HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Minden filmrajongónak vannak gyenge pontjai. Gondolom senki sem úszott még meg egy „Mi? Ezt nem láttad? Na ne idegesíts” választ, mikor azt mondta, hogy azt a bizonyos filmet nem látta.

 
Persze vannak igazán durva hiányosságok (pl Star Wars, meg egy pár, amit lejjebb is láthattok majd) és vannak olyanok, amik csak úgymond a rajongók körében számít kötelezőnek. Na még vannak azok az alkotások, amelyeket mindig is látni akartál, de sosem jött össze. Nálam ilyen volt sokáig a Hetedik vagy a 12 Majom, amit csomó ideje kergettem, de csak nem láttam soha.  Egészen addig, amíg végre meg nem vettem őket DVD-n, mert akkor már csak az idő kérdése volt.
 
Ezt a megoldást követem már egy ideje, így pótolhattam végre az olyan klasszikusokat, mint a Nagymenők, Millió Dolláros Bébi, Száll a kakukk fészkére stb...
 
Szóval itt vannak az én személyes szégyenfoltjaim az úgymond klasszikusok közül, amelyeket meg akarok nézni (vannak olyanok is, amiket kihagyok, mert nem érdekelnek. Pl Elfújta a szél, Trainspotting)
 
-Remény Rabjai
-Keresztapa trilógia (Első részt egyszer elkezdtem, de álmosság miatt elaludtam)
-Memento
-Hitchock klasszikusok (Hátsó ablak,Vertigo. Láttam nem is kevés A.H. filmet, de ez a kettő valahogy kimaradt. Hátsó ablaknál külön kuriózum, hogy mindenféle remaket, paródiát már az eredeti előtt láttam)
-Citizen Kane / Aranypolgár (Annyit parodizálták ezt a filmet Simpson családban, hogy egyszer csak pótolnom kell. A sárga család készítői audiokommentárokban csomószor mondták, hogy szinte össze lehetne rakni az egész filmet a Simpsonos utalásokból)
-Metropolis (Ebből is csak részleteket láttam. Ez nekem nem elég! Bízom benne, hogy a nemrég restaurált változat valahogy csak bekerül a mozikba)
-Blob (Az eredeti Steve McQueenes verzió. Nem csak McQueen miatt, hanem egyszerűen lenyűgöz a gondolat, hogy hogy az istenbe lehet horrorfilmet csinálni egy folyó takonyból... Remake nem érdekel)
-Scarface (Ennek is csak az epic befejezését ismerem. De ezt múlt héten megvettem, hamarosan törölni fogom a listáról)
-Apokalipszis Most (Egyszer kölyökként már láttam, de semmire sem emlékszem belőle csak a „I like the smell of napalm in the morning”-ra, de ezt is csomót parodizálták. Ugyanúgy megvettem nemrég, ki lesz lőve)
-A dolog (Carpenter verzió)
-Diploma előtt
-V mint Vérbosszú
-Rosemary gyermeke
 
Nektek mik maradtak ki, amiket kicsit szégyelltek, vagy az istenért sem sikerült még megnéznetek?

Címkék: film személyes

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr44543690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzac 2012.05.24. 14:41:25

Szia, én sem láttam ezek közül sokat (nem is tervezem hogy megnézem őket)

Amiket láttam:

- Remény rabjai
- V mint Vérbosszú

Luiszeged 2012.05.24. 15:12:56

Nekem rengeteg hiányosságom van, de ami a legjobban fáj az a Keresztapa trilógia. De jövő héten gengszter film hetet tartok így még a Keresztapa mellett még jó pár filmet is megnézek. (Nagymenők, sebhelyesarcú stb.) Egyébként egy filmbarátok podcastban beszélhetnétek az ilyen témájú filmekről :)

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2012.05.24. 15:51:09

Nekem a legnagyobb ilyenem szerintem a Gyűrűk Ura trilógia. Citizen Kane, Hitchcock filmek nekem is hiányoznak. Kubrick-ból se vagyok épp szakértő. A StarWarsokat olyan régen láttam hogy már alig emlékszem valamire belőlük.
Én az IMDb top 250-ről szoktam szemezgetni ha valami klasszikust akarok nézni.

Mi bajod a Trainspottinggal?

freddyD 2012.05.24. 15:58:59

@erahurka: Nincs bajom, csak egyszerűen nem érzem úgy, hogy érdekelne egy ilyen drogos/trippes film. Az ilyenekkel valahogy mindig bajom volt. Attól a film még lehet klassz

vazzegabi 2012.05.24. 16:37:25

Nekem is van pár hiányosságom, de mint ahogy te is montad Freddy mindenkinek megvannak a gyenge pontjai.

Nekem Pl: Hitchock filmek, Apokalipszis Most, Gladiátor, A bárányok hallgatnak, Casino. Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Amúgy, a Trainspotting miért nem érdekel? Az egyik legjobb drogos film szerintem, egyszer érdemes megnézni. Ewan McGregor legjobb alakítását nyújta abban a filmben :)

jamacsiga 2012.05.24. 16:38:33

Én a torrentéket akarom megnézni majd valamikor :D. Pár jelenetet láttam belőlük, elég betegek :). Amire még gondoltam, hogy meg kellene nézni az a Bourne sorozat. Azt mondják róla, hogy jó, de nem néztem meg egyet sem még :).

Van még pár klasszikus filmsorozat, amiket nem láttam (pl. péntek 13), de ezeket az érdeklődés hiánya miatt hagytam/hagyom ki.

Egyébként pár filmajánlás: paper moon (jó kis régi fekete-fehér movie).

Ismeretlen férfi--> Jó kis Liam Neeson film (hasonló, mint a taken)

Párizs szeretlek--> aranyos, picit elvontabb film.

kófic 2012.05.24. 16:38:33

Nálam a klasszik western filmek hiányoznak az alap műveltségből.Én úgy vagyok ezekkel ahogy Te a drogos filmekkel.Valahogy az Istenért nem visz rá a lélek, hogy én most leüljek megnézni hogy izzad Bronson a tűző nap alatt és szemez fél óráig másik három koszos, büdös borostás badguy-al,mindezt harmónika szóra komponálva.Pedig attól még lehet, hogy jó a film, de engem nem köt le.

jamacsiga 2012.05.24. 16:38:34

Én a torrentéket akarom megnézni majd valamikor :D. Pár jelenetet láttam belőlük, elég betegek :). Amire még gondoltam, hogy meg kellene nézni az a Bourne sorozat. Azt mondják róla, hogy jó, de nem néztem meg egyet sem még :).

Van még pár klasszikus filmsorozat, amiket nem láttam (pl. péntek 13), de ezeket az érdeklődés hiánya miatt hagytam/hagyom ki.

harviktor 2012.05.24. 16:38:54

A V, mint vérbosszút feltétlen nézd meg majd egyszer, mert szerintem egy fantasztikus film :)

Godforsaken 2012.05.24. 16:38:54

Citizen Kane az én legnagyobb "szégyenfoltom", sokszor sokan kiáltották ki a világ legjobb filmjének. Engem ez üldözött el tőle olyan sokáig, mert nem tudom elképzelni, hogy emiatt ne legyen valamilyen mértékben csalódás.

Ezen kívül rendezői hiányosságaim vannak, David Lynch, Kurosawa, Kubrick filmjeit sem láttam még (a Shiningon kívül) és Hitchcocktól is csak a Hátsó Ablakot láttam még.

A hátsó ablakkal én is úgy jártam, hogy a remaket és egyéb paródiáit hamarabb láttam, mint az eredetit de ez szerencsére abszolút nem rontott az összképen, nekem nagyon bejött, főleg az ahogy egy helyszínen is feszültséget tud teremteni.

Blade468 · http://film-mania.blog.hu/ 2012.05.24. 17:01:38

-A remény rabjai
-Ragyogás
-A bárányok hallgatnak
-Schindler listája

Hamarosan pótlásra kerülnek.

algi 2012.05.24. 18:11:01

Szerintem különbséget kéne tenni a népszerű és az elismert filmek között. Pl. az Aranypolgár az úttörő volt a filmművészetben, míg A Gyűrűk Ura csak egy CGI-parádé volt.

Én a brüsszeli 12-ből eddig csak ötöt láttam, klasszikus magyar filmekből még kevesebbet.

Kimaradt a Szindbád, Az én XX. századom, a Valahol Európában stb.

Az eredeti A dolog alatt, gondolom, nem ezt érted:

youtu.be/vs2lXH1aFZ0

Mert igazából ez volt az eredeti, és Carpenteré is már egy remake volt. (Az új film igazából prequel, azzal végződik, amivel a Carpenter filmje kezdődik.)

Wrathe CN · http://www.youtube.com/channel/UCyeYGrliSe3C7ab78ylvhIQ 2012.05.24. 18:11:04

@erahurka: hehe ahogy látom nem csak én nézegetem azt a toplistát:D

Wrathe CN · http://www.youtube.com/channel/UCyeYGrliSe3C7ab78ylvhIQ 2012.05.24. 18:11:21

Vertigo a Szédülés nem igaz? Azért annak eléggé khm a vége.Aki látta tudja mire gondolok...De jó film,ajánlom.

Aranypolgár:kövezzetek meg de nekem nem tetszett.

Mementó:egyik kedvenc filmem,hihetlenülistentelenülkirály.

Hiányosságaim:láttam már ugyan egy párat közülük de még néhány Chaplin film.Igazából az a helyzet hogy sok klasszikust láttam már mivel az IMDB top250-es listájáról elég gyakran nézegetek.

lagzilajcsiforever 2012.05.24. 18:11:26

Harry Potter és a tűz serlege és az utána lévő (kivéve a Harry Potter és a halál ereklyéi 1)többi Harry Potter film valamint:
-A keresztapa 3
-A dolog (Eredeti)
-Diploma előtt
-V mint Vérbosszú
-Rosemary gyermeke
-A bárányok hallgatnak
-Schindler listája
-A remény rabjai (bocsánat ha tévedek de az nem egy szappanopera?)

hunGABE 2012.05.24. 18:11:36

Az Aranypolgár frankó kis film csak vicces a szinkronban Gálvölgyit hallgatni ,mint főszereplő. A V ,mint vérbosszút meg egyszerűen nem értem , hogy miért is sorolják a kötelező filmek közé. Nincs benne semmi ami klasszikussá tenné.

prédikátor 2012.05.24. 18:11:46

Requiem egy álomért
Félelem és reszketés Las Vegasban
Jákob lajtorjája
Út a vadonba

Ezek azok a filmek, amiket minden egyes haverom szerint látnom kellett volna már, de egész eddig kimaradtak. Főleg, hogy mindet részletesen kivesézték előttem... :@

freddyD 2012.05.24. 18:17:09

@prédikátor: Az "Út a Vadonba" nekem döbbenetesen középszerű volt. Lehet, hogy túl városi vagyok az ilyenhez, de egyszerűen nem értettem a fickót. Nem jött át nekem, hogy igazából miért olyan jó neki, amit csinál.

@algi: Francba, igazad van. Elfelejtettem, hogy a Carpenter verziója is egy remake. Pedig akkor az első remake-re vagyok kiváncsi. Állítólag jobb, mint az 51-es (más is)

@ISaintI: Kubrickkal, Lynch-el az égvilágon nem tudok semmit sem kezdeni.

hptr 2012.05.24. 19:50:37

@freddyD: Még a Ragyogás se tetszett Kubrick-tól? Mert az a "leg-mainstreamebb" filmje. Vagy a Mechanikus narancs.

freddyD 2012.05.24. 19:55:01

@ufig: Egyszer nézhető volt, de nem értem, miért tartják annyian egy horror legendának.Számomra csak operatőrileg volt "ragyogó". A sztori nem fogott meg és azt sem teljesen értettem, hogy a szellem hogyan tudta kiengedni abból a kamrából... De lehet, hogy itt rosszul emlékszem már

King-nek sem tetszett a Kubrick verzió. Mechanikus Narancsban voltak jó részek, de számomra kicsit túl elvont volt.

Full Metal Jacket feléig nagyon jó, de ahogy eljutottak a háborúba, teljesen kifulladt

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2012.05.24. 21:07:07

Lesül a bőr a képemről, van jópár klasszikus, vagy alapfilm, amiket nem láttam.

-Dűne
-2001 űrodüsszeia
-Szárnyas fejvadász
-Reanimátor trilógia
-Született gyilkosok
-Django
-Gyűrűk ura trilógia
-Mementó
-Apokalipszis most
-Jákob rabbi kalandjai

Hamarosan pótolásra kerülnek. :)

bioLarzen 2012.05.24. 21:07:08

Kubrick... A. C. Clarke-rajongóként én személy szerint lecsuktam volna azért, amit az Űrodüsszeiával művelt... :)

bio

bioLarzen 2012.05.24. 21:07:09

Az én ilyen "szégyenlistám" egyébként olyan hosszú és népes, hogy ha csak elkezdeném leírni, úgy nézne ki, mintha életemben nem jártam volna moziban :D

bio

bioLarzen 2012.05.24. 21:07:10

"Minden filmrajongónak vannak gyenge pontjai. Gondolom senki sem úszott még meg egy „Mi? Ezt nem láttad? Na ne idegesíts” választ, mikor azt mondta, hogy azt a bizonyos filmet nem látta."

Dögkeselyű :P

bio

algi 2012.05.24. 21:07:11

@freddyD: A Full Metal Jacket második fele sokak számára rejtély. Érdekessége, hogy a legtöbb vietnamiháborús filmmel ellentétben nem a dzsungelharcra koncentrál.

Kubricktól szórakoztató még a Dr. Strangelove is.

Mondjuk nekem eddig minden Kubrick-film tetszett, amit láttam, úgyhogy az én véleményem nem releváns. :)

freddyD 2012.05.24. 21:10:47

@Puzzleman: Tavaly megnéztem a "Született gyilkosok"-at. Szerintem egy kibírhatatlanul nagy fos. Szenvedés volt végignézni.

@adam-in: Uhh, van egy nyertesünk :D

A Hülyék Pörölye 2012.05.24. 22:18:59

Requiem egy álomért
Halálsoron
Schindler listája
Nagymenők
Ragyogás
Dühöngő bika
Az elefántember

Hogy lehet, hogy valaki nem látta a Gyűrűk Urát? Azzal kellene kezdeni, a zsenialitás magasfoka...(szubjektíven, persze)

David4411 2012.05.24. 22:19:55

Üdv!
Nekem is akad pár film ami kimaradt..
Ilyen például a Gyűrűk ura összes része.. Vagy a Karib-tenger kalózai.. Esetleg a Mátrix-ot is említhetem.
Sok ismerősöm csodálkozik azon, hogy miért nem nézem meg őket. És magam sem tudom rá a választ.. xD
Hát ezek lennének az én "szégyenfoltjaim" :D

JRtelecaster 2012.05.24. 22:19:55

@freddyD: A Remény rabjait pont tegnap néztem, nagyon-nagyon jó film, mindenképp pótold!
Egyébként milyen filmet ajánlanál egy 16-17 éves gyereknek? Nyugodtan lehet régi film is!

Sakk-bástya 2012.05.24. 22:19:55

Egyszer nekiugrottam én is a Keresztapának, mert agyon magasztalt film, de nem bírtam elsőre végignézni, olyan hosszú... Aztán másodjára is neki kellett ugranom, mert nem hagyott nyugodni a tény, hogy IMDB-n is milyen előkelő helyen van, meg tényleg rengeteg ember kedvenc filmje, így újra megpróbáltam. Az első részt sikeresen végigszenvedtem (elnézést) és a másodiknak is nekiugrottam ekkor már félig elvérezve, és sajnálatos módon nem sikerült megnéznem... Az hogy a felét nem értem, mert olaszul van, betette a kiskaput. Nem tudom, hogy van e hozzá tartozó felirat valahol, de nekem nem volt.

freddyD 2012.05.24. 22:23:51

@133: "A Nagy Szökés"-t pótold mindenképpen

@Sakk-bástya: Ne szégyelld, nem te vagy az első, akitől ezt hallom.

Godforsaken 2012.05.24. 22:36:29

@freddyD: Lynchre kíváncsi leszek hiszen tudom, hogy nem mindenkinek jön be amit csinál, Kubrick pedig érdekes figura, az Űrodüsszeiának annó nekiültem de egy órán után kinyomtam és a Mechanikus narancs is hasonló sorsra jutott pedig érdekel a film úgyhogy ezeken átfogom rágni magam még ha végül nem is fog tetszeni.

A Ragyogás viszont eszméletlenül tetszett, láttam róla egy fél órás, hogyan készült videót, ezek mindig nagyon érdekesek, jó látni ahogy kitalálja a kamerabeállításokat.

Godforsaken 2012.05.24. 22:36:39

@Sakk-bástya: Csak azért mert sokan szeretnek egy filmet még nem jelenti azt, hogy neked is tetszeni fog és ez fordítva is működik :)
Nekem az első két rész nagy kedvencem, a harmadikat még mindig nem fejeztem be, abból valami hiányzott nekem.

Prodge 2012.05.24. 22:40:39

Aki nem látta még a Remény rabjait...pótolja. De nem azért mert első az IMDB listán már nagyon régóta...én listámon első 10ben sem lenne benne, de hogy az 1ik legjobb és legszebb film amit láttam az biztos. Morgan Freeman remek mint mindíg.

algi 2012.05.25. 06:15:44

@Sakk-bástya: Én a TV2-n elkezdtem nézni a Keresztapát, és akkor hagytam abba, amikor az angolul feliratozott olasz szöveg is magyarra volt szinkronizálva. Egyébként már sokkal kevésbé untam, mint amikor gyerekkoromban próbáltam megnézni.

Meg kell érteni, hogy ezek a bizonyos legendás nagy filmek NEM NEKÜNK KÉSZÜLTEK! Mondok egy példát: a Szolárisz (az orosz film) van vagy három órás, két részre is van osztva, mindenki panaszkodik, hogy milyen lilagőzös az egész. Pedig a sztorija kb. egy Csillagkapu epizód összetettségével vetekszik, bár való igaz, hogy pluszban még van benne ugyanennyni szimbolika és mondanivaló, de mondjuk ha egy több szimbolikával és mondanivalóval megáldott sorozatot veszünk (mondjuk Whedon egyik sorozatát vagy a Sarah Connor krónikákat), akkor máris sokkal közelebb járunk az igazsághoz. De egyszerűen túl hosszú nekünk, a kamera pedig - fogalmazzunk így - lusta.

Nem arról beszélek, hogy folyton rángatni kell a kamerát, ahogy manapság divatos, de egy ma készülő, lassúnak szánt Coen-film (pl. a Fargo) egy pergős videoklip az ilyen Keresztapákhoz képest.

Vagy mondok egy még szélsőségesebb példát. A filmtörténet két sarokköve a Patyomkin páncélos, illetve Az ember a felvevőgéppel. Ezek filmtörténetileg fontos, megkerülhetetlen filmek. Aki akciófilmet készít, az már tartozik a Patyomkinnak, aki dokumentumfilmet, az Az ember a felvevőgépnek. Úgyhogy velem pl. suliban ezeket megnézették, és kínszenvedés volt mindkettő, pedig mindkettő "jó" filmnek számít. Csakhogy ez azért van, mert ezek a filmek olyasmiket találtak ki, ami nem létezett addig, és ami azóta már sokkal kifinomultabbá vált. Egy szórakoztató akciófilm (pl. Terminator 2) önmagában sokkal jobb, mint a Patyomkin páncélos, mert a módszer azóta sokat fejlődött.

Tehát igazából baromira nem kell mindenkinek megnézni a nagy, legendás filmeket, mert nem ez számít, hanem az, hogy személy szerint melyik film mozgatja meg az embert. Nekem pl. a Mátrix nem adott semmi újat, én a Star Wars-zal nőttem fel. Viszont aki 20 évvel fiatalabb nálam, annak a Mátrix lesz az ő Star Warsa. És amíg én mindig az űroperákra gondolok szentimentálisan, addig ez a hipotetikus, nálam 20 évvel fiatalabb illető a cyberpunkra fog így gondolni. (A sors iróniája, hogy az űropera gyakorlatilag úgy ment ki a divatból, ahogy én felnőttem, és a Mátrix is csak egy utánlövés a túlhaladott cyberpunknak.)

Tehát egyáltalán nem kell szégyellnünk azt, hogy nem vagyunk odáig a "nagypapa mozijáért". (Megjegyzem, a ma legendás rendezők épp azért lettek legendásak, mert nekik se tetszett a "nagypapa mozija", és valami újjal próbálkoztak.) Egyvalamit viszont tehetünk: nem a saját szórakozásunkra, hanem laboratóriumi körülmények között, górcső alatt megnézni ezeket a legendás filmeket, hogy aztán referenciaként szolgáljanak, és számon kérjük a mai filmrendezőkön, hogy

1. miért nem léptek már túl ezen a stíluson?
2. miért nem alkalmazzák a legendás filmek újításait megfelelően?

Mert sokszor ez a gond. A Transformers 2 nem azért szar film, mert nem "eredeti" a sztorija, hanem azért, mert lófaszt sem értek, hogy mi történik egy akciójelenetben, mert arra sem képesek, hogy olyan alapvető dolgokat betartsanak, amit már a Patyomkin páncélos is sikerrel abszolvált. Vagy ha látunk egy filmet, amiben a kép bal oldalánál közelire van állítva a fókusz, a jobb oldalán távolira, és látjuk a kép közepén az elválasztóvonalat, akkor fel lehet mutatni az Aranypolgárt, hogy bakker, Orson Welles az első filmjében megcsinálta a nagy mélységélességet trükkökkel úgy, hogy nem vettük észre, hogy hol a trükk. Vagy a Fűrész c. filmnek fel lehet hánytorgatni, hogy az egésznek az alapmotívuma nem más, mint egy egyszer használatos poén volt a Mad Max végén. Ezért jó megnézni a régi filmeket, hogy tisztában legyünk vele, ha épp olcsón át akarnak baszni minket a mai filmesek, és meg akarják úszni azt, hogy kreatívan építkezzenek a már meglévő vívmányokra.

De élveznünk azért nem muszáj a régi filmeket. (Azt pedig ne tévesszük össze, ha valamelyik '90 óta készült film sikeres azzal, hogy tényleg fontos film. A népszerű és a fontos messze nem ugyanaz.)

Snooker_ 2012.05.25. 06:15:44

A Garden State-et láttad?
Nekem az is alapfilm, de mivel nem a leghíresebb, nem számít szégyenfoltnak.

nanomo 2012.05.25. 06:15:44

Remény Rabjait szerintem mindenképpen nézd meg! Nem hiába van ott az első helyen, elképesztő egy film. Annyira jó hangulata és története van h olyat máshol még nem láttam

kófic 2012.05.25. 06:15:44

űrodusszeiát pár mondatban összetudnám foglalni: "Hallasz engem HAL?" -fél óra kuss - "Hallasz engem HAL?" .. "Dave ennek a beszélgetésnek semmi értelme" ... lebegés.. .kuss... lebegés ... kusss... bipp ... lebegés ... bipp .. .kuss.. lebegés.. kuss.. bipp ... kuss.. bipp ... lebegés "Ne kapcsolj ki Dave" ... kuss ... bipp .. lebegés.. bipp... "Ne kapcsolj ki Dave"... bipp... lebegés.. kuss.. bipp.. LSD tripp - végefőcím...

A Hülyék Pörölye 2012.05.25. 06:15:44

@freddyD: freddy, te vezetsz watchlist-et? én (meg sokan mások) ugye imdb-n, és kb hány filmed van? sorozat is számít( "Ez azért még 1-nek számít" :D)

freddyD 2012.05.25. 06:24:08

@kófic: Hahaha. Sokan utálni fognak ezért, de teljesen igazad van. Meggyőződésem, hogy sokan csak kamuznak, hogy értik azt a zűrzavaros filmet

freddyD 2012.05.25. 06:24:10

@Snooker_: Nem láttam

@algi: Lehet, hogy nem fog annyira tetszeni mondjuk a Keresztapa, de attól függetlenül azért egyszer meg szeretném nézni

@A Hülyék Pörölye: Internetes watchlistet nem. Pontozok imdb-n (vagy erre gondoltál?), de tavaly óta így magamnak vezetek filmes naplót (itt a 2011 blogolkodom.blog.hu/2012/05/25/a_2011_es_filmevem )

Filmem meg kb olyan 400 fölött van sorozatokkal együtt. Rég számoltam, lehet hogy akár már jóval több is

uccse 2012.05.25. 09:40:49

Nekem sikerült a legtöbb "klasszikust" látnom. Igazából három nagy hiányosságom van:

Serpico
Francia kapcsolat
Híd a Kwai folyón

Nem tudom mikor fogom megnézni ezeket, mert újabban szinte csak japán filmeket nézek, most a yakuza klasszikusokat igyekszem pótolni.

hptr 2012.05.25. 11:04:14

@freddyD: Taxisofőr is nagy klasszikus. Az tetszett/láttad?

algi 2012.05.25. 13:26:29

@freddyD: Bocs, az Űrodüsszeiának is tök egyszerű a sztorija (ahogy a Szolárisznak is), gyakorlatilag elmenne bármelyik sci-fi sorozat dupla részes epizódjának. (Csak azért duplarészesnek, mert két egymástól független témával foglalkozik.)

Kubrick egyszer szájba is rágta egy interjúban:

"You begin with an artifact left on earth four million years ago by extraterrestrial explorers who observed the behavior of the man-apes of the time and decided to influence their evolutionary progression. Then you have a second artifact buried deep on the lunar surface and programmed to signal word of man’s first baby steps into the universe — a kind of cosmic burglar alarm. And finally there’s a third artifact placed in orbit around Jupiter and waiting for the time when man has reached the outer rim of his own solar system.

When the surviving astronaut, Bowman, ultimately reaches Jupiter, this artifact sweeps him into a force field or star gate that hurls him on a journey through inner and outer space and finally transports him to another part of the galaxy, where he’s placed in a human zoo approximating a hospital terrestrial environment drawn out of his own dreams and imagination. In a timeless state, his life passes from middle age to senescence to death. He is reborn, an enhanced being, a star child, an angel, a superman, if you like, and returns to earth prepared for the next leap forward of man’s evolutionary destiny.

That is what happens on the film’s simplest level. Since an encounter with an advanced interstellar intelligence would be incomprehensible within our present earthbound frames of reference, reactions to it will have elements of philosophy and metaphysics that have nothing to do with the bare plot outline itself."

Ha a filmet egy fokkal is egyértelműbbre csinálja, akkor primitívnek és szájbarágósnak tűnt volna.

bioLarzen 2012.05.25. 13:26:29

@freddyD: Mondjuk, én - sokakkal egyeteben - tovább tetéztem a dolgot azzal, hogy előbb olvastam az eredetit Clarke-féle művet (amit, mint tudjuk, eleve forgatókönyvként is írt, ezért változtatásokat is kellett eszközölnie az eredeti történetben), sőt, a teljes Space Odyssey-fonalat, így nekem/nekünk dupla, sőt tán tripla csalódás volt a film...

bio

szkristof92 2012.05.25. 14:41:47

Apokalipszis most
Ragyogást leszámítva az összes Kubrick film (csak a híres jelenteket láttam).

Cs@tLós 2012.05.25. 14:41:49

Basszus, tényleg, a taxisofőr, azt gimiben megnézették velünk, és SEMMIRE nem emlékszem, csak arra, hogy a tanár magasztalta az egekig, mi meg jöttünk ki a teremből, hogy WTF? Ebben mi olyan nagy szám? (Fiatalság, bolondság :D)
Megnézem újra, kíváncsi vagyok, most hogy így eszembe jutott :D

Amit én pótolni szeretnék, az a 12 dühös ember, láttam belőle jeleneteket, és nagyon tetszett, de még nem volt alkalmam végignézni.
Az űrodüsszieia is érdekel, sokszor hallottam róla, kíváncsi vagyok.
Ed Wood, mindenki nagyon dicséri, szó volt róla a filmbarátokban is.

Nekem nem nagyon szokták mondani, hogy hűűű,ezt nem láttad, vagy azt nem láttad, mert általában én vagyok az, aki ezt mondja a többieknek, pedig abszolút nem vagyok filmguru...most volt 1 nagyon durva "EZTNEMLÁTTAD??" pillanatom egyik haverral, mondom neki, hogy a macskafogó 2-t nem értem, hogy miért húzzák le annyira, pedig szerintem nem olyan rossz (persze közel nem ér fel az első részhez, illetve a patkányokkal amit műveltek az tényleg gáz), erre közli, hogy egyik macskafogót sem látta. Fél percig reboot-olt az agyam mert nem akartam elhinni, hogy ilyen létezik.
Szóval nálam ő a koronázatlan király "EZTNEMLÁTTAD???" kategóriában :D

hunGABE 2012.05.25. 14:41:49

Freddy egyik filmbarátokban mondtad ,hogy hallgatsz külföldi podcast eket is. Meg tudnád mondani , hogy hol érdemes keresni ezeket?

Robb20 2012.05.25. 15:34:49

A Hetedikkel én is szívtam sokat, vagy 3-szor aludtam el rajta, amikor Tv-ben nyomták, aztán nemrég megnéztem és nagyon jó :)

A Rosemary gyermeke sztem szörnyű, dehát egyszer meg lehet nézni.

Amúgy meg Scarface, Casino, Blade Runner meg ilyesmiket nem láttam, tiszta szégyen, de hamarosan pótlom őket.

Toto_652 2012.05.25. 15:34:49

Én inkább rajzfilmes vagyok, de szeretem a jó filmeket is, és inkább azt írom le amik amolyan "kötelezőek" és nem estem tőlük hanyatt:

- Gyűrűk Ura Trilógia
- FEL
- Ponyvaregény (csak első egy órát, de elég is volt)
- Avatar
- Legenda vagyok

És szerintem még sorolhatnám... nálam ezek nagyon egyszernézősek lettek...

Robb20 2012.05.25. 15:34:49

Ja és még klasszikusok, amiket láttam, de nem jöttek be: Ragyogás, Taxisofőr, Dühöngő bika, de a legalja az a 2001:Űrodüsszeia, az kegyetlen szenvedés volt.

Cs@tLós 2012.05.25. 16:11:05

Látom emlegetik sokan a Szárnyas Fejvadászt...voltak jelenetek benne amit csak fél szemmel néztem, de ez is 1 tipikus film amit nem értek hogy miért dicsérik annyira. Szerintem zavaros a sztori, televan olyan klisékkel, ami mindig vicces nekem (csaj hogy került oda az egyik sikátorba, mikor 2 perccel azelőtt még "videotelefonált" Harrison Ford-dal? És egyáltalán honnan a francból tudta, hogy ott van?)
A látvány nagyon baba, de szerintem a sztori kegyetlen lapos, a "csavart" sem értem a végén, nincs megoldás és nincs a karaktereknek motivációja sem, legalábbis nekem nagyon ködös volt. Sok jelenet olyan ezt most miért? És hogyan? És főleg minek?
Kár érte, számomra sokkal jobb is lehetett vna, mert a látvány egyértelmű, hogy később meghatározó lett, az Ötödik elem igen erősen hajaz rá.

bfrenk 2012.05.25. 16:11:05

Nekem sok film van a szégyenfolt listán. Ilyenek kimaradtak, hogy Titanic, Vissza a jövőbe-trilógia, Keresztapa-trilógia, A remény rabjai, Halálos Iramban-széria és még sorolhatnám. Nem tudom mikor fogom ezeket megnézni, majd talán ezen a nyáron szakítok rájuk időt.
Amiket te belesoroltál a saját listádba, azok közül csak a Memento és a V, mint Vérbosszú voltak meg nekem. Ezek remekművek, szerintem előbb vagy utóbb pótold.

freddyD 2012.05.25. 16:30:29

@ufig: Azt is megvettem. Taxi sofőr érdekes film volt. Nem azt nyújtotta, amit vártam, de attól még nem volt rossz. Érdekes de kiszámíthatatlan figura volt a de Niro. Michael Douglas is az volt az Összeomlásban, de azzal jobban tudtam szimpatizálni.

@Cs@tLós: Szárnyas Fejvadász nekem is egy kis rejtély marad. Nem nyújtott olyan epic élményt, mint amilyenre előre számítottam. Mondjuk optikára tényleg megelőzte korát, de csak az önmagában nekem még nem elég egy kult klasszikushoz.

@bfrenk: Uhh, Vissza a jövőbent sürgősen pótold. Legalább az első két részt!
Amúgy a Halálos Irambanokért nem kell szégyellned magad ;) Inkább büszke lehetsz

maffiozo 2012.05.25. 18:15:43

a remény rabjai nagyon jó, a könyv is és a film is, a keresztapából szerintem az első a legjobb, a scacface-t viszont nem bírtam bírtam végignézni, amúgy is unalmas volt, pláne úgy, hogy rtl bácsi 15 percenként reklámot nyomatott, a memento-t megnézném illetve a v mint vérbosszú-t is

A Hülyék Pörölye 2012.05.25. 18:16:52

@freddyD: IMdb-s re gondoltam, köszi a választ :)

Mick Kramer · www.youmustread.blog.hu 2012.05.25. 18:16:54

Egy olyan film van, amit kötelezőnek érzek de már másfél hónapja vár rám a gépen és egyszerűen nem volt alkalmam nekiülni. Ez a film nem más, mint a Volt egyszer egy Amerika.

Ezt leszámítva nem tudok mást. Amint rájövök, hogy van még olyan remekmű, ami kimaradt az életemből rögtön meg is nézem.

(Pont van pár szabad órám, úgyhogy neki is ülök a fent említett filmnek. :)

freddyD 2012.05.25. 18:19:29

@Mick Kramer: A Volt egysze egy Amerika azért nem kis vállalkozás. Emlékszem, hogy tékából vettem ki és fél napos kölcsönzést elszúrtam, mert a film van vagy 4 óra :P Nem volt rossz, de azért nem nevezném a gengszterfilmek királyának. Nem véletlenül nem csinálnak gyakran az emberek 4 órás filmeket, egyszerűen leterhelő a nézőnek.

Tudtommal az eredeti nem vágott verzió majdnem még a duplája is volt

Borsesz · http://borsesz.blog.hu/ 2012.05.25. 19:53:03

Hmmm...
Ezekre a hiányosságokra én összeállítottam egy filmes bakancslistát. Olyan filmek kerültek bele, amiket halálomig látni kell, mert kihagyhatatlan alkotások. Sokat netes listákról gyűjtöttem össze, és van pár amit saját magamtól. Úgy sac per kb 100 film gyűlt így össze, ha érdekel valakit szívesen elküldöm :)

MCLetEmSee · http://tupac.blog.hu 2012.05.25. 19:54:11

@freddyD Mindig lesz egy olyan film amit az ember nem látott még :D De egy valamit ígérj meg! :D A Sebhelyesarcút először feliratosan nézd meg! :D Jó a szinkron, nem azért mondom, de Pacino akcentusa egyszerűen fantasztikus! :D

Godforsaken 2012.05.25. 19:54:11

@algi: relatív, hogy mi kinek készült, közel sem vagyok egyidős a Keresztapával mégis az egyik kedvencem. A Sztalker is nagyon tetszett pedig ahhoz képest bármi brutálisan pergő akciófilm.

Úgyhogy azért ne írd le a régi filmeket.

algi 2012.05.25. 19:54:11

@bfrenk: Komolyan, ki mondta neked, hogy a Titanic vagy a Halálos iramban fontos, kötelező filmek? Erre most konkrétan kíváncsi vagyok, hogy mikor és/vagy hol hallottad, hogy ezek kötelező, kihagyhatatlan filmek? Mert én ilyet soha sehol, senkitől nem olvastam, nem hallottam. És most nem fikázni akarok, mert a Halálos iramban nem is láttam, hanem egyszerűen kíváncsi vagyok, miért gondolja valaki, hogy ezek a filmek kötelezőek, és szégyen nem megnézni.

@Mick Kramer: @freddyD: Engem pl. a Volt egyszer egy Amerika nem érdekel. Egyszerűen nem vágyom arra, hogy megnézzem, sőt, nem is tervezem, hogy megnézem. Még intellektuális szempontból sem vágyom arra, hogy ismerjem a Volt egyszer egy Amerikát.

freddyD 2012.05.25. 19:57:16

@MCLetEmSee: Ezt könnyű lesz betartanom, mert az esetek 90%-ban eleve felirattal nézem a filmet.

@Borsesz: Küldd el nekem e-mailen

@algi: Titanicot talán az eposzian megkomponált süllyedős rész miatt érdemes megnézni, illetve azért is, mert minden idők második legtöbbet kaszált filmje. Valami filmtörténeti jelentősége azért csak van

algi 2012.05.26. 07:17:56

@freddyD: Ha van is, az csak évtizedekkel később fog kiderülni. Nem mindig a legsikeresebb, legnépszerűbb filmek vonulnak be a filmtörténelembe. Pl. az Aranypolgárt 9 Oscar-díjra jelölték, és egyet nyert meg ebből, a forgatókönyvét. A "Hová lettél, drága völgyünk?" c. film győzte le több kategóriában is, 5 Oscar-díjat bezsebelve.

De amúgy jogos, hogy a Titanic elért bizonyos érdemeket, tehát vannak érvek amellett, hogy legalább kíváncsiságból megnézze az ember. De hogy kötelező legyen? Ez egy közönségfilm, aminek az a dolga, hogy minél több embert csábítson a nézőtérre. Ha valakinél nem járt sikerrel, az a film hibája. Ez nem egy művész film mély mondanivalóval, meg átvitt értelmű szimbólumokkal, nem forradalmasítja a filmnyelvet, ahogy mondjuk a Kifulladásig forradalmasította. Végképp nem gondolom, hogy szégyenkeznie kellene bárkinek, amiért nem látta.

@ISaintI: Elárulnád, mennyiben írtam le a régi filmeket? Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, de biztos nem írtam le azokat, mert akkor olyasmit írtam volna, amit nem gondolok.

bfrenk 2012.05.26. 12:04:13

@algi: Több haverom is mondta már, hogy nézzem meg. De akkor most már azért se! :D

BlackSheep89 · http://baaadmovies.blog.hu 2012.05.26. 12:04:14

Hehe, ez vicces, mert amikor megszereztem a Steve McQueen-es The Blob-ot, mondtam is Sorternek, hogy ezt még talán freddy se látta. :)

Egyébként még én sem néztem meg, de már megvan a remake is, úgyhogy majd valamikor tartok egy Blob-délelőttöt. Egyébként készül az újabb remake! Ki gondolta volna, hogy egy mérges takonyból ennyi feldolgozást lehet csinálni!

Puzzleman · http://puzzleprojector.blogspot.com/ 2012.05.26. 12:04:16

@algi: Teljes mértékben egyetértek. A Patyomkin páncélost média órán nézették meg, és tényleg a kínszenvedés a legjobb szó rá. :D Az Aranypolgár és az Országúton viszont tetszett.

A Transformers 2-ben nem elég, hogy sokszor nem tudni ki harcol kivel(, pedig nagy rajongója voltam a franchise-nak), de rezgő kamerával veszi fel az akciójeleneteket túl közelről, nehogy látni lehessen bármit is. A Ryan közlegény megmentésében ezt sokkal jobban megoldották. Nem tudom, egy producer mennyire szólhat bele a rendező dolgába, de azért Spielberg igazán megmondhatta volna Bay-nek, hogyan kell ezt. :D

@freddyD: A Kutyaszorítóban jobb mint a Született gyilkosok? Az IMDB-n jobb pontszámot kapott, de abban nem bízom. Lehet, megnézem helyette azt, ne csak porosodjon otthon a DVD. :)

A Django kipipálva. Ha szereted a spagettiwesternt, csak ajánlani tudom.

bfrenk 2012.05.27. 00:38:38

@freddyD: Köszönöm a tanácsot, ma megnéztem mind a három Vissza a jövőbe-filmet! Tényleg remek!

algi 2012.05.28. 10:40:06

@bfrenk: Nem akarom megtiltani, csak abban kételkedem, hogy "kötelezőek" vagy "szégyenfoltok" lennének. Simán el tudom képzelni, hogy a Halálos iramban kiváló szórakozás, de van húszmillió másik hasonló film is.
süti beállítások módosítása