megkockáztatom, hogy benne van a filmtörténet tíz legszebb szerelmes filmjében is.

Hát azért eddig nem mennék el (bár most hirtelen nem tudnék kimagasló vámpírfilmet mondani), és nem nevezném minden idők legszebb szerelmes filmjének sem. Nem is kell. A film egy introvertált kisfiú és egy titokzatos kislány barátságáról szól, ahol később kiderül, hogy a kislány nem is annyira kicsi és csak piros színű folyadékot tud befogadni a gyomra. Csak ugyebár ezt a vörös löttyöt valahonnan elő is kell teremteni ugye...

 

A film elejétől a végéig lebilincselő, az operatőri munka is gyönyörű volt. Telitalálat volt a környezet is, mert a 70-es évek svéd kisvárosa télen egy nagyon jó alaphangulatot teremtett. Azt is el kell mondjam, hogy lassan a svéd filmek imádója leszek, mert nagyon szeretem hallgatni a nyelvüket. A Millenium trilógiát is svédül néztem magyar felirattal és szerintem sokat nyertem vele. Egy új európai filmhatalom van készülőben, figyeljétek meg.

 

Ami még nagyon tetszett a filmben, hogy ezt a vámpírtémát örvendetesen nem hatásvadász módon mutatták be, pedig a legtöbb vámpírklisét itt is felhasználnak (napfény, harapásnyom, örökélet stb). A tálalás igen újszerű volt, az is tetszett, hogy 12 éves gyerekek voltak a főszereplők és nem félmeztelen szexbombák.

 

Külön meg kell dicsérnem a magyar dvd kiadást, amelynek cserélhető borítója van, szép extrák is vannak, de ami a legfontosabb volt, hogy nagyon nagyon szép volt a képe. Leginkább a havas és színes részeknél már-már az volt az érzésem, hogy blu-rayt nézek. Rég nem láttam ilyen szép képet dvd formátumnál, örvendetes, hogy néha még kapni manapság is tesztlemeznek megfelelő végeredményeket, nem csak 6-7 évvel ezelőtt.

Már el is készült belőle egy amerikai feldolgozás, amely a trailer alapján nem tűnik annyira jónak, mint ez. Az "Engedj be!" egy remek dráma némi horrorral (van azért véres jelenet bőven), amely egy biztosan emlékezetes filmestet tud eredményezni nálatok is.

Címkék: film

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr673463775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vazzegabi 2011.12.14. 21:13:06

Nem nagyon szeretem a vámpíros filmeket, de ez nekem is nagyon bejött. Érdemes megnézni.

Dynamo 2011.12.14. 21:27:49

Nekem is tetszett. Nem "pózer" film. Ezt érdemes megemlíteni. :)

kasska001 2011.12.14. 21:29:53

"de ami nem késik, nem múlik"? :D

blady 2011.12.14. 21:48:50

ojvé, szívemből szóltál! lebilincselő alkotás volt! Nem is néztem meg a feldolgozást később, direkt.
(arra kíváncsi lennék még, így svéd film kapcsán, h a francia 'Martyrs'-ról mi lenne a véleményed (ha esetleg nem láttad és megnéznéd, semmiképpen sem asszonykáddal, nem bírná ki..:D)

uccse 2011.12.14. 22:02:33

Ha tetszenek a svéd filmek, szerintem tegyél egy próbát Bergmannal is.

Danton01 2011.12.14. 22:03:23

A film bejött nekem is, de a könyv amiből készült, hát az valami beszarás... Valamivel sötétebb, perverzebb és több benne a társadalomkritika. A filmben elég sok karaktert, és ütős jelenetet kihagytak, bár ez a játékidőt tekintve logikus. És szimpatikus volt, hogy még így is elég hű volt a könyvhöz, és amikor én olvastam, kb. úgy képzeltem el az egészet, ahogy a filmben ábrázolták. Összegezve a könyv egy mestermű, és ajánlom figyelmedbe (Magyarországon Hívj be! címen jelent meg)a filmnek pedig adok 8,5/10-et. Te hány pontot adnál rá?

Dynamo 2011.12.14. 22:10:20

@blady: Martyrs-t eredeti hanggal, egyedül, sötétben, fülessel kell nézni. :D Én úgy néztem és nagyon lenyomott. Jóféle terhet nyom az ember lelkére azt meg kell hagyni. Még soundtracket is írtam hozzá. Nálam telitalálat. :)

shanus 2011.12.14. 22:13:03

Érdemes megemlíteni a svéd filmipar egyik remekét a Hétköznapi mennyországot :) Szerintem abszolút megéri megtekinteni :)

freddyD 2011.12.15. 07:16:56

@kasska001: Kösz, javítottam
@blady: Nem is hallottam még róla. Őszintén szólva, francia filmekkel hadilábon állok, de ha azt mondjátok, hogy jó, akkor utánanézek. Kösz a tippet
@Danton01: Én is olyan 8,5/10-et adnék rá. A könyvet meg majd lehet, hogy kinézem magamnak. A tetovált lánynál is előbb a filmet néztem, utána egyből kiolvastam a könyvet és érdekes volt. Általában fordítva zajlik ez

@komika2: Kösz, erről sem hallottam még. Ennek is utánanézek

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2011.12.15. 14:24:18

Ez a filmecske lassan egy éve pihen a barátnőm gépén, de eddig nem merte megnézni, nekem meg egyedül nem volt kedvem, de úgy érzem ma bepótolom :)

stalkerkocka 2011.12.15. 18:11:38

Nekem tetszett bár én is most láttam még csak :o Amúgy mi a véleményed a Wall-e c. filmről (tudom hogy kicsit gyerekes, de nekem nagyon tetszett)? Meg is vettem ma Spárban a 2 lemezes változatot 2 mátyásért és azt kell hogy mondjam jó munkát végeztek.

freddyD 2011.12.15. 18:41:20

@stalkerkocka: Tetszett nagyon. Érdekes módon a trenddel ellentétben én szerintem nem az eleje a legjobb rész. Sőt, megkockáztatom, hogy minden percével jobb lett

zooli9 2011.12.18. 19:02:27

Valóban hangulatos film, ám őszintén szólva nekem valahol túl sok volt hogy 12 évesek....mármint félre ne legyek értve, nem a félmeztelen szoliból lógott, plasztikai bicepszű hülyék hiányoztak, csak ami azt illeti, itt ott kényelmetlenül éreztem magam, hogy meztelen gyerekeket néztem...2 éve láttam a filmet, de az ilyen részek miatt, meg a furcsa és szerintem kissé összecsapott vége miatt nekem nem igazán lett a nagy a favorit

algi 2011.12.18. 22:50:31

@zooli9: Én nem emlékszem meztelen gyerekekre. (Nem mondom, hogy nincs, csak nem emlékszem.)

freddyD 2011.12.19. 05:22:49

@algi: Volt, hogy pucéran egymás mellett feküdtek az ágyban, de nem lehetett semmit látni és nem is csináltak semmit. Szóval engem nem zavart
süti beállítások módosítása