HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Nem tudom más korombeli is így van-e vele, de az Olimpia kapcsán újra csak megjegyzem magamban, hogy sokkal nehezebb lelkesednem valamiért, mint gyerekként, vagy akár mondjuk 10 évvel ezelőtt.

Emlékszem, 1992-es olimpiát gyakorlatilag végignéztem elejétől a befejezésig, legyen az súlyemelés döntő, vagy gyeplabda. Persze akkoriban egyszerűbb volt, mert ott volt a nyári szünet, nem volt más dolgom. Aztán olimpiáról olimpiára kevesebb figyelmet kapott tőlem. Most pl hétvégén ugyanúgy nézhetném, mint kölyökként, de nem tudom rá igazán motiválni magamat. Max megnézem az összefoglalót.

Foci EB-n is talán a meccsek 20%-át ha néztem és ott sem mindig végig. Pedig azok még este is mentek, munka után.

Kicsit sajnálom is, mert elvégre ez egy remek esemény, ami még visszaadja a hitet az emberiségben (ennyi nemzetiség együtt, csupa mosoly), de egyértelműen átértékelődtek a dolgok. Persze igaz ez fordítva is. Ami gyerekként untatott, most izgalmasan találom.

Fura dolog felnőni :( Nem mindig jó

Címkék: elmélkedés

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr204683431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2012.07.28. 14:38:41

Én nem nagyon találtam pozitívumát annak, hogy felnőttem.

Cs@tLós 2012.07.28. 16:58:10

Nem csak felnövés kérdése. Gyerekként nem láttam bizonyos dolgokat. Plö hogy most plö a tornászok lovas bemutatóján úgy nyomják a birteket mint az állat, a bicikliben is igencsak elöl vannak, gyakorlatilag ahol indulnak britek, ott az első 3-ban vannak. Emlékeim szerint ugyanez volt kínában a kínaiakkal. Fociban is sokszor látni, hogy vmelyik csapat érdekes módon többet sabálytalankodhat büntetés nélkül mint a másik, szinte minden meccsen.
Összefoglalva: én mindenhol bundát látok, a sport csak a ráhúzott máz. Igazából ez a nagy szám, hogy mi sem politikailag, sem pénzügyileg nem vagyunk tényező, mégis szállítjuk minden olimpián az aranyakat. Ezért különösen megbecsülendő a magyar sportolók teljesítménye.

Wrathe CN · http://www.youtube.com/channel/UCyeYGrliSe3C7ab78ylvhIQ 2012.07.28. 16:58:22

Itt az a kérdés hogy ha lehetnél lennél e újra gyerek.Egyébként szerintem az hogy untat az olimpia nem feltétlenül a felnőttéválásnak tudható be szerintem.

prédikátor 2012.07.28. 16:58:33

Ez a "felnövés" dolog a legnagyobb kicseszés egy ember életében, mégse lehet tenni ellene. A mai párbajtőr meccs viszont jó volt! A magyar lány, Mohamed kitett magáért, remélem koreai ellenfelét is hasonló talpraesettséggel fogadja majd.

KongFan 2012.07.28. 20:35:48

Engem gyerekként sem érdekelt egy fikarcnyit sem. Se a Forma-1 se semmi más sport esemény.

bioLarzen 2012.07.29. 08:35:31

Egy régi ismerősöm örökérvényű mondása: mindenki annak a hátrányait látja, amiben van, és az előnyeit annak, amiben nincs: ha az ember gyerek, csak azt látja, hogy semmit sem tehet magától, bezzeg, a felnőttek... A felnőtt meg azt kívánja, bárcsak gyerek lenne megint... azt bezzeg nem gondolja tovább, hogy akkor mit szeretne? Naná, hogy felnőttnek lenni - mint amikor valóban gyerek volt...

bio

Toto_652 2012.07.29. 08:35:39

Én gyerekkén szartam az összes sportra... most hogy felnőttem, annyiban változott a dolog, hogy már ráadásul nem is érdekel :D

Én örülök, hogy felnőttem!
nem kell többet iskolába járni, helyette mehetek dolgozni és kereshetek pénzt, a szabadidőmet meg arra fordítom amire akarom, annyit rajzolok amennyit akarok, stb.

Én így fogom fel és jó érzés... bár agyilag gyerek maradtam.

M@X. 2012.07.29. 08:35:53

nem tudom szerintem nem sok köze van ahoz hogy szereted nézni a sportokat vagy hogy gyerek vagy.Szerintem gyerekként nem volt más dolgod és ezért szeretted nem a tényleges sportok miatt

Kolonel 2012.07.29. 10:39:53

Szerintem ez csupán annak köszönhető, hogy gyerekként nem volt sok más, amivel foglalkozhattál.
Ha nap, mint nap hatszáz másik dolgon jár az agya az embernek, az olimpiának egyszerűen nem marad hely, ez kortól függetlenül így van.

Az én módszerem a sportnézésre, hogy időt szánok rá: kényelmes elhelyezkedés a kanapén, szobán túli világ kikapcs, TV bekapcs és figyelek. Nem csak nézek, figyelek.
Ugyanúgy tudok élvezni így focit, F1-et, olimpiát, mint régen, sőt, talán még jobban, mert maga a küzdelem érdekel, nem csak a végeredmény.

Az egyetlen dolog, ami nekem nem tetszik a sportban az a kollektív nemzeti (/klubcsapat-szurkolói) melldöngetés meg trófeacentrikusság.
Arany! Arany! Arany! - mintha egy olimpiai hatodik hely nem kerülne egy élet munkájába...

Oké, hogy jobb érzés, ha nyernek a kedvenceink, mintha csak harmadikok, meg oké, hogy régen is mindenkit ez érdekelt, de mára már a csapból is ez folyik, olyannyira, hogy aki nem nyer, az rögtön ejnye-bejnét kap, ha meg valaki netalántán várakozáson alul szerepel (lásd Cseh Laci döntőbe nem jutása), az már kész tragédia.
Még az aranynak se örülnek igazán az emberek (tisztelet a kivételnek), ha valaki nyer, akkor a reakció nagyjából: "puszi, virág, taps, gratula; ki a következő?"

Mintha a világ sorsa múlna azon, hogy hányadik helyen végzünk az éremtáblázaton...
Aki így gondolkodik, az szerintem nem szereti a sportot.

No megyek nézem az összefoglalót.

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2012.07.29. 18:19:32

Osztom a véleményed... de azért pár sportoló kifejezetten érdekel...

Matney 2012.07.29. 21:21:49

@Kolonel: Nagyon jó hozzászólás, minden szavaddal egyetértek.

Mostanában magamon is észrevettem azt, amiről a poszt szól. Régen olyan lelkes szurkoló voltam, hogy a napi hangulatomat is befolyásolta egy-egy magyar sportsiker vagy -kudarc. Ma pedig már csak az eredményt nézem meg sokszor, pedig alapvetően még mindig szeretem a sportot.

bioLarzen 2012.07.29. 21:22:44

@Kolonel: "Szerintem ez csupán annak köszönhető, hogy gyerekként nem volt sok más, amivel foglalkozhattál."

Szerintem ott a megoldás!

Sokan mondták a 80as években, hogy bezzeg, az 50es években még tele voltak a lelátók a focimeccseken, meg minden moziban mindig telt ház volt - naná, mert akkor még vagy nem volt tv, vagy, ha volt, unalmas volt... Egyszerűen nem nagyon volt konkurenciája a tévének meg a meccsnek...

bio

krisk! · http://8chan.aa.am 2012.08.04. 12:32:01

Persze, olimpia meg a sport. Az olimpia az egy remek szoponzorálási-, politikai-, és bundalehetőség. De a logóknak látszódniuk kell valahol, szóval megmaradt a sportmáz. Ez az én véleményem.

freddyD 2012.08.06. 12:28:02

Igazából be kell látnom, hogy mégis a régi, legalábbis most. Erősen elkapott az olimpiai fíling, köszönhető a rádió egészen kiváló közvetítésének. Ennek hála munkahelyen is tudom követni és nincs hiányérzetem, hogy valamiről is lemaradnék.

Ősidők óta nem hallgattam rádiót, de kicsit visszaadta a hitemet e médium felé.

bioLarzen 2012.08.06. 15:36:45

@freddyD: Hát, igen... én most épp a kisöbű sportpuska összetett döntőjét nézem - nem hiszem, hogy ez az olimpián kívül bármikor érdekelne :D

bio

bioLarzen 2012.08.06. 15:36:48

@krisk!: Ja. Tulajdonképpen Gyurta, Szilágyi, Pars és Berki is csak szponzorációs céllal nyert - szégyellem is őket rendesen!

bio

algi 2012.08.06. 17:30:01

@krisk!: Mindig vegyes érzéseim vannak, amikor látok valakit, akinek ilyen vagy hasonló véleménye van nem feltétlen az olimpiával, hanem a médiával kapcsolatban. Mintha a hirtelen felfedezés, hogy a médiában rengeteg pénz mozog, hiteltelenítene mindent, amit közvetít. Ezért érdemes oktatni/tanulni arról, hogy a média miképpen is működik. Hogy ne az legyen a vége, hogy az ember totálisan elutasít mindent, amit a tömegmédiában lát, és totálisan bizalmatlan lesz minden iránt, amit mondanak, mert akkor hajlamos lesz rácuppanni a különböző összeesküvés-elméletekre. (És én vagyok a naiv, amikor a realitás talaján állok, mert "elhiszek mindent, amit a tévében mondanak.")

Tisztában kell lenni azzal, hogyan működik a média, és mindent a helyén kell kezelni. Az olimpiai közvetítés nem egy önzetlen szentség, hanem egy üzlet. (Megjegyzem, az olimpia nettóban számolva így se térül meg a szervező országnak, csak a megnövelt adóbevételekkel.) És aki azt hiszi, hogy az élsportban nem számít a pénz, az is elég naiv. A versenykor nyújtott teljesítmény nagyban múlik azon, hogy milyen körülmények között történik a felkészülés. Ehhez szponzorokra van szükség. Gondolom, senki nem akarja, hogy az, akinek drukkol, egy félhomályos pincében gyakoroljon, ahova nem vezették be a vizet.

És ha az ember tisztában van azzal, miképp működik a média, és meg tudja különböztetni a reklámot/propagandát a hasznos információktól, akkor nem lesz ilyen radikális véleménnyel.

Én egyébként nem nézem az olimpiát, mert nem lelkesít az, hogy valaki más teljesít kiválóan egy sportban. Az ilyen, számomra elérhetetlen eredmények inkább lelomboznak.

bioLarzen 2012.08.07. 07:21:35

@algi: "Én egyébként nem nézem az olimpiát, mert nem lelkesít az, hogy valaki más teljesít kiválóan egy sportban. Az ilyen, számomra elérhetetlen eredmények inkább lelomboznak."

Hú, ha én így élném meg az ilyen dolgokat, akkor az egész életemet depresszióban tölteném - mert nem igazán van olyan dolog, amit valaki más ne csinálna jobban nálam... :P

bio

Kolonel 2012.08.07. 08:03:08

@algi: Teljesen egyetértek (leszámítva az utolsó bekezdést, de az ugye már szubjektív dolog).

Az anti-naív hozzáállás ugyanannyira együgyű, mint azé, aki mindent elhisz.

KoviUbi 2012.08.29. 18:13:50

Fura, de én meg pont így felnőtt fejjel tanultam meg igazán értékelni ezeket a nagy sporteseményeket. Régebben soha végig nem néztem volna egy VB-t vagy EB-t sem, az olimpiát pedig mégannyira sem követtem, mint a focit. A Forma-1 szintúgy nem érdekelt még gyerek/ifjú fejjel.
Mostanra viszont sokkal nyitottabb lettem ezek iránt, és érdeklődéssel tekintek feléjük.
(Mondjuk ennyire olimpiát, mint az idén, még sosem követtem, mindig csak felszínesen, de idén valahogy elkapott a hangulata).
süti beállítások módosítása