HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

A film teljes címe : Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Örvendetes, hogy az m1 műsorra tűzi, az már kevésbé, hogy ezt is mi a francért kell este fél 10-kor elrejteni... Ráadásul a film majdnem 3 órás, szóval csak éjfél után ér véget, ami a dolgozóknak nem éppen túl csábító... Ennek ellenére nagyon jó film, egy ismét bravúros Brad Pitt-tel, de egy még nála is jobb Casey Affleck-kel.

Akit érdekel, itt van a régi Otherworld-ös beszámolóm a filmről. Talán az egyik legigényesebb írásom. (Az ékezetek az évek folyamán néha eltűntek...)

Megszokottól eltéro (részletesebb) kritikát fogtok olvasni. Hogyan írhatnék ugyanúgy, ha a film címe már "lelövi" a poént?


Történet:
1881-et írunk. Jesse James (Brad Pitt) a vadnyugat leghíresebb banditája és médiasztárja egyben. Hiába rabolja ki bandájával a vonatokat, bankokat brutális módszerekkel, az embereknek egy misztikus és bámulatos személyiség marad, akirol még kalandregényeket is kiadnak, igaz valóságtartalmuk igen csekély. A banda állandóan cserélodik, mert az alkalmi embereket vagy elkapják, vagy megölik. Mikor Jesse testvére Frank (Sam Shepard) is kiszáll, mert belefáradt az egészbe, egy utolsó bankrablásos akcióra készül, hogy családjával együtt "nyugdíjba" vonulhasson. Ehhez beszervezi barátját Charley Fordot (Sam Rockwell) és testvérét az újonc Robertet (Casey Affleck). Robert már gyerekkora óta fanatikusan imádja Jesse Jamest, de ahogy jobban megismeri, egyre kevésbé tud azonosulni vele. Ugyanis a híres bandita viselkedése egyre kiszámíthatatlanabb, depressziós és paranoiás. Saját embereivel végez, ha úgy érzi, hogy nem támogatják. Mielott o és testvére is úgy végeznék, mint a többiek, elhatározzák, hogy ellentámadásba lendülnek: megölik Jesse Jamest.

Western reality

Nos, az elobb leírt történetet igazából összefoglalja a cím. Megölik. Igen, kénytelen vagyok leírni, de ezt már a mozijegyrol is le tudjuk olvasni. Azonban nem itt végzodik a film. A film nagy része a Robert Ford & Jesse James pszicho-párbajról szól, amelyet ugyebár lezár az az egy lövés. De az egész lényege, csak ezután játszódik le. Milyen sors vár egy olyan emberre, aki bár jót cselekedett, de lelotte a nép nagy vagányát? Ezek a film legemlékezetesebb jelenetei, ahogy a (várt) taps helyett megvetik Robert Fordot, mert egy áruló és hátba lotte a vezérét. Lenyugözo és egyben tragikus nézni ezt a folyamatot, pedig az igazi gyáva nem Robert Ford, hanem Jesse James volt. Szabályosan kiprovokálta, hogy vége legyen az egésznek és ehhez kihasználta Fordékat.
Igaz, míg ehhez az izgalmas utóhatáshoz érünk, több mint 2 órát kell várni. Ez is a film egyik negatívuma. Érthetetlenül hosszúra sikeredett a 170 percével. Egy hosszú film önmagában nem gond, ha végig leköti az embert. Sajnos itt idonként tényleg érezni a hosszát, egy jó fél órát minden további nélkül ki lehetett volna vágni. Sokszor elkalandozik az alkotás, szájbarágóan visszatekint, kár érte. Cserébe nagyon aprólékosan és oszintén megismerhettük azt a western-világot, melyet én filmben még nem nagyon láttam. Ember azt hinné, hogy csak az olyanok léteztek, ahol délben a fotéren szemben áll két revolverhos vagy babot esznek a barlang elott, amíg nem jön Bud Spencer és be nem falja elolük. Nem mintha ezeket nem szeretnénk, de szép dolog egyszer egy „friss” és realisztikus bemutatásmódot megismerni.

Bevallom, Jesse Jamest csak felületesen ismertem. Tudtam, hogy egy bandita volt, ezt is leginkább a Lucky Luke képregényekbol tanulhattam. Nagyjából ennyi. Ezért is sajnáltam egy kicsit, hogy a film címe már elárulta a lényeget. Igaz, szerintem Amerikában jobban ismerik a legendát, szóval nekik igazából mindegy. Én örültem volna egy sima „Jesse James”-nek, de ha minden igaz, Brad Pitt ragaszkodott a teljes címhez. Hazaérve olvasgattam wikipediát és kijelenthetem, hogy az alkotás úgymond dokumentumfilmnek is tekintheto. Lenyugözo történet, nem vitás.

Ahogy a színészek teljesítménye is fantasztikus volt. Brad Pitt újra bizonyította, hogy o bármit el tud játszani és producerként is beszállt a filmbe. Az igazi nyertes azonban Casey Affleck (Ben öccse), akire most már teljesen biztos, hogy nagy karrier vár. Alakítása annyira meggyozo volt, hogy legjobb férfi mellékszereploként Oscarra is jelölték, azonban (sajnos) nem szólították fel a színpadra. Foleg amikor Robert Ford helyett "Az ember, aki megölte Jesse Jamest"volt a neve, nagyszeruen játszotta el a kilátástalan és igazságtalan helyzetét.
A másik Oscart (legjobb operator) sem sikerült megkaparintani.

Összegezve:

2 ember és egy korszak lenyugözo története, fantasztikus szereplokkel, azonban a 170 percével néhol vontatott.

 

Címkék: film freddy ajánlásával

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr833548016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IceMaN 2012.01.18. 20:29:58

Ez jó filmnek tűnik.....
süti beállítások módosítása