HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék


Kiskorom óta faltam a filmeket. Ez nem különösebben meglepő, hiszen marha sokat tv-ztem és így azokat sem kíméltem. Elég korán volt már videomagnónk és anyám szépen fel is vett csomó mindent. Legfőképp rajzfilmeket/sorozatokat, de gyermekbarát filmeket is. Visszagondolva nem is igazán értem, miért engedett ennyit tv-zni, pedig átgondolva nevelt fel.Hmm...Lehet, hogy addig is kussban ültem. Mert én bizony problémák nélkül végigültem másfél, kétórás alkotásokat. Van hogy egymás után kétszer (5 évesen is perfektül bántam a ffw,rew,play,stop,eject gombokkal...)

 

Többnyire a felnőttéválásig vannak olyan filmek, amely valamilyen szempontból örökre emlékezetes marad neked. Nem is kell, hogy a film különösebben jó legyen, csak kiváltson egy ingert, amely később is aktiválódik, ha rágondolunk.

 

Igyekszem időrendi sorrendben összeszedni ezeket, amelyek valamilyen oknál fogva nagy hatással voltak rám.

 

1.Peti sárkánya / Pete’s Dragon

 

Egy 1977-es Disney film, amelytől 5-6 évesen tátva maradt a szám... A történet egy árva kisfiúról szól, akit nevelőszülei állandóan cseszegetnek, vernek. Majd megismerkedik majd összebarátkozik egy sárkánnyal(!), aki láthatatlanná tud válni és ahogy sejthető, muris szituációkba keverednek ezután. A kölyök meg akar lógni, de nevelőszülei utánuk erednek. A film élő szereplős, de a sárkány rajzolva van. Így hatással van a valós felvételekre és mindezt nagyon profin és látványosan megoldották. Mindezt még Roger nyúl előtt, szóval nem semmi látvány lehetett ez akkoriban. De szerintem még ma is megállná a helyét, igaz, sajnos jó ideje nem láttam már... Azon kívül, hogy vicces és megható is tud lenni, tekinthető musicalnek is, mert többször rákezdenek nótákra, amelyek fülbemászóak. Most olvasom, hogy két Oscarra is jelölték a zenéjét, úgyhogy kitettek magukért.

 

Itthon tudomáson szerint nem kapni dvd-n. Aki elcsípné tv-ben, vagy máshonnan, szerintem tegyen vele egy próbát. Ha van kistestvér, garantáltan el lesz bűvölve.

 

 

2. Nicsak, ki beszél?

 

Bár 100%-ig nem mernék rá megesküdni, de mitha ez lett volna a legelső film, amit valaha moziban láttam. Anyám gondolom nagyon viccesnek találta, hogy egy baba szemszögéből van egy film elmesélve. Gyerekként imádtam, még ha felnőtt fejjel igazából elmondható, hogy nem kifejezetten gyerkőcöknek készült ez. Azt hiszem nem kell mondanom, hogy a film elején lévő spermiumos részt marhára nem értettem... Sejtem anyám rendesen leizzadhatott, nehogy nekiálljak hülye kérdéseket feltenni.

 

Érdekes módon mindhárom részt is láttam moziban és ahogy általában lenni szokott, az alkotások minősége részről részre csökkent. A harmadik (kutyás) pl. elképesztően kínos...

 

Tavaly adták az első két részt a tv-ben és tudom, hogy belenézegettünk. Igazából már nem nagyon tetszett, eléggé erőltetett volt. Kirstey Alley magyar szinkronhangjának sipítozásától frászt kaptam. Vannak benne emlékezetes jelenetek (beszélő WC), de igazából egy lityilötyi limonádé, amely csak azért maradt az emberek fejében, mert jókor készült. Manapság már nagyot bukna az ilyen.

 

3. A cápa

 

A mai napig egy időtlen mestermű, amelyet érdekes módon én csak viszonylag későn láthattam teljes egészében(lehettem talán 12-13).Hogy miért lehetett akkor ennél lényegesen korábban egy meghatározó filmélmény? Emlékszem, hogy nagymamámnál voltam és tv-ztem (mi mást?) és leadtak egy werkfilmet a filmről. Mindezt igen részletesen és bőségesen alátámasztva rendes filmjelenetekkel, úgyhogy gyakorlatilag láttam a film 20 perces verzióját, csak a cápás jelenetekre koncentrálva...Hát gondolhatjátok, hogy be voltam szarva vagy 8 évesen... Hiába láttam, hogy egy makett az egész dög, de napokig féltem a fürdőkádba menni.

 

Felnőtt fejjel is kiráz még tőle a hideg mikor nézem. Bravúrosan alkalmazzák a zenét, mondhatni az a lelke mindennek. Anélkül ma már egy elfeledett tucatfilm lenne a sok közül.

 

4. Predator

 

Ahogy említettem, bár sokat hagytak tv-zni, a megnézett műsorokra odafigyeltek. Így hiába játszott az iskolaudvaron mindenki Rambo-sat én csak pislogtam (gyanítom sokan mások is).Tudtam, hogy Sztállóne szerepel benne és aki megnézi az egyből férfi lesz ám... Nos, akkoriban nem lehetett ezekhez csak úgy hozzájutni, mint ahogy ma. Vagy a szülő beszerzi valahogy videón (amire nem volt semmi esély), vagy egy barátnál nézed meg, akinek „menőbb” szülei voltak. Nálam pont volt egy ilyen osztálytárs és egy „áthívtak játszani” alibizéssel éltem is a lehetőséggel. Ő azt ígérte, hogy apja beszerezte a Rambo-t a tékából úgyhogy nagyon izgatottan de titokban be is toltuk a kazettát a videólejátszóba. Nem kis meglepetésünkre valami Rambo rajzfilm volt(wtf?) és éreztük, hogy ez valahogy nem az igazi. Ott volt egy másik film is, amiről persze nem hallottunk még. Predator. Ha jól emlékszem angolul volt a film, úgyhogy egy kukkot sem értettünk, de így is le voltunk nyűgözve. Amikor a Ragadozó „láthatatlan” meg mertem volna esküdni, hogy ez olyan forradalmian modern, hogy ezt már sosem lehet felülmúlni :D Tudom, elég naív gondolat...

A legelmékezetesebb és örökre fejembe égetett jelenet mégis a golyószórós volt, mikor mindegyik katona vadul lövöldözik a dzsungelbe, azt remélve, hogy eltalálják azt a rohadékot. Wow! Leesett az állam! Ezt a fajta tömény brutális akciót fel nem tudta még dolgozni lelkecském :D Óriási jelenet. Igazából sokkal jobban jártunk a Predatorral, mert a Rambo egy az nem is éppenséggel az akciójáról híres és mi valami menőre vágytunk, nem drámára.

 

5. Az/A gonosz

 

Ahogyan már részletesebben írtam a kedvenc horrorjaimnál, ez a film maradandó traumát hagyott maga után...Pedig csak a film elejét nézhettem vagy 10 évesen, de már az is elég volt. Sokszori nekifutás kellett, hogy végre megnézhessen teljes egészében és mindezt éjszaka ;) Nagyon hatásos film

 

 

 

Nektek is vannak ilyenek?

Címkék: film

64 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr532616230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BADam 2011.01.26. 19:24:51

Öhm már a Piranha 3D élménybeszámolód alatt is kiszúrtam hogy mi ez a fehér cápa nevű film amiről beszélsz, most rá is kerestem és nincs olyan film hogy Fehér cápa, csak Cápa. Gondolom arra gondolsz, csak összezavarhatja az embereket:)

DN-es333 2011.01.26. 19:32:01

Nekem a Vissza a jövőbe (azóta is a kedvenc filmem), Hófehérke és a hét törpe (rajzfilm :D), Roger nyúl a pácban (vagy mi is a címe :D)... a teljesség igénye nélkül :D

freddyD 2011.01.26. 19:33:39

@BADam: Jogos, én állandóan fehér cápának hívom. Nem tudom miért

HardRic 2011.01.26. 19:53:15

Elég kínos, és különös, de nekem a toy story kiskoromban elég félelmetes volt. Olyan furák a figurák, azok a nagy kerek szemek nagyon gonoszak. Jóval később megnéztem tévében nem tudom már melyik részt, de nem tudtam élvezni, irritált még mindig nagyon a közeg. Aztán a 3 már nem is érdekel akármilyen jónak mondják.

Első horrorom unokatesóméknál az Invázium volt, hát nem kicsit szartam be mikor az öregasszony szinte szétmállott a zuhanyzóban. Ma már nem félelmetes, de kisgyerekként...

Kb. ennyi.

BigBeer96 · http://wwwplayformaone.blog.hu/ 2011.01.26. 19:57:33

Nekem is, mint @BADam-nak a "Vissza a jövőbe" című film mind a három része az egyik kedvenc filmjeim közé tartozott kiskoromban. Utána jött a Gyűrűk Ura aztán a régi világháborús filmek: a "Kelly hősei" és a "Híd túl messze van" nevezetű fantasztikus filmek. Úgy pár éve rákaptam az egyik nyáron a Western és a Bud Spencer filmekre is. Most pedig szilveszter óta a nagyszerű Walter Matthau-John Lemmon filmeket (Pl: Furcsa pár1-2.
A szomszéd nője mindig zöldebb… stb.) kedveltem meg nagyon:D Én tavaly láttam először a Predator filmeket és azonnal rákattantam a témára. Ezeket még ma is nagyon szívesen nézem. Természetesen még nagyon sok meghatározó film volt az életemben melyek mindegyikére azt mondtam a végém, hogy:
"Ázt á mindenit!!"

HardRic 2011.01.26. 20:01:23

Hát tényleg, Bud Spanser, hogy is feledkezhettem meg róla? Ő volt a példaképem :D

Nem vagyok fideszes 2011.01.26. 20:05:55

1990-ben, vagy 1991-ben láttam egy filmet ötödikes fejjel, ami Csernobilról szólt. Olyan hatással volt rám, hogy ott, rögtön Csernobil mániás lettem és elhatároztam, hogyha a fene fenét eszik is, egyszer eljutok oda, ami rá 16 évvel meg is történt.

Íme a mániaindító: www.imdb.com/title/tt0105220/

Nem vagyok fideszes 2011.01.26. 20:07:38

Látom, a Vissza a jövőbe trilógia másnak is meghatározó, nekem is. Kölyökként láttam moziban, teljesen lenyűgözött, ma is imádom.

KolyDay 2011.01.26. 20:26:41

@freddyD: a Kincsvadászokat láttad már ? nézd meg ha tudod garantálom nem fogsz benne csalódni!

SunVice (törölt) 2011.01.26. 21:33:33

Én 14 éves fejjel most néztem meg a Vissza a Jövőbe trilógiát. Én ezeket a filmeket láttam már TV-ben, csak az istenért sem emlékszem rájuk, mert még nagyon kicsi voltam. Most újból megnézem őket. Lehet röhejesnek hangzik, de a Vissza a jövőbe olyan szinten lenyűgözött, hogy pójás szinten nevetgéltem. :D Ezek sokkal job filmek szerintem, mint a mai filmek, higgyétek el. Még Robert Zemekis és Spielberg fénykorában....húúú...:)

raggaboy 2011.01.26. 22:34:20

Ha már mindenki sorolja,én a Mátrix trilógiát sem hagynám ki,és a Mortal Kombat filmeket meg a Falu c. filmet.Max 13 lehettem mikor először láttam,és akkor azt gondoltam,hogy ez a létező legjobb film,olyan remekmű ami felülmúlhatatlan,valamilyen oknál fogva most már nem ragad meg annyira a film,de ettől függetlenül jó filmnek tartom.

algi 2011.01.26. 22:39:08

@freddyD: A német változatnak volt a címe, hogy Der weisse Hai.

Clois 2011.01.26. 22:54:02

Hú..jó nehéz kérdés...talán a Star Wars trilógia ami nagyon meghatározó volt nekem...gondolom sokak vannak még így.Még mai napig meg van ,gyönyörűen bedobozolt (elvileg "limitált") kazetták. :)

Másik nagyon meghatározó az Ötödik elem, amikről folyton legendákat hallottam a családban,aztán 8 évesen végre megnéztem és mai napig a kedvencem.Vagy 3-4 nyelven láttam. Én ott megtaláltam álmaim (filmes) nőjét :P

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2011.01.26. 23:25:29

Az én meghatározó filmélményeim(nem sorrendben):
Jurassic Park(gondolom ezt nem kell ragoznom), Dennis a komisz, Air America(fogalmam sincs, hogy miért, de ez nekem nagyon tetszett akkor és most is szívesen nézem meg), Oroszlánkirály, Reneszánsz ember(talán a katonák miatt tetszett annyira). Bónusz: Farkasokkal táncoló.
Óvodás voltam, amikor ezeket láttam, kivétel a Dennis a komisz és a Farkasokkal táncoló, még óvodás sem voltam, amikor ezt a kettőt láttam.

Sülttök 2011.01.26. 23:57:39

Bennem Indiana Jones hagyott maradandót, amikor 10évesen láttam, ahogy elbánt kismillió nácival , (akkor még ez nekem semmit se jelentett, nem tuttam kik voltak), csak Ford egyszerűen a világ királya volt benne, aki mindent tud és mindenre képes:), illetve a Transformers, mivel ez volt az első lövöldözős gyilkolós film, amit moziba láttam (az előtt csak HP, meg rajzfilmek voltak, azok nem hagytak olyan mély nyomot)

algi 2011.01.27. 00:33:01

Juj, de sok fiatal kommentelő van itt!

Mindig furcsa belegondolni, hogy valakinek a Mátrix, A Gyűrűk Ura vagy a Harry Potter egy korai, gyermekkori filmélmény.

sheela567 2011.01.27. 11:04:58

Azt hiszem elég meghatározó élményem filmek terén az E.T. volt. Ugyanis (és most sokan nevetni fogtok) baromira féltem tőle. Még ma is félelmetesnek tartom :D

Kb 4-5 évesen láthattam, ez volt az első olyan film amit végig a fotel mögül néztem ( még volt pár, nagyon bátor gyerek voltam :D)
Becsináltam amikor a kisrác eldobja az almát a fenébe, az alma meg a sötétből visszagurul...aztán megjelenik az a kis ráncos, gilisztaszínű valami...hiába volt kedves szerencsétlen, frászt kaptam tőle.

Brill-1 2011.01.27. 13:15:11

Hehe érdekes dolgok. :D
Én nem igazán emlékszem ilyen meghatározó filmes élményekre, de pl. a Star Wars az örök kedvencem marad. De pl. a Mátrix trilógiát is tavaly nyáron néztem meg és nagyon lenyűgözött.

Magyar filmekből (amiket nem szeretek igazán) "A tanu"-t emelném ki: hát az valami hihetetlen film, azt is tavaly nyáron láttam és nagyon tetszett.

Aztán: Alien és Predator filmek is tavaly nyárra voltak beiktatva >> kedvenceimmé váltak. :)
"Az"-t is megnéztem nemrég és (akik ismernek tudják, hogy én fosok a horrorfilmektől :P) nagyon tetszett, de köszönöm szépen többet nem kérek belőle. :D

De rengeteg jó film van amit egyszer mindenképpen meg akarok nézni (ezek legfőképpen 2000 előttiek), szóval ez nem egy végleges lista. /15 vagyok, ha érdekel (de úgysem fog :D) valakit.../

Mellesleg: Se7en / Hetedik > láttátok már?

Brill-1 2011.01.27. 13:18:17

+
Megjegyzés a HP-ról (ha már szóba jött): Előbb láttam a filmeket, de miután elolvastam a könyveket (mindet), én komolyan elszörnyedtem, hogy mennyi mindent kihagytak belőle. :/

SilentArtemis 2011.01.27. 17:50:04

nekem örök kedvenc a Star Wars és A Gyűrűk Ura filmen és könyvön is (könyv azért jobb)Ezek az "újak" kedvenceim még a Bud Spencer-Terence Hill filmek, bár még A Stadion Örültjei is tetszik

hph01 2011.01.27. 17:52:43

Az egész életem legmeghatározőbb "filmje":
Játék Határok Nélkül:
www.youtube.com/watch?v=uuiFlxMGPdo
Amikor a magyrok győztek:
www.youtube.com/watch?v=121r0YLbjFM&feature=related
Valaki tud erről valamit?
(Magyar honlap: jatekhatarok.webs.com/)

freddyD 2011.01.27. 18:41:51

@hph01: Az egy nagyon fasza műsor volt. Én is minden alkalommal néztem és izgultam a sárgákért :) Remek, családbarát szórakoztatás. Nem csoda, hogy ma már nem adnak ilyet...

@sheela567: ET? Félelmetes? O.o
Ugyanarról az űrmanóról beszélünk?

hph01 2011.01.27. 19:03:13

@freddyD: A Youtube-on van egy pár rész fenn.

sheela567 2011.01.27. 19:15:23

@freddyD: Igen, biztosan ugyanarról... :)

IstvanH03 2011.01.27. 20:56:33

Nekem a Csillagok Háborúja volt a kedvencem - moziban láttam "nagyképernyőn" :) De az Indiana Jones filmek is nagyon tetszettek ("főleg" a hűtött majom agyvelő, szemleves, meg amikor a pap(?) kiszedte valaki szivét o.O)

De ezen kívül nagyon tetszett a RoboCop, Terminator, Predator, Aliens filmek mert a második részekben még több akció és special effect volt. Lenyűgözőnek találtam mert az is ott volt a fejeben, hogy hogy is csinálhattak olyan nagyszerű special effect-eket.

Horrorfilmek közül a Beastmaster okozott rémálmokat amikor azt a zöld világító valamit belerakták valakinek a fülébe és az átváltozott. Igaz ez tv sorozat volt, az Alfa Holdbázis "A Sárkány" részétől kb egy hétig este mindig féltem az ajtóktól. Ahogy a sárkány elkapta az áldozatait, majd "kiköpte" a maradékot... o.O Alváskor is magamra húztam a takarót. :D

Wilde · http://wilde.blog.hu/ 2011.01.29. 10:08:21

nekem első olyan mozis élményem amire ugy vissza is tudok emlékezni a baljós árnyak volt... azóta vagyok SW fan:)
de arra is emlékszek, hogy még anno nálunk az óvodába az volt a menő, akinek a szülei engedték nézni a cobra 11-et... hát azóta kicsit megváltozott a világ...

Free-Do[O]m 2011.01.30. 00:18:54

@sheela567: Az érzéssel nem vagy egyedül, E.T.-től én is féltem és a mai napig nem vagyok hajlandó megnézni, biztosan a gyerekkori rossz élmények miatt, bár nem is igazán érdekel. Ugyanígy vagyok a Szörnyecskékkel is, bár emlékszem volt ilyen nagyfülű szörnyecske plüssöm, de a filmet párna mögül néztem. És bár nevethetnének rajtam is sokan, de Pinokkió is egy olyan figura, akitől kiráz a hideg. Egy fabábu, amelyik beszél és a végén húsvér emberré válik...:/ Biztos nem nézetném meg a gyerekemmel :D

Az első horror, amit láttam és a kedvencnek mondtam jó ideig az a Ház a kísértethegyen, ami a mostaniakhoz mérve elég gyenge eresztés, de egy csajos pizsomapartyn maradandó élményeket adott még általánosban, tékából kölcsönzött kaziról!
A Vissza a jövőbe és a Dennis a komisz nekem is maradandó, meg a Reszkessetek betörők: nagy sláger volt. A Terminátorból meg a higanyember maradt meg (hú, milyen félelmetes):D Bud Spenceres filmek mai napig topon vannak.
Meg természetesen a Disney mesék, a Volt egyszer az ember sorozat, amikből sokat tanulhatott a kis lurkó.
Látszik a különbség, egy-két kommentelő tényleg elég fiatal, akiknek a HP meg a Gyűrűk ura jelenti a nosztalgiát. =)

sheela567 2011.01.30. 12:30:37

@Free-Do[O]m: Nya akkor jól van :P

Gizmo plüssöm nekem is volt, sokszor beraktam éjjelre a szekrénybe, nehogy fény érje :D

fbenya 2011.02.08. 16:56:33

9 évesen látam a rémálom az elm utcában-t
és a herry potter összes edigi részét láttam a moziban

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.02.08. 19:55:17

Az első horrort kb. 10 évesen láttam, Resident Evil 1-2, rá egy napra pedig a Kukorica gyermekei 2-t...a másodiknál kiakadtam :)
A Bud Spencer filmeket én is szerettem, vagy két éve pedig a Mátrix-ért voltam oda. Aztán volt az Úton Hazafelé c. alkotás, nem tudom, mikor készült, vagy ilyesmi, egy kazettán találtam. Két kutyáról és egy macskáról szólt, akik úton voltak hazafelé :D. De nagyon meghatott a film, nagyon sokszor láttam.

Gaben No.1 2011.02.08. 20:27:37

6. Mortal Kombat: Nekem a legelső film amire emlékszem az a Mortal Kombat volt még 3 évesen. Emlékszem, hogy betegen néztem meg és mindenáron látni akartam, mert valamelyik adón láttam a trailerjét.
5. Jean Claude van Damme filmek: még talán öt lehettem, de odavoltam a jean claude van damme filmekért (Inferno volt a kedvencem), olyan cool volt az egész van Damme megjelenése és dumái.
4. Jurassic Park: szintén öt évesen láttam először és az indította el a dínó mániámat (és majd megőrültem amikor hat évesen nem engedtek be a 3-ra)
3. Star Wars - Baljós Árnyak: hat évesen jött az újabb mániám a Csillagok Háborúja. Emlékszem még az ovódában az a gyerek számított menőnek aki már látta a Klónok Támadását.
2. Mátrix: tizenegy évesen láttam először a Mátrixot és egyszerűen sokkolt a film. Valami hihetetlen volt az egész film és a megvalósítás. Hetekig másra se tudtam gondolni.
1. Fűrész: tizenkét évesen hallottam róla először egy táborban. Már a csapdák kegyetlensége hallatán majd beszartam, de később láttam egy trailert és hetekig rémálmai voltak attól a babától. Hosszú ideig úgy cimkéztem magamban a Fűrészt, hogy egy olyan film amit messziről kerülni kell, de nem bírtam és tizennégy évesen megnéztem egy részt. Azt hittem két percnél nem fogom tovább bírni, de zökkenőmentesen végignéztem és még tetszett is. Ezek után megnéztem a többi részt is. És a fanatikusa lettem. Emlékszem, hogy toporzékoltam amikor megtudtam, hogy nem adják MO-n a hatot. De azért a hetet már moziban sikerült megnézni.

Gaben No.1 2011.02.08. 20:38:02

Ami pedig a félelmetes dolgokat illeti:
- A Fűrészes babáról már beszéltem
- A Bohóc című német sorozat (a bohócoktól való félelmem alapköve)
- A Disney VHS-eken lévő film előtti trailerek előtt láthó kék háttérben lévő fehér szöveg alatta egy borzalmas hanggal (Ez mindig a frászt hozta rám)
- A 8. típusú emberrablások trailere (pfú azt de utáltam)
- Illetve egy film amire nem emlékszem egy jelenetét leszámítva: néhány ember bowlingozott, mire megjelenik egy csávó egy thompsonnal szétlő mindenkit és az utolsó életben maradt embernek rádob a fejére egy bowling golyót
Most így hirtelen ennyi jutott eszembe

2011.02.09. 20:06:08

Nekem a Jurassic park:P
Bár mikor először láttam nem mertem elaludni:D

Primitív 2011.02.11. 16:39:12

Én személy szerint horrorpárti vagyok és már 12-13évesen is ezt a műfajt kedveltem.
Legbrutálisabb amit láttam az a Cannibal Holocaust...már a zenétől hányigere van az embernek,erre tesz rá egy lapáttal a látvány,aki nem látta még annak KÖTELEZŐ.
Másik kedvencem a Darkness:Rettegés háza,ez nem egyenlő a sima Rettegés Házával!De említhetném még az Ideglelést vagy az Ördögűzés Emily Rose üdvéért,Omen666, ezek kivétel nélkül nagyszerű filmek.Aki még nem látta őket és horror rajongó az lásson neki a "fogyasztásuknak",megéri...

freddyD 2011.02.11. 17:58:46

@Daffy: A Cannibal Holocaustot azóta sem akarom megnézni. Állatokat kinyírni a film kedvéért (még ha állítólag meg is ették őket utólag) vállalhatatlan.Ilyen "szórakoztatás" nem kell nekem.

Ideglelést én is nagyon szeretem, moziban láttam, elég ütős volt. A 2. része sem rossz egyébként, teljesen másféle

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.02.11. 19:10:51

@Daffy: Ha az Ideglelés az, amire gondolok, azaz hogy pár "fiatal" kamerával elindul, és boszorkánnyal találkoznak, akkor azt láttam félig...remélem hogy ez az, mert már évek óta keresem :D

algi 2011.02.11. 19:11:18

@freddyD: Nem értek egyet.

Egyrészt szerintem a filmkészítés alkalmával elkövetett esetleges bűnök nem befolyásolhatják a film befogadásának a megítélését. Különben hogy nézhetnénk meg mondjuk Az akarat diadalát? (És az a film nagy hatással volt a későbbi filmekre, elég a Csillagok háborúja ünnepjelenetére gondolni.)

Másrészt bár nem ismerem teljesen a Cannibal Holocaust színhelyének kulturális hátterét, de a Wikipédia azt írja, hogy pl. a mókusmajom-agy az egy helyi finomság. Szóval a filmesek nem szólnak bele túlzottan azzal, hogy filmre veszik, ahogyan kettőt megölnek. (Lényegében csak megkérték, hadd ölhessék meg kamera előtt a majmokat, amiket úgyis megölnék.)

A harmadikban nyilván nem tudlak meggyőzni: szerintem végsősoron bármi megengedett ahhoz, hogy elég jó legyen egy film.

Primitív 2011.02.11. 20:16:57

@MetalBogyó: Igen az az Ideglelés.El tudom képzelni,mikor először megjelent és azt hitték igaz.Ha csak pár napig is(mivel pár nap alatt kiderült hogy kamu), elég durva lehet ha azt hiszed "Ez tényleg megtörtént".Egyébként a Paranormal Activity is erre a "valós" küllemre épített,bár szerintem az a film elég gyengus.

MetalBogyó · www.reavensworkout.blogspot.com 2011.02.11. 21:03:10

@Daffy: Igen, 8 évesen én is szépen benyaltam, hogy igaz történet... :) Akkor már tudom, hogy mi az, amit feltétlenül megszerzek

algi 2011.02.12. 05:14:36

@MetalBogyó: A Clint Eastwood által rendezett The Changeling viszont tényleg igaz történet. Nem "A film alapja valós.", hanem azon kevés filmek egyike, amikre kiírhatták hivatalosan, hogy "Igaz történet."

Egyébként ebben a kategóriában Coenék Fargója nagyon vicces. Az elején kiírják, hogy "igaz történet", a végefőcímben pedig azt, hogy "minden hasonlóság a valósággal csak a véletlen műve." :)

Primitív 2011.02.12. 08:21:46

@algi: Nagyon sok filmre ráaggatják az "igaz történet" jelzőt,mert ugye így még hatásosabb lesz,de jórészükból szinte semmi sem igaz.

De visszatérve az eredeti témához, itt az én 5filmem,nem sorrendben:
1.Gyűrűk ura trilógia(Örök kedvenc,a zene,a helyszínek,a történet...legjobb)
2.Amerikai Pite 1-3(Akárhányszor megnézek ezek közül egyet, ugyanúgy poénosnak találom...megunhatatlan)
3.Taxi 1-3(Egyszerűen zseniális!A zene, az egész megvalósítás,a poénok rendre ütnek,nekem nagyon teccik)
4.Elemi ösztön 1-2(Tele van fordulatokkal,folyamatosan spekulálsz ki hazudik ki nem,Sharon Stone meg valami hatalmasat alakított benne)
5.Ördögűzés Emily Rose üdvéért(Már régen láttam, de arra emléxem hogy üt)

Gaben No.1 2011.02.12. 20:16:18

@Daffy: Akkor most én leszek a rosszfiú, mert nekem az Ideglelés nagyon nem jött be. Bár ha azt nézem, hogy amatőr film akkor akár egy gyöngyszem is lehetne, de ha mint rendes moziban is adott filmre gondolok akkor szerintem nagyon unalmas. Én végig ásítoztam. A végén meg csak néztem, hogy most mi a fene van :/

algi 2011.02.12. 20:31:50

@Dj G@ben: Ha most én felsorolnám, hogy a fenti filmekből mi nem tetszett nekem…

Gaben No.1 2011.02.12. 20:54:05

@algi: Jogos, bár van néhány, ami az idők folyamán már nem lett számomra olyan jó, mint akkor volt :(

algi 2011.02.12. 21:40:24

@Dj G@ben: Ez egyébként tök érdekes. Mert tényleg van egy-két film, ami már nem olyan jó, mint régen, de engem mindig megdöbbent, hogy ami tizenéves koromban tetszett, meg menő volt, azt ma újra megnézve úgy látom, hogy az akkori rajongásommal még alá is becsültem, és inkább zseniálisak. Szóval nemhogy kinövök filmekből, inkább még inkább beléjük növök. :)

Gaben No.1 2011.02.12. 22:39:29

@algi: Igen, és tálaltam már meg úgy többször is mostani kedvenceim közül filomet, hogy megnézem először és az a véleményem, hogy "Aha, nem rossz" Majd pár nap múlva el kezdek gondolkodni rajta és rájövök, hogy a film mocskosul jó és második nézésre már sokkal jobbnak érzem. Nekem erre a District 9 az egyik ékes példám :)

Lámasál 2011.02.13. 03:28:30

Hát én nekiültem a gonosznak este fél 11 kor és szerintem olyan szinten unalmas, hogy az hihetetlen, a végén a "szörny" igazi alakja meg nagyon gagyi. Az egyik a három film közül ami állítólag marha ijesztő, szerintem viszont abszolút nem, de baromi unalmas. A másik kettő az ördögűző és a paranormal activity.

Primitív 2011.02.13. 09:19:51

A világ legrosszabb filmjének gyűztese szerintem a Jason X.Először mikor megnéztem horrorként a végén az volt az első gondolatom:"Ez teljesen komoly?"Nem tudtam felfogni, hogy ezt kimeri valaki adni mint film,ezért megnéztem újra de már úgy mint egy akció filmet,hátha így elfogadható lesz...Hát nem lett,sőt...Aki nem hiszi nézze meg.:)

algi 2011.02.13. 21:07:56

@Daffy: Nálam az Edward Norton féle Incredible Hulk vezet, mint a legrosszabb film, holtversenyben a 2007-es Tízparancsolattal.

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2011.02.16. 21:45:43

@Daffy: Én egész jól elvoltam azzal a filmmel. Ha nem túl nagy elvárásokkal ül le elé az ember akkor elég jól lehet rajta szórakozni.

Kedvenc jelenetem az volt, amikor Jason agyonverte a két táborozó csaj hologramját. xD

Tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, de a napokban indítottam egy blogot, ahol többek között filmekről, zenéről és könyvekről írok kritikákat. Ha esetleg valakit érdekel: www.mkproject.blog.hu

norbertocarl 2011.02.17. 16:50:07

Nálam a top 5:
1. Star Wars eredeti triológia
2. Vissza Jövőbe :D
3. Jurassic Park
4. Támad A Mars - ettől de féltem, huhúú :D
5. JAy és Néma Bob visszavág :D

Amiket felsoroltál, azok közül csak a Nicsak, ki beszél?-t láttam, és szerintem is nagyon jó film, a magyar hangja a csajnak tényleg eléggé rossz, de hát ez van :D

szabolaci10 2011.02.17. 22:16:55

Nekem a fentiek küzül a Predátor és a nicsak ki beszél
a kedvencem

ostobatuk 2011.02.18. 16:00:59

Érdekes dolog ez. A film mint szórakozás, csoda, közvetítő eszköz engem is régóta foglalkoztat, már gyerekként sokat láttam és biza akad pár meghatározó darab, melyek nem feltétlenül a kiválóságuk miatt emlékezetesek.
Mikor elindult kis hazánkban is az HBO, az első 2 filmet soha nem feledem, amit láttunk rajta bátyámmal. A nagy csapat című baseball-móka mindig mosolyt csal az arcomra, kevés ilyen vígjáték készült azóta is. A másik egy Memphis Belle nevezetű háborús film, talán az első, amit a világháborúról láttam. Egy B-17-es legénységéről szól, valamiért nagyon megfogott a történetük.

Gyerekként sok mozi varázsolt el, szerettem a harccal, küzdelemmel kapcsolatos dolgokat, rengeteg akciófilmet is láttam. Tango és Cash, azt hiszem mindenki számára ismerős nevek, nem véletlen, hogy annyira szeretem még ma is. Aztán ott vannak még a Szellemirtók filmek, humor és félelemkeltés tökéletes elegye, a festményről leső démontól valósággal rettegtem.

Picit értelmesebb fejjel már tudatosan keresgéltem, hogy mit is nézzek, talán a gimi alatt alakult ki konkrét ízlésvilágom, mely azóta is finomodik, remélem :)

A Mátrix trilógia az, ami katarzisszerű élményt jelentett számomra, immár felnőtt szemmel. Valami olyat adott számomra ez az univerzum, a figurák, a dialógusok, amit oldalakon át tudnék taglalni, lehet mégis kevés lenne. Filozófia, sci-fi, akció, gondolatiság, stílus minőségi keveréke született meg ebben a 3 filmben.

Ja és valaki már említette korábban, de A reneszánsz ember számomra is nagyon kedves kis film, felnőtt ésszel már másképp tekintek rá, de rengetegszer láttam régen.

Amúgy egyetlen baj van a mai filmgyártással, nem, vagy csak igen kevés olyan mozi készül, ami érdemes lenne az ember emlékezetére. Az írók, készítők kifogynak az ötletekből, rengeteg a folytatás, reboot, előzményfilm, melyek a mai bizonytalan gazdasági helyzetben a tuti bevétel reményében jönnek létre. Csak kevesen mernek olyanba fogni, ami valami különleges, ellent mond a kliséknek, netán át is akar adni valamit a nézőnek. Nem hibáztatom a filmgyártókat, ők is a pénzük után rohannak, hisz ez az egész lényegében üzlet. Mégis, érdemes megnézni mondjuk a kilencvenes évek közepét, mennyi zseniális mozi született akkoriban. Jó lenne visszatérni oda, mikor nem csak a bevételi index inspirálta Hollywood-ot, hanem a FILM egyfajta varázzsal bírt, mely varázs manapság egyre inkább kihalóban van. Kíváncsi vagyok a 10 év múlva felnövő generáció milyen címekre fog majd szívesen visszagondolni az új évezred első évtizedéből. Érdekes kérdés...

Gaben No.1 2011.02.19. 12:00:41

@norbertocarl: Pfú, a Jay és Néma Bob visszavág az mekkora :D

norbertocarl 2011.02.19. 12:58:07

@Dj G@ben: Legalább 20x láttam már, és még mindig nem unom:D Itt díszeleg a polcon :D

Gaben No.1 2011.02.19. 13:22:28

@norbertocarl: Abban a filmben egy dolog, hogy Jay és Néma Bob hatalmas arcok, de az egyik kedvenc filmeim (Good Will Hunting, Amerikai Pite, Sikoly) főszerplőik oltják egymást.
Jah és a szópárbaj Ben Affleck és Matt Damon között hihetetlen, a hátamon felállt a szőr :D

Dynamo 2011.02.19. 14:56:50

A "nicsak, ki beszél?"-nél leírtaknál kis paradoxont véltem felfedezni a végén. Azért bukna a jelenben a film mert a múltban már volt ilyen. :) Vagyis önmagától bukna. Gyerekkoromban engem is hagytak tv-t nézni folyton. VHS-t én is tudtam már kezelni 5 évesen. :) Ekkoriban néztem ronggyá a péntek 13 harmadik epizódját, conan a barbárt és pusztítót, valamint egy kiemelkedő filmet ami belém égett, az ezüst pisztolygolyó-t. Többnyire kalóz kazettáink voltak. :D Az ilyen "unotthangúszinkronos" egyszemélyes hadsereg közreműködésével. :)

norbertocarl 2011.02.19. 16:03:37

@Dj G@ben: JA, a Sikoly forgatáson "Hulljon le a lepel! Egy majom? Ennyi, vége" :D meg amikor azthiszik a kódra, hogy Ben Affleck megint kurv@zott :D

Norbear 2011.02.23. 19:33:34

Üdv!

Régi szép idők amikor még léteztek normális TV műsorok is.Én már régóta nem koptatom a televízióm power gombját.Java részt csak kereskedelmi csatornák megtekintésére van lehetőségem de a csapni való műsorok miatt ezzel a lehetőségemmel sem szoktam élni.

Gyerekkorom nagy kedvence a Rambo című film.10 éves koromban láttam az első részt és véleményem szerint a 4 részes szériából ez sikerült a legjobban.A film témája nagyon eredeti.A Vietnámi veteránok beilleszkedési problémáit és traumáit dolgozza fel.A többi résszel ellentétben itt még John Rambo sokkal hitelesebb karakter nem pedig amolyan egyszemélyes hadsereg aki egy kiskéssel is lazán elintéz mindenkit.Összességében véve a film hangulata az ami igazán megfogott...no meg a film Its A Long Road című betétdala.
Még máig bennem csengnek a szólamai és időnként magam elé képzelem a magára maradt, bóklászó vietnámi veteránt is :)

www.youtube.com/watch?v=o9ay6dKKcxQ&feature=related

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2011.02.26. 22:02:26

Ami elsőre beugrik az abszolút favorit filmek közül, az a Robotzsaru, Vissza a jövőbe trilógia (mindig megnéztem ahánysor el tudtam csípni a tv-ben), és talán még az Inframan.

A többit itt foglaltam össze:
layoosh.deviantart.com/gallery/#/d35kjia

*Manka 2011.02.27. 18:10:51

Úristen:))) Én a következőkön nőttem fel: Nicsak ki beszél 1-2-3, Hello Dolly és Funny girl, Hair, Godspel, Muzsika hangjai..jesszus hányszor láttam...
Meghatározó, hát, az Omen eléggé ütött gyerekkoromban:) amit a mai napig nem bírnék megnézni még kényszer hatására sem, az a Homokember és az Elefánt ember. Beszélni sem bírok ezekről.
Meghatározó volt a Terminátor is, az Ollókezű Edward, a fent említett zenés izék, Roger nyúl a pácban...Aztán Csillagok háborúja, Dűne...és a tobbi már mai, az igaziak, a legnagyobb kedvencek!:)

Maflaúr 2011.04.15. 15:31:03

Kicsit visszalapoztam a bejegyzések közt és találtam ezt a cikket.
Egy gyors listát írnék az 5 fan filmről. Szerintem sokak nevében beszélek ha azt mondom elég ha a címek beszélnek!

1. A hercegnő és a koboldok (életem első mozis élménye)
2. Die Hard 1-2
3. Roger nyúl a pácban(krimi és vígjáték egyben, zseniális)
4. Vissza a jövőbe trilógia (napi többször is megtudtam nézni :) )
5. Vadászat a vörös októberre

AC_Geo 2011.04.17. 01:00:20

@Maflaúr: Nálam is nagy kedvenc volt a Vissza a jövőbe trilógia. Valószínűleg az, hogy gyerekként láttam, könnyebben tolta fel a három filmet a listámon, de mai szemmel is a legjobbak között van.

Olvasgattam a kommenteket, de nem láttam közöttük a klasszikus Labirintus című filmet. Szintén kölyökként láttam, és bevallom, féltem a koboldoktól. Főleg este, akkor a paplan alól alig mertem kibújni. :) Nagyon szerettem annó, kb. fél éve hosszú idő után megnéztem megint. Bár érthetően a kor meglátszott rajta, a hangulata, az élménye ugyanúgy átjött, mint 15-20 évvel ezelőtt.

fbbalázs 2012.07.17. 17:04:23

Pozitív értelemben meghatározó filmek:
5. Fűrész sorozat
4. A viaszbabák háza
3. Péntek 13 (1980)
2. Eden Lake - Gyilkos kilátások (köszönet neked mert ha a ,,Borzalmas elírás,, című videó nem készült volna el akkor sose nézem meg ezt a filmet)
1. Az Árva (szerintem a világ legjobb filmje)

Negatív értelemben meghatározó filmek:
5. Félelmek háza
4. Amityville
3. Darkness - A rettegés háza
2. Gonosz halott
1. Gonosz halott 2
süti beállítások módosítása