HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Már nem is tudom pontosan ki (talán Lófasz Hadnagy) ajánlotta nekem ezt a magyar filmet, amelyről korábban egy szót sem hallottam. Még a címe sem volt ismerős. DVD-n bár kiadták, nem találtam hozzáférhető példányt, úgyhogy szükségből kénytelen voltam egy youtube-ra feltöltött példányt megnézni. A feltöltés minősége amúgy nem rossz, az már kevésbé volt szerencsés, hogy munkába indulás előtt nézegettem fél-fél órás részletekben, de hát csak így jött össze, ha csak online nézhető.


A film egy nem túl stabil elméjű taxisofőrről szól, akinek összes pénzét (mai szemmel nevetséges 10.000 forintot) trükkösen elrabolja két nő és ezen úgy bepöccen, hogy nem csak a pénzt akarja visszaszerezni, hanem már sokkal nagyobb bosszún forr az agya.

A Dögkeselyű egy érdekes filmélmény volt, mert forgatókönyvileg, rendezésileg inkább a nyugatibb stílus felé orientálódott (ami 1982-es filmnél azért klassz dolog), ugyanakkor megvalósítás szempontjából azért érzékelhető volt a magyar módszer. Sokszor banális megoldásokkal megkönnyítik a saját dolgukat, hogy haladjon a sztori. Hogy csak egy gyors példát említsek, az 1:02:38-nál található kiütésnél jól felnevettem :D

Ugyanakkor kárpótolt ezekért az a tömény retró, amit kaptunk. Budapestiként főleg nagy élvezettel néztem a városképeket, hogy mi-hogyan (nem) változott 30 év alatt.

A film nagyjából végig szórakoztató volt, próbálkozott itt-ott fordulattal, autós üldözéssel (EZEK A MOTORHANGOK!!!), szóval azért jó volt látni ilyet is. Ami nálam a filmet valamelyest lerontotta, az a főszereplő viselkedése volt, mert valahogy nem értettem, hogy miért cselekszik úgy, ahogy éppen. Lehet, hogy ez amiatt volt, hogy nem egyben néztem végig, de nem fogtam fel, hogy miért tért ennyire bűnözői pályára a végére. Mert az még oké, hogy a pénzét (és egy kis extrát bosszúból) vissza akarja szerezni, de hogy a film végére miket cselekedett, az már fura volt számomra.

Bár a film magyar viszonylatban sem lett most különösebben nagy kedvencem, azért tényleg jó volt megnézni és látni, hogy azért már korábban is próbálkoztak magyar akció-thrillerrel. 7/10

Szívesen várom mások véleményét, dumálgassunk, meg is lehet nézni az egészet a fenti videóban.

Címkék: film

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr594370810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uccse 2012.04.08. 08:30:46

Nekem a kedvenc magyar filmem. Csodálkoztam is mikor nem tettétek bele a bosszúfilm Filmbarátokba.

algi 2012.04.08. 09:41:53

Csak a vége ne lett volna a tipikus magyar szarság! Miért kell ezt erőltetni a magyar filmekben?

Toto_652 2012.04.08. 11:24:35

Tudod mit nézz meg FreddyD?
A tizedes meg a többieket! :)

Csak ajánlani tudom, szerintem a legjobb magyar film!

bioLarzen 2012.04.08. 16:36:53

A "miért durvult el ennyire a végén" kérdésre sztem leginkább az a magyarázat, hogy az író durva véget akart... Abban egyetértek, hogy túl a nézők fantáziájára lett bízva, miért nem állt meg ott, ahol logikusan meg kellett volna állnia. Én magamban úgy rendeztem le ezt a kérdést, hogy a rablás volt az a bizonyos utolsó csepp, és az egész félresiklott életéért áll bosszút - de, persze, ez nem több, mint a saját magyarázatom, ami vagy talált, vagy nem...

Sajna ezt a filémet sztem nem lehet úgy nézni, hogy az ember ne villogtassa lelki szemei előtt végig az "1982-ben készült" feliratot. Nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy színtisztán "ideológiai" alapon kellett eldurvulnia a karakternek, hogy szolcialista filmként ne heroizáljon túl valakit, aki letért a törvényes útról. Az eredeti gonoszok is elnyerik méltó büntetésüket, a saját hibáján kívül, de mégis rossz útra tért főhős is - egyedül a túszul ejtett lány szív tök ártatlanul... Nagyon sok történet van arról, miket kellett az akkori magyar filmekből kivennei, ileltve beléjük tenni vagy megváltoztatni, hogy engedélyezzék a forgalomba hozatalt - az esetek többségében pusztán ideológiai/politikai okokból. Lehet, hogy ez a film is ezért ért olyan véget, amilyet...

Ha jól emlékszem, megjelent a történet könyvben is, de nem tudom, melyik volt a másik alapja, úgyhogy azt sem, mennyiben tér el a könyv a filmtől.

Nekem azért volt nagy kedvencem a film, mert ez a zsánerű film (a magányos akcióhős küzd az igazáért a "banda" ellen) gyakorlatilag teljes mértékben hiányzott a magyar filmvilágból akkoriban (tán az oroszlán ugrani készül-t, vagy a Csöpi-filmeket lehet megemlíteni, de azokat is max erőltetetten...), viszont ismert volt maga a műfaj - ha más nem, jópár Belmondo-filmből. Jó volt a magyar szcénára ráhúzva, egy jól megválasztott főszereplővel készült magyar akciófilmet filmet látni.

bio

bioLarzen 2012.04.08. 16:37:51

@Toto_652: Haha, nálam rajta van az "évente minimum egyszer megnézni!" listán (többek között pölö a Gyula vitéz télen-nyáronnal vagy az Állami áruházzal együtt :D)

bio

freddyD 2012.04.08. 17:01:04

@bioLarzen: Igen, ez jogos, hogy biztosan lett módosítva a filmen külső nyomásra, ami nem tett jót neki.

Esetleg ez a film egy jó alany volna egy magyar remake-nek, de csak ha tisztességesen állnak hozzá.

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2012.04.08. 21:20:42

Gyerekként láttam a film utolsó 5 percét (lehettem kb. 6 éves) és azóta gondolkoztam rajta mi ehetett az, mert nagyon megragadt. Végre tudom!

Most végignéztem és nekem tetszett. Az egyik legjobb magyar film, amit eddig láttam.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.04.09. 16:15:23

Örülök, hogy végül megnézted és alapvetően elnyerte a tetszésed!

bioLarzen 2012.04.09. 18:33:56

@freddyD: Ajjaj, ne is mondd... A magyar remake-ekből kiindulva a szereplőgárda: Bajor, Kern, Mucsi és Scherer, Koltai - és akkor már Pogány Judit, Reviczky, főszerepben pedig Sthl András :)

bio

JeszKar 2012.04.09. 19:03:52

Miért cselekszik úgy a végén?
A film egész végig tükrözi a 80-as évek abszolút kiüresedett hangulatát. Ahol már biztos, hogy nem lesznek képesek egy jól működő szocialista rendszert kiépíteni, de nem is látszik semmi az alagút végén. A dögkeselyű egy nagyon rendszerkritikus film.

zibi07 (törölt) 2012.04.09. 20:39:25

@JeszKar: Teljesen egyetértek! A Dögkeselyű azon kevés magyar játékfilmek közé tartozik, amelyekben ettől a kortól szokatlanúl rendelkeztek társadalomkritikával az akkori rendszer felé, lehet ennek köszönhető, hogy sokan nem is hallottak róla, mert nem lett nagyon reklámozva. Mondhatjuk, hogy úgy került be a mozikba, ahogy a múlt évben a Drive, mindenféle komoly hírverés nélkül és sokan nem is ismerik igazán.

Bár a film '82-es a benne szereplő társadalmi problémák még most 2012-ben is aktuálisak és szerintem ezért lehet az hogy még most is egy nézhető színvonalas darab. Ritka gyöngyszem a a magyar filmiparban.

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2012.04.22. 17:05:48

Amikor nem lépett le a taxis a Keleti Pályaudvarról vonattal, már nagyjából sejteni lehetett a végét, pedig reménykedtem benne, hogy megússza az egészet. De igazából nemcsak neki lehetett szurkolni a filmben. Egy amerikai filmben valószínűleg más lett volna a végkifejlet.
A hangmérök valószínűleg nem volt a toppon, mert néha a zene vagy az autó zaja elnyomja a párbeszédet.
A bunyók koreográfiája lehetett volna jobb. :D
Összességében tetszett rendezés és a történet. Biztos nem volt egy drága film, de a maximumot kihozták belőle. Lehetett rajta izgulni. Mióta megnéztem a Kojak Budapesten-t, azóta nem láttam Ladás autós üldözést. :D

lancelotbéka · http://lancelotbeka.blog.hu/ 2012.04.25. 09:40:18

Ajánlom figyelmedbe a Túsztörténet című filmet Bery Aryval. Betiltott alkotás volt egy ideig.

bioLarzen 2012.04.25. 12:45:27

@lancelotbéka: Na, az történetesen valóban megtörtént esetet dolgoz fel - és az amerikai "megtörtént eseten alapul" típusú filmekkel ellentétben nem csak annyi a hasonlóság a valódival, hogy van két szereplője :) Tényleg elég hűen végigköveti a valós történéseket - amennyire tudom.

bio
süti beállítások módosítása