HTML

Blogolkodom, tehát vagyok

Ami eszembe jut, időhatárok, elvárások nélkül E-mail címem: rosszpcjatekok@gmail.com

Firka

Friss topikok

Címkék

Filmbarátok Podcast #68 (2015. Február) 162 perc

Beszélgetnek:Zoly, Blacksheep, Gergő, freddyD

Téma:

-Amerikai Mesterlövész (00:04:35)
-Oscar jelölések 2015 (00:48:40)



A felvétel itt letölthető mp3 formátumban (148 MB) 162 perc


Honlap ahol rákereshetsz a kibeszélt filmekre: http://filmbaratok.blog.hu/

Facebook oldal

Címkék: filmbarátok podcast

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogolkodom.blog.hu/api/trackback/id/tr777193599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rico69 2015.02.21. 16:19:18

Freddy

Nem olvastad el a könyvet.
Zolinak teljesen igaza van, KK története lapos, mert maga az ember nem egy bonyolult lélek volt, saját bevallása szerint se,egy texasi vaquero srác volt és ennyi. Pont mint Lutrell, nem véletlenül voltak akkora haverok.

A terrortámadásoknak köze nincs Kyle sztorijához, jóval előtte már jelentkezett, sőt már képzett seal volt mikor a tornyok ledőltek.Ez a film nem pátoszos, hanem hazug. Nem 9/11 után jelentkezett, nem hazafias okokból, nem 30 éves volt a kiképzéskor, hanem 24 , az átlagos seal kor,voltak hullámvölgyei, de egyszer nem akart hazamenni, a könyvéből semmi lelkifurdalós dolog nem derül ki, sőt, gyakorlatilag versenyeztek a skalpokért- persze a ROA-t betartva (vagy így emlékezve rá)...nem volt antagonistája (a sziriai lövész egy legenda volt, ő csak hallott róla másoktól, egy mondat a könyvben.)

Még kis dolgokban is feleslegesen hazudik a film, pld a szinész 100000 kilóval csinál felhúzást, pedig a szolgálatában kardinális pont, hogy Falujjában megsérült mindkét térde, gyakorlatilag az iraki turnéit kortizonon élte túl (utána műtötték meg). Nem volt ott a meghalt haverja temetésén, nem ütötte a seal jelvényt a koporsóra,a felesége szirupos utcán vinnyogó jelenete se volt, nem volt kisfiú lelövésén hezit ( a pali amúgy lelkifurdalás nélkül lelőtte volna) A bemutatott lövései sincsennek köszönőviszonyban se a valósággal.

Mondhatod, hogy ez egy külön mű- de könyörgöm, Kris Kyle életével reklámozzák, a könyve alapján...ez pont olyan, minthogy lehet Az angol beteg a világ legjobb filmje, de ha Almásy gróf meghal a végén a sivatagban (mikor valóságban az 50 es években halt meg, talán Bécsben,) akkor ez az " elmennek a pi.ba " kategória- szerintem.

Kris Kyle (mellesleg Lutrell is) texasi, 2 méter körüli kőegyszerű , republikánus srácok, akiket bevonzott a Seal misztikum, csinálták amit mondtak nekik. Nem hülyék, az tény,pld Lutrell elvégezte a különleges erők szanitéc tanfolyamát, ami egál a sorozatokban látható sürgősségi és mentő ápolóéval civilben (+a combat medic dolog) ami egy komoly szakma. De ennyi, Lutrell is , Kyle is, kiemelten szarnak az irakiakra, afgánokra, nem érdeklik őket, ami emóció megjelenik, az Kyle- nál a gyereke, meg az elvesztett bajtársai iránt, Lutrell- nél meg az ORW ben meghalt 3 pajtása felé van.

Egyébbként meg, mindkét könyv tényszerű, száraz inkább a háborús leírásoknál, erős WASP és republikánus felhangokkal Lutrellnél (sokszor ellenszenves amerikai bunkónak feltüntetve magát ezzel)...azért amit leművel pld. azzal kapcsolatban, mikor az öreg Bush felhívja, basszus, az durva is.

A megölt ellenségek száma: elég komoly kitételek vannak, a ~160 az az igazolt szám, jóval felette van, amit a káoszban nem lehetett checkolni, de lejelentette, ill. Kyle sokszor nem is támogató/prec.lövészként vett részt harcokban.

Mind Kyle-al, mind Lutrell-el kapcsolatban felmerült a "szépités" vádja (Kyle- al a szolgálata utánról, New Orleans relációjában, Lutrell-nál nem teljesen egyezett meg az általa előadott verzió a vizsgálatokkal- de ezeket meg lehet ugrani sok minden miatt, ami most nem annyira lényeg.

Tehát ezek a srácok jó katonák voltak,ennyi. A történelem vitatott háborús helyzetbe sodorta őket, ahol helyt is álltak. Ami sztorija Kyle- nak van és rá lehetne sütni a hősies szót, az a filmben pár képkocka, de még ő is kiemeli a könyvében, hogy a tizenéves tengerészgyalogos kölykök közül inkább kerültek ki hősök. Lutrell-re is inkább rá lehet fogni a hős dolgot.

Nem mellesleg, indokolható és szükséges egy ilyen lövész munkája háborúban, de én nem nevezném hősiesnek.

Fura, hogy a stilusa miatt a Túlélővel összehasonlitott BHD-t akciófilmnek állitják be sokan, holott a mogadishui eseményeknek hű krónikája, amég a Túlélő "csak" Lutrell beszámolóján alapul, aki ugyan megjárta a személyes poklát, de az elesett társai miatt lehet hogy szépitgetett itt-ott. Ami természetesen nem von le azok áldozatából- ugye, " please accept this flag as a symbol of our appreciation for your loved one's service to this Country and a grateful Navy "

Rico69 2015.02.21. 16:21:06

@Rico69:
Mégegyszer, én imádom Clint Eastwoodot,a Segio Leonés korszakától dirty Harry-ig, az amerikai westernfilmjeitől a Gran Torinóig...de ez nekem, sajnos, a Kris Klye könyvre (ami egy érdekes történelmi dokumentum) csapott kilónyi cukros takony. Jeleneteiben se működött nálam.

Eddig igazából Irak I/II vagy Afgán témában játékfilmként az HBO-s (?) Generation kill, meg az olyan dokumentumfilmek, mint a Restrepo működtek.

Lehet hogy a Camp X-ray egy jó film, mondjuk Kristen Stewart...és nem is tudom miről szól igazából,de (USA barát létemre)nem szivesen nézem pld egy gitmói CIA operativ lelkiválságáról a drámát, hogy őt mennyire megviseli, hogy esténként kubai szalsza zenére kell afgán kecskepásztorok fejét a vájuba nyomnia :(

Konklúzió: Clint Eatwoodnak nincs már töke, mert aki ismeri a hátteret egy picit, tényleg egy pátoszos politikai állásfoglalást húzott fel egy olvashatóvá tett lőnaplóra...ha lett volna benne mojo, inkább megfilmesiti inkább JIm Gant életét, az is mai sztori, csak sokkal árnyaltabb, mert kiderül, hogy nem minden afgán muji, nem mindem amerikai tiszt grállovag, a hős egy hős, de alkoholista is, meg szociopata, meg ott az ellentét, hogy egy frontkatona hogy akar háborút nyerni, a főtiszti kar meg politikai karriert, hogy vetanam ota se sikerült levetkőznie a west pointi gárdának az unkonvencionális hadviseléssel kapcsolatos ganajságait, van benne szerelem ujságirónővel, haditörvényszék, kitüntetés,amerikai zászló, lefokozás, sebesülés, menő logo (még menőbb is mint a Punisheré, áskálódás, újoncok vágóhidra küldése és nincs feloldás se a végén, ezért jó dráma is...minden, ami egy jó, összetett, háborús filmhez kellene (+ egy Túlélő szerű újratalálkozás a lacalokkal).
www.dailymail.co.uk/news/article-2668065/How-decorated-Green-Beret-kept-affair-US-war-reporter-secret-year-lived-Afghan-village-thrown-military-disgrace-allegations-alcohol-drug-abuse.html

Rico69 2015.02.21. 16:44:33

Közben hallgatom a podcastet, az hogy Klye lakásokba bement, az az ő döntése volt és bonyolultabb. Egyrészt tényleg megüthette volna a bokáját, mert a seal támogató lövészként volt jelen Falujjában és nem dijazzák, ha elhagyja a helyét.

Viszont a sealnél nincs kiemelten védett helyen egy ilyen beosztású katona, előtte is, utána is bevetették rengetegszer ilyesmikre. Az első lövésnél még nem is volt "mesterlövész". A tétovázása se skrupulusként jön le, hanem mert közben valaki rádiózik a kézigránátos nő felé mozgó tgy. alakulatnak, de nem éri el őket. KK konkluziója (ha valaki egy teaáskanál lelkifurdalást fedez fel benne, szóljon):

" Ujjammal megnyomtam az elsütőbillentyűt. A lövedék elhagyta a cső végét. Lőttem. A kézigránát
leesett a földre. Akkor lőttem újra, amikor felrobbant.
Ez volt az első alkalom, amikor mesterlövészpuskával öltem. És az első alkalom Irakban – az első és
az egyetlen –, amikor valaki mást öltem, nem hímnemű hadviselőt.

Az volt a dolgom, hogy lőjek. A nő már halott volt, én csak arról gondoskodtam, hogy ne vigyen
magával egyetlen tengerészgyalogost se.
Nyilvánvaló volt, hogy nemcsak őket akarta megölni, de senki mással sem törődött a közelben, akit
elpusztított volna a gránát robbanása vagy a kirobbanó tűzharc. Az utcán tartózkodó gyerekeket, az
embereket a házakban, talán a saját gyermekét is...
Túlságosan elvakította a gonosz ahhoz, hogy gondoljon arra, mi lesz velük. Egyszerűen csak
amerikaiakat akart ölni, mindegy, mibe kerül.
A lövéseim több amerikait is megmentettek, akiknek az élete egyértelműen többet ért, mint a nő
eltorzult lelke. Tiszta lelkiismerettel állhatok isten elé. De igazán, mélységesen gyűlöltem
a gonoszságot, amely azt a nőt megszállta. A mai napig gyűlölöm."

Rico69 2015.02.21. 16:53:04

Ja, tényleg utolsónak:) Kris Kyle= Chris Kyle
Van oka miért irtam el, vicces...gyerekkorom kedvence volt a Konvoj c. filmben Gumikacsa, őt Kris Kristofferson játszótta és ugyanolyan szakálla volt, vagy hasonló mint a képeken, vagy a filmen Kyle-nak illetve a színésznek.
Szakáll, Chris-Kris :)

freddyD 2015.02.21. 18:26:34

@Rico69: Kösz a háttérinfókat, de mi a film alapján beszéltünk, mivel azt láttuk. Az ott bemutattakat kellett ténynek vennünk, max sejthettük, hogy életrajzában jobban meg vannak magyarázva személyes indítékai.

Rico69 2015.02.21. 21:41:30

@freddyD:
Persze...a lényeg, hogy Zolinak sok mindenben igaza volt, nyilván te a filmet önmagában értékelted.
Gondolom, nem könnyű kortársról önéletrajzi filmet írni, egy Celliniről szólóban van szabadság, de Lady Diről túlzás azt állitani, hogy anarchista utcalány volt :P

Eastwood mesterrel elszaladt a paci, elnézést, a háromcsillagos elefánt ::)

jnzsblzs (Ki a franc nyúlta le a nevemet?!) 2015.02.22. 01:25:38

A Golden Globe-ot amúgy az Így neveld a sárkányod kapta.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.22. 17:44:57

Tippjeim/vágyaim a fontosabb kategóriában:

Legjobb film: Sráckor/Sráckor, esetleg Whiplash

Legjobb rendező: Linklater/Miller

Legjobb női főszereplő: Moore/Pike

Legjobb férfi főszereplő: Redmayne/Redmayne

Legjobb női mellékszereplő: Arquette/Arquette

Legjobb férfi mellékszereplő: Simmons/Simmons

Legjobb eredeti forgatókönyv: Sráckor/Foxcatcher

Legjobb adaptált forgatókönyv: Whiplash/Holtodiglan, de ha a jelöltek közül kéne mondani, akkor Whiplash

Legjobb animációs film: Így neveld a sárkányodat 2/nem láttam egyiket sem

Legjobb idegennyelvű film: Leviatán/szintén egyet sem láttam

Legjobb fényképezés: Birdman/Grand Budapest Hotel

Legjobb zene: Csillagok között/Csillagok között

Legjobb betétdal: Selma "Glory"/A Lego-kaland "Everything is Awesome"

Legjobb vágás: Sráckor/Whiplash

Legjobb hangvágás: Birdman/Csillagok között

Legjobb hangkeverés: Birdman/Csillagok között vagy Whiplash

Legjobb maszk: Foxcatcher/mindegy

Legjobb látvány: Csillagok között/Csillagok között

Legjobb vizuális effektek: Csillagok között/Csillagok között

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.30. 18:05:57

Én nem lennék ennyire kemény az Amerikai Mesterlövésszel. Bírom amikor sokan úgy osztják az észt, hogy még kiképzést se kaptak, tényleg a filmbarátok közül valaki volt legalább sorozáson (FreddyD és Zoly az esélyesek)?

Zoly ahogy nyomja a rizsát, hát az eszem meg áll, olyan jobbos kijelentései vannak néha, és egy ilyen filmnél meg - áááá valójában nem tudja megmagyarázni, mert pechére Freddy figyelt is filmnézés közben - csak nem tetszett neki és kész.

Pl értetlenkedik hogy nem mutatták be eléggé Kylet, meg hogy mi a motivációja, és ott a jelenet amikor leoltja a pszichológust, hogy neki nem azzal van baja, hogy agyon kellett lőnie gyereket, meg nőt is, hanem azzal, hogy nem tudott mindenkit megmenteni. És mindenki félreérti a karakterét - még a barátai is, akik csak meg akarják a háborút úszni - de Kylenak nem azzal van baja, hogy gyilkolnia kell most lényegtelen mi okból, hiszen katonaként teszi, szal nem ugyanaz mint amikor egy geci paraszt bemegy egy trafikba és 22.000 hufért kinyír egy 20 éves csajt.

Neki azzal van baja, hogy Irakban ő a Király, mert kibaszott jó abban amit csinál, amikor meg hazamegy, akkor csak egy átlagpolgár, és nem tud magával mihez kezdeni - vö. nyugdíjasok.

Az, hogy lemegy segíteni, azt is akkor teszi, amikor már nem tudja fentről fedezni a srácokat. Vagy ott a jelenet, amikor inkább maga alá hugyozik, de nem hagyja el a posztját - ez egyébként tipikus mesterlövész betegség, általában kis üvegekbe hugyoznak, és akkor dobják ki amikor az akciónak vége. :D

Az oscaros jóslásotokat meg különösen a történtek tükrében vicces volt végighallgatni, nem is szülnék hozzá túl sokat max annyit, szinte mindenben Gergővel ellentétes állásponton vagyok :D Nem igaz már ez a gyerek.

freddyD 2015.05.30. 19:22:10

@scal: Kétszer is volt szerencsém sorozáson lenni. A második után nem sokkal szerencsére véget vetettek ennek.

Abban azért egyetérthetünk, hogy az, hogy otthagyta a pozícióját, hogy lemenjen a házkutatáshoz több mint valószínűtlen. Lehet a filmben jól mutat, de szét is rúgnák a seggét, ha egy alapból féltve őrzött mesterlövész csak úgy fogja magát és meglóg, miközben veszélynek teszi ki magát.

Már nem emlékszem, hogy mondtam-e az adásban, de olvastam SEAL-es Mesterlövésznek a könyvét. Ott is előfordulhat, hogy nem csak háztetőn dekkol, de ilyenkor egyértelmű parancsra teszi.

Itt nézheted az élménybeszámolóm róluk
www.youtube.com/watch?v=AbjLC5t4LGM
süti beállítások módosítása