HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Amennyire nem vagyok barátja a francia filmeknek, az utóbbi hetekben valahogy mégis néztem őket. A változatosság kedvéért még jók is voltak (Artist,Éretlenek és most a „Legszebb dolog”).

 A film története egészen egyszerű: Hogyan jut el egy fiatal pár oda, hogy addigi életüket feláldozva gyereket akarjanak, hogyan vészelik át a terhes, illetve a szülés utáni hónapokat. Ennyi.
 
Hogy mi vett rá, hogy megnézzek egy ilyen látszólag tök alap filmet, amiről akár megkérdezhettem volna anyámat is? Nos, a téma már nálam is kezd aktuális lenni és igenis lehet ezt a filmet valamiféle iránymutatónak tekinteni, ami valós betekintést nyújt az akkori időszakba. Illetve nagyon tetszett a trailerben, hogy olyan dolgokat is részletez, amiket általában nem tesznek szóvé más filmek vagy emberek. Gondolhatok itt például a pikáns témájú terhes szexre, amiről ugyebár kevés filmes szeretne foglalkozni alkotásában, vagy a nő saját megítélése egy szülés után.
 
A film úgy a 2/3-ig egy nagy telitalálat volt. Pörgött, kifejezetten vicces volt, aranyos, megható,elgondolkodtató. A karakterek életszerűek voltak (a fickó személyiségre mintha a klónom volna...), a rendezés és főleg a vágás nagyon klassz. Az utolsó harmad azonban (már jóval a szülés után) kezdett szétesni. A humorból nem maradt semmi, ehelyett a szerelmes pár a szétesés küszöbén álló vergődését kellett figyelni, amivel én nem nagyon akartam foglalkozni. Biztos vagyok benne, hogy egy megterhelő időszak ez mindkét félnek (persze főleg a kismamának), de egy ilyen inkább többé, mint kevésbé realista filmnél nem ez kellett volna hogy legyen a forgatókönyv. Nem értettem az okokat, nem éreztem olyan szintű problémáknak a látottakat, amiket nem lehetett volna megbeszélni. A film azelőtt sem volt éppen egzotikumoktól mentes (lány apját nem látta már évtizedek óta; a lány anyja egy ultraliberális hippinő; a férfi anyja egy anyósszörny és az apja meg meghalt), de ez valahogy már sok volt.
 
Ennek ellenére a film jó és mindenképpen egy tanulságos alkotás várandósok részére, vagy éppen olyanoknak, akik ezen már túl vannak és sokat akarnak bólogatni. Úgy látszik „A legszebb dolog” valóban megtalálja a saját célközönségét, mert hiába adja csak pár mozi, országosan lassan eléri a 2000 nézőt, ami ilyen feltételek mellett nem is rossz. A moziban is tele volt terhes nőkkel a terem, közte barátaink is, akiket a látottak kicsit megviseltek. Szóval azért a film működik és többet nem is akarhat a néző.
 7/10
 
Amúgy nem röhejes, hogy 2011-ig kellett várni, hogy egy értelmes alkotás készüljön erről a témáról? Próbálok visszaemlékezni hasonló tematikájú filmekre, de csak az ilyenek blődlik jutnak eszembe, mint a „Nicsak ki beszél” vagy a „Három férfi és egy bébi”

Címkék: film

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr134330341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wrathe CN · http://www.youtube.com/channel/UCyeYGrliSe3C7ab78ylvhIQ 2012.03.21. 14:38:26

Nekem tetszettek a nicsak ki beszél filmek.Jó mondjuk van pár szar film amit szeretek és elfogadom hogy azok de akkoris:)

OFF:Apokalipszis most megvolt már?:)Mint filmfanatikus a filmfanatikushoz teszem fel a kérdést.

vazzegabi 2012.03.21. 15:56:31

Nemsokára jön a kis Freddy ? :D

Érdekes filmnek tűnik, ilyen alkotásból tényleg kevés van.

Amúgy ilyenkor nem zavaró a francia nyelv? Én az ilyen filmeket szívesebben nézem magyarul.

freddyD 2012.03.21. 16:17:48

@Wrathe CN: Most nem arról volt szó, hogy tetszettek-e, vagy nem, hanem arról, hogy mennyire nyújtanak komoly betekintést a babás témába. Ami valljuk be, azért a Nicsak ki beszélnél valahol nulla és nagyon kevés körül volt. ;)

Apokalipszis most-at marha rég láttam, valamikor pótolni kéne azt is újra.

@vazzegabi: Nem szeretem a francia nyelvet (hiába tanultam vagy 5 évig, már alig tudok valamit) de egyáltalán nem zavart. Felirattal adták a moziban. Én általában meg sem nézem hogy hogyan megy a moziban, mert a film érdekel és az a lényeg, hogy megértsem. A film biztos szinkronnal is jól működik, de hát istenem, most érdekelt a film és nem fél év múlva

vazzegabi 2012.03.21. 16:31:03

@freddyD: Igazad van a film a fontos, de aki nem tanult soha franciát (mint én) annak azért biztos kell egy kis idő mire hozzászokik a nyelvhez.

Egy amerikai filmnél viszont nem érdekel, azokat amúgy is szívesebben nézem eredeti nyelven.

freddyD 2012.03.21. 17:13:59

@vazzegabi: Igazából én megnézek bármit felirattal, még ha nem is értem az eredetit. Talán a kínai az egyetlen, aminél már passzolok, mert az "Őrült küldetés" vagy mi volt a neve, az valami borzasztó volt. DVD-n volt magyar szinkron, de olyan halk volt, hogy inkább kínaira kapcsoltunk, de attól az ordítozástól hülyét kaptam. Bár lehet, hogy filmfüggő. A Szigorúan piszkos ügyeknél gondolom nem lenne ilyen baj, bár annak remek magyar szinkronja van

De valóban, szokás kérdése

bioLarzen 2012.03.21. 22:13:57

Freddy, nem mondd, hogy csak az "utóbbi hetekben" láttad először az Éretleneket... Anélkül hogy élted egyáltalán túl a tinikort??? :D

bio

freddyD 2012.03.22. 06:53:01

@bioLarzen: Részleteket csíptem csak el mindig. Kb mindig az érettségis részt láttam csak. Most így teljesen tényleg csak nemrég láttam először :P

algi 2012.03.22. 08:17:59

A témában ott van még a Rosemary gyermeke is. >)

Polgár Csaba · http://cornersofthegalaxy.blog.hu/ 2012.03.22. 09:35:57

Amúgy ott van még az Életrevalók is, ami szintúgy zseniális darab,ha még nem láttad ajánlom.

bioLarzen 2012.03.22. 20:19:35

@freddyD: Mondjuk, sztem felnőtten is abszolút élvezhető :)

"Szorgos népünk győzni fog!!!"

bio

freddyD 2012.03.22. 21:25:33

@bioLarzen: Haha. Igen, az volt talán a legjobb poén :D

amergin 2012.03.25. 15:47:08

Szerintem én is írok róla hamarosan kritikát. Szerintem abszolút telitalálat volt, még az utolsó egyharmad is - tökéletesen tükrözte a kapcsolatok dinamikáját.
Saját tapasztalatból tudom.
süti beállítások módosítása