HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Hasonlóan az "Aki szelet vet"-hez, ezt a filmet is egy külföldi filmes podcastben ajánlották, ahol úgy mutatta be valaki, hogy olyasmi, mint a "Fogságban", csak 40 évvel ezelőttről. A Fogságban hiába van meg DVD-n már vagy fél éve, sajnos még mindig nem néztem meg, így nem tudom megítélni, hogy mennyire igaz a hasonlat.

Ugyanakkor az 1972-es "Chi l'ha vista morire?" már önmagában is a korhoz képest egy elég merész témával jön elő, ugyanis egy titokzatos gyászoló özvegy szerkóban gyilkolászik valaki Velence gyerekeit (később meg már felnőtteket is). Az egyik gyerek apját George Lazenby alakítja, akit szerintem a többség csak megbukott James Bondként ismer (speciel én is).

 A film egyes szegmenseiben kicsit régi vágású, ugyanakkor felépítésileg és vizuálisan olyasmi, mint amiket ma látunk. Sőt, helyenként kifejezetten parás is, amit alátámaszt a remek zene is. Akárhányszor megjelenik a gyilkos (vagy az ő szemszögéből látjuk a történéseket fátyol alól) a film rákezd egy elég hátborzongató és megunhatatlan gyerekkórus (látható már 1:52-től). Kicsit olyan, mint a Cápánál az a híres dallam, de itt konzekvensen MINDIG bejátsszák. Ennek ellenére egyáltalán nem unja meg az ember, mert úgymond tiszta lapokkal játszik és a végén már hiányozna is. Kár, hogy már kb a harmadánál megtippeltem a gyilkost és be is jött, de ennek ellenére egészen a végéig nem erősíti meg azt, úgyhogy sokat nem rontott az egészen.

Ahogy sok régi olasz filmnél, itt is utólagos angol szinkron készült (olyasmi, mint a Spencer-Hill filmeknél), ezek nyilván nem a legjobb minőségűek, de meg lehet szokni. Lehet ezért sem hallani erről a filmről semmit, konkrétan egy magyar honlapon sem találtam semmiféle referenciát erre a filmre, úgyhogy lehet most országos premiert hoztam össze ezzel a bejegyzéssel.

Nem mondom, hogy a világ kihagyhatatlan thrillereinek egyike lenne, de egy egyszeri megnézést teljesen megérdemel. Nem sűrűn látni szerintem ilyen explicit thrillert a hetvenes évek elejéről. Főként most már elmondhatom én is, hogy láttam már klasszikus olasz giallo filmet

A film itt megtekinthető egész jó minőségben

 

Címkék: film

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr987506128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terrordrone 2015.05.31. 14:22:50

Én a TV-ben bukkantam rá késő este a Mélyvörös című filmre, az is nagon hasonló ehhez. Kicsit utána is jártam ennek a giallo dolognak és elég sok ilyen hangulatos kis film van. A Tenebre-t tudom még ajánlani.

GregGajdos (törölt) 2015.06.12. 06:43:32

Zolinak tetszett? :)
süti beállítások módosítása