HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

24.
november

Nem értem

freddyD  |  15 komment

Magyarország több szempontból furcsa hely.A kb 4234282 pontból álló lista 4234281 másik jellemzőjét kihagynám, úgyhogy kicsit elmélkednék a hazai koncertszervezésről, koncertlátogatásról. Budapesten az utóbbi hetekben láttam szerteszét a városban, hogy Busta Rhymes koncertet ad. Attól eltekintve, hogy azt a fickót sosem szerettem (rohadt szavát nem értem) mások persze még kedvelhetik. De 2010-ben ez a mára igen elfeledett MC olyan neves ember, hogy a Sportarénában lépjen fel? Te jó ég. Néha tényleg nem értem a szervezőket.

Magyarországon telt házas koncertet adni nem egyszerű (kivéve talán a Depeche Mode. Néha az az érzésem, hogy az itthoniak tartják el őket). Nem értem miért nem, de így van valamiért. Hogy a magyar emberek zenéért fizetni nem akarnak, mára sajnos ténymegállapítás, mert megkapja ingyen is. De koncertélményt nem lehet helyettesíteni, mégis sokan lemondanak erről is. Bizarr ugyanakkor, hogy mintha fesztiválnép volnánk, mert azok pedig sikeresek és az az érzésem, hogy a fellépők névsora nem is annyira döntő tényező.

Emlékszem, mikor pár éve fellépett itthon a Rammstein (tudom, idén is voltak), a világturnéjukon mindenütt telt ház volt, csak itt nem. Ez igaz szinte bárkire is, holott az a 12 ezres Sportaréna azért nem annyira óriási külföldi viszonylatokhoz képest.

Na de vissza Busta barátunkhoz. Már a plakátozásnál tutira fogtam, hogy ez nagy bukta lesz és miért nem mondjuk a Petőfi vagy Syma csarnokba visznek egy ilyet. Lehet, hogy nem olyan modern, mint az Aréna, de ha egy brutálisan üres helyen kell koncertet adni, az sem a zenésznek nem jó, se a nézőknek. Voltam én már Superbutt koncerten (Sportszigeten) ahol nem túlzás, voltunk vagy 30-an, de ők egyrészt humorral fogták fel, illetve mégiscsak egy hazai banda. Hozzá kell mondani, hogy a szervezés is szánalmas volt, elvileg nem lehetett volna odamenni a színpad elé(!), hanem az oldalső nézőtérről kellett volna tombolni. Pár fiatal csak megértette a biztonságiakkal, hogy az nevetséges, úgyhogy odamentem én is. Egész jó móka volt, ajánlom a bandát. A legjobb hazai együttes, az biztos.

Csak mindig elkalandozok máshová, nem igaz... Szóval az előbb utánanéztem, hányan is voltak egy ilyen koncerten múlt héten? A beszámolók szerint talán negyedház lehetett (kb 1500 fő). A legolcsóbb jegy bár 10.000 forint volt, kétlem, hogy nyereséges lehetett egy ilyen, hiszen csak a komplexum bérléséért keményen le kell perkálni a szervezőknek.

Mi a tanulság? Kell még egy középnagyságú koncerthelyiség (vagy újítsák fel végre a Petőfi Csarnokot), ne legyenek ilyen naívak a szervezők és a magyar ember menjen végre koncertekre.

Itt egy felvétel, amit találtam. Látni, hogy pár sor után, milyen szellős má a közönség. Szar ez így 

UI: Szomorú, hogy EZT ugyanakkor úgy látszik telt ház követte...Beszarok

Címkék: elmélkedés

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr92469838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gosford 2010.11.24. 11:02:36

elég sok ilyen félresikerült szervezés van mostanság, én sem értem miért az arénába terelték az embereket.
elég rétegzene ez, természetes hogy amerikán kívül azért nehezen vonzana több tízezres tömegeket, itthon pedig pláne nem. tény, hogy a pecsára nagyon is ráférne egy renoválás, viszont azért több olyan hely van pesten, ami inkább a rétegzenéket hallgatóknak kedvez és orbitálisan jó bulik szoktak ebből kijönni, gondolok itt az a38-ra, vagy dürer kertre, vagy satöbbi.

viszont bármennyire nem csípem lady gagát (vagy akár a DM-ot, nem belőlem gazdagodtak meg, viszont itthon elképesztő "hagyománya" és fanbázisuk van), nem meglepő az a teltház. aktuálisan nagyon felkapott előadó és több emberhez tud eljutni, tekintve hogy unásig nyomatják a rádióban és a tévében. ;)

-=RockerLaLee=- · http://rockerlalee.blog.hu 2010.11.24. 11:19:38

Na igen. Sajnos még mindig nem a tehetség vagy a zenei jártasság határozza meg, hogy melyiküknél van teltház, hanem a népszerűség.. Akit többet futtat a média, legyen az egy samplerre felnyávogott gányolmány (mint lédi gatya), azt nézik többen, az éri meg jobban a szervezőknek.

Koncertek szempontjából bánom egyedül, hogy nem vagyok pesti: ahogy hallom Dürer kertben minden héten vannak olyan koncertek, olyan előadókkal, akikről álmodni sem mertem volna, hogy eljönnek Mo-ra..

kófic 2010.11.24. 13:43:55

Én a magyar emberek koncertlátogatásához fűznék egy két gondolatot... erről már egy fórumban hosszasan elbeszélgettem pár emberrel, és ott is a Tövisházi Ambrus (akinek benn van a keze pár zenekarban) fejtegetését hoztam elő, hogy a magyar ember a lehető legrosszabb koncert látogató éspervagy fesztiválozó közönség, mivel ismer kb egy darab számot az előadótól amit orrba-szájba nyomatnak neki a rádióból,a többi egyszerűen hidegen hagyja,vagy ne adj isten ha koncerten lecsengett az az ismert szám egyszerűen elmegy onnan (fesztiválokon főleg persze) más kérdés hogy ismeretlen zenekarokat még csak arra sem méltatja,hogy belehallgasson legalább egy számába, ne adj isten ha ott megy el a koncertjük elött egy fesztiválon megálljon fél percre... Ezzel szemben egy külföldön játszó magyar zenekar csinálhat olyan teltházas koncerteket (maradva Ambrus példájánál,persze egyéb zenekart is említhetnék - az Eric Sumo Israelben vagy épp Németországban )amiket itthon alig alig, mivel lehet hogy azt se értik miről énekelnek mégis elmennek, megnézik érdekli őket kifélék mifélék ezek,és jobb esetben buliznak rá... és lehet hogy épp emiatt kellene elmennem azért külföldre, hogy egy egy kevésbé ismert de nagyon jó zenekart láthassak élőben is,mivel emiatt nem tudnak még egy klubkoncertet se leszervezni egy adott zenekarnak... persze itt van erre ellenpéldának pont a Dürer,vagy más műfajt tekintve a ska kedvelőinek a PASO is sok csemegét elhozott már ide Mo.-ra szóval azért meglehet találni ami neked szimpatikus... de ezt is nagyrészt Pesten... vidékiként meg húzhatok bőrt a fogamra..

Wedgend 2010.11.24. 14:31:14

Amit írtál fordítva is igaz, van olyan hogy nagy zenekarokat benyomnak kis helyekre. Idei példa a Rise Against, aki a Rock Am Ring nagyszinpadán adott koncertet (www.youtube.com/watch?v=d8y6rE2tn9Q), nálunk hol kell játszainuk? Dürer kert...
Vagy az Iron Maiden(!!!) még 1998-ban járt erre, hol kellett fellépniük? a kicsi E-klubban, a rajongók fele be se jutott... meg is értem miért inkább a Szigeten lépnek fel...
Évente 1-2 nagyobb koncert van Magyarországon ami teltházas, nagyobb helyen + a fesztiválok, jöhenének nagyobb zenekarok többet, és igen, nem ártana egy közepes méretű hely (áldozzuk be az egyik plázát eme szent célért, abból úgyis sok van)

Zarbon 2010.11.24. 23:45:24

"12 ezres Sportaréna "

Lady Gagán akkor hogy voltak 20.000en?

Zarbon 2010.11.24. 23:47:03

Még annyit hozzátennék hogy a sportaréna állóhelyre annyi embert lehet engedni hogyha előre tömörülnek az emberek akkor kb félig van, katasztrófavédelem, tűzoltóság ennyit engedélyezett

Zeratul86 2010.11.25. 10:42:05

Sajnos én még nem is hallottam a Superbutt-ról. Lehet én is elmaradott vagyok?:)

Johnny the Jakahula 2010.11.25. 11:23:35

Nem mindenkinek vannak tízezrei koncertekre.....

Deathwing 2010.12.02. 21:41:15

@Zeratul86: Nemrég szembesültem a ténnyel amúgy, hogy igen sok jó magyar banda van.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2010.12.12. 16:24:20

Busta Rhymes mára igen elfeledett? Besz*rok, az hogy a magyar médiában már nem népszerű a rap, meg hogy 2010-re a is kapott egy elkurvult mainstream ágat, nem jelenti, hogy Busta az USA-ban máig ne lehetne népszerű.

Tájékozódni kéne ilyen kijelentések előtt.

freddyD 2010.12.12. 17:47:25

@NY124: Lehet hogy az USA-ban népszeű,de elvégre ide jött koncertezni,nem? A nézőszámok szerintem engem igazolnak.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2010.12.12. 18:06:28

@freddyD: a nézőszámok azt igazolják, hogy

a) amit te is írtál, azaz: Mo-n nem lehet teltházas koncertet szervezni.
b) csak itt elfeledett

mivel te annyit írtál, hogy "mára elfeledett", joggal feltételezem, hogy a teljes ismeretségre értetted. Amely állítás teljességgel téves.

blady 2010.12.16. 12:40:07

@NY124: vagy azt, h a szervezőnek nem sok tapasztalata van és rosszul mérte fel a közönséget. Sportaréna eleve bazinagy összeget kér el, bármilyen rendezvényt tartsanak is ott és többek közt ezért nő a belépő ára.
Ha kisebb helyre viszik, nem kéne 10ezres nagyságra tenni a jegy árát és elképzelhető, h teltházas bulit tudnak csinálni, mert egy 4-5ezres beugrót sztem többen ki tudnak csengetni. Nem hiszem, h ennyire elfelejtették volna itthon a rapet.
Én pl trance/techno/minimal bulikba járok, hidd el, ezeknek sem nagy a közönsége, de sokszor még is meg tudják úgy oldani, h teltházas bulik legyenek. És egyetlen egyszer voltam ilyen rendezvényen Sportarénában, de az teltházas volt.
Ebből meg azt lehet levonni, h nem lehet akármilyen nevet berakni egy ekkora arénába.
süti beállítások módosítása