HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Azt hittem ezt az abszurdumot végleg elvetették, de tessék...

 


Lehetnek blogok, amiket regisztrálni kell


Bár a kormány a médiatörvény angol nyelvű magyarázatában még azt állította, hogy nem kell a blogokat regisztrálni, elképzelhető, hogy lesznek olyan blogok, amelyeket mégiscsak nyilvántartásba vesz a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, hangzott el egy háttérbeszélgetésen. A hatóság azt mérlegeli, hogy ha egy blog üzleti céllal működik, akkor nyilvántartásba veszik, így a médiahatóság jogköre alá kerül és bírságolható is lesz.

Az új médiatörvény június 30-ig ad haladékot a nyomtatott sajtó és az internetes tartalmak szabályozási kérdéseinek eldöntésére, mondta Koltay András a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Koltay András az Index kérdésére azt válaszolta: jelen pillanatban még nem lehet megmondani, hogy mely tartalmakat kell regisztrálni a hatóságnál  és mely tartalmakra terjed ki a hatóság  jogköre.

A magyar külügyminisztérium karácsony után megjelent, a külföldnek szóló angol nyelvű hírlevelében [1] a médiatörvényt magyarázva még azt állítja, hogy a blogokat semmiképpen nem kell regisztrálni az NMHH-nál. A szöveg név szerint említi példaként a Véleményvezér [2] és a Mandiner [3] blogokat, amelyekre nem vonatkozik a szabályozás

A médiatörvény szerint azok a tartalmak regisztrációkötelesek, amelyek informálnak, szórakoztatnak, oktatnak, amelyekért egy médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel és gazdasági céljuk is van (hirdetési vagy más bevételek révén).

 

Koltay szerint a blogok többsége csak az első két pontnak felel meg. Mint mondta: meg kell határozni, hogy pontosan milyen gazdasági célok esetében kell regisztrálni tartalmakat. Koltay magánvéleménye szerint pár banner még nem jelent gazdasági célt, ilyenről akkor beszélhetünk, ha a blog vagy egyéb internetes tartalom tulajdonosait leginkább a gazdasági célok motiválják, esetleg a blog bevételeiből élnek. De az NMHH hivatalos álláspontja még nem ismert, annyi biztos, hogy nem azon múlik, hogy blog-e egy blog, hogy blognak hívja magát.

A regisztráció jelentősége ebben az esetben az, hogy egy blog ettől kezdve a hatóság jogköre alá kerül, bejelentést lehet tenni ellene és a hatóság is felléphet, ha megsérti a médiatörvényt. Sőt a médiatörvény 188. paragrafusa arra is lehetőséget ad, hogy többszöri törvénysértés esetén egy időre felfüggesszék a tartalom működését, és ehhez a közvetítő szolgáltatók segítségét vegyék igénybe. Vagyis, hogy utasítsák az internetszolgáltatót, hogy a kérdéses tartalmat ne lehessen elérni a rendszerében.

Kína üdvözletét küldi. Ez is megint a tipikus tutyimutyi, hogy szokás szerint úgy fogalmaznak meg valamit, hogy nehogy pontosan értelmezhető legyen. Szórakoztat. Minden blog valamilyen módon szórakoztat. És még a legtöbb blognak van Adsense ablaka, úgyhogy papíron van hirdetési felülete (azaz bevétele).

Nem arról van szó, hogy törvényt sértő tartalmakat akarnék kirakni ( bár ennyi erővel akár a Lula 3D videóimba is bele lehetne kötni kiskorúak veszélyetetése miatt), maga az elv az ami tűrhetetlen. És felháborító.

Mindennek vége van egyszer (hol belátható időn belül, hol nem), de ha ezt így tényleg elkezdik regulálni én befejeztem. Sok más emberrel együtt.

Címkék: elmélkedés

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr32565654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Isty01 · http://cyanideandhappiness.blog.hu/ 2011.01.06. 19:03:17

Szánalmas, és bosszantó is. Mint ahogy te is mondtad, minden blog szórakoztat. Akkor most minden blogot beregisztrálnak? A következő lépés az lesz hogy mielőtt beélesítem a bejegyzést el kell küldenem a média hatóságnak hogy megfelel-e a cenzornak?

almakompot 2011.01.06. 19:03:47

RPCJ nélkül nem élet az élet :(

Jóskapista 2011.01.06. 19:18:57

A blogokat akkor sem tudnák cenzúrázni, ha nagyon akarnák, de szerintem olyan nagyon azért nem is akarják, nem azok a fő célpontok itt. De ha valaki egy külfüldi blogszolgáltatónál indít egy blogot, esetleg azt is proxyról, akkor még a személyazonosságát sem tudják megállapítani, nemhogy bírságolni. És a külföldi szolgáltatót nem kötlezhetik egy blog törlésére, csak ha a tartalma a szolgáltató országában is törvénysértőnek miősül (pl. gyerekpornó, vagy hasonló vis major).
Ami az internetszolgáltató segítségével történő blokkolást illeti, nem hiszem, hogy keresztülvihető, ahhoz a szolgáltatóknak is lesz egy-két szavuk!

mate211 2011.01.06. 19:23:16

2+2=5

Talán ennyire nem durva a helyzet, de minden esetre elkeserítő, hogy ilyen még megtörténhet:/

Kolonel 2011.01.06. 19:28:21

1. reakcióm: hurrá, végre rendesen írtad, hogy "oszt", és nem úgy, hogy "azt". :D

2. reakcióm: ez baromság, ki a fene fogja rengeteg magánblogot ellenőrízni, márpedig a regisztrációköteles kritériumokat kb. mindegyik blogra rá lehet fogni, pl. az RPCJ-re is.

3. reakcióm: a legtöbb blogíró nem adja meg hivatalos nevét (ami így jó, ahogy van), na most az hogy regisztrálódjon hivatalos íratba? És ha az a blogozó kirak valami "nem megfelelő tartalmat", akkor kit vesznek elő miatta? A szolgáltatót? Ez esetben a blogszolgáltatók azonnal be is zárhatnak, még mielőtt valaki beperli őket milliókra.

4. reakcióm: teljesen egyetértek. Megtanulhatnának már fogalmazni, hogy ne attól függjön minden, hogy ki hogy értelmezi a törvényeket. Ennyi erővel fölösleges törvényeket hozni.

DarkPrince07 · http://www.darkprince.blog.hu 2011.01.06. 19:37:25

Nem kell befejezned. Átmész blogspot.com-ra vagy más angol bloghonlapra és leszarod ezt a baromságot. Mondjuk én is ilyen feltételek mellett ráhagynám az egészet. Ennél jobban már csak az idióta érettségi feltételeknek örülök, meg annak, hogy természettudományos tantárgyból is kell majd érettségizni... oh yeah. Nem tudom, jogi egyetemen nagy szükség van a bioszra, kémiára. Azért megnézném a mocskokat, milyen lenne az eredményük. (már akik ezt az állatságot kitalálták).

DarkPrince07 · http://www.darkprince.blog.hu 2011.01.06. 19:39:28

Majd figyeljétek meg, a következő lépés az erőszakos videójátékok (Call of Duty széria pl) betiltása. Kommunizmus rulez. De attól még ott a Steam, hehe.

freddyD 2011.01.06. 20:01:22

@Kolonel: 1. Szerintem nem értetted a Viktor paródiámat. Írd be az internetre, hogy oszt jónapot. Azt nagyot fogsz nézni :P

@DarkPrince07: Fog a fene költözni.Tiszta megalázó.

A játékos teóriád egyébként simán elképzelhető. Pár KDNP-s ember tuti felhozza majd. Nem is kell messzire tekinteni, ott van a németeknél a durva tiltási hullám. Az előző bejegyzésben bemutatott Condemned ott pl be van tiltva és börtönt kap aki terjeszti, birtokolja

Tóth "LN" László 2011.01.06. 20:13:25

Jaj gyerekek nem kell a demagógia. Ez csak hírportálként üzemelő blogokra meg ilyesmikre kéne hogy hivatkozzon, hogy ne hazudozzanak össze-vissza. :)

martiHUN 2011.01.06. 21:04:47

Ez az egész médiatörvény egy nagy baromság! Én se lennék boldog,ha emiatt nem lenne több RPCJS.DX Mennék egyből tüntetni.

GregGajdos (törölt) 2011.01.06. 21:15:29

Sziasztok!

Sajnos én elég tudatlan vagyok ilyen téren, úgyhogy megkérdezném vmelyik jobban informált sorstársamat, főleg freddy-t, hogy egy ilyen regisztrálás mivel jár? Mitől olyan rossz ez?

phara000 2011.01.06. 21:28:15

Emberek, én némineműleg egyetértek a médiatörvénnyel, de az internetes részével NEM.

Milyen az már, hogy 16 os karikával megy a valóvilág ahol élőbe mutatják hogy hogy kúr a sok ribanc a sok idióta pinahajhász seggfejjel. Gusztustalan. Vagy hogy egy 12 es karikás filmben hogy beszélnek, kéremszépen, rettenetes... Természetesen az internet más tészta, azt akárhogy akarják, nem tudják bekeríteni...

algi 2011.01.06. 22:23:30

Én úgy döntöttem, amikor tavaly felröppent a hír a blogok regisztrálásáról, hogy ez az a határ, aminél én polgári engedetlenséget fogok elkövetni, ha netán rám vonatkozna (vagyis regisztráció nélkül folytatom a blogolást). Szerencsére rám - ha minden igaz - nem vonatkozik, mert én egyedül magamat reklámozom blogon (reklámot kiraknom nem lenne értelme, mert alacsony az olvasottságom).

Torgyán Józsi bácsi 2011.01.07. 15:03:15

Mért nem mutatsz be parasztos játékot?Akó nem fogunk vagyis fognak izélni a mnhh-nál.

Nem vagyok fideszes 2011.01.07. 16:46:28

@Torgyán Józsi bácsi:

Hát, ööö, azért a Traktor Racer ellen a leginkább MG-s irányultságúnak sem lehet egy szava sem.

VidraMD 2011.01.07. 17:15:24

Végigolvasva egyértelmű, hogy nem a Rossz Pc Játékok típusú blog ellen szól ez, hanem a napisz*r meg hasonló blogokat próbálják nyakoncsípni, amit mondjuk én személyszerint nem is bánok, de az a baj, hogy mivel csak rájuk nem lehet korlátokat kivetni, ezért minden blog úgymond "veszélybe" kerül.

Sülttök 2011.01.07. 18:16:49

@VidraMD: De a napiszar ellen nemtom minek, azt az új törvény nélkül is le lehetne kapcsolni mindenféle személyiségi jogok és szexuális tartalmak miatt...

Kolonel 2011.01.07. 19:14:11

@VidraMD: Igen, az lehet, hogy a törvényhozók így gondolják.

De ez így arról szól, hogy adnak a végrehajtó kezébe valamit, amit majd használ saját belátása szerint, és bízzunk a jó ítélőképességében. (Hogy majd csak a legdurvább honlapokra csap le.)

Ha egy törvénnyel így vissza lehet élni, akkor az nem jó törvény. Mert ha valamivel vissza lehet élni, azt előbb-utóbb ki fogja használni valaki.
Biztosítani kellene, hogy ne minden médium legyen kitéve az ilyen büntetgethetőségeknek.

@Sülttök: Pontosan, most is van elég törvény leszámolni a "jó ízlést sértő" tartalmakra.
(Nem azért raktam idézőjelbe, mert bármi ilyen tartalomnak híve lennék, hanem mert szerintem ez az egyik legszubjektívebb állítás, ami létezik.)

Csődör Johnny 2011.01.07. 23:05:42

én szoktam kukacoskodni veled freddy, de most egyet kell értenem veled.

ennyi erővel az egész internetet ki lehetne cenzurázni, mert a szegény maszturbáló 12 éves gyerek csak rátalál a pornóra. Ez olyan hogy nem mehetünk ki a utcára, hátha valaki mellettem (inkább kiskorú mellett:P) "elbazmegolja" magát.
Ez megint tipikusan annak az esete, amikor valaki hozzánemértő azt hiszi, hogy most korszakalkotót tesz. És igen, ez jogosan lehet dühítő.

CL3W3R 2011.01.08. 11:33:14

Hát,ez azért már nem semmi...bár úgysem fog sikerülni nekik,az internetet szerintem lehetetlen cenzúrázni.(esetleg bizonyos fokig,de mindig lesznek kiskapuk,kibúvók,egyéb megoldások)
Ez az egész tényleg felesleges,és bár van pár oldal,ami ha eltűnne,nem nagyon fájlalnám(pl napiszar),de azért ha már máshol nem is,legalább az interneten legyen valamilyen fokú szólásszabadság.
Ez az egész valahogy a Family Guy cenzúrázós részére emlékeztet engem:P

Wilde · http://wilde.blog.hu/ 2011.01.08. 12:59:56

ilyen alapon nagyon sok tartalmat meg lehetne bírságolni, hogy személyiségi, vagy szerzői jogokat sért.... nah de nehogy már megszűnjön az RPCJS, freddy ne hagyd abba pls!!! nem kifejezetten e miatt, de ez is erősített abban az elhatározásban, hogy amint tehetem én elhúzok ebből az ótvaros országból...

Sülttök 2011.01.08. 16:33:09

Am figyejjetek, először elég lesz megküzdeniük a Tv-vel, Rádióval és Újságokkal. Ha ez sikerül, és Viki még naon nyeregbe érzi magát, akkor lehetne nekimenni az Internetnek, de ez a világon sehol se sikerült, majd pont neki fog, mi?xD

@rollerpig: De ugye a Blink blogod működni fog, az naon hiányozna?:(

Csődör Johnny 2011.01.08. 16:48:38

@Sülttök: jah, max átmegyünk más ország tárhelyére:D bár nem hiszem hogy az én max 100/nap egyéni látogatóm oly nagy üzleti nyereséget jelenteni, hogy a cenzúra megtámad:D

Sülttök 2011.01.08. 16:53:37

@rollerpig: Nem a mennyiség, a minőség a lényeg barátom:)

¤ CsodaPanni ¤ 2011.01.09. 01:41:34

A netet kordában tartani...ezek tiszta idióták. Majd pont nekik sikerül, mi?:D Amúgy meg szerintem pont az ellentétes hatást váltanák ki: akit eddig nem érdekelt, még az is blogot indítana csak mert nem lehet akármit. Napiszaron meg őszintén szólva nem tudom, miért vagytok úgy feldúlva...jó, nem a leginteligensebb oldal, az száz. De basszus, ott van az örök megállapítás: "Ami nem érdekel, azt ne nézd meg." Ennyi. Amúgy meg, piszkosul nem sért meg semilyen személyiségjogi tv.-ket, mivel csak olyan képeket raknak ki, amelyeket a közösségi oldalakról szednek le. Oda meg saját akaratából rak ki az ember képeket, ugyebár?:P MyVipre kirakja a 13 éves kiscsaj a szexes képeit, de a Napiszarra, fúúú hát oda már nem, mi? Hogy is van ez?...
freddy neked meg csók;)

Primitív 2011.02.11. 20:45:11

Nos igen, értem én, hogy mit szeretnének ezzel a törvénnyel csak sajnos túl tág értelmezésű,így valóban nem állja meg a helyét,ezzel sajnos egyet kell értenem.DE.Valahol azt is megértem, hogy a mocskos oldalak ellen szeretnének fellépni, hogy a 10éves kisfiú ne puruttyán meg napiszaron nőljön fel,mert akkor 20éves korára nem lesz egy minta ember az tuti.Viszont így pár "szenny" lap miatt több száz,ezer másik értelmes oldal is szív...

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2011.02.27. 00:03:40

Valóban túl tág fogalom, ha olyan oldalakról van szó, melyek informálnak, szórakoztatnak, oktatnak. Melyik internetes oldal ne tartozna bele?:(
Egy-két hónapja tervezem, hogy elindítok egy hongkongi filmekkel foglalkozó sorozatot, de úgynéz ki, hogy idő előtt lehúzhatom a rolót.:(
Vajon miért juttatjaja eszembe ez az egész az X-Men-féle mutáns regisztrációs törvényt?
süti beállítások módosítása