HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Filmbarátok Podcast #94 (2016 Március) 192 perc

Beszélgetnek: Blacksheep, freddyD, Gergő

Téma:

-Agyas és agyatlan (00:59:30)
-Zootropolis (01:20:30)
-Kung Fu Panda 3 (01:31:52)
-Egyiptom istenei (01:40:40)
-Trumbo (02:08:53)
-A találmány [Primer] (02:27:00)
-Kardhal (02:44:10)


A felvétel itt letölthető mp3 formátumban (176 MB) 192 perc

DIREKT link (jobb klikk, letöltés)

Mediafire link



Honlap ahol rákereshetsz a kibeszélt filmekre: http://filmbaratok.blog.hu

Facebook oldal

Csatolmányok:

Kevin Bacon szám-generátor

Egyiptom istenei zseniális posztere

Címkék: filmbarátok podcast

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr668493468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2016.03.18. 19:56:15

Az Intro és Outro eltűnt valahogy az utómunkálatok során. Ezért elnézést

Sir David Bówli 2016.03.26. 18:57:01

Én is imádom az időutazós-paradoxonos-mi lenne, ha..? zsánert, ezért is marha kíváncsi vagyok erre a filmre, hogy sikerül ezt magyar verzióban előadni: indavideo.hu/video/Hurok_-_hivatalos_elozetes

Cs@tLós 2016.03.28. 20:50:05

Halihó emberek, ugyan kb egy éve megfogadtam, hogy nem hergelem magam a filmbarátokkal, mert mindig más a véleményem mint a résztvevőknek, bántani meg nem akarok senkit, de a Zootropiára kíváncsi voltam.

Hát, megint nem értek egyet :D De most azért voltam kíváncsi arra, hogy mit mondtok, mert a közvéleménnyel sem értek egyet. Borzasztó nagyot csalódtam ebben a filmben. Undorító sablonhalmaz volt, a pofádba dörgölve, hogy márpedig mindenkit el kell fogadni, nem szabad "rasszistának" lenni, mert juj. De az egész film logikája összedől. Most akkor azért ették meg addig egymást mert rasszisták voltak? Hogy jön ez össze? Úgy döntöttek egy nap a ragadozók hogy akkor innentől nem esznek húst? Mert? Semmi értelme nincs az alaptézisnek sem.

De ok, fogadjuk el, hogy arra van ráhúzva, hogy annak ellenére, hogy a ragadozók kollektíve úgy döntöttek, hogy nem esznek húst, a prédaállatok félnek a ragadozóktól, mert bármikor megfordulhat a helyzet újra, és ezért "rasszisták". És a filmben meg is történik. Ez a konfliktus, hogy 1-1 ragadozó újra támad, ezért démonizálva lesz az összes. És a megoldás az, hogy juj, csak a gonosz karakter "mérgezte" meg a ragadozókat, attól vadultak meg, de amúgy minden happy, mert lebuktatják, és meggyógyulnak a ragadozók. Tehát mi a message? Szeretni kell egymást, nem szabad démonizálni senkit, mert ha vmi rossz történik, az RAJTUK KÍVÜLÁLLÓ OK miatt van, pl egy gonosz ember miatt, és csak a KÖRÜLMÉNYEK teszik az adott karaktereket gonosszá, nem annak születtek, illetve nem a saját döntésük vezeti őket arra az útra. Már elnézést, de ez egy borzalmas, és a tetejében veszélyes üzenet, főleg gyerekeket mérgezni ezzel nagyon veszélyes.

Azzal egyetértek, hogy pár különálló ember miatt ne bélyegezzünk meg embercsoportokat, de pl a vallási fanatizmus (ha már idekevertük, hogy az üzenet mennyire aktuális és ugye bevándorlók stb) nagyon nem ugyanaz a tészta, mint a sima rasszok közötti ellentét, és nagyon nem jó hogy ez a film és a mainstream média úgy általában összemos ilyen dolgokat. A rasszizmus rossz, de minden rasszok közötti ellentétnek van alapja. Olvassunk már kritikus szemmel egy történelemkönyvet, mikor tudott 2 nagyobb különböző kultúrájú embercsoport nyugalomban élni egymás mellett? Nem sűrűn. Mást tartanak helyesnek és helytelennek, ez elengedhetetlenül konfliktushoz fog vezetni, és nem, nem a bőrszín miatt, hanem mert gyerekként más kultúrában nőnek fel, más lesz a helyes és helytelen. Én kelet európaiként is érzékelem ha nyugatra megyek, hogy igenis és kevesebbnek számítok, kicsit olyan érzés mint amikor vmi kis faluból vki felkerül Budapestre. Ő is furcsán érzi magát mert tudja, hogy mindenki látja a viselkedéséből, hogy nem oda való. Aztán beilleszkedik. Elvileg. Itt jön a másik probléma. Sok rassz, akiket a többség integrálni akar, NEM AKAR INTEGRÁLÓDNI. Nem akarja a többség értékrendjét átvenni, mert köszöni, jó neki a sajátja. És itt jön az, hogy miért veszélyes az, hogy mindig a többség van a mainstream médiában démonizálva, hogy minden azért van mert ők nem voltak elég elfogadóak. Hát bocs, de nem. Ha vki nem akar integrálódni, nem lehet erőszakkal beilleszteni. És ezért veszélyes a zootopia is, mert sehol nem jelenik meg hogy mindkét félnek el kell fogadnia és békén kell hagynia a másikat, akár kisebbségben akár többségben van. Egyszerűen sokkal bonyolultabb a téma mint ahogy a rajzfilm bemutatja, és pont ezért nem kell rajzfilmként ilyen témát feszegetni.
Az a problémám, hogy mindenhol ez ömlik, hogy fogadj el mindenkit anélkül hogy bizonyította volna, hogy arra érdemes, ne itélj rassz alapján. Rossz hozzáállás. Valóban ne rassz alapján itélj, de átestünk a ló túloldalára, hogy nem lehet semmit mondani senkire, pl vkire a cselekedetei alapján, hogy szar ember, mert ha kisebbségbe tartozik akkor rögtön náci/rasszista vagy, pedig a tettei alapján itélted meg. És pontosan ez ömlik a médiából, bizonyos emberekből érinthetetlent csinál, akkor is hogyha késsel rohangáló elmebeteg. És a zootopiából pontosan ez az agymosás jött le, ráadásul gyerekeket megcélozva, és szerintem ez borzasztó. Nem az jött le, hogy tettek alapján itélj, hanem hogy igenis szeressél mindenkit, fogadj el mindenkit, borzasztó erőszakosan tolta a film, egyáltalán nem okosan vagy szerethetően.

Vegyük a róka karakterét. Miből él? A többi állatot veri át. Hozza a róka sztereotípiát? Igen. Ha előitéletesek lennénk vele (merthogy a filmben ez az előitélet velük szemben hogy a ravaszságukat rosszra használják), igazunk lenne? Igen. Nagyszerű, lábon lőtte saját magát a film, rögtön az elején. Próbálnak beleerőltetni vmit, hogy gyerekként kicsúfolták a cserkészek, mert azok meg mind növényevők voltak, és ezért lett ilyen mert miért akarna a sztereotípia ellen tenni vmit hiszen úgyis így állnak majd hozzá. Megint ki a hibás? Mindenki más, a többség. Nem ő, hogy lopásból él, áh, nem. Bele lett a többség által kényszerítve ebbe a helyzetbe.

Értitek már, hogy miért mondom, hogy a film üzenete hátborzongatóan rossz?

Cs@tLós 2016.03.28. 21:04:01

És sok értelmes ember akiket ismerek, sorra dől be ennek a borzasztó üzenetnek. Hogy miért borzasztó? Mert arra tanítja a film már a gyerekeket is, hogy problémád van? Egyszerű a megoldás! Hibáztass mindenki mást! Majd ha megváltozik a világ (a többség hirtelen máshogy fog viselkedni), akkor jobb lesz neked. Addig legyél önmagad, erősítsd nyugodtan a sztereotípiát, majd egyszercsak megváltozik a többség és jobb lesz neked. A róka példája is mutatja.

Neeem, nem a rókáknak kellene leszokni a lopkodásról meg mások átveréséről, neeem, majd elfogadják őket és akkor nem lesznek megbélyegezve, és nem lesznek kénytelenek lopni. He? Ez milyen logika már elnézést?

Azt reméltem, hogy legalább itt feltűnik vkinek hogy vmi nem stimmel a film üzenetével...
Amúgy az animáció valóban gyönyörű, de természetesen a karaktereket meg az egész alapötletet nyúlta a disney (szokásához híven), ezúttal a Blacksad képregényekből. Én csak ott láttam ennyire ugyanígy antropomorf állatokat, ahol az ember által nekik tulajdonított karakter alapján lesz szó szerint karakterük a szereplőknek (gorilla, orrszarvú, erős állatok, így ott boxolók, őrök, rendőrök, a róka ügyvéd mert ravasz, a főnyomozó egy németjuhász, stb stb) és városokban, khm, metropoliszokban élnek, teljesen olyan társadalomban mint az emberek.
És jééé, van egy teljes rész a rasszizmusnak szentelve. Csak épp a Blacksadben minden sokkal kreatívabb, és bár képregény, nem gyerekeknek készült így IGAZI noir nyomozós, feelinges sztori, fantasztikus rajzokkal.

Szorri, hogy újfent flood-oltam a commentszekciót, de már nagyon kikívánkozott ez belőlem, és itt úgy gondolom, hogy értelmes emberek fogják elolvasni.

Rico69 2016.03.29. 12:41:53

Tököm ezekbe az egyforma felületekbe :(
Miután mindenhová beposztoltam, ide is betenné, ahová szántam :P

Hrutka Pali

Egy (több) rövid kérdés: Mi az etikett a twitteretekkel kapcsolatban ?
Illik hozzászólnom hallgatóként/követőként, vagy csak a barátok férnek bele az etikettbe ? Egyáltalán, nem vagyok bunkó, hogy követem a saját nevetek alatt futót ?
Mert gondolom, a Tuneup-é pld. azért van ilyen néven, hogy a fanok olvassák.

freddyD 2016.03.29. 19:06:56

@Rico69: Nem teljesen értem, azért vannak a profiljaink ott, hogy kövesd, írj nekünk :P

Lehetne Filmbarátok fiók is, csak tökre nincs kedvem ki be lépegetni a saját és a Filmbarátokosból. Meg eleve, minden podcast tag is fenn van ott, aki rajongója az adásnak, az be is jelölhet mindenkit,aztán ugyanott tart

Rico69 2016.03.29. 23:56:54

@freddyD:

Ok,köszi. Igazából azt se tudom mire való ez a twitter, mostanában regisztráltam- nagyrészt miattatok, meg pár másik podcastért és olvastam már olyat ismertebb netes sráctól, hogy nem szereti, nem olvassa a válaszokat, ezért kérdezem. Tolakodni se akarnék.

Az előbb lemaradt, hogy köszi ezt a podcastet is srácok, a kollégával ellentétben nekem bejött, mint mindig.

freddyD 2016.03.30. 20:39:56

@Rico69: Ahogy láthatod, szerintem mindannyian aktívan válaszolunk a legtöbb üzenetre, szóval nyugodtan :)

Jó a Twitter, főleg idehaza, ahol a faszbukhoz képest alig használja valaki, ami egy remek szűrő

Capowne 2016.03.31. 03:33:29

@Cs@tLós:
Olyan sokszor látom ezt manapság: "történelemkönyvekből kiderül hogy két kultúra keveredéséből mindig csak baj van"
Ezek az emberek tuti nem olvasták az Amerikai Egyesült Államok című apró kis részt, különben tudnák hogy az a kis noname ország a valaha volt legnagyobb olvasztótégelye számtalan kultúrájú embernek, és valamiért mégis a világ egyik legerősebb nemzete lett párszáz év alatt.
Egyébként egy ilyen meséről akinek a bevándorlók jutnak eszébe, annak nem ajánlom hogy megnézze a pocahontas-t, mert ott is hasonló történik... bár ott fehér emberek csinálják, szóval az talán még okés. De amúgy van még jópár klasszikus gyerek üzenet ezekben a mesékben, csak keresni kell, mint pl:

Ha a nagybátyád megöli az apádat, és feleségül veszi az anyádat, akkor nem árt elmenekülni egy kicsit, de ha nagy leszel, akkor azért csak menj vissza bosszút állni, és öld meg rendesen: Oroszlánkirály

Ha a mostohaanyád meg akar ölni, akkor teljesen rendben van hogy beköltözz 7 szakállas törpe kérójába, de csak addig ameddig egy herceg nem csókol meg, mert akkor költözz át hozzá: Hófehérke

Ha csóró vagy, de bejön egy gazdag csaj, akkor menj el rabolj ki egy sírkamrát, és ha szerencsés vagy, akkor a varázslámpásból kijövő dzsin segítségével verd át a csaj fejét, és hitesd el mindenkivel hogy amúgy herceg vagy: Aladin

Ha egy lábfétises herceg vagy, akkor tökmind1 mennyi csaj jön el a bálodra, neked az fog kelleni, akinek a cipője leesett miközben elszalad előled: Hamupipőke

Hogyha van egy csúnya, de gazdag pasi, akkor nyugodtan költözz hozzá, de csak akkor csókold meg, ha ezzel elérheted hogy jóképű legyen: Szépség és a szörnyeteg

Egy kommunista rémálom, amiben a vörös sapkás ősz szakálló vezér parancsát lesi mindenki... és persze mindenki férfi, kivéve a szőke csajt, akit egy laboratóriumban hozott létre a gonosz öregember : hupikék törpikék

öj! pusztíts! verj agyon mindenkit!: Tom & Jerry
süti beállítások módosítása