HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Ha visszatekintek zenehallgató múltamba, egyértelműen a Beatles volt az első, amit az első kedvencnek neveznék. Még most is hallgatom néha őket, bár a kezdeti (már talán zavaróan pofonegyszerű) dalaikat általában átugrom. Olvastam Beatles könyveket, szüleimmel megnéztük a "Mindhalálig Beatles" musicalt és mikor kölyökként esedékes volt a szemüveg, természetesen olyat akartam, mint amilyen John Lennon-nak volt (visszagondolva hülye ötlet volt, szerencsére nem is olyat kaptam).

Szóval ezt csak azért írtam le, hogy tudatosuljon a kedves olvasóban, hogy igenis van kötődésem a bandához,még ha már nem is olyan sok, mint gyerekként.

Nem is tudom miért, de itt van nálam a film dvd-je (szerintem anyám hagyhatta itt egyszer), gondoltam megnézem, mi is ez tulajdonképpen.

Pár perc után már éreztem, hogy ez a film nem fog engem jól elszórakoztatni. Egy meglehetősen értelmetlen és néhol kifejezetten gátlástalan promóciós propaganda, amelyben a játékidő harmadában az album dalai szólnak.

A filmben végig szalad a fél város utánuk, bemutatják a srácokat, hogy milyen jópofák (ami nálam inkább tűnt unszimpatikusnak és nyeglének) és milyen klasszul zenélnek. Ezen kívül már néhol nagyon kínos volt, hogy hányszor hangzanak el a neveik, csak hogy legkésőbb a film végére minden lány el tudja dönteni, kibe zúgjon bele (még jobban) és hangoztassa azt barátnői előtt.

A nem létező történetet aztán mindig megszakítja egy-egy tök random montázs, ahol csinálnak valamit, csak hogy szólhasson a muzsika is. Azt nem is kell mondanom, hogy szerintem pl az ilyenhez kicsit már túl idősek is. 10 éves gyerekeknél még azt mondom oké, de ez így kicsit komikusan hat

Amúgy mindezzel nem is volna semmi baj. Ez egy promós termék, pénzszerzési szándékkal, meglovagolva egy aktuális hisztériát. A készítők örülnek, mert dől a lé, rajongók meg boldogok, hogy láthatják kedvencüket. Nem egy példa nélküli filmtermék.

Amivel csak bajom van, hogy mégis miért emelik ezt így ki a többi közül? Két Oscarra jelölték, például a legjobb forgatókönyvért, ami egy vicc kategória. Imdb-n 7,6-on áll, ami szintén nálam vagy 4,5 ponttal több, mint amit érdemelne. Csak azért mert Beatles külön besorolást kap, holott abszolút beillik az olyan kommersz-promókhoz, mint a Spice Girls,Hannah-Montana, Justin Bieber stb filmekhez.

7,6...Néha nem értem a világot

Címkék: film

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr154762573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2012.09.08. 11:20:53

Az IMDB-re nem mindig érdemes hallgatni. Néha úgy szoktam utána nézni egy filmnek, hogy megnézem a Port.hu-s és az IMDB-s szavazatokat. Vannak filmek amiket jobban szoktak pontozni a Port-on, mint az IMDB (PL: spencerhill filmek) és van, hogy fordítva. Ha a Port-on jobb pontokat kapott a film, mint az IMDB-n akkor úgy nézem meg a filmet, hogy a magyaroknak tetszik a film, de a külföldi országokban élőknek nem. Viszont ha az IMDB-n ér el a film több pontot, mint a Port-on akkor úgy kell nézni a filmet, hogy a magyarok nem igazán értették a film lényegét, mint külföldön. Nem egy film volt olyan, hogy a Port-on lehúzták, de az IMDB-n jó szavazatot kapott, én megnéztem és tényleg nem volt rossz.
(Nem mindig válik be. Van, hogy egyik szavazat sem jó. :P)

A Hülyék Pörölye 2012.09.08. 11:21:08

Ez őrületes baromság, már ne is haragudj. Gyerekként vagy ezerszer láttam a filmet, nagyon szeretem mai napig, szerintem kiváló kikacsolódás, asrácok viccesek, lazák, olyanok, mint amilyenek a való életben is voltak. Mellesleg milyen más zene szóljon egy Beatles filmben, mint Beatles? Ha a 7,6-al én sem érte egyet, azért egy 6,5-7,0 közötti pontszámot simában megérne nem az angol humorért és az őszinteségéét

Toto_652 2012.09.08. 11:21:09

Én már úgy vagyok vele, hogy mi sem természetesebb...

freddyD 2012.09.08. 11:23:17

@A Hülyék Pörölye: Én nem hiszem, hogy kritizáltam, hogy Beatles szól alatta. Csak a körítés lehetett volna sokkal jobb. Mondjuk valami értelmes történet.

A tagok meg nekem inkább tűntek flegmának, mint lazának/viccesnek :(

algi 2012.09.08. 17:16:36

Mondjuk akkoriban még nem igazán létezett a videoklip műfaja. Most utánanéztem a neten, és elég nagy hatással volt a korabeli filmekre. Tehát filmtörténeti jelentőségű. (Magyarul: a húszezerszer lerágott klisék, amelyek hozzájárulhattak ahhoz, hogy csökkenjen a film élvezeti értéke, itt jelentek meg elsőként.)

A Hülyék Pörölye 2012.09.08. 17:16:48

@freddyD: okés, a őrületes baromság kicsit erős volt, végül is nem baj, ha külön véleményen vagyunk.:) A másik filmjüket viszont nem bírtam annyira, az a bizonyos Help!

Vreid 2012.09.08. 17:16:55

Sajnálom, hogy ma már csak az IMDB pontok alapján tudjuk eldönteni, hogy jó-e egy film vagy sem....

Capowne 2012.09.08. 17:17:24

Én egyet értek veled, sőt... én még fiatalon is eléggé infantilisnak tartottam ezt a "filmet"...és igazából tényleg ezzel van nekem is a legnagyobb bajom hogy ezt sehogyse vagyok képes filmnek nevezni, tekintve hogy olyan mint cselekmény, meg történet olyan szinten elhanyagolható, mintha nem is lenne. az egyetlen dolog ami kiemeli az álltalad említett Spice Girls, Justin Bieber filmek közül az, hogy itt legalább a zene tényleg értékelhető (még ha valaki nem is szereti a Beatlest, ezt akkor is el kell ismernie... én is elismerem pedig alig tudnék 2 számot mondani tőlük amit kedvelek)

algi 2012.09.08. 18:50:19

@Capowne: Szerintem elég földhözragadt igény, hogy minden filmnek sztorija legyen.

hptr 2012.09.09. 06:58:44

Még énekórán néztük meg anno, csak úgy mint a Pink Floyd-tól a the wall-t. Az utóbbi nagyobb hatással volt rám, úgy emlékszem. A hatvanas évek nagy sztárjai közül csak a Rolling Stones-t szerettem meg igazán.

Toto_652 2012.09.09. 14:07:30

@Vreid:
Én előbb mindig megnézek egy filmet ami érdekel, aztán mikor végeztem utánanézek ilyeneknek, hogy hol mennyire értékelik (Ugye magyarok szerint a porton, a világ szerint meg az IMDB-n) + wikin megnézem, hogy bevételügyileg milyen sikeres volt e az alkotás.

Igen sokszor csak nézek mint Rozi a moziban, mert hihetetlenül érthetetlen adatokat kapok.

Például a Kutyám Jerry Lee 5.7-re van értékelve?
Jó, ilyenkor elkönyvelem magamban, hogy ők nem magyarul nézték a filmet. :)

bioLarzen 2012.09.09. 17:40:38

@Vreid: Öööö... szerintem freddy pont meglepődik az imdb-pontszámon, vagyis ő épp NEM ez alapján dönti el, hogy jó-e a film...

bio

bioLarzen 2012.09.09. 17:40:47

@A Hülyék Pörölye: Már bocs, de az "őrületes baromság" az inkább az, hogy lebaromságozol egy véleményt, mert az nem egyezik a tiéddel... Ezen a bocsánatkérés sem segít túl sokat.

Nem baj, legalább indoklod a nickválasztásodat.

bio

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2012.09.09. 17:41:07

tulajdonképpen a Beatlesszel az a legnagyobb gond, hogy minden, amit köréjük akartak építeni rettentő giccsesre sikerült. gyakran a Beatlesről szóló könyvekben is vannak olyan gagyi megmozdulások, mint pl. a Koltay-féle Lennon könyvben, hogy csak fogom a fejem - ettől függetlenül jó könyv, csak amikor pl. a Beatles filmeket említik, a kritikák valami nevetségesek.
nagyszerű zenekar, amit sajnos minden gagyira fel tudtak használni. mázli, hogy a Gyűrűk Urát nem kapták meg.

algi 2012.09.10. 07:26:07

@Twix: Ja, mert a Gyűrűk Ura filmek kicsit se lettek giccsesek, mi? A zenéről nem is beszélve: Enya? Komolyan?

Twix · http://fogalmam.blog.hu/ 2012.09.10. 22:12:10

@algi: hát a zene az tényleg elég gagyi lett, csak mindenidők egyik legjobbjára sikerült. Enya hány számban is szerepel? kb. kettőben. skandalum. és miért giccses a film?

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2012.09.10. 22:12:11

Akkor ez majdnem olyan egotrip lehet, mint a Moonwalker. :)

bioLarzen 2012.09.11. 10:02:14

@algi: Te, figyu, régebben tök jó hozzászólásaid voltak egy csomó blogban, de egy ideje gyakorlatilag csak fikázni tudsz... mi történt?

bio

algi 2012.09.11. 10:02:20

@Twix: Már megbocsáss, de mi giccs, ha nem a zöld dombvidék vagy Völgyzugoly zuhatagainak látképe vagy Caradhras csipkés csúcsai? Nulla eredetiséggel fényképezték ezeket, mintha egy olcsó étterem falára készültek volna a képek.

Nem mondom, hogy könnyű átültetni a regényt, ahol minden "fair", aminek a tündékhez van köze, de csak azért, mert sok pénzt döntöttek a látványba, ne hazudjuk el, 100%-ig a giccs imázsra hajtottak az alkotók minden szépnek kikiáltott tájon. (Aztán Mordor sziklái már sokkal realisztikusabban lettek fényképezve, az tény.)

algi 2012.09.11. 15:05:02

@bioLarzen: ps. Viccet félretéve: akkor tetszett volna dicsérni, amikor tetszettek a hozzászólásaim, így már nem ér semmit. Nyilván nem követhetek semmiféle tendenciát, ha egyszer nem kaptam semmiféle pozitív visszajelzést az adott tendenciáról.

Ne értsd félre a hasonlatot, de ez arra emlékeztet, amikor beléptem egy hosszútávú, monogám párkapcsolatba, és hirtelen egy csomó csajról kiderült, hogy bezzeg, ha facér lennék, akkor haj, de összejönne velem.

Utólag könnyű dicsérni.

Egyébként mindig őszinte voltam, most is az vagyok. Fikázni sose fikáztam, most se fikázok. Arról nem tehetek, hogy a legtöbb embernek mágikus a gondolkodása, és nem értik meg, hogy azért, mert egy film giccses, még nem jelenti azt, hogy szar. Szerintem egyébként szarok a Gyűrűk Ura filmek, de nem azért, mert giccsesek. A giccs teljességgel szándékos bennük, és meg is említettem, hogy nem nagyon lehet mit kezdeni Tolkien leírásaival, ahol sok minden hűdeszép. A hűdeszép az Hollywood nyelvén giccsesen szép. (És tudom, hogy ez nem Hollywood, hanem Új-Zéland, de a hollywoodi filmgyártógépezettel azonos mechanizmussal jött létre a film.) Nyilván nem fognak minden jelenetet egy másik vizionáriussal megterveztetni, hanem fogják, és ami szép, azt megcsinálják giccsesre, ami meg csúnya, azt meg kézikamerával, színtelenítve tolják, ahogy az iparos filmgyártó mesterség megkívánja.

Sokan elfelejtik, hogy A Gyűrűk Ura regény szépirodalmi mű volt, A Gyűrűk Ura filmek pedig szórakoztató tömegfilmek. Talán azzal tudnám (naggggyon túlzóan) érzékeltetni, ami Az utolsó akcióhősben történt, amikor Schwartzi játszotta el Hamletet.

Szóval a lényeg: csak azért, mert egy rosszul hangzó szót mondok, az még nem jelenti azt, hogy egy filmet leszarozok. Olyan hozzászólást hiába keresel, ahol egy fél mondatban leszarozok egy filmet. Ha sommásan fogalmazok, akkor az érzéseimre szoktam utalni (pl. "Utálom a Mátrixot."), de én pl. (sok nem fikázóval ellentétben) arra se vagyok hajlandó, hogy pontozzak filmeket, mert az kb. olyan, mintha csak annyit írna valaki, hogy "szar" vagy "szuper", ami az égvilágon nem jelent semmit.

(Ha valaki szereti a giccses képeket, az imádni fogja A Gyűrűk Ura trilógia első felét.)

Ugyanis minden film egészen más minden embernek. Olyan nincs, hogy egy film objektíven jobb egy másik filmnél minden szempontból. Nekem ami a Star Wars volt, másoknak az a Mátrix, méghozzá azért, mert később születtek, és ők ugyanabban az életkorban a Mátrixszal találkoztak, nem a Star Wars-zal. Van, hogy az ember megnézi a 9-es tervet a világűrből vagy a Showgirlst, és olyan katartikus élményben lesz része, hogy jobb emberként áll fel a film után. Épp ezért nincs értelme minősíteni magát a filmet, csak a céljait és a szakmai hibáit/erényeit lehet minősíteni. Pl. a legtöbb film, amit utálok, nagyon jól van fényképezve, viszont a forgatókönyv nemtelen célokat akar elérni. Én pedig - most ebbe bele lehet kötni - kötelességnek érzem, hogy minél sarkosabban rámutassak az ebben rejlő abszurditásra. Ha valaki erre nem tud válaszolni, akkor általában fikázásnak éli meg, és nem is válaszol.

Pedig volt már film, amit ma imádok, pedig először utáltam. Csak meg kell mutatni nekem a szépségét.

bioLarzen 2012.09.11. 21:33:38

@algi: "Viccet félretéve: akkor tetszett volna dicsérni, amikor tetszettek a hozzászólásaim, így már nem ér semmit."

Megtörtént, nem is egyszer. Pont azért tűnt is föl ez a "pálfordulás".

bio

algi 2012.09.12. 06:36:43

@bioLarzen: Bocs, de én életemben először olvastam olyan kommentet, hogy jók a kommentjeim.

Biztos az viselt meg, hogy szünetel a saját blogom, és freddyD blogján, a kommentekben blogolok. :D
süti beállítások módosítása